Vök Baths, drijvende geothermische baden in Oost-IJsland

Oost-IJsland leent zich niet alleen goed voor wandelingen over mooie zwarte stranden, het spotten van puffins, het rijden van indrukwekkende bergpassen als de Öxi pass en het bezoeken van kleine plaatsjes in afgelegen fjorden. Je kunt ook van hot pools in de oostfjorden genieten, net als op andere plekken verspreid over het land. Zo vind je vlakbij Djúpivogur de Djúpavogskörin Natural Geothermal Pool en vlakbij Höfn de Hoffell hot pools. Ik bezocht in Oost-IJsland Vök Baths, waar de geothermale baden drijven in een meer met de naam Urriðavatn.

Warmwaterbronnen in Egilsstaðir, Urriðavatn meer

Het Urriðavatn meer ligt vlakbij de stad Egilsstaðir. Het meer heeft een oppervlakte van 1,1 km² groot en is 15 meter diep. Het meer wordt gevoed door de rivieren Hafralónslækur en Merkilækur. Eeuwen geleden al merkten bewoners van dit gebied dat tijdens de lange, arctische winters bepaalde plekken in het meer nooit bevroren. Zo’n open plek in het ijs werd een vök genoemd. De open plekken ontstonden doordat 75 graden warm water vanuit verschillende hete bronnen op de bodem van het meer naar boven kwam borrelen. Men noemt deze warmwaterbronnen in het Urriðavatn meer Tuskuvakir.

Vök Baths thermale baden Egilsstadir Oost-IJsland - Reislegende.nl

Vök Baths, drijvende geothermische baden in Oost-IJsland

Een aantal jaren geleden kwam er een plan om de warmwaterbronnen meer toegankelijk te maken voor het grotere publiek. Uiteraard met respect voor de natuur, voor het meer zelf én voor de eeuwenoude IJslandse badtradities. Vök Baths opende in de zomer van 2019. Het complex heeft een gebouw dat naadloos aansluit op de omgeving. In het gebouw naast de grote ontvangsthal is een bistro gevestigd, waar gerechten worden geserveerd die met lokale ingrediënten worden bereid. In het gebouw vind je ook de kleedruimtes en de douches, evenals een sauna en een stoombad van 50 graden.

Vök Baths Egilsstadir hotspot in Oost-IJsland - Reislegende.nl

De verschillende warmwaterbaden van Vök Baths

Langs de oevers van het meer, dicht tegen het gebouw aan, is de poolbar. Hier kun je van een drankje genieten terwijl je je onderdompelt in 38 graden warm water. Een klein stukje verderop liggen twee drijvende baden, die je kunt bereiken via een vlonder. Het eerste bad heeft een temperatuur van 39-40 graden, het tweede bad is 41 graden. Echte diehards kunnen vanuit deze twee baden een duik nemen in het Urriðavatn meer, waar het water tussen de 10 en 12 graden is. Wil je het graag nog natuurlijker? Dan ligt er vóór de poolbar ook nog een ondiepe, natuurlijke pool. Deze is echter niet zo warm als de andere baden.

Vök Baths thermale baden en spa Egilsstadir Oost-IJsland - Reislegende.nl
Vök Baths infinity pools Egilsstadir Oost-IJsland - Reislegende.nl
Vök Baths hot pools Egilsstadir Oost-IJsland - Reislegende.nl

Mijn ervaring met Vök Baths, warmwaterbronnen in het oosten van IJsland

Op foto’s die ik voorafgaand aan mijn bezoek bekijk zie ik al dat dit heel anders is dan de Blue Lagoon. Niet zo massaal, veel intiemer en een complex dat meer opgaat in de omgeving. Echt een natuurlijke uitstraling. Ik kan je zeggen: het is heerlijk. Je komt tijdens een bezoek echt even tot rust en de ervaring dat je niet bovenop andere mensen zit is fijn. Het wisselen tussen de diverse baden met verschillende temperaturen is erg lekker. Als ik er ben is het bewolkt, de omgeving ziet er op de foto’s daardoor misschien wat saai uit. Maar het geeft je echt het IJslandse gevoel, meer dan in de Blue Lagoon. Daar voelt het (mijn mening) meer als een toeristische atrractie. Alhoewel het blauw gekleurde water daar natuurlijk wel een belevenis op zich is. Het is gewoon anders, niet echt met elkaar te vergelijken.

Vök Baths tickets online bestellen

Mocht je wat langer in het oosten van IJsland verblijven dan zou ik een bezoek aan de Vök baden zeker aanraden. Warmwaterbronnen in het oosten van IJsland zijn een stuk minder goed vertegenwoordigd dan in andere delen van het land. Ben je de Hoffell hot pools en de Djúpavogskörin Natural Geothermal Pool al voorbij gereden en ben je nu hier in de buurt? Dan zou ik zeggen: pak je kans! Ga je geen spijt van krijgen. Tickets bestellen voor Vök Baths kan eenvoudig online.

Vök Baths Egilsstadir hot pools Oost-IJsland - Reislegende.nl
Vök Baths Egilsstadir infinity pools Oost-IJsland - Reislegende.nl

Hoe kom je bij de Vök baden?

De Vök baden liggen op een paar minuten afstand van Egilsstaðir, iets richting het noordwesten. Vanaf Reykjavik is het 7,5 uur rijden wanneer je via het noorden gaat (630 kilometer). Rij je via het zuiden dan ben je ruim 9 uur onderweg via ring road 1 (698 kilometer). Vlieg je van Nederland via Reykjavik door naar Akureyri? Dan is het 269 kilometer rijden naar Vök Baths. Overigens kun je ook vliegen van Reykjavik naar Egilsstaðir. Ik ben zelf in het oosten terecht gekomen met een huurauto, voor een rit langs mooie bezienswaardigheden in Oost-IJsland. Een auto huur ik altijd bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Hiermee ben je altijd voor alles verzekerd. Zelfs wanneer je onverhoopt zelf schade rijdt krijg je je eigen risico terugbetaald van Sunny Cars.

Insight Guides Iceland – met gratis eBook
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:09

Capitool Reisgidsen Top 10 – IJsland 
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:00

Dominucus Reisgids IJsland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:04

bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 01:43

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button