Mooiste hot pools in de Westfjorden van IJsland

In IJsland vind je ze volop: hot pools. Ook in de Westfjorden zijn er diverse plekken waar je kunt genieten van geothermisch verwarmd water. En meestal ook nog eens met een verbluffend mooi uitzicht. We zetten de mooiste hot pools in de Westfjorden van IJsland hieronder voor je op een rijtje.

  • Gvendarlaug hot pools (aangelegd + natuurlijk)
  • Hellulaug hot pool (natuurlijk)
  • Hörgshlíðarlaug hot pool (aangelegd)
  • Heydalur hot pools (aangelegd + natuurlijk)
  • Drangsnes Hot Pots (aangelegd)
  • Krossneslaug pool (aangelegd)
  • Reykjafjarðarlaug hot pool (aangelegd + natuurlijk)
  • Birkimelur / Krosslaug (aangelegd + natuurlijk)

Gvendarlaug hot pools

Gvendarlaug is één van mijn meest favoriete hot pools in de Westfjorden. Niet alleen omdat de ligging mooi is maar ook omdat er in het laagseizoen nagenoeg niemand anders te vinden is. Je vindt op deze plek meerdere hot pools maar ook een verwarmd zwembad waar je nog even sportief aan de slag kunt door baantjes te trekken. Omkleden kan in de verwarmde kleedkamers, ook prettig! Lees hier meer over mijn bezoek aan Gvendarlaug hot pools.

Gvendarlaug warme bron Westfjorden roadtrip Reislegende
Gvendarlaug hot pool
Laugarhóll Bjarnarfjördur Gvendarlaug hot pools en verwarmd zwembad roadtrip door Westfjorden IJsland - Reislegende.nl
Gvendarlaug verwarmd zwembad

Hellulaug hot pool

Een andere hot pool die in mijn lijstje met favoriete hot pools in de Westfjorden voorkomt is Hellulaug hot pool in Flókalundur. Het is ontzettend mooi weer als wij ons onderdompelen in het 40 graden warme water van deze bron. Koud is de buitenlucht, dat wel. Maar helder, zonnig en windstil. In de middag kun je genieten van het zonlicht op je gezicht met een verbluffend mooi uitzicht over het Vatnsfjörður fjord. De hot pool is 60 centimeter diep, een fijne diepe om lekker onder water te zitten. Omkleden kan achter een gemetseld muurtje en de auto kan gemakkelijk geparkeerd worden boven de hot pool. Als het even kan zou ik zeker een uur uittrekken voor deze hot pool zodat je even helemaal zen kunt worden!

Lees ook: Iceland Ring Road 2, nieuwe officiële rondweg in IJsland

Hellulaug bron hot pool Westfjorden IJsland Reislegende - Reislegende.nl
Hellulaug hot pool

Hörgshlíðarlaug hot pool

Langs het fjord Mjóifjörður ligt Hörgshliðarlaug hot pool, meteen langs de weg. Om deze hot pool te bereiken moet je de brug over het fjord voorbij rijden en gravel road 633 pakken, die je helemaal rond het fjord leidt. Hörgshliðarlaug is een klein aangelegd zwembadje. Het ligt behoorlijk in de wind, dus echt lekker is het hier denk ik pas wanneer het windstil is of wanneer je warmte hebt van de zon. Er is een klein kleedhokje aanwezig wat er niet al te aantrekkelijk uit ziet. In het zwembadje staat een bankje waar je op kunt zitten. Het uitzicht over het fjord is erg mooi en als je geluk hebt zwemmen er zo nu en dan zeehonden langs.

Lees ook: Met de auto naar de Westfjorden in IJsland

Hörgshliðarlaug hot pool Westfjorden langs road 633 IJsland - Reislegende.nl
Hörgshliðarlaug hot pool

Heydalur hot pools

Rij je het fjord helemaal rond na Hörgshliðarlaug hot pool dan kun je vanaf de 633 afslaan naar Country hotel Heydalur. Dit hotel staat bekend om de vele IJslandse paarden die in de vallei rondlopen, het is dan ook een populaire plek voor paardrijtochten. Op het terrein van het hotel vind je een klein verwarmd binnenbad en buiten een aangelegde hot pool. Een stuk verderop ligt een natuurlijke hot pool: Heydalur hot pool. Zomers is het terrein misschien wat meer opgeruimd, nu in het laagseizoen vond ik het best een rommeltje rondom het hotel. Bij de verderop gelegen natuurlijke hot pool is het netjes en heb je een mooi uitzicht over de vallei.

Lees ook: Wegen in de Westfjorden, hoe zit dat nou precies?

Heydalur hot pool langs road 633 roadtrip Westfjorden - Reislegende.nl
Heydalur hot pool

Drangsnes hot pots

Ook de hot pots in Drangsnes behoren tot mijn favoriete hot pools in de Westfjorden. Wat een prachtig uitzicht heb je hier, zeker in de vroege ochtend wanneer de zon opkomt. In de ochtend is de kans ook groot dat het rustig is in de hot pots. ’s Avonds klimmen de IJslanders zelf namelijk maar al te graag in het warme water om de dag door te nemen en hun relax momentje te pakken. Er liggen 3 hot pots direct naast elkaar. Aan de overkant van de weg is een klein gebouwtje waar je kunt douchen en omkleden. Als wij er zijn waait het ontzettend hard en is het ijzig koud. Rennen dus naar de pots om er in te komen. En daarna nog veel harder terug naar de auto! De Drangsnes hot pots liggen op 32 kilometer afstand van Hólmavík. De weg van Hólmavík naar Drangsnes is verhard, maar rij je daarna door naar Gvendarlaug dan zul je een stuk over gravel moeten rijden.

Lees ook: IJsland route voor 3 dagen (4 nachten)

Drangsnes hot pools aan zee IJsland Reislegende - Reislegende.nl
Het uitzicht is verbluffend tijdens zonsopkomst
Drangsnes hot pots aan zee Westfjorden IJsland Reislegende - Reislegende.nl
De drie hot pots van Drangsnes

Krossneslaug – Krossnes geothermal pool

Volg je de onverharde 643 vanaf Drangsnes verder langs de kust dan kom je Krossneslaug pool tegen, een mooi aangelegd bad met uitzicht over het water. Het ligt behoorlijk afgelegen en de weg er naartoe is niet altijd even gemakkelijk te trotseren, zeker buiten de zomermaanden. Je zult na een bezoek aan Krossneslaug dezelfde weg weer terug moeten pakken, iets verderop loopt de weg namelijk dood. Doordat Krossneslaug zó afgelegen ligt in de regio Strandir wordt wel gezegd dat het the best kept secret in de Westfjorden is.

Lees ook: Wat kost een IJslandse roadtrip?

Mooiste hot pools in de Westfjorden van IJsland - Krossneslaug, Strandir - Reislegende.nl
Krossneslaug, door Shaiith | Shutterstock

Reykjafjarðarlaug hot pool

Langs road 63 richting Bildudalur liggen de hot pools van Reykjafjarðarlaug. Er zijn een aantal natuurlijke bronnen die op ongeveer 100 meter van het aangelegde bad liggen. Ook het grote bad wordt verwarmd door geothermisch water. Een prachtige plek die je niet over mag slaan wanneer je Bildudalur bezoekt.

Mooiste hot pools in de Westfjorden van IJsland - Reykjafjardarlaug, Westfjords - Reislegende.nl
Reykjafjarðarlaug pool, door Magic Earth Photography | Shutterstock

Birkimelur swimming pool / Krosslaug

Een prachtige lokatie is Krosslaug hot pool, beter bekend als Birkimelur swimming pool. Op deze plek vind je een aangelegd zwembad met verwarmd water en een hot pool. Op Google Maps ga je deze hot pool helaas niet vinden onder de naam Krosslaug. Zoek op “Birkimelur Swimming Pool” en je krijgt de juiste locatie. De plek ligt ten zuidwesten van Hellulaug hot pool langs road 62. Deze warme baden worden ook wel Krossholtslaug pools genoemd.

Mooiste hot pools in de Westfjorden van IJsland - Birkimelur / Krosslaug, Westfjords - Reislegende.nl
Krosslaug hot pool / Birkimelur swimming pool
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button