6x doen in het Franse Luberon, Vaucluse

In het midden van de Vaucluse, strekkend van west naar oost, ligt de bergketen Luberon (Petit Luberon en Grand Luberon). In het noorden vind je de uitlopers van Monts de Vaucluse, onderdeel van de Franse Voor-Alpen. Dit alles ligt in Parc Naturel Régional du Luberon, een natuurpark dat in 1997 door UNESCO werd benoemd tot biosfeerreservaat. Niet zo gek dat de regio niet alleen bekend staat als de Vaucluse, maar ook “gewoon” als Luberon. In het dal tussen de bergketens in liggen uitgestrekte lavendelvelden, wijngaanden, bossen én eeuwenoude dorpjes waarvan er diverse op de lijst van mooiste dorpen in Frankrijk staan. In dit artikel lees je in het kort wat je kunt doen in deze mooie Franse regio.

Bezoek een Les Plus Beaux Villages de France dorpje

In Luberon zijn een aantal dorpen die het label Les Plus Beaux Villages de France mogen dragen: GordesAnsouisMénerbes, Roussillon en Lourmarin. Dat deze dorpen bijzonder zijn blijkt wel, aangezien ze voldoen aan 27 strenge toelatingscriteria. Zeker een dorpje van deze lijst bezoeken wanneer je in Luberon bent dus!

Lourmarin bezienswaardigheden en tips Vaucluse mooie dorpen Luberon Provence - Reislegende.nl

Bezoek een van de andere bijzondere plaatsen en dorpen in Luberon

Naast de Les Plus Beaux Villages de France dorpen zijn er uiteraard vele andere mooie dorpen en plaatsen in Luberon te vinden. Oppède-le-Vieux is een dorp waarvan het hooggelegen gedeelte maar liefst twee eeuwen lang verlaten is geweest en waar men nu nieuw leven in blaast. Ménerbes werd in korte tijd bekend nadat Peter Mayle zijn boek A Year In Provence op de markt kwam. Lacoste is een van mijn favoriete dorpjes, hier stap je voor je gevoel echt de middeleeuwen binnen. Liefhebbers van antiek kunnen terecht in L’Isle-sur-la-sorgue waar veel antiekwinkels (ieder weekend) antiekmarkten te bezoeken zijn. Uitkijken over een groot deel van de Luberon én over de stad Cavaillon kun bij het beklimmen van Saint Jacques hill.

Cavaillon Vaucluse mooie dorpen Luberon Provence tips - Reislegende.nl

Loop over de Romeinse brug Pont Julien in Bonnieux

Pont Julien is een Romeinse stenen boogbrug in de gemeente Bonnieux. De brug is gebouwd over de Calavon rivier en dateert uit 3 voor Christus. De brug was ooit onderdeel van de Via Domitia, een belangrijke Romeinse route van Italië naar Romeinse gebieden in Frankrijk. Tot 2005 werd de brug gebruikt voor autoverkeer, tot er iets verderop een nieuwe brug gebouwd werd. Dat betekent dat de brug meer dan 2000 jaar lang onafgebroken werd gebruikt. Vandaag de dag kun je zowel te voet als op de fiets over de brug heen naar de andere kant van de rivier. Een heerlijke plek om wat tijd door te brengen langs de oevers en pootje te baden in het water. Volg je op de fiets vanuit Cavaillon de Véloroute du Calavon richting Apt dan kom je Pont Julien vanzelf tegen.

Pont Julien bezienswaardigheden Vaucluse Luberon Provence - Reislegende.nl

Doe een wijnproeverij in Château la Verrerie

Gek op wijn? Dan kan ik een wijnproeverij bij Château la Verrerie aanbevelen. Hier produceren ze mooie wijnen, waarvan vooral de rosé bij mij erg in de smaak viel. Je kunt op een guided tour boeken waarbij je een kijkje neemt in de wijngaarden en in de wijnkelders. Een stuk wijn-wijzer ga je na zo’n 2 uur weer richting je hotel.

Proef olijfolie in Moulin du Clos des Jeannons

Liever olijfolie proeven dan wijn? Dat kan in de Vaucluse ook heel goed. Ik doe dat bij Moulin du Clos des Jeannons, een echt familiebedrijf in Gordes. André Horard richtte in 2003 het familiebedrijf op, wat jij vandaag de dag leidt samen met zijn zoon. Verschillende olijfoliën van Moulin du Clos des Jeannons hebben al prestigieuze prijzen binnen gesleept. Ik proef er een aantal en ik kan je zeggen, ze zijn erg lekker. Het is mogelijk om in de winkel olijfoliën te kopen, evenals andere olijfolie gerelateerde producten.

Bezoek een van de markten in Luberon

In nagenoeg alle plaatsen in Luberon is er een wekelijkse markt. De leukste en gezelligste markten vind je in Lacoste (elke woensdag), Gordes (elke dinsdag), Cavaillon (elke maandag), in Roussillon (elke donderdag), in Goult (elke donderdag) en in Lourmarin (elke vrijdag). Hou er rekening mee dat de markten vroeg in de ochtend beginnen en aan het einde van de ochtend alweer worden opgeruimd.

Markt in Aix - Ontdek het oude centrum van Aix-en-Provence, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Ontdek Luberon op de fiets

Een ideale manier om de Vaucluse te ontdekken is op de (elektrische) fiets. De natuur is zó mooi, dat het eigenlijk zonde is om dat van achter een autoruit te bekijken. Pak een elektrische fiets, dan kun je ook gemakkelijk de berghellingen op komen om diverse bergdorpjes te bezoeken. Ik bezocht onder meer Ménerbes, Lacoste en Oppède-le-Vieux, dorpen die allemaal langs de Véloroute du Calavon liggen. Aangezien de dorpen allemaal bovenop heuveltoppen liggen is een elektrische fiets hier geen overbodige luxe. Meer inspiratie voor een fietstocht door de Provence kun je opdoen in het boek Met de fiets door de Provence.

Fietsen in Luberon

Hoe kom je in de Luberon?

De makkelijkste manier is misschien met een eigen auto, zeker wanneer je voor langere tijd (bijvoorbeeld je zomervakantie) in de Vaucluse wilt verblijven. Van Utrecht is het ongeveer 1150 kilometer rijden naar het gebied. Wil je de Vaucluse gaan ontdekken in een paar dagen? Dan is vliegen naar Marseille en een auto huren de beste manier. KLM vliegt in twee uurtjes vanaf Amsterdam naar Marseille, voor je het weet zit je dus in je huurauto richting de Vaucluse. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars. Sunny Cars biedt een all-in service waarmee je altijd voor alles verzekerd ben en niet voor onverwachte kosten komt te staan. Ook krijg je bij schade je eigen risico terug betaald. Vergeet niet op weg naar de Vaucluse te stoppen in Aix-en-Provence; deze prachtige stad is een bezoekje zeker waard!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button