Honfleur, bezienswaardigheden en tips (Normandië)

Schilderachtige havenkades, charmante geplaveide straatjes en gevels in alle kleuren van de regenboog. Je vindt het allemaal in Honfleur, een betoverend stadje in Normandië, aan de zuidelijke oever van de Seine. Honfleur staat bekend om zijn rijke geschiedenis en is uniek door zijn charme. Het is een plek die ik tijdens onze roadtrip door Normandië zeker weten wil bezoeken. En na een dagje Honfleur weet ik het zeker: deze stad verdient een plekje op mijn lijst met 10 mooie plaatsen en steden in Normandië.

Geschiedenis van Honfleur

Honfleur is een plek waar geschiedenis en kunst samen lijken te komen. In de boeken gaat de tijd in Honfleur terug naar de 11e eeuw, maar ook voor die tijd gebeurde er in dit gebied al veel. Julius Caesar schreef in zijn Commentarii de bello Gallico al over de verovering van een nederzetting op deze plek in de Gallische oorlog (ca. 50 jaar vóór het begin van de jaartelling). Honfleur heeft door de eeuwen heen rijk erfgoed opgebouwd. Het was ooit een belangrijke havenstad met een levendig centrum voor handel en visserij. Ook een belangrijke stad strategisch gezien, aangezien de Seine de kortste weg bood over het water naar Parijs.

Honfleur centrum Normandie - Reislegende.nl

Honfleur was geliefd bij kunstenaars

In de 19e eeuw trokken er talloze kunstenaars naar Honfleur, waaronder de beroemde impressionisten Claude Monet en Eugène Boudin. Ze waren gefascineerd door de bijzondere lichtinval, de pittoreske haven en het omliggende landschap. In de smalle straatjes van Honfleur, op de kades in de haven en langs de oevers van de Seine zijn dan ook vele kunstwerkjes gemaakt. Niet zo gek dat Honfleur bekend staat als bakermat van het impressionisme.

Honfleur haven mooie havens in Normandie - Reislegende.nl
Vieux Bassin

Wandelen door Honfleur langs bezienswaardigheden

Honfleur ontdekken doe je het beste te voet. Je hebt dan echt het gevoel een stap terug in de tijd te zetten. In de oude binnenstad vind je smalle, geplaveide straatjes en veel historische gebouwen. In de haven liggen kleurrijke vissersboten, je vindt er leuke restaurants met zonnige terrassen en er is veel moois te zien. Hieronder de meest bekende bezienswaardigheden in Honfleur.

L’église Sainte-Catherine

De L’église Sainte-Catherine is een absoluut hoogtepunt van Honfleur. De kerk is de grootste houten kerk van Frankrijk en een prachtig voorbeeld van vakmanschap. Het werd in de 15e eeuw gebouwd door zeelieden en vertoont veel overeenkomsten met Noorse staafkerken. Het interieur is prachtig versierd met houtsnijwerk en er staan bijzondere objecten. Lekker de tijd nemen dus om alles goed te bekijken.

Honfleur Sint-Catharinakerk Normandie - Reislegende.nl
Zijkant van de L’église Sainte-Catherine
Elise Sainte-Catherine Honfleur mooie kerken in Normandie - Reislegende.nl
Interieur van de L’église Sainte-Catherine

Tour de l’Horloge

De klokkentoren van Honfleur, Tour de l’Horloge, is een ander iconisch symbool van de stad. De toren werd gebouwd in de 16e eeuw op een aantal meters afstand van de L’église Sainte-Catherine, mede om het overslaan van brand te voorkomen. De Tour de l’Horloge steekt majestueus overal bovenuit; je vindt in de omliggende straten dan ook veel mooie doorkijkjes met zicht op de klokkentoren. Wat opvalt is de astronomische klok, die in de 19e eeuw op de toren werd geïnstalleerd. Een knap staaltje techniek en hét bewijs van vindingrijkheid in die tijd. Vanaf de top van de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de stad, de haven en de omliggende landschappen. Niet zo gek dat het beklimmen van de toren een populaire activiteit is onder bezoekers van Honfleur.

Honfleur klokkentoren Eglise Sainte Catherine Normandie - Reislegende.nl
Tour de l’Horloge

Vieux Bassin

Het kloppend hart van Honfleur is de oude haven, Vieux Bassin. Het is een schilderachtige, levendige en vooral charmante plek. De oude haven van Honfleur is omringd door kleurrijke, karakteristieke vakwerkhuizen waarvan de meeste beschikken over zes of zeven verdiepingen. Werkelijk vanaf ieder plek op de kade heb je een prachtig plaatje! Vooral tijdens de zonsopgang of zonsondergang is het een mooie plek om te fotograferen, maar ik moet zeggen dat ik het licht midden op de dag ook helemaal niet verkeerd vind.

Langs de kade van de oude haven Vieux Bassin vind je veel cafés, restaurants en terrassen. Strijk je hier neer voor een lunch, borrel of diner dan heb je vanaf bijna ieder terras mooi zicht op de boten in de haven. Op de kaart staan veel lokale gerechten met zeevruchten zoals oesters, garnalen en mosselen, die vanuit de zee zo goed als direct op je bord geserveerd worden.

Le Vieux Bassin Honfleur, Port de Honfleur mooie havenplaatsjes in Normandie - Reislegende.nl
Vieux Bassin
Haven van Honfleur Normandie - Reislegende.nl
Vieux Bassin

Lieutenance

Het historische Lieutenance dateert uit de 18e eeuw en ligt aan de ingang van de oude haven. Het werd gebouwd in elegante neoklassieke stijl, op de fundamenten van een kasteel. De gevel is versierd met decoratieve elementen en de statige uitstraling getuigt van voormalige macht en welvaart van Honfleur. Het gebouw deed dienst als stadhuis en als gouverneurshuis. Een van de twee toegangspoorten van de stad is nog steeds onderdeel van dit bouwwerk. Aan de zijkant vind je een herdenkingsplaat voor de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain.

La Lieutenance Honfleur Normandie - Reislegende.nl
Lieutenance

Greniers à Sel

In Honfleur vind je nog twee voormalige zouthallen die dateren uit de 17e eeuw. In de hallen, nu benoemd tot historisch monument, lag ooit ruim 10.000 ton aan zout opgeslagen voor het pekelen van vis. De ruimtes zijn nu omgebouwd tot expositieruimtes. Er worden regelmatig kunsttentoonstellingen en culturele evenementen gehouden, een goede plek dus om moderne kunst en design te bekijken.

Lavoir rue de la Foulerie

Bij de haven van Honfleur en in de omliggende straatjes is het altijd druk. Pak wat zijstraatjes en je komt al snel in een rustiger gebied terecht. En daar kun je zomaar eens tegen leuke dingen aan lopen. Zoals Lavoir rue de la Foulerie, een voormalige wasplaats. Vroeger had een wasplaats niet alleen een praktisch doel; het diende ook als een sociale ontmoetingsplek. Vrouwen kwamen hier samen om te kletsen, nieuwtjes uit te wisselen en hun dagelijkse taken te bespreken. Vandaag de dag is het een heerlijk rustige plek om even af te koelen in de schaduw met je polsen in het koude water.

Lavoir rue de la Foulerie Honfleur Normandie - Reislegende.nl
Lavoir rue de la Foulerie

Musea in Honfleur

Ben je net als ik ook altijd zo benieuwd naar de geschiedenis van dorpen en steden? Hoe het er vroeger aan toe ging, naar verhalen en naar het dagelijkse leven van mensen eeuwen geleden? Dan kun je in Honfleur diverse musea bezoeken.

Musée d’Ethnographie

Musée d’Ethnographie geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van mensen een paar eeuwen terug. Het museum is gevestigd in een prachtig 16e eeuws pand waar de gevangenis van de Vicomté de Roncheville ooit was. Binnen kun je verschillende interieurs bekijken. Zie hier hoe mensen woonden, aten en werkten; nagenoeg alle verblijven komt voorbij.

Honfleur Normandie Musée d'Ethnographie Honfleur - Reislegende.nl
Musée d’Ethnographie
Middeleeuwse pandjes in Honfleur Normandie - Reislegende.nl

Musée Eugène Boudin

Het Musée Eugène Boudin is gewijd aan de beroemde impressionistische schilder Eugène Boudin, die in Honfleur werd geboren. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van zijn werken, evenals werken van andere kunstenaars die geïnspireerd werden door Honfleur en de omliggende regio. Het is een mooie plek om meer te leren over de artistieke geschiedenis van de stad.

Maisons Satie

Voor een unieke ervaring kun je Maisons Satie bezoeken. Dit museum is gewijd aan de componist Erik Satie, een Franse componist die in Honfleur werd geboren. Het is een multimediale ervaring waar je wordt ondergedompeld in de surrealistische wereld van Satie. Van interactieve tentoonstellingen tot muziekinstallaties; een verrassende en boeiende plek om te verkennen.

Musée de la Marine

Het Musée de la Marine neemt je mee op een reis door de maritieme geschiedenis van Honfleur. Je kunt hier modellen van historische schepen bewonderen, leren over de visserijtradities van de stad en meer te weten komen over de rol die Honfleur heeft gespeeld in de ontdekkingsreizen van de 17e en 18e eeuw. Je vindt dit museum in het oudste kerkje van Honfleur: L’église Saint-Étienne.

Klokkentoren L’église Saint-Étienne Honfleur Normandie - Reislegende.nl
De toren van église Saint-Étienne

Culinair genieten in Honfleur

Honfleur staat niet alleen bekend om zijn artistieke erfgoed, maar ook om zijn culinaire genoegens. Als je een liefhebber bent van verse zeevruchten, zit je hier helemaal goed. De stad staat bekend om zijn oesters, garnalen, mosselen en andere lokale delicatessen. Een bezoek aan een van de vele gezellige restaurants aan de kade is een must voor fijnproevers. Daarnaast heeft Honfleur ook een aantal ambachtelijke winkels waar je terecht kunt voor lokale specialiteiten zoals onder meer Calvados, de beroemde Normandische appelbrandewijn.

Mosselen eten in Honfleur Normandie - Reislegende.nl
Verse mosselen op het terras
Leuke plekjes in Honfleur Normandie - Reislegende.nl
Leuke restaurants in Honfleur

Ronddwalen door de oude straatjes van Honfleur

Zoals je hierboven al kunt lezen is lekker ronddwalen door de oude straatjes de beste manier om Honfleur te ontdekken. Ieder straatje lijkt weer anders en je komt veel verrassingen tegen. Ontzettend scheve pandjes, smalle doorgangen op plekken waar je die niet verwacht maar ook leuke winkeltjes en cafeetjes. Blijf dus niet te veel in de haven hangen, ga rondstruinen in de omliggende straatjes en steegjes!

Wandelroute door oude straatjes in Honfleur Normandie - Reislegende.nl
Leuke winkeltjes in Honfleur Normandie - Reislegende.nl
Wandelen door Honfleur Normandie - Reislegende.nl
Leuke straatjes in Honfleur Normandie - Reislegende.nl

Boottochten op de Seine

Honfleur vanaf het water bekijken kan wanneer je een boottocht op de Seine maakt. Verschillende rederijen bieden rondvaarten aan, variërend van korte tochten rond de haven tot langere excursies stroomopwaarts over de rivier. Een manier om de stad, de haven en het omliggende gebied vanuit een ander perspectief te zien.

Pont de Normandie

Tijdens een boottocht op de Seine stroomopwaarts heb je zicht op de indrukwekkende Pont de Normandie, de tuibrug die Honfleur met Le Havre verbindt. Komt het er niet van, van een tocht met boot? Dan zou je kunnen overwegen er met de auto overheen te rijden, mocht je Le Havre op de planning hebben staan. De 2143 meter lange brug biedt een gaaf zicht op de monding van de Seine, op de omliggende landschappen én op Le Havre en Honfleur. Hou er wel rekening mee dat je tol moet betalen wanneer je over de brug rijdt.

Pont de Normandie, bezienswaardigheden in Honfleur - Reislegende.nl
Pont de Normandie

Jardin des Personnalités

Het prachtige park Jardin des Personnalités is gelegen op de zuidelijke oever van de Seine en biedt een oase van rust en groen. In het park staan standbeelden van bekende persoonlijkheden die een band hebben met Honfleur, zoals bijvoorbeeld Claude Monet en Erik Satie. Hou je ervan om een bezoek aan een stad te combineren met wat rust in een mooi park, dan is dit na een dagje Honfleur the place to be.

Notre-Dame-de-Grâce

Bezoek je Jardin des Personnalités, ga dan zeker ook een kijkje nemen bij Notre-Dame-de-Grâce. Deze kapel ligt ongeveer 2,5 kilometer van het stadscentrum af bovenop een heuvel met de naam Mont-Joli. Al vanaf de 11e eeuw staat er op deze plek een kapel. In de loop der eeuwen heeft de kapel verschillende transformaties ondergaan. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de 17e eeuw en heeft een gotische stijl met enkele renaissance-elementen.

Naturospace Honfleur

Vlakbij Jardin des Personnalités ligt Naturospace, waar je in de wereld van tropische vlinders stapt. Je kunt in Naturospace Honfleur van dichtbij de levenscyclus van vlinders observeren. Van eitje tot rups en van verpopping tot volwassen vlinder; je kunt het hele proces van metamorfose meemaken. Naast vlinders zijn er ook andere dieren te zien zoals vogels, reptielen en kleine zoogdieren.

Op een bijzondere manier Honfleur ontdekken

Heb je zin om eens op een heel andere manier een stad en de omliggende omgeving te ontdekken? Dat kan in Honfleur met een vintage zijspan. Tijdens een privétour zie je alle bekende bezienswaardigheden in (en om) Honfleur. Bovendien vertelt de gids je veel over de geschiedenis van de stad. Zelf heb ik ook eens zo’n privétour in een vintage zijspan gedaan, niet in Honfleur maar in Aix-en-Provence. Ik vind het één van de meeste originele manieren om door een gids te worden rondgeleid!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button