Bøur, dorp met mooiste uitzicht op de Faeröer eilanden?

Als ik terug denk aan mijn reis naar de Faeröer eilanden, dan denk ik aan mooi weer. Blauwe luchten, zonnetje, fijne temperatuur, weinig wind. En dat is best gek, aangezien veel bezoekers van de Faeröer eilanden het achteraf moeten doen met mistige, natte en winderige herinneringen. Wij hebben tijdens ons verblijf echt mazzel. Vijf dagen op rij schuiven we ‘s morgens de gordijnen van onze hotelkamer in Tórshavn open en zien we een strakblauwe lucht. Eerlijk is eerlijk, het is niet op alle eilanden prachtig weer, maar over het algemeen treffen we het enorm. Zo ook die ene fijne middag dat we het plaatsje Bøur en het nog verderop gelegen dorp Gásadalur bezoeken. Prachtig warm licht aan het einde van de dag, windstil en misschien wel één van de mooiste uitzichten op de Faeröer eilanden.

Lees ook: Met de boot naar de Faeröer eilanden of met het vliegtuig?

Bøur, Faeröer dorp met misschien wel het mooiste uitzicht

Het dorpje Bøur ligt aan de westkant van het eiland Vágar, op de noordelijke oevers van Sørvágsfjørður. Het dorp is klein en heeft ongeveer 65 inwoners. Het ligt een stukje lager dan de doorgaande weg, je zou het dan ook zo voorbij rijden als het niet op je programma staat. Maar waarschijnlijk staat het wél op je programma. Vanaf deze plek heb je namelijk een waanzinnig zicht op het eiland Tindhólmur en de nabijgelegen rotsformaties Drangarnir. Dat deze plek altijd al geliefd is geweest zie je terug op vele schilderijen, tekeningen en foto’s van de Faeröer eilanden.

Lees ook: Kirkjubøur, zeker een bezoekje waard op de Faeröer eilanden

Tindholmur en Drangarnir Zeilen op Faeroer eilanden tips Vagar - Reislegende.nl
Zonsondergang Bour Vagar Faeroer eilanden - Reislegende.nl

Geschiedenis van Bøur

Hoe oud het dorp Bøur precies is, weet men niet exact. De huidige houten kerk werd in ieder geval in 1865 gebouwd. Waarschijnlijk heeft er voor die tijd ook al een kerk gestaan. In een document uit 1710 wordt namelijk al gesproken over een kerk in Bøur. De oudste vermelding over de nederzetting Bøur heeft men gevonden in een brief uit 1350. Dat het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan, dat is in ieder geval zeker.

De huizen, overwegend gebouwd in authentiek Faeröerse stijl, staan opeengepakt langs smalle straatjes, verdeeld over verschillende hoogteniveaus. Het is echt alsof je een stap terug doet in het verleden, wanneer je door de smalle steegjes heen slentert. Het geeft je een goed idee van hoe het vroeger geweest moet zijn om hier te wonen, zonder alle luxe die we tegenwoordig kennen.

Lees ook: Dagtrip naar Suðuroy, meest zuidelijke eiland van de Faeröer

Faeroer eilanden tips Bour church Vagar - Reislegende.nl
Tips Vagar Faeroer eilanden Bour bezienswaardigheden - Reislegende.nl
Faeroer eilanden tips Bour dorp op eiland Vagar bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Met de auto het dorp inrijden is niet zo’n goed idee, parkeren kan er nauwelijks. Het beste is om de auto te parkeren op de kleine parkeerplaats bij de afslag naar het dorp. De inwoners van Bøur doen hun best om het dorp authentiek te houden.

Schuin tegenover de kerk vind je een waterval. Of de waterval een naam heeft kan ik niet ontdekken. Zal hij best hebben, de waterval lijkt me té groot voor een naamloos bestaan. Zelfs tijdens deze droge dagen komt er een behoorlijke stortvloed aan water naar beneden.

Al snel na de kerk en de waterval houdt het dorp op, hier is weer een oprit naar de doorgaande weg te vinden. De doorgaande weg naar het laatste dorp aan deze kant van het eiland Vágar: Gásadalur. Hier vind je waterval Múlafossur, niet de grootste maar waarschijnlijk wel de meest bekende waterval van de Faeröer eilanden.

Vlag Faeroer eilanden tips en bezienswaardigheden Vagar Bour - Reislegende.nl
Authentieke huizen Faeroer eilanden Bour Vagar bezienswaardigheden - Reislegende.nl
Bezienswaardigheden Vagar Faeroer eilanden tips Bour waterval - Reislegende.nl

Bøur is een perfecte plek op de Faeröer om helemaal ”zen” te worden

We strijken in Bøur bij toeval neer op stukje groen, in eerste instantie om te fotograferen. Maar we zitten er zó lekker in het zonnetje dat we niet zomaar weer vertrekken. We besluiten dat ons avondeten bestaat uit een crackertje met een voorverpakt kaasje. Want zeg nou zelf, liever hier met een simpel hapje en een adembenemend mooi uitzicht dan ergens binnen aan een uitgebreid diner, toch? Deze mooie, rustige omstandigheden op de Faeröer eilanden, dat moeten we optimaal benutten. We genieten van het uitzicht, van zwemmende kinderen en van mensen die met een kano naar de zeilboot varen. Uiteindelijk vertrekken we aan het begin van de avond, we hebben namelijk ook het dorp Gásadalur nog op de planning staan. Dit fijne moment in Bøur pakt niemand ons meer af.

Lees ook: De beste plekken voor papegaaiduikers spotten op de Faeröer eilanden

Faeroer eilanden uitzicht Bour Vagar Tindholmur en Drangarnir - Reislegende.nl

Wandeling van Bøur naar Gásadalur

Gásadalur is één van de meest afgelegen dorpen van de Faeröer eilanden. In 2006 werd er een tunnel aangelegd, de Gásadalstunnilin. Tot die tijd waren te voet en met de helikopter (vanaf 1983) de enige manieren om het dorp te bereiken. Het pad van Bøur naar Gásadalur wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt voor toeristische doeleinden. Vroeger gebruikten alle inwoners van Gásadalur de route. Voor het drijven van handel, voor het bezoeken van een dokter voor het bezorgen van de post. In Gásadalur is geen kerk en de begraafplaats stamt uit 1873. Vóór die tijd bracht men een overleden persoon in zijn kist naar Bøur om daar te begraven. Een pad met veel historie en met prachtige vergezichten. Het wordt aangeraden de wandeling van Bøur naar Gásadalur met een gids te maken. Voor de veiligheid, maar ook voor alle achtergrondinformatie die je dan krijgt.

Accommodatie in Bøur

In Bøur vind je een geweldige accommodatie: The View. Waarom deze accommodatie deze naam gekregen heeft zul je meteen begrijpen. The View heeft vier losse vierpersoons huisjes in de verhuur. Voor de locatie krijgt The View een 9,9; ik begrijp dat wel! Als ik eerder van deze accommodatie had geweten dan had ik zeker gekeken of we één of twee nachten op deze plek hadden kunnen verblijven. Heeft The View geen plek, dan zijn er in Bøur zelf nog een paar accommodaties (zie foto bovenaan dit artikel) en anders dichtbij Bøur.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in en in de buurt van Bøur.

Zelf regelen of georganiseerd naar de Faeröer eilanden?

Reizen naar de Faeröer eilanden vergt best veel voorbereidingstijd. Wil je met eigen auto met de boot vanuit Denemarken? Of ga je liever vliegen en huur je ter plaatse een auto? Wat is voordeliger en vooral, wat is handiger? Zoals je kunt lezen in het artikel over hoe ik uiteindelijk op de Faeröer eilanden kwam is de manier van reizen bij mij behoorlijk vaak aangepast.

Heb je geen zin of geen tijd om dat vooraf allemaal uit te zoeken? Met Voigt Travel reis je 11 dagen lang naar de Faeröer eilanden met eigen auto. De overtocht met de ferry vanuit Denemarken zit bij de prijs inbegrepen en verblijf in verschillende accommodaties op de eilanden uiteraard ook. Wil je liever vliegen en de eilanden ontdekken met een huurauto? Dan biedt BBI Travel verschillende rondreizen aan. Op eigen gelegenheid dus, maar alles vooraf en vooral in één keer goed geregeld.

Bradt – Faroe Islands Travel Guide
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:12

Odyssee Reisgids – Faeröer
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:11

Windvlinders
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 01:36
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:11
bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 01:36

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button