Historische schepen aan de Florence Arthaud steiger in Canet-en-Roussillon

Ik hou van water én ik hou van varen. Als ik in een kustplaats ben kom ik dus graag even in de haven, zo ook in Canet-en-Roussillon. Ik neem een kijkje bij de (quai) Florence Arthaud steiger, waar tientallen historische schepen naast elkaar liggen te dobberen.

Les vieux gréements de Canet en Roussillon

De historische schepen worden onderhouden door leden van de vereniging Les vieux gréements de Canet en Roussillon, opgericht in de jaren ‘80. De leden zijn gepassioneerde eigenaren van oude schepen met traditionele, houten constructies. Het doel van de vereniging is het behoud van de schepen, het beschermen van de culturele waarde en het promoten van het maritieme erfgoed. Tijdens events op het water varen al deze historische schepen (inmiddels meer dan 50) mee, zoals bijvoorbeeld tijdens het tweejaarlijkse Voiles Classiques de Canet.

Canet en Roussillon Les vieux greements Reislegende

De kleurrijke Barque Catalane

Aan de quai Florence Arthaud liggen felgekleurde Barques Catalanes, Ketchs en Yawls. Vooral de Barque Catalane valt meteen op; wat een vrolijke vissersboot is dit! Tijdens mijn verblijf in dit deel van Frankrijk zie ik ze regelmatig varen op zee en ook de haven van Collioure wordt door deze vissersboten opgefleurd. Deze Catalaanse boot werd vooral aan het begin van de 20e eeuw veel gebruikt in het westelijke deel van de Middellandse Zee, voor de kust van Frankrijk en Spanje. Door de specifieke bouw, de plaatsing van de mast en de vorm van het zeil kon de Barque Catalane met gemak de Tramontana weerstaan.

Barques Catalanes in haven van Canet en Roussillon Reislegende

Struinen over de kade langs de Florence Arthaud steiger

Verderop aan de Florence Arthaud steiger vind je de grotere zeilschepen. Vooral op deze zeilschepen is men druk bezig met het restaureren; er wordt druk getimmerd en geschilderd. Mooie verhalen komen voorbij. Bepaalde zeilschepen uit Zuid-Amerika zijn vele malen de Atlantische Oceaan overgestoken naar Europa en andere schepen werden in het verleden ingezet voor verschillende doeleinden. Interessant allemaal, alsof elk schip een drijvend geschiedenisboek is.

Een kijkje nemen op het zeilschip Ile du Saloum

Aangekomen bij het schip Ile du Saloum mag ik aan boord komen. Eigenaar André, vertelt het levensverhaal van zijn schip, wat hij al ruim 35 jaar in bezit heeft. Het verhaal is wat onsamenhangend maar dat hij gepassioneerd is, dat is duidelijk!

haven in Canet en Roussillon Ile du Saloum zeilschip Reislegende

Meer zien in de haven van Canet-en-Roussillon

In de haven van Canet-en-Roussillon is veel meer te zien natuurlijk. Aan de overkant van de Florence Arthaud steiger zie je de werven waar grote catamarans worden gebouwd. Meer richting zee is de jachthaven, waar het heerlijk toeven is. Lekker en leuk eten kun je bij Pub del Mar, waar je tijdens je lunch of diner mooi zicht hebt op de haven. Zelf vind ik dit één van de 9 plekken waar je culinair kunt genieten in deze gezellige kustplaats. In de zomermaanden kun je in het reuzenrad stappen voor een nog mooier zicht op Canet-en-Roussillon. Wil je meer te weten komen over het leven in zee? Dan is het Oniria aquarium een aanrader.

Genoeg te doen in Canet-en-Roussillon! Wil je meer van de omgeving bekijken? Rij dan deze leuke route in de omgeving. Je komt tijdens de route in het mooie Les Plus Beaux Villages de France dorpje Castelnou, je kunt een aperitief drank drinken in Caves Byrrh, wandelen bij Orgues d’Ille-sur-Têt, genieten van een drankje op een terras in Collioure en het oude centrum van Perpignan ontdekken.


Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button