Met de nieuwe Peugeot 308 SW Hybrid naar Frankrijk

Een deel van Frankrijk ontdekken in een gloednieuwe Franse auto. Een Franse auto die ook nog eens verkozen is tot Women’s World Car of the Year 2022. Hoe leuk is dat? Ik maak samen met mijn gezin een roadtrip in de nieuwe Peugeot 308 SW Hybrid langs mooie plekken in Normandië. We pakken een stukje van Bretagne mee en op de terugweg bezoeken we Parijs. Ik ben altijd al fan van roadtrips én ook nog eens van Peugeot. Frankrijk lijk ik de laatste jaren een soort van “opnieuw” te ontdekken. Je hoort het al, alles aan deze roadtrip klopt!

Duurzamer rijden met een hybride auto

Elektrisch rijden is voor mij vrij nieuw. Ook in een hybride auto heb ik nog niet vaak gereden. Maar na drie weken rondrijden in de nieuwe Peugeot 308 SW Hybrid kan ik wel zeggen dat ik heel blij word van een auto die je kunt opladen. Het geeft toch een goed gevoel, elektrisch rijden. Ook al zijn het geen enorme afstanden die je met een hybride auto elektrisch kunt afleggen, het scheelt zeker.

Women’s World Car of the Year 2022 - Peugeot 308 SW hybrid wwcoty - Reislegende.nl

Tot 60 kilometer elektrisch rijden met de Peugeot 308 SW

De Peugeot 308 SW Hybrid laadt in een paar uurtjes op. Met een volle accu kun je vervolgens 60 kilometer rijden. Ideaal dus wanneer je tijdens eens vakantie steeds een paar dagen op één plek blijft en je (vlak)bij de accommodatie op kunt laden. Als je de auto tijdens een lunch in een leuke restaurant weer bij de laadpaal parkeert. Kun je toch mooi 120 elektrische kilometers afleggen op een dag. Zo ideaal als ik het hier schets is het in de praktijk helaas nog niet, want vooral in Frankrijk zijn oplaadpunten nog wat schaars. Maar, er wordt hard aan gewerkt. Zo kun je bij het boeken van een accommodatie natuurlijk meteen kijken of er mogelijkheden zijn om op te laden. In veel Franse badplaatsen vind je laadpalen op publieke parkeerplaatsen en ook bij benzinestations kun je over het algemeen terecht. Het vergt wat meer planning en voorbereiding, maar geeft ook een extra goed gevoel. Lukt het allemaal toch niet met het vinden van laadpalen of vind je ze wel maar zijn ze bezet? Dan rij je eenvoudigweg door op de zuinige benzinemotor met lage CO2-uitstoot.

Hybride Peugeot 308 sw ervaring - Reislegende.nl

Mijn ervaring met de Peugeot 308 SW Hybrid

Naast het elektrisch kunnen rijden met de Peugeot 308 SW Hybrid zijn er nog een aantal voordelen en handige snufjes die zeker het vermelden waard zijn. Dat begint al bij het benaderen van de auto. Hij gaat namelijk vanzelf open zodra de sleutel in de buurt komt. Super handig, want dan kan de sleutel altijd in je tas blijven zitten. Deze tas moet je vervolgens wel voorin de auto zetten. De auto start namelijk niet wanneer de sleutel achter in de auto ligt. De auto opent dus vanzelf, maar andersom geldt hetzelfde. Wordt de afstand tussen de auto en de sleutel groter dan gaat de auto vanzelf op slot. Je hoeft niet terug te lopen om te checken of hij ook echt op slot is. De auto piept en de spiegels klappen naar binnen bij het op slot gaan, één blik op de auto werpen is dus genoeg voor een dubbelcheck.

Peugeot staat bekend om de ”cockpit” vormgeving (i-Cockpit). Je voelt je achter het stuur echt omringd door allerlei handige tooltjes en snufjes. Telefoon draadloos opladen, meerdere usb aansluitingen, bekerhouders en het geheel vernieuwde infotainment i-Connect Advanced. Navigatie (TomTom), spraakbesturing, overname van je smartphone (Mirrorscreen); alles lijkt in deze nieuwe Peugeot 308 SW Hybrid mogelijk. Het verkennen van het interieur van de auto is al een feestje op zich, nog voordat je überhaupt de weg op gaat.

Achter in de Peugeot 308 SW Hybrid is veel laadruimte. Ook onder de laadvloer is nog behoorlijk wat ruimte om spullen op te bergen. De achterramen bij deze uitvoering zijn getint, fijn wanneer bagage in de achterbak uit het zicht moet blijven. Voor de zekerheid gebruik ik sowieso altijd de rolhoes, waardoor er niets van de bagage achterin zichtbaar is. Voor passagiers op de achterbank is het lekker ruim. Veel ruimte voor de benenen en ook hier verschillende snufjes. Zoals bekerhouders in de middensteun (wanneer neergeklapt) en aansluitingen om apparatuur op te laden aan de achterzijde van de middenconsole. Ik hoor de kinderen nergens over klagen tijdens deze trip naar Normandië :-)

Wat technische specificaties betreft; ik ben niet zo technisch aangelegd dus echte ins & outs blijven hier uit. Ik kan je wel vertellen dat deze nieuwe Peugeot 308 flink wat power heeft. Binnen mum van tijd ben je bij het stoplicht weg en ook inhalen op de snelweg is een eitje met deze mooie auto. Tijdens het rijden kun je gebruik maken van veel assistentie. Denk aan adaptive cruise control, waarbij de auto niet alleen op de ingestelde snelheid rijdt maar ook automatisch afstand houdt als er een auto te dicht voor je zit. Ook heeft deze Peugeot lane positioning assist, waarbij de auto netjes tussen de lijnen blijft rijden. Lane change assist waarschuwt wanneer er een voertuig met hoge snelheid nadert in de dode hoek. Naast camera’s voor heeft de auto ook camera’s achter die hulp bieden bij het parkeren. Op het scherm verschijnt bij het parkeren een 360º weergave waarbij je van bovenaf alle ruimte rondom de auto ziet.

Roadtrip met Peugeot 308 sw hybrid naar Frankrijk - Reislegende.nl

Women’s World Car of the Year

In februari 2022 werd de nieuwe Peugeot 308 door 56 vrouwelijke autojournalisten uitgeroepen tot Women’s World Car of the Year. En ik begrijp meteen waarom! Deze auto is sportief, stoer maar toch elegant. Maar er wordt bij deze verkiezing natuurlijk niet alleen naar het ontwerp van een auto gekeken. Kwaliteit, veiligheid, aanschafprijs, rijervaring en de ecologische voetafdruk zijn onder meer aspecten die worden meegenomen in de beoordeling.

Helemaal in mijn element voel ik me, rijdend in de Peugeot SW 308 Hybrid langs de mooie Franse kust in Normandië. Ik ben dan wel geen autojournalist, maar ik kan me helemaal vinden in de uitslag van de WWCOTY verkiezing!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button