Kaunispää Triangulation Tower, uitkijktoren in Saariselkä

Een plek in Saariselkä waar ik tijdens mijn bezoek aan Fins Lapland zeker naartoe wil is Kaunispää Triangulation Tower, alias Kaunispään kolmiomittaustorni. Voorafgaand aan mijn reis zie ik online al verschillende foto’s van deze uitkijktoren in Saariselkä voorbij komen. Wat ziet die er sprookjesachtig uit in de winter!

Kaunispää fell

De uitkijktoren in Saariselkä staat op Kaunispää fell, de berg die meteen in het oog springt als je bij Saariselkä aan komt. Kaunispää fell is 438 meter hoog en grenst aan Urho Kekkonen National Park. Vanaf de berg heb je zicht op de toedra rondom Hammastunturi Fell en op het natuurreservaat Sompio. In de winter is de berg een geliefde stop op sneeuwscooter routes. Op en rondom de berg kun je langlaufen, skiën, snowboarden en sleeën. Het skigebied is met 7 kilometer aan pistes klein, maar hoe gaaf is het als je kunt zeggen dat je in Fins Lapland hebt geskied? Of gesleed, want op Kaunispää fell ligt de langste sleebaan van Finland. Een dikke aanrader! Daarnaast is er de mogelijkheid om te fietsen met fat bikes in de winter. Maar liefst 80 kilometer aan mtb trails is er op en rondom de berg beschikbaar, hier bekend als OFB (open fell biking). In de zomer kan gebruik gemaakt worden van ruim 230 kilometer aan OFB trails.

Met sneeuwscooter naar Kaunispaa fell Kaunispaa Triangulation Tower Saariselka Fins Lapland - Reislegende.nl
Kaunispaan kolmiomittaustorni Kaunispaa fell Saariselka Fins Lapland - Reislegende.nl

Kaunispää Triangulation Tower

Bovenop de berg staat de triangulatie toren Kaunispää Triangulation Tower, die in het Fins de mooie naam Kaunispään kolmiomittaustorni draagt. De huidige toren dateert uit 2011. Voor die tijd stond er een triangulatie toren die vanaf de jaren ’50 daadwerkelijk dienst deed als driehoekspunt voor metingen. Sinds de komst van GPS zijn triangulatie torens overbodig geworden. Op veel plekken worden ze weggehaald, of er wordt een nieuwe toren neergezet die ook dienst doet als uitkijktoren.

De oude triangulatie toren in Saariselkä werd in 2009 ter plaatse verbrand. De staat van het hout was zó slecht dat het zelfs niet meer geschikt was om te gebruiken als brandhout. De nieuwe toren, die in het najaar van 2011 werd geopend, is gebouwd naar het model van de eersteklas triangulatietoren van het Geodetisch Instituut. Naast Kaunispää Triangulation Tower zijn een aantal informatieborden te vinden met informatie over de geschiedenis van karteren. Bovenop de toren zijn borden bevestigd waarop je de namen ziet van bergtoppen in de omgeving. Met helder weer kun je wel 50 kilometer ver kijken, zo zie je zelfs de bergtoppen op de grens van Finland en Rusland liggen.

Kaunispaan kolmiomittaustorni Kaunispaa Triangulation Tower Saariselka Finland Lapland - Reislegende.nl
Kaunispaa uitkijktoren op heuvel in Saariselka Finland Lapland - Reislegende.nl
Kaunispaa fell Kaunispaa Triangulation Tower Saariselka Finland Lapland - Reislegende.nl

Restaurant Kaunispään Huippu Oy

Bovenop Kaunispää fell, vlak naast de uitkijktoren, ligt restaurant Kaunispään Huippu Oy. Het is een druk restaurant, waar het vaak wachten is op een plekje. Skiërs, snowboarders en sleeërs komen hier graag tussen alle activiteiten door eten of opwarmen met warme chocolademelk. Ook al ga je niet eten hier, het is zeker de moeite waard om even rondom het pand te lopen. Alle wanden lijken beplakt met een dikke laag sneeuw. Mensen die binnen zitten kunnen in de wintermaanden nog nét aan naar buiten kijken. Let er op dat het rondom glad kan zijn, vooral op de plekken waar sneeuw weggeschoven is. Snowsteps zijn altijd handig om bij je te hebben!

Kaunispaan kolmiomittaustorni Saariselka Fins Lapland - Reislegende.nl
Kaunispaan kolmiomittaustorni Kaunispaa Triangulation Tower Saariselka Fins Lapland - Reislegende.nl

Accommodaties op Kaunispää fell

Op en rondom Kaunispää fell zijn goede accommodaties te vinden. De accommodatie die het hoogst op de berg ligt is het Star Arctic Hotel. Vanuit dit hotel heb je een waanzinnig uitzicht, helemaal in de nacht. Je kijkt dan uit over Saariselkä én je kunt bij helder weer vanuit je accommodatie het noorderlicht aanschouwen. Iets lager ligt de mooie Lodge Peikonkolo met daar niet ver vandaan de authentieke chalets Sielikkö Aurora Log Apartments. Ook zijn er ice cubes te huur op de helling van Kaunispää fell, accommodaties met glazen daken zoals de Arctic Glass Cubes van Top Star Saariselkä. En wat dacht je van VALO Ice cube, een villa met daklichten in de slaapkamers waar je dus vanuit je bed naar de sterren en het noorderlicht kunt kijken? Té veel mooie accommodaties op en rondom Kaunispää fell om op te noemen!

Check beschikbaarheid en prijzen van accommodaties in Saariselkä

Hoe kom je bovenop Kaunispää fell?

Heb je een eigen auto of huurauto, dan volgt de weg naar Kaunispää fell vanuit Saariselkä vanzelf. Helaas geen auto tot je beschikking? De openbare bus stopt op verschillende plekken in én rondom Saariselkä en rijdt naar de top van Kaunispää fell. Daarnaast kun je vanuit het dal ook een kaartje kopen voor de stoeltjeslift. Handig voor wanneer je wilt gaan sleeën bijvoorbeeld, of wanneer je het leuk vindt om met de stoeltjeslift omhoog en met de bus weer naar beneden te gaan.

Zelf je reis naar Lapland boeken

Hebben onze Lapland avonturen je overtuigd en wil je ook richting het hoge noorden op al die leuke dingen in Lapland te doen en te zien? Dat kan op vele manieren. Boek je het liefst alles zelf, dan kun je los een ticket boeken naar één van de vliegvelden in Fins Lapland, bijvoorbeeld naar Rovaniemi of Ivalo. Hier zou je een auto kunnen huren om de omgeving te ontdekken, maar je kunt natuurlijk ook lekker op 1 plek blijven. Dat doen wij tijdens deze reis en ik kan je zeggen; ik ben er zelf erg blij mee. Als er een auto voor de deur staat wil ik altijd van alles, overal naartoe. Nu heb ik echt de rust om de omgeving goed te ontdekken. Wij verblijven in Fell Centre Kiilopää, direct naast de ingang van Urho Kekkonen National Park. We vermaken ons hier dagen lang. Met wandelen, sleeën en gewoon in de sneeuw zijn. We pakken een keer de bus naar Saariselkä en voor activiteiten worden we opgehaald. Heerlijk zo’n weekje!

Ga je langer dan een week of wil je langere afstanden afleggen, dan is een auto wellicht handig. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars in verband met de all-in formule. Je bent dan meteen voor alles verzekerd, je komt niet voor verrassingen te staan. Zo krijg je bij schade door eigen schuld ook je eigen risico weer terug betaald. Een fijn idee, zeker op ijzige wegen in het noorden van Finland.

Reis naar Lapland boeken via een reisorganisatie

Voel je niet zo veel voor alles zelf regelen? Kijk dan eens bij aanbieders als Voigt Travel en BBI Travel. Hier boek je complete pakketten, inclusief rechtstreekse vlucht, transfers, accommodatie en eventuele activiteiten. Je betaalt uiteraard meer dan wanneer je alles zelf (los van elkaar) boekt maar het scheelt een hoop uitzoekwerk en je hebt geen onzekerheid als het gaat om COVID, annuleren, omboeken, je geld terug krijgen etc.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button