Finland tip: Hotel Lilla Roberts in Helsinki centrum

Aan het einde van onze reis door het zuiden van Finland zijn we nog even in Helsinki. Heerlijk vind ik het altijd om lekker rond te dwalen door een stad, cultuur op te snuiven en bezienswaardigheden af te gaan. Helsinki leent zich hier uitermate goed voor! Maar waar slaap je in zo’n drukke stad? Wij komen terecht bij Hotel Lilla Roberts, nagenoeg in het centrum van Helsinki. Een prachtig boutique hotel gelegen in het Design District van Helsinki.

Lees ook: 25x wat te doen in Lapland

Een hotel in Helsinki centrum

Als je een citytrip gaat maken is het altijd even zoeken naar een leuk hotel. Liefst niet te ver van het centrum, het is natuurlijk ideaal wanneer je te voet van hotel naar het centrum kunt en weer terug. Je wilt niet elke keer afhankelijk zijn van een taxi of van het openbaar vervoer, helemaal niet wanneer je meerdere dagen in een stad verblijft.

Design District Helsinki

Wat dat betreft heeft Hotel Lilla Roberts een perfecte ligging in het centrum van Helsinki. Het is nog geen kilometer lopen naar de St. Nicolaas Kathedraal (Domkerk van Helsinki) in hartje centrum, waarbij je onderweg een heel stuk door het bekende stadspark Esplanadi kunt wandelen. Hotel Lilla Roberts ligt in een rustige straat in het Design District van Helsinki. In dit district (Punavuori, Kaartinkaupunki, Kamppi en Ullanlinna) vind je 25 straten vol met design- en antiekwinkels, showrooms, kunstgalerijen, musea, restaurants en modewinkels. Dit is het gebied wat de reputatie van Helsinki als design stad hoog houdt.

Check beschikbaarheid en prijzen bij Hotel Lilla Roberts

Hotel Lilla Roberts

Hotel Lilla Roberts is gevestigd in een oud stadspand wat begin 1900 (Art Nouveau) gebouwd is. Het pand heeft jaren lang gediend als elektriciteitscentrale en leverde elektriciteit aan het grootste deel van het centrum van Helsinki. Van 1974 tot 2012 werd het gebouw gebruikt als politiebureau, tot het in 2015 werd omgebouwd tot hotel met 130 kamers.

Binnenhuisarchitect Jaakko Puro zorgde ervoor dat de belangrijke historische waarde van het pand behouden bleef bij de omvorming tot hotel. Originele details (zoals de oudste lift in Helsinki) en andere specifieke kenmerken zijn gebleven en met hoogwaardige materialen is het gebouw compleet gerestaureerd.

Hotel Lilla Roberts in Helsinki centrum - Reislegende.nl
Hotel Lilla Roberts in Helsinki centrum - Reislegende.nl

Boutique hotel in Helsinki centrum

Wat is dat goed gelukt! Zodra je het hotel binnen komt voel je het. Het is oud, maar hip en modern ingericht. Op veel plekken zijn originele details zichtbaar, gecombineerd met nieuwe elementen. Heb je in veel hotels een saaie receptie hier is alles levendig. Mensen lezen boeken of kranten in de mooi gedecoreerde zithoek en achterin drinken mensen een drankje aan de bar. Allemaal in dezelfde ruimte als waar de receptie zich bevind, met fijne, hippe muziek klinkend op de achtergrond. Ik kijk mijn ogen uit wanneer ik sta te wachten bij de receptie. Overal in de lobby vind je licht details met dieren terug, vooral paarden zijn aanwezig.

De kamers van Hotel Lilla Roberts

Hotel Lilla Roberts heeft 130 kamers ter beschikking, van luxe tweepersoons kamers tot suites van maar liefst 100 m2 waar je met 4 personen kunt verblijven. Wij verblijven in de Comfort King, een luze tweepersoons kamer van 24 m2 met een enorm groot bed en veel luxe. Wanneer we de kamer op komen staat de televisie aan waarop een clip van Hotel Lilla Roberts te zien is. Onderin is een text bar te zien waarin onze namen staan en waarin we welkom worden geheten. Super leuk detail en door de vrolijke muziek ben je meteen in opperbeste stemming!

Hotel Lilla Roberts in Helsinki centrum - Reislegende.nl

Luxe hotelkamer in Helsinki

We installeren onze spullen en gaan de stad in om een hapje te eten. Het is dat we we al even niet hebben gegeten… eigenlijk duik ik het liefst onder die comfortabel uitziende regendouche en ga daarna in dat enorme bed liggen. De kamer bevat namelijk Personal Media Network (PMN) waarmee je gemakkelijk je eigen device kunt verbinden met de televisie. Ideaal! Je vindt nog veel meer luxe in de kamers van Lilla Roberts. Er is goede WiFi, een bluetooth soundbar en in de badkamer ligt een (goede!) föhn. En dan dat bed van 2 meter breed… Maar goed, voor al deze luxe alleen komen we natuurlijk niet naar Helsinki. We willen de stad zien!

Lees ook: Wintervakantie in (zuid-)Finland met de auto

Ontbijt in Hotel Lilla Roberts

De volgende ochtend staan we al vroeg weer op. We willen nog wat door de stad wandelen voor we weer richting het vliegveld moeten. Het ontbijtbuffet vind je in een aparte ruimte van het hotel, waarbij je de binnenplaats moet oversteken. Alhoewel het koud is doet het buiten warm aan. Er staan tafeltjes met brandende kaarsen en stoeltjes met dekens op de binnenplaats. De ontbijtruimte is sfeervol ingericht en er staat een ontzettend uitgebreid buffet op ons te wachten. Er is fruit, groente, yoghurt, Fins brood en veel meer aanwezig. Te veel om op te noemen! Opvallend is dat er veel biologisch is en ook de typisch Finse producten zijn aanwezig.

Hotel Lilla Roberts in Helsinki centrum - Reislegende.nl
Hotel Lilla Roberts in Helsinki centrum - Reislegende.nl

Met een voldaan gevoel lopen we na het ontbijt het centrum weer in. Het heeft licht gesneeuwd waardoor de stad er net weer even anders uit ziet dan gister. We lopen langs de haven, de Oespenski-kathedraal, de Domkerk en over het Senaatsplein. En uiteraard brengen we wat tijd door in stadspark Esplanadi, waar het prachtig is nu met dat laagje sneeuw. Eigenlijk hebben we veel meer tijd nodig in Helsinki, maar een goede indruk hebben we zeker wel gekregen!

Hotel Lilla Roberts in Helsinki centrum - Reislegende.nl
Esplanadi Helsinki - Hotel Lilla Roberts in Helsinki centrum - Reislegende.nl
Domkerk van Helsinki - Reislegende.nl
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button