Saariselkä toboggan Pulkkamäki, langste sleebaan van Finland

In Lapland kun je ontzettend veel dingen doen en zien zoals je kunt lezen in het artikel 25x wat te doen in Lapland. Eén van de leukste activiteiten vind ik zelf sleeën. En dat kun je in Saariselkä als de beste! Saariselkä is namelijk in het gelukkige bezit van de langste toboggan run (sleebaan) van Finland. In dit artikel vertel ik je alles over deze gave sleebaan, die je door een magisch landschap heen laat glijden.

Pulkkamäki Toboggan slope in Saariselkä

De sleebaan in Saariselkä is maar liefst 1,2 kilometer lang en het is zeker niet één saaie lange weg naar beneden. De toboggan run start bij restaurant Kaunispään Huippu Oy bovenop Kaunispää fell, waar ook de stoeltjeslift uitkomt en het begin van de pistes is. Na een stukje rechtuit door een sprookjesachtig landschap met bevroren bomen kun je twee verschillende afslagen nemen. De eerste afslag is een stuk steiler dan de tweede afslag, maar beiden zijn ongeveer even lang. Ze komen na een paar honderd meter weer bij elkaar waarna de afdaling eindigt in het dal dat op Google Maps staat aangegeven als Saariselkä Ski & Sport Resort Ltd. Hier kun je de stoeltjeslift weer naar boven pakken als je nog een keertje wilt. Als je geen behoefte hebt aan nog een ritje dan kun je lekker crashen bij restaurant Lieggâ Láávu. Neem je tijdens de route niet een van de twee afslagen aan de linkerzijde van de baan maar ga je rechtdoor, dan kom je uit bij het eindpunt van de sleebaan bij North Village St. Paul’s Chapel (Saariselän tunturikappelin).

Finland startpunt Saariselka toboggan sleebaan restaurant Kaunispaan Huippu Oy - Reislegende.nl
Restaurant Kaunispään Huippu Oy
Lapland Saariselka toboggan langste sleebaan van Finland - Reislegende.nl
Stoeltjeslift tussen piste en sleebaan in
Finland langste sleebaan Saariselka toboggan slope Pulkkamaki Reislegende
Startpunt van de sleebaan staat goed aangegeven

Lopend naar boven of met de stoeltjeslift?

Als je meerdere keren wilt sleeën raad ik je af om naar het eindpunt bij de kapel te glijden, want dan moet je een aardig eind omhoog lopen om weer bij het begin van de sleebaan te komen. Je kunt natuurlijk ook halverwege de voettocht naar boven weer op je sleetje gaan zitten om weer naar het eindpunt te glijden. Wil je achter elkaar doorsleeën? Koop dan een kaartje voor de stoeltjeslift. Dat is de snelste manier om weer boven te komen. Een andere manier is sleeën naar restaurant Lieggâ Láávu. Voor de deur stopt de bus, die ook weer naar de top van Kaunispää fell rijdt waar het begin van de toboggan run is. Dit neemt echter wel wat tijd in beslag, aangezien de bus eerst langs andere plekken rijdt. Voor wie tussendoor even uit wil rusten is dit wellicht een idee!

Finland Saariselka met de bus naar toboggan sleebaan - Reislegende.nl
De bus komt langs nagenoeg alle plekken in Saariselkä

Hoe kom je aan een sleetje?

Sleetjes waren tot voor kort gratis te gebruiken. Je zag ze liggen langs de kant van de sleebaan of onderaan bij de kapel, in een grote bak. Saariselkä wil echter dat er minder plastic gedumpt wordt (lees: kapotte sleetjes) en daardoor dien je nu zelf je sleetje mee te nemen. Wij lenen sleetjes bij onze accommodatie Fell Centre Kiilopää en brengen ze ’s avonds weer netjes terug. Niet alle accommodaties lenen de sleetjes gratis uit. Op veel plekken moet je borg betalen voor een sleetje. Uiteraard kun je ook sleetjes kopen in één van de winkels in Saariselkä. Handig wanneer je tijdens je verblijf vaker gaat sleeën!

Is sleeën op de Saariselkä sleebaan te doen met kinderen?

Als je kinderen nog wat jong zijn dan kun je samen op één sleetje. Onze kinderen zijn tijdens ons verblijf in Fins Lapland 10 en 12 jaar oud. Tijdens de sleetocht vind ik het wel spannend met de jongste, die is nogal onverschrokken. Vooraf besteden we wel even wat tijd aan het goed leren remmen. En sturen overigens, want je wilt natuurlijk niet ergens rechtdoor waar de piste een bocht maakt. De regel is dat kinderen vanaf 7 jaar zelf mogen sleeën, maar ik weet niet of ik mijn kinderen zelf had laten sleeën op die leeftijd of zelfs iets ouder. Het gaat op een gegeven moment echt hard en op bepaalde stukken is de sleebaan van Saariselkä best steil!

Finland Saariselka Pulkkamaki toboggan slope sleebaan - Reislegende.nl
Het eerste stuk van de sleebaan, nog vrij vlak
Fins Lapland Pulkkamaki toboggan slope Saariselka toboggan sleebaan met kinderen tips - Reislegende.nl
De kids kiezen voor welke afslag ze gaan

Kaunispään kolmiomittaustorni

Vergeet niet even naar de uitkijktoren te lopen die bovenop Kaunispää fell staat. De toren draagt de naam Kaunispään kolmiomittaustorni oftwel in Engels Kaunispää Triangulation Tower. Het lijkt wel een toren die gemaakt is van ijs, heel gaaf! Vanaf de toren kijk je over een de hele omgeving uit. Je zult niet veel te weten komen over de toren zelf, ook het informatiebord is totaal met ijs bedekt.

Restaurant Kaunispään Huippu Oy

Bij de start van de sleebaan van Saariselkä vind je, zoals je hierboven al hebt gelezen, restaurant Kaunispään Huippu Oy. Het is een drukke bedoening hier, zoals skiërs ook wel gewend zijn van restaurants langs de pistes in de Alpen. Toch is het fijn om even lekker op te warmen voor je aan het sleeën begint, of te genieten van warme chocolademelk als je klaar bent. Bovendien zou je dit restaurant alleen al moeten bezoeken om de sprookjesachtige sfeer. Op een zwaarbewolkte dag zie je het bijna niet liggen, het restaurant gaat helemaal op in het landschap!

Restaurant Kaunispään Huippu Oy gaat op in het landschap

Restaurant Lieggâ Láávu

Een drankje drinken of lekker eten kun je overigens ook in restaurant Lieggâ Láávu beneden in het dal, bij de stoeltjeslift (en bij de bushalte). Een ideale plek om neer te ploffen na meerdere ritjes van de sleebaan. Je hebt vanuit het restaurant (of vanaf het terras bij mooi weer) goed zicht op de pistes. Leuk om naar te kijken, zeker wanneer skiërs en snowboarders mooie capriolen uithalen.

Skiën en snowboarden in Saariselka, Fins Lapland - Reislegende.nl
Zicht op de piste vanuit restaurant Lieggâ Láávu

Aurora toboggan in Saariselkä

In de donkerste periode van het jaar, wanneer de dagen het kortst zijn (december tot februari), kun je op een verlichte sleebaan sleeën. Het steilste gedeelte van de sleebaan (eerste afslag, naar de stoeltjeslift) is dan verlicht met speciale Aurora verlichting. De verlichting brandt tijdens de openingstijden van de stoeltjeslift. Daarna is het verboden om te sleeën in verband met de sneeuwmachines die de pistes weer netjes prepareren. Kaartjes voor de Aurora toboggan (2 uur incl. stoeltjeslift, sleetje en helm) zijn verkrijgbaar bij het informatiepunt in Saariselkä én bij restaurant Lieggâ Láávu in het dal. Overdag sleeën zonder stoeltjeslift met eigen sleetje is zoals hierboven al vermeld gratis.

Overigens kun je sleeën natuurlijk ook combineren met een paar uurtjes skiën, als je toch een liftpas hebt. Saariselkä heeft in totaal 7 kilometer aan pistes. Niet veel, maar leuk om het even mee te pakken. Kun je toch zeggen dat je hebt geskied in Lapland!

Sleeen in Saariselka Fins Lapland langste sleebaan van Finland - Reislegende.nl
Deze wereld….

Boek zelf je naar Lapland

Wil je na het lezen van onze Lapland avonturen ook die reis naar Lapland boeken? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een ticket boeken naar Helsinki om vervolgens met de trein naar Lapland te reizen. Wil je lekker lang weg, dan is het zelfs een idee om in Helsinki een auto te huren waarmee je richting het noorden rijdt. De afstand Helsinki – Rovaniemi is ruim 800 kilometer dus je moet wel echt ruim de tijd hebben voor je reis. Een auto huur je het beste bij Sunny Cars, ivm de all-in formule (onder meer geen eigen risico bij schade). Accommodaties kun je gemakkelijk boeken via Booking.com.

Een verblijf in Lapland zonder auto

Wij hebben tijdens ons 8-daagse verblijf in Saariselkä geen auto. Onze accommodatie Fell Centre Kiilopää ligt bij de ingang van Nationaal Park Urho Kekkonen waar we ons dagenlang vermaken. Daarnaast pakken we een keer de bus naar Saariselkä en voor activiteiten worden we opgehaald. Achteraf ben ik erg blij met de keuze om een keer geen auto te huren. Als er een auto voor de deur staat wil je hem gebruiken en ik ken mezelf; ik wil dan ook meteen overal naartoe rijden. Geen auto geeft dit keer veel rust, waardoor we echt in het moment zelf zitten.

Reis naar Lapland boeken via een reisorganisatie

Heb je geen zin om alles zelf te regelen? Kijk dan eens bij aanbieders als Voigt Travel en BBI Travel. Deze reisorganisaties bieden volledig verzorgde pakketten. Inclusief rechtstreekse vlucht, transfers, accommodatie en eventuele activiteiten. Ik boekte onze reis bij Voigt Travel, wat zeer goed bevalt. Je betaalt uiteraard meer dan wanneer je alles zelf (los van elkaar) boekt. Maar het scheelt een hoop uitzoekwerk en je hebt geen onzekerheid als het gaat om COVID, annuleren, omboeken, je geld terug krijgen etc. Heerlijk!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button