25x wat te doen in Lapland (winter)

Het stond al lang op mijn verlanglijstje, een bezoek brengen aan winters (Fins) Lapland. Eerder was ik in de winter al eens in Centraal Finland en in het Finse Lakeland. Het verbaasde me hoeveel winterse activiteiten hier mogelijk zijn, terwijl je nog behoorlijk in het zuiden van Finland bent. Mensen die speciaal voor activiteiten als hondensledetochten, sneeuwscooters en wandelen op sneeuwschoenen naar Finland willen hoeven niet per se helemaal naar het noorden. Enerzijds voelde ik, als het gaat om winterse activiteiten, dus geen noodzaak om naar het noordelijke Lapland af te reizen. Maar, Lapland lonkt! Zeg nou zelf, alleen de naam al klinkt magisch. Eén groot winter wonderland met in witte gedaantes veranderde coniferen, bergen sneeuw en roze gekleurde luchten.

Wat kun je allemaal doen in Lapland?

Verdiep je je in een reis naar Lapland dan zul je zien dat bepaalde activiteiten in Lapland meteen naar voren komen. De meest bekende dingen om te doen in Fins Lapland zijn ongetwijfeld de husky tochten en rijden op sneeuwscooters. Tijdens mijn verblijf in het noorden van Finland kom ik er achter dat er nog zo ontzettend veel meer activiteiten zijn die je kunt ondernemen. Heel simpele dingen soms, waar mensen misschien niet zo snel aan denken. Maar ook hele gave dingen! Hieronder kun je lezen over welke activiteiten ik het heb, wat je allemaal kunt doen in winters Lapland.

Lees ook: Wat neem je mee naar Lapland? Paklijst en tips

Noorderlicht jagen

Misschien wel bovenaan een lijstje wat te doen in Lapland is het noorderlicht bekijken. Veel mensen komen super enthousiast terug uit het noorden met de meest wilde verhalen over het groene, dansende natuurfenomeen. Helaas blijft het een natuurverschijnsel en heb je een flinke dosis geluk nodig. Is het de hele week bewolkt dan heb je pech. Je kunt je kansen vergroten door een noorderlicht tour te boeken zodat een gids je mee kan nemen naar open plekken in het wolkendek, mochten die er zijn. Of als je een huurauto tot je beschikking hebt kun je zelf urenlang op zoek gaan. De moeite waard, kan ik je vertellen na mijn noorderlicht avonturen in IJsland! Echter maak ik deze reis naar Lapland met mijn gezin en hebben we dit keer geen huurauto. Fingers crossed voor een volgende keer dus :-)

Lees ook: Tips voor het fotograferen van het noorderlicht

Noorderlicht jagen in Lapland Finland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Nationaal park in Lapland bezoeken

Een groot deel van Lapland is beschermd gebied, of zelfs uitgeroepen tot National Park. Voorbeelden hiervan zijn Pallas-Yllästunturi National Park, Lemmenjoki National Park en Urho Kekkonen National Park. Hoewel je maar een klein deel van een nationaal park kunt ontdekken (Urho Kekkonen bijvoorbeeld beslaat maar liefst 2.550 km²) ben je middenin de wildernis en dat is gewoon echt gaaf. Je kunt zo maar urenlang geen mensen tegen komen en in alle rust genieten van de natuur. In de Finse nationale parken zijn in de winter wandelroutes, langlauf loipes en fatbike trails te vinden. Wij verblijven in Lapland in een accommodatie bij de ingang van het laatst genoemde nationale park, Urho Kekkonen National Park. We zijn veel in het nationale park te vinden om te wandelen, met maar ook zonder sneeuwschoenen. Bekijk de korte drone video die ik maakte in Urho Kekkonen National Park.

Uitzicht Kiilopaa fjell Urho Kekkonen national park Finland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Rendieren spotten in de Finse wildernis

Rendieren lopen vrij rond door heel Lapland. Je kunt ze overal tegenkomen; in een nationaal park, langs de kant van de weg, langs de rand van een dorp en zelfs voor de deur van je accommodatie. Rendieren lopen dan wel rond in het wild, ze zijn niet wild. Elk dier is van een rendierhouder, te herkennen aan een uitkeping in de oren óf aan een halsband. Eén keer per jaar worden alle rendieren bij elkaar gedreven. Dan wordt gekeken of de dieren nog gezond zijn en worden de kalveren gescheiden van de moeders. Een deel van de rendieren belandt uiteindelijk in een restaurant. Een ander deel wordt gebruik voor de fokkerij en een klein deel wordt gebruikt voor rendiersledetochten. De rest van de dieren gaat weer los de natuur in. Hoe je er ook over denkt, het is een manier van rendieren houden zoals de Sami al eeuwenlang doen.

Lees ook: Snowsteps, dé tip voor een winterreis

Rendieren zoeken in het wild - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Huskytocht maken in Lapland

Iets wat iedereen zal doen tijdens een bezoek aan Lapland is het maken van een hondensledetocht met huskies. Staat vast in de top 5 van het lijstje wat te doen in Lapland en is ook echt een aanrader! Je kunt vooraf een huskytocht boeken als je zeker wilt zijn van een plekje, maar je kunt over het algemeen ook ter plaatse nog boeken. In de meeste gevallen word je bij je accommodatie opgehaald met een busje. Wij mogen de hondenslede zelf besturen, met allebei 1 van onze kinderen in de slede. Een supergave ervaring die je tijdens een reis naar Lapland eigenlijk niet over mag slaan!

Huskytocht maken in Lapland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Huskyfarm bezoeken

Liever niet achterop of in een hondenslede maar wél gek op honden? Dan kun je ook een bezoek brengen aan een huskyfarm. Verzorgers vertellen je alles over de huskies. Hoe ze leven, hoe ze worden opgeleid en over het fokken van deze bijzondere honden. Wist je bijvoorbeeld al dat je twee soorten huskies hebt, de Alaskan Husky en de Siberian Husky? Met een beetje geluk zijn er op de huskyfarm ook niet al te lang geleden pups geboren. Té leuk om te zien en even mee te knuffelen.

Huskyfarm bezoeken in Lapland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Genieten van de Finse sauna

In Finland is er bijna geen huishouden te vinden zonder een sauna. Sterker nog, er zijn in Finland meer sauna’s dan huishoudens. De sauna mag dus niet missen in een opsomming wat te doen in Lapland! In Finland wordt al eeuwen gebruik gemaakt van de sauna. Zelfs duizenden jaren geleden maakten mensen in dit deel van Europa al gebruik van iets wat op een sauna leek. In vuur verhitte stenen werden gebruikt om een half in de grond gelegen hut op te warmen. Bijna elke accommodatie in Finland heeft een privé sauna. En is dit niet het geval, dan is er dichtbij ongetwijfeld een publieke sauna te vinden. Onze accommodatie in Kiilopää heeft een privé sauna, maar er is ook een speciale rooksauna waar gasten gebruik van mogen maken. Afkoelen doe je hier door een duik te nemen in een ijswak, meteen naast de sauna. Lees hier meer over Finse sauna’s.

Rooksauna in Kiilopaa Saariselka - Reislegende.nl

IJsvissen op een van de vele meren

Nu we het toch over wakken in het ijs hebben; ijsvissen is natuurlijk ook een bijzondere activiteit in Finland. Verblijf je in de buurt van een meer dan wordt deze activiteit vast aangeboden. Je moet wel wat geduld hebben voor ijsvissen. Je maakt eerst je eigen gat met een zogenaamde ice drill. Dan zet je je stoeltje neer, maakt je hengeltje klaar en wacht tot er een vis hapt. Bij extreme kou zijn vissen een soort behoorlijk lui, je zou het verdoofd door de kou kunnen noemen. Het kan dus best even duren voor je beet hebt. Het gaat de Finnen dan ook niet altijd om het vissen zelf. Velen zien het als een soort meditatie, een momentje om tot jezelf te komen. Leuk om een keer te doen, maar wellicht niet geschikt voor mensen die in korte tijd veel willen zien en doen :-)

Zonsondergangen aanschouwen

Vooral in de maanden december en januari zijn de dagen super kort in Lapland en blijft de zon heel laag aan de horizon staan. In de eerste weken van januari komt de zon zelfs helemaal niet boven de horizon uit. Dit zorgt voor waanzinnige, kleurrijke luchten bij zonsopgang en zonsondergang. Zorg ervoor dat je op heldere maar ook op halfbewolkte dagen buiten bent op deze tijdstippen. Het staat garant voor magische momenten!

Zonsondergang in Urho Kekkonen national - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Warme bessensap drinken in een Finse kota

Warme bessensap is dé drank die je drinkt in Lapland, liefst in een authentieke Finse Kota. De bessensap wordt in een ketel boven open vuur verwarmd. Daarna wordt hij uitgeschonken; het liefst in een Kuksa, een uit hout gesneden beker. Het is traditie in Lapland om een baby bij de geboorte een eigen Kuksa te geven, waar hij/zij een leven lang mee kan doen. Elke Kuksa is met de hand gemaakt en daardoor uniek. Als je goed oplet zie je bij veel mensen die je in Finland tegenkomt (bijvoorbeeld tijdens het wandelen) een Kuksa aan de rugtas hangen.

Warme bessensap in Finland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Mooie uitkijkpunten opzoeken

Lapland is op verschillende plekken behoorlijk heuvelachtig waardoor je waanzinnige uitkijkpunten hebt. Op diverse plekken is ook nog eens een uitkijktoren gezet, die middenin de winter helemaal bedekt zijn met sneeuw en ijs. Of er nou wel een uitkijktoren is of niet; elk hooggelegen punt zorgt voor gave vergezichten. En het zorgt vaak ook nog eens voor een mooie wandeling er naartoe. Op de foto Kaunispää Triangulation Tower, bovenop Kaunispää fell in Saariselkä.

Uitkijktoren Kaunispaan kolmiomittaustorni Saariselka - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Varen op een ijsbreker

Bezoek je het zuidwesten van Lapland? Overweeg dan om mee te varen op een ijsbreker in de Botnische Golf. De ijsbreker MS Sampo vertrekt vanuit Kemi voor een vier uur durende tocht. Het schip werd jarenlang gebruikt om de vaarroute naar Kemi vrij te houden. Diktes tot 1,5 meter vormen geen probleem voor dit gigantische schip. Tijdens de tocht kun je meerdere plekken aan boord goed bekijken, waaronder de brug en de machinekamer.

© MKeerati | Shutterstock.com

Dobberen tussen ijsschotsen: Arctic Floating

Vaar je met de ijsbreker mee, dan kun je halverwege een waterdicht thermisch pak aantrekken en dobberen tussen de ijsschotsen. Hoe gaaf is dat? Zelf deed ik dit tijdens mijn reis naar Centraal Finland. Met het pak aan liepen we over het ijs, net zo lang tot we er doorheen zakte. In het begin eng, maar al snel een super leuke ervaring. Is er een meer in de buurt van jouw verblijfplaats? Dan is de kans groot dat je deze activiteit kunt boeken.

Arctic floating in Finland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Santa Claus bezoeken

Dé plek om de kerstman in Lapland te bezoeken is Santa Claus Village in Rovaniemi, zijn officiële “woonplaats”. De kerstman blijkt echter een aantal “dependances” te hebben. Zo kun je hem bijvoorbeeld ook bezoeken, of liever gezegd “zoeken”, in Saariselkä. Boek in deze plaats de 3 uur durende tour Searching For Santa, leuk wanneer je met (jonge) kinderen deze plek in Lapland bezoekt. Naast Holiday Club Saariselkä vind je Santa’s office, een idyllisch gebouw én een mooie plek om sfeervolle kerstplaatjes te maken. Ook Arctic Resort Kakslauttanen biedt een tour aan, Visit Santa’s Home. Ik heb zelf geen ervaring met deze tours, maar heb hierover wel vele goede berichten gelezen en gehoord. Santa’s office hebben we snel even bezocht, toen we stonden te wachten op de skibus in Saariselkä.

Santa's Office Saariselka - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Rijden op een sneeuwscooter

Geen Lapland natuurlijk zonder een rit op de sneeuwscooter! Rijden op een sneeuwscooter is ontzettend gaaf. Eerder deden we dat in Lakeland in het donker, alleen met de gids. Wat was dat gaaf. Nu in Lapland is de groep iets groter; in totaal rijden we met 5 scooters. Kinderen onder een bepaalde lichaamslengte gaan in de slee achter de gids. Welke lichaamslengte wordt aangehouden ligt aan het soort scooter. De armen moeten lang genoeg zijn, zodat kinderen zich goed kunnen vasthouden aan de hiervoor bestemde handvaten. Daarnaast moeten de benen zo lang zijn dan de voeten plat op de opstap kunnen blijven tijdens de rit. Onze kinderen hebben mazzel. De jongste is net lang genoeg en kan dus bij een van ons achterop. Wat een ontzettend gave ervaring weer, nu mét de kinderen.

Sneeuwscooter tocht Kaunispaa Saariselka tips voor Lapland reis - Reislegende.nl

Houden je jonge kinderen wel van wat uitdaging? Bij Northern Lights Village in Saariselkä hebben ze speciale sneeuwscooters voor kinderen, waar ze in een stuk bos zelf mee rond kunnen rijden. Onze kinderen vinden dit een van de leukste dingen die ze doen in Lapland!

Sneeuwscooters speciaal voor kinderen - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Sneeuwschoenwandeling maken

Dat ik gek ben op sneeuwschoenwandelingen kun je ook in dit artikel over een wandeling bij maanlicht op sneeuwschoenen in Noorwegen en in dit artikel over Fins Lakeland in de winter lezen. Ook nu in Lapland maken we weer een mooie wandeling op sneeuwschoenen in Urho Kekkonen National Park. De wandelroute is 6 kilometer lang en best pittig, vooral voor onze jongste. Het is slecht weer, het heeft veel gesneeuwd dus zelfs met sneeuwschoenen aan zakken we ver weg in de sneeuw. Maar toch is het wéér een enorme belevenis. In Urho Kekkonen NP waan je je op bepaalde plekken op de Noordpool, helemaal bovenop de kale fells (heuvels) in dichte mist.

Sneeuwschoenwandelen in Finland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Wandelen, waar dan ook

In de sneeuw is alles mooi, waar je ook loopt en wat je ook om je heen ziet. Doe daarom zo veel mogelijk te voet en stippel mooie wandelroutes uit. Zo besluiten wij meerdere keren om niet te wachten op de skibus; we lopen gewoon zelf naar de volgende halte. Zorgt toch weer voor verrassende plekjes! Wandelen zonder sneeuwschoenen in een nationaal park kan ook goed, vooral als het al even geleden is dat er verse sneeuw is gevallen. De sneeuw op een route is dan al een beetje plat gelopen door andere wandelaars. Ligt er veel verse sneeuw dan is een wandeling op sneeuwschoenen wellicht een betere optie.

Paardrijden in Lapland

Op veel plekken in Lapland kun je paardrijden. Zo maar voor een paar uurtjes maar je kunt ook kiezen voor trektochten te paard, waarbij je een aantal dagen op pad bent en onderweg slaapt in authentieke hutten op afgelegen plekken. Liever in een slede achter een paard dan zelf op een paard? Een sledetocht met paarden kun je ook op veel plekken maken!

Paardrijden in Lapland Finland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Rendiersledetocht maken

Zijn paarden over heel de wereld de meest gebruikte dieren voor het trekken van een slede, in Lapland zijn dat natuurlijk rendieren. Een rendiersafari mocht niet ontbreken tijdens onze reis naar Lapland, vonden we. Een rendier voor een slee in de sneeuw is toch een van de dingen waar je meteen aan denkt als je het over Lapland hebt, niet? Wij maken ’s avonds een rendiersledetocht, in de hoop dat we nog een glimp van het noorderlicht te zien krijgen. Helaas is het bewolkt en laat Aurora Borealis zich niet zien. Desondanks ook weer een ervaring, die vooral de kinderen heel leuk vinden.

Rendierfarm bezoeken

Misschien zit je niet zo graag in een slede die wordt voortgetrokken door een rendier, maar vind je het wel leuk om een kijkje te nemen op een rendierfarm. Vaak wordt dit als activiteit aangeboden in combinatie met bijvoorbeeld een tocht op de sneeuwscooter. Je rijdt op de sneeuwscooter naar de rendierfarm en brengt daar vervolgens wat tijd door. Boek je via een aanbieder een bezoek aan een rendierfarm én ook een rendiersledetocht? Check dan even of je niet twee keer op dezelfde rendierfarm terecht komt, wat bij ons het geval is. Zo’n activiteit kost toch veel geld en het is wel zo leuk als je dan twee verschillende plekken bezoekt :-)

Rendierfarm bezoeken in Finland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Skiën in Lapland

Lapland is gezegend met maar liefst 14 skigebieden. Veruit het meest bekende skigebied is Levi, waar je ruim 38 kilometer aan pistes vindt. Ook Ylläs (55 km piste), Pallas (12 km piste), Salla (10 km piste), Pyhä (11,5 km piste) en Saariselkä (7 km piste) zijn geliefde ski resorts bij skiënde toeristen. Saariselkä is het noordelijkst gelegen van de 14 skigebieden. Wij bezoeken dit skigebied, maar skiën er (helaas) niet. We kiezen ervoor om te gaan sleeën hier, Saariselkä heeft namelijk de langste sleebaan van Noord-Europa. De volgende tip zal duidelijk zijn…

Skien in Saariselka - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Sleeën op de langste sleebaan van Noord-Europa

Saariselkä beschikt dus over een toffe sleebaan. En die moet je echt gepakt hebben als je hier in de buurt komt of verblijft! Een sleetje kun je huren of lenen bij de accommodatie. Meer over deze langste sleebaan van Finland lees je in dit artikel.

Overigens is sleeën natuurlijk niet alleen mogelijk op deze sleebaan in Saariselkä. Overal in Fins Lapland ligt sneeuw en overal zijn heuveltjes. Overal kan dus gesleed worden! Onze cabin bijvoorbeeld ligt bovenop een heuvel, de ideale gelegenheid voor de kinderen (en voor ons ;-) om ’s morgens met de slee naar het ontbijt in het hoofdgebouw te sleeën. De sleetjes nemen we ook mee het nationaal park in, waar je super goed kunt sleeën op de aanwezige fells. Kiilopää fell is de absolute favoriet. Deze heuvel is 544 meter hoog; even wat tijd investeren om omhoog te klimmen, vervolgens even genieten van het prachtige uitzicht en daarna een geweldige sleetocht naar beneden. Als je onze kinderen vraagt: “wat kun je allemaal doen in Lapland?” dan staat sleeën met stip op nummer 1.

Toboggan run Saariselka langste sleebaan van Europa Lapland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Langlaufen middenin de wildernis

Langlaufen is iets wat ik zelf steeds leuker ga vinden. Ik heb het idee dat wij in Nederland langlaufen een beetje “suf” vinden. Maar na een aantal keren zelf te hebben gelanglauft kan ik je vertellen dat dit alles behalve saai of suf is. Leuk om te zien hoe in Finland en Zweden iedereen lijkt op te groeien met deze sport. Op de loipes kom je ontzettend veel kinderen tegen, met ouders maar ook in groepjes onder elkaar. En ze gaan als een malle!

Naast “normaal” langlaufen op de uitgezette loipes kun je in Lapland ook heel goed backcountry langlaufen, ook wel off-piste langlaufen of tourlanglaufen genoemd. De ski’s die je hiervoor gebruikt zijn breder dan normale langlaufski’s en zijn aan de onderzijde voorzien van een dikke laag wax, een soort schubben of vellen met korte, stijve haren die in de glijrichting gaan. Zo zag ik een aantal mensen op deze ski’s de fell op klimmen om er vervolgens aan de andere kant weer vanaf te glijden. Deze manier van langlaufen geeft meer opties als het gaat om het maken van trektochten en het trekken van een pulka (kleine transport slee).

Langlaufen in Finland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Fietsen op een fatbike

Iets wat steeds populairder wordt in de sneeuw is fietsen op een fatbike. Er worden in Lapland speciale routes uitgezet en deze paden worden goed onderhouden. Fietsen op fatbikes in de sneeuw is behoorlijk inspannend en daarom wordt steeds meer gebruik gemaakt van elektrische fatbikes, vooral wanneer er veel verse sneeuw gevallen is.

Fatbike huren in Lapland - 25x wat te doen in Lapland - Reislegende.nl

Slapen in een ijshotel

En dan last but not least: slaap in een ijshotel! In Lapland kun je in diverse ijshotels slapen. Zo heeft Levi het Levi Ice Hotel Luvattumaa, vind je in Kittilä Lapland Hotels SnowVillage, ligt het mooie Arctic SnowHotel & Glass Igloos in Sinettä en staat het bijzondere SnowHotel in Kemi. Slapen bij een temperatuur ruim onder het vriespunt, met je kleren aan onder dikke dekens, borrelen en eten in een ijsrestaurant; dat moet toch wel een hele belevenis zijn toch?

Reis naar Lapland zelf boeken

Ben je er over uit, wil je ook die reis naar Lapland boeken? Dan zijn er meerdere manieren om dat te doen. Je kunt bijvoorbeeld een ticket boeken naar Helsinki om vervolgens met de trein naar Lapland te reizen. Wil je lekker lang weg, dan is het zelfs een idee om in Helsinki een auto te huren waarmee je richting het noorden rijdt. De afstand Helsinki – Rovaniemi is ruim 800 kilometer dus je moet wel echt ruim de tijd hebben voor je reis. Een auto huur je het beste bij Sunny Cars, ivm de all-in formule (onder meer geen eigen risico bij schade). Accommodaties kun je gemakkelijk boeken via Booking.com. Overigens kun je ook een gave wintervakantie in het zuiden van Finland hebben!

Reis naar Lapland boeken via een reisorganisatie

Ga je voor gemak en zekerheid? Kijk dan eens bij aanbieders als Voigt Travel en BBI Travel. Deze reisorganisaties bieden volledig verzorgde pakketten. Inclusief rechtstreekse vlucht, transfers, accommodatie en eventuele activiteiten. Ik boekte onze reis dit keer via Voigt Travel, wat zeer goed bevallen is. Je betaalt uiteraard meer dan wanneer je alles zelf (los van elkaar) boekt. Maar je hebt geen onzekerheid als het gaat om COVID, annuleren, omboeken, je geld terug krijgen etc. We reisden met een gerust gevoel af naar het noorden!

Noors en Zweeds Lapland

Wil je naar Lapland dan kun je uiteraard ook kiezen voor Noors Lapland of Zweeds Lapland, naast Fins Lapland. In alle drie de landen kun je ongeveer dezelfde activiteiten doen wanneer je het hebt over het maken van sneeuwscooter tochten, tochten met huskies, rendieren spotten, sneeuwschoenwandelen, skiën en meer. In Noors Lapland is het ook gaaf om een stad te bezoeken, Tromsø bijvoorbeeld. Krijg je er ineens een heel nieuwe Lapland ervaring bij. Benieuwd naar georganiseerde mogelijkheden? Kijk dan ook bij de hierboven genoemde Voigt Travel en BBI Travel voor uitgebreide mogelijkheden.

Bradt – Lapland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 02:59

Reishandboek Finland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 02:57

Noorderlichtlopers – Tim Voors
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 01:35

Lonely Planet Finland
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:01
bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 02:57
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 01:35
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:01

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button