Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins in Lapland boven de poolcirkel

Eén ding wist ik zeker toen ik onze reis naar Lapland boekte. Ik wilde ver boven de poolcirkel verblijven. En ook nog eens afgelegen, ver bij alles vandaan. Niet alleen omdat dat leuk klinkt, maar eigenlijk ook omdat ik dacht dat de kans op noorderlicht dan nóg groter zou zijn. Mijn zoektocht eindigde in de plaats Saariselkä bij Fell Centre Kiilopää, ruim 250 kilometer boven de poolcirkel.

Fell Centre Kiilopää in Saariselkä 250 km boven de poolcirkel

Fell Centre Kiilopää (of Suomo Latu Kiilopää) ligt behoorlijk afgelegen, op 17 kilometer afstand van Saariselkä centrum. Het ligt direct naast een van de ingangen van Urho Kekkonen National Park. Wandel onder de toegangspoort door en je begeeft je meteen middenin de wildernis. Omdat Fell Centre Kiilopää afgelegen ligt kun je het alleen bereiken met een huurauto, met een taxi of met de skibus die twee keer per dag langs komt. Hier verblijven zonder eigen vervoer is geen probleem wanneer je gebruik maakt van de maaltijden in het restaurant. Als je zelf wilt gaan koken wordt het wat lastiger; de dichtstbijzijnde supermarkt is namelijk 17 kilometer verderop in Saariselkä.

Kiilopää cabins - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Bovenaanzicht van Fell Centre Kiilopää

Fell Centre Kiilopää overnachtingsmogelijkheden

In Fell Centre Kiilopää zijn verschillende mogelijkheden als het om accommodatie gaat. Je kunt kiezen voor een hotelkamer, een slaapplek in een hostel, een appartement of voor een cabin. Klinkt heel veel en uitgebreid, maar zo voelt het niet. Fell Centre Kiilopää doet vriendelijk en kleinschalig aan. Ik heb de cabins van Fell Centre Kiilopää niet geteld, maar het zullen er een stuk of 30 zijn. De cabins liggen op mooie afstand van elkaar wat zorgt voor fijne privacy.

Fell Centre Kiilopää wilderness cabin

Er zijn twee soorten cabins: de log cabin en de wilderness cabin. In beide cabins is een sauna aanwezig. De wilderness cabin beschikt over 1 leefruimte met een keuken, eettafel en 4 bedden (2 stapelbedden naast elkaar). De wilderness cabin is een vrijstaande cabin, robuust gebouwd en echt een plaatje om te zien.

Lees ook: Wat neem je mee naar Lapland? Paklijst en tips

Wilderness cabin Kiilopää - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Fell Centre Kiilopää Wilderness Cabin
Log cabin Kiilopää - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Fell Centre Kiilopää Log Cabin

Fell Centre Kiilopää log cabin

Wij kiezen voor de log cabin, omdat deze een open haard heeft en iets ruimer is van opzet. De log cabin van Fell Centre Kiilopää heeft een leefruimte met kleine keuken, eettafel en zithoek. Er is 1 slaapkamer maar de zitbank in de zithoek kan worden opgebouwd tot slaapbank, iets wat goed te doen is zolang er kinderen op slapen (tot ongeveer 12 jaar).

Wat mij opvalt is dat de cabin super schoon is. Ik weet niet of ik óóit in een huisje heb gezeten waar het zó schoon was. Ik zie werkelijk geen pluisje stof op de grond, geen aanslag in de douche en de ramen zijn blinkend schoon. Dat is wel eens anders in accommodaties! Veder is het heel comfortabel verblijven in de log cabin. De ramen zijn allemaal dubbel (dus geen dubbel glas, met echt dubbele ramen) waardoor het goed geïsoleerd is. Je voelt nergens tocht of kou. Elke ruimte beschikt over vloerverwarming, die je afzonderlijk van elkaar kunt regelen. Zelfs in de vloer bij het toilet is vloerverwarming :-)

Bij binnenkomst is er een ruime hal met een droogkast. Ideaal om elke keer weer je natte, koude winterkleding in op te laten drogen. Na de hal is er een grote ruimte met betegelde vloer waar je een wand hebt met een bankje, kapstok en planken. Echt lekker, zo veel plek. Zeker met alle thermopakken, laarzen en handschoenen die we de hele week tot onze beschikking hebben.

In veel Finse accommodaties heb je geen badkamer, maar een zogenaamde “natte ruimte”. De sauna, een aparte douche én een apart toilet. Aparte delen in een kleine ruimte die geheel betegeld is en dus lekker nat kan worden. Droogt overigens weer snel, door de warmte van de sauna en door de aanwezige vloerverwarming.

Suomen Latu Kiilopää log cabin - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Keuken en eethoek in Kiilopää log cabin
Suomen Latu Kiilopää log cabin - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne accommodatie boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Bedbank in Kiilopää log cabin
Suomen Latu Kiilopää log cabin - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne accommodatie boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Slaapkamer in Kiilopää log cabin
Suomen Latu Kiilopää log cabin sauna - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Sauna in Kiilopää log cabin

Hoofdgebouw van Fell Centre Kiilopää

In het hoofdgebouw van Fell Centre Kiilopää vind je een kleine shop, restaurant Kiilopää en a la carte restaurant Kammi. Dit laatste restaurant is gesitueerd in aan aparte ruimte van het gebouw maar is tijdens ons verblijf gesloten. Het ziet er behoorlijk verlaten uit, dus geen idee of het überhaupt nog wel in gebruik is. Fijn bij de entree zijn de droogkasten, ideaal dat je natte en koude kleren kunnen opdrogen terwijl je aan het eten bent. Kun je na het eten lekkere warme jassen, thermopakken en handschoenen aantrekken. Beneden in het gebouw is de verhuur. Hier kun je langlauf ski’s, fatbikes, sneeuwschoenen en meer huren. Voor het huren van bijvoorbeeld fatbikes en langlauf ski’s wordt aangeraden dit vooraf te reserveren. Voor sneeuwschoenen is dit niet nodig zeggen ze, die zijn er in overvloed.

Suomen Latu Kiilopää log cabin - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Suomen Latu Kiilopää

Restaurant Kiilopää, volpension of halfpension?

In restaurant Kiilopää kun je a la carte simpele gerechten bestellen als pizza, friet met kip, hamburgers, rendier stoofvlees, salades etc. Je plaatst je bestelling bij de kassa, betaalt en vervolgens krijg je een nummer mee. Daarnaast kun je kiezen voor het buffet. Hier moet je je niet teveel bij voorstellen, het is vrij beperkt. Iedere dag is er rauwkost en salade, er is soep met brood en er zijn warme gerechten. De keuze is niet reuze; ik zou bij een volgend verblijf zonder volpension zelf gewoon a la carte bestellen.

Aangezien wij onze reis als pakket boeken bij Voigt Travel hebben we volpension, wat betekent dat we drie keer per dag gebruik kunnen maken van het buffet. Het is oké, maar zoals ik al zei hierboven moet je er niet te veel van verwachten. Zo nu en dan bestellen we toch a la carte lekker even een basket met kip en friet!

Rooksauna in Kiilopää

Kiilopää staat bekend als plek waar je veel outdoor activiteiten kunt ondernemen maar ook om de rooksauna. Een rooksauna vult zich tijdens het opwarmen met warmte én rook. Als de sauna op temperatuur is wordt er een luik open gezet zodat de rook kan worden afgevoerd. Alles in een rooksauna is zwart geblakerd; je zit dus ook op een houten plankje anders loop je met zwarte billen en/of bovenbenen de sauna uit. Bij de rooksauna in Kiilopää kun je na een saunabezoek even dippen in een wak in de Kiilopuro rivier.

Suomen Latu Kiilopää rooksauna - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Rooksauna in Kiilopää
Suomen Latu Kiilopää ijswak bij rooksauna - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
IJswak in de Kiilopuro rivier

Is het druk in Fell Centre Kiilopää?

Suomen Latu Kiilopää is een van de oudste natuur activiteitencentrums in Lapland. Het werd opgericht in 1964 en is een begrip in het hoge noorden. Het is in eigendom van Suomen Latu, een organisatie die de Finnen aanspoort vaker activiteiten in de natuur te ondernemen. En dat lukt blijkbaar goed! Iedere dag komen er mensen naar Kiilopää toe, vooral om te langlaufen. De meeste mensen die je tegenkomt komen ’s morgens aan met de bus, voor een dagje langlaufen in Urho Kekkenonen Nationale Park en vertrekken rond 16.00u weer. Of ze zijn op doortocht, omdat ze één van de langlauf loipes volgen die langs Fell Centre Killopää komt. Mooi om te zien dat er ook veel kinderen op de langlauf ski’s staan. Zoals wij opgroeien met fietsen lijken ze hier op te groeien met langlaufen.

Het zijn geen massa’s mensen in Kiilopää zoals je gewend bent van wintersport, helemaal niet. Sterker nog, de skibus zit niet eens vol als deze aan komt ’s morgens. Het kan wel tijdens de lunch wat drukker zijn in het restaurant, omdat mensen op doortocht hier ook komen lunchen. Ondanks dit voelt het nog steeds aan als een kleinschalige, vriendelijke en gezellige plek.

Urho Kekkonen National Park Lapland - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Ingang van Urho Kekkonen National Park

Urho Kekkonen National Park

Direct naast het hoofdgebouw van Fell Centre Killopää ligt een van de ingangen van Urho Kekkonen National Park. Een paar minuten lopen dus vanaf je accommodatie en je begeeft je in dit mooie park. Urho Kekkonen NP is enorm, het heeft een totale oppervlakte van 2538 km². In het nationale park ligt het 79 km² grote natuurpark Sompio. De oostelijke kant van Urho Kekkonen NP grenst aan Rusland. Hier vind je hogere bergen, steile rotswanden en kloven. Aan de westelijke kant van het park, bij Saariselkä en Kiilopää, zijn het vooral de kale, glooiende fells (heuvels) die het landschap domineren. Loop je het nationale park in dan waan je je binnen enkele minuten middenin de wildernis. Het gros van de mensen gaat langlaufen. Naast vele kilometers aan langlauf loipes zijn er ook een vijftal wandelroutes uitgezet in dit deel van Urho Kekkonen NP, vanaf Kiilopää. De routes leiden je door valleien en over fells, wat voor prachtige vergezichten zorgt.

Zonsondergang Urho Kekkonen National Park Lapland - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Zonsondergang in Urho Kekkonen National Park
Urho Kekkonen National Park Lapland - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins boven de poolcirkel - Reislegende.nl
Kiilopää fell

Kiilopää fell

De hoogste fell in dit gebied is Kiilopää fell. Deze heuvel is net geen 550 meter hoog en je loopt er in een klein half uurtje naartoe vanaf je accommodatie (2 kilometer). Ik vind de plek bijna onaards aandoen, ik weet niet zo goed hoe ik het moet omschrijven. Vanuit met dennenbomen begroeid gebied loop je de heuvel op, waarbij de concentratie bomen steeds minder wordt. Eén van de keren dat we er lopen trekt het helemaal dicht met mist en ineens lijkt het alsof we op de Noordpool beland zijn. Heel bizar! Het uitzicht is prachtig. Je ziet met helder weer andere fells liggen met begroeide valleien er tussenin. We vinden de plek zo betoverend dat we er in een week tijd meerdere keren naartoe lopen. Een plek dus waar je je zowel tussen de bomen kunt begeven als bovenop kale heuvels voor prachtige uitzichten.

Wat te doen in de buurt van Kiilopää?

Met alleen vertoeven in Urho Kekkonen National Park zou ik zelf al een week kunnen vullen. Maar als we er dan toch zijn wil je natuurlijk wel iets van de omgeving zien. We plannen deze week wat activiteiten in die meer in de buurt van Saariselkä plaatsvinden. Denk aan het rijden op sneeuwscooters, een tocht met huskies en een bezoek aan een rendierfarm. Ook pakken we een dagje de skibus naar Saariselkä. Deze bus stopt op verschillende plekken, waar je kunt uitstappen om even later weer in te stappen. Een soort hop-on-hop-off bus dus! Een kaartje voor de hele dag kost 5 euro.

Saariselkä skibus - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins in Lapland boven poolcirkel - Reislegende.nl
Skibus Saariselkä

Sneeuwscooters voor kinderen

Onderweg stappen wij uit bij Northern Lights Village, waar de kinderen kunnen rijden op mini sneeuwscooters. Er is een klein gebied in het bos afgezet waar ze lekker rond kunnen crossen. Je kunt zelf bepalen hoe lang ze dat mogen doen. Ze vinden het geweldig!

Vanaf Northern Lights Village loop je gemakkelijk naar het centrum van Saariselkä, waar wij de bus pakken naar Kaunispää. Dit is de meest dominerende fell in Saariselkä waar je eveneens de skipistes vindt.

Sneeuwscooters voor kinderen - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins in Lapland boven poolcirkel - Reislegende.nl
Sneeuwscooters voor kinderen

Kaunispää lunchen en sleeën

De skibus zet je helemaal boven op de berg af, bij restaurant Kaunispään Huippu Oy. Als je het over wintersportdrukte hebt, dan ervaar je dat hier binnen wel. Alsof je weer even terug in de Alpen bent! Maar je kunt hier prima even lunchen, wat we ook doen voor we met de slee naar beneden gaan. Eerst klimmen we nog even op de Kaunispää Triangulation Tower, een uitkijktoren die naast het restaurant staat. De toren is helemaal bevroren en zorgt voor een gaaf uitzicht over de omgeving.

Restaurant Kaunispään Huippu Oy Saariselkä - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins in Lapland boven poolcirkel - Reislegende.nl
Restaurant Kaunispään Huippu Oy
Kaunispää Triangulation Tower - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins in Lapland boven poolcirkel - Reislegende.nl
Kaunispää Triangulation Tower

Saariselkä toboggan run

Pulkkamäki toboggan run in Saariselkä is met 1,2 kilometer de langste sleebaan van Finland en zelfs de langste sleebaan van Noord-Europa. Sleetjes kun je gratis pakken, maar het lastige is dat die allemaal aan het einde van de sleebaan in een grote bak liggen. Wij lenen ze bij onze accommodatie, je kunt ze ook in Saariselkä centrum huren bij aanbieders van activiteiten. Of je kunt eerst naar de bak met sleetjes beneden en dan naar boven lopen ;-) De toboggan slope komt uit onderaan de Kaunispää fell bij Saariselkä Ski & Sport Resort. Hier stopt de ski bus weer, die je dan aan het einde van de dag terug brengt naar Kiilopää. Perfect geregeld!

Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen in Saariselkä, maar ook op andere plekken in Lapland? Lees dan dit artikel 25x wat te doen in winters Lapland.

Toboggan Run Saariselkä - Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins in Lapland boven poolcirkel - Reislegende.nl
Toboggan Run in Saariselkä

Reis naar Saariselkä in Lapland; pakketreis of zelf boeken?

Wil je ook deze kant op? Dan is het een kwestie van uitzoeken wat je liever hebt; zelf boeken of via een reisorganisatie. In verband met COVID besloot ik onze reis dit keer bij een reisorganisatie te boeken. Zo had ik meer zekerheid en het minste gedoe wanneer er om onvoorziene redenen toch geannuleerd moest worden. Je betaalt natuurlijk wel meer, voor een totaal georganiseerde reis. Maar hoe lekker is het om ook eens weg te gaan zonder dat je zelf alles moet regelen? Zeker bij een dure bestemming, wanneer je reist met kinderen én in het COVID tijdperk.

Kiilopää fell - Wat te doen vanuit Fell Centre Kiilopää in Saariselkä - Reislegende.nl
Eenzame boom bovenop Kiilopää fell

Fell Centre Kiilopää zelf boeken

Een verblijf bij Fell Centre Kiilopää kun je gemakkelijk zelf online boeken. Beschikbaarheid is echter beperkt, waarschijnlijk omdat reisorganisaties ruim vooraf inkopen. Een nog grotere uitdaging zal het vinden van een vliegticket zijn. Je kunt het beste op Ivalo vliegen, maar je zult dan een tussenstop moeten maken in Helsinki. Een vliegticket boeken naar Helsinki dus, om vervolgens door te vliegen naar Ivalo. Een andere optie is om in Helsinki de trein naar Lapland te pakken.

Met trein of huurauto vanaf Helsinki naar Lapland

Heb je meer tijd dan kun je er ook nog voor kiezen om in Helsinki een auto te huren om vervolgens mee naar Saariselkä te rijden. Een auto kun je het beste huren bij Sunny Cars, die hebben een mooie all-in formule. Hierdoor krijg je ter plaatse nooit extra kosten voorgeschoteld. Wat een gave trip wordt dat! Kun je ook nog wat tussenstops maken op andere plekken in Lapland. Hou er rekening mee dat de afstand Helsinki – Saariselkä ruim 1000 kilometer is. Maar he, er zijn genoeg mensen die deze afstand ook afleggen met de auto voor een weekje skiën in de Alpen!

Wintervakantie in Centraal-Finland en het zuiden van Finland

Bedenk je je toch, is de afstand te groot? Een winters bezoek aan het merengebied in Finland is ook gaaf en je kunt hier veel activiteiten doen die ook in Lapland kunnen. Je zou eventueel iets verder richting het noorden kunnen rijden voor een wintervakantie in Centraal Finland. Of je combineert het zuiden en het midden voor een mooie wintervakantie in het zuiden van Finland. Genoeg mogelijkheden! Voordeel is dat het in het zuiden van Finland in de winter een stuk rustiger is dan in Lapland.

Reis naar Lapland boeken via een reisorganisatie

Als het je allemaal al gaat duizelen dan zou ik voor de makkelijke optie gaan en boeken bij een reisorganisatie. Kijk eens bij aanbieders als Voigt Travel en BBI Travel. Deze reisorganisaties bieden totaal pakketten aan inclusief verblijf, rechtstreekse vlucht, transfers van vliegveld naar je accommodatie, eventuele activiteiten en vaak halfpension of volpension. Zelf boekte ik onze bij Voigt Travel en dat beviel zeer goed. Uiteraard kost het meer dan wanneer je zelf alles boekt. Maar zekerheid in deze tijden is ook wel erg fijn. En het scheelt een hoop gepuzzel, waardoor je meteen al met de voorpret kunt beginnen!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button