Sneeuwschoenwandelen in Trysil bij maanlicht

Een wandeling op sneeuwschoenen maken is een van de vele winterse activiteiten die je kunt doen tijdens een wintersportvakantie. Tijdens zo’n wandeling wijk je vaak af van gebaande paden en bevind je je midden in de natuur. Sneeuwschoenwandelen is daardoor een fantastische manier om eens op andere wijze te genieten van al het mooie wat een winterbestemming te bieden heeft. Vooral in Scandinavië is men dol op wandelen op sneeuwschoenen (ook wel sneeuwrackets genoemd). Tijdens mijn verblijf in Noorwegen maak ik ’s avonds laat een sneeuwschoenwandeling in Trysil, bij maanlicht. Een geweldige ervaring waar ik je graag meer over vertel.

Wandelen op sneeuwschoenen

Een sneeuwschoenwandeling kun je eigenlijk op elk moment van de dag maken. Heb je zelf sneeuwschoenen mee dan zou je ’s morgens vroeg naar een hoger gelegen punt kunnen lopen om daar te genieten van zonsopkomst. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het zien van zonsondergang, of later op de avond voor het noorderlicht wanneer je in Scandinavië bent. Sneeuwschoenwandelingen onder leiding van een gids hebben vaak een specifiek thema. Je wandelt door de mooiste bossen, naar hoger gelegen punten voor mooie uitzichten of naar een meer waar je kunt ijsvissen. Er zijn zelfs georganiseerde tours waarbij je wandelend op sneeuwschoenen met een slede achter je aanslepend je eigen kerstboom uit het bos gaat halen!

Lees ook: Mijn ervaring met wintersport in Trysil

Sneeuwschoenwandelen in Noorwegen Trysil - Reislegende.nl

Sneeuwschoenwandelen in Trysil bij maanlicht

In Trysil maak ik samen met een aantal anderen een Magic Night Tour, onder leiding van een gids van Wolverine Adventure. Later op de avond start deze 2 uur durende wandeling op sneeuwschoenen. We verzamelen op een plek waar weinig omgevingslicht is. Maar het is helder weer en de maan schijnt uitbundig, wat voor verrassend goed zicht zorgt. Zeker wanneer je ogen na ongeveer 10 minuten gewend zijn aan het donker. Tijdens deze tocht wandelen we eerst over een goed begaanbaar pad, waarna we op een gegeven moment het pad verlaten en kriskras door tussen de bomen door lopen. De sneeuw is tientallen cm’s diep, maar door het grotere oppervlak van je sneeuwschoenen zak je minder diep weg. Elke stap die je zet kost veel minder moeite dan zonder sneeuwschoenen. Het is nog steeds een goed idee om goede, waterdichte en warme schoenen aan te trekken. Je voeten zullen zich grotendeels diep in de sneeuw bevinden en ook al krijg je het van het lopen lekker warm, je handen en je voeten worden als eerste koud.

Lees ook: Vliegen naar Scandinavian Mountains Airport voor wintersport

Wolverine Adventure Magic Night Fagerasen Tour Trysil - Reislegende.nl

Oppassen voor stronkjes, takjes en wortels

Tijdens het sneeuwschoenwandelen is het ook echt handig om steeds goed te kijken of je niet met je sneeuwschoen onder wortels, takjes of stronkjes blijft haken. Het gebeurt mij tijdens de wandeling en je kunt toch raar vallen, ook al val je zacht in de sneeuw. Als je sneeuwschoen blijft haken kun je toch op een gekke manier je enkel verrekken, kan ik me zo voorstellen. Daarnaast is het ook belangrijk om de riempjes van de sneeuwschoenen goed strak aan te trekken, om te voorkomen dat je schoenen uit de “binding” schieten. Het is behoorlijk irritant wanneer je elke keer weer opnieuw je sneeuwschoenen aan moet trekken omdat ze niet strak genoeg zitten.

Sneeuwschoenwandelen in Trysil Noorwegen - Reislegende.nl

Muziek, vuurtje en warme Glögg

In de verte hoor ik muziek en zie ik warm licht. We lopen die kant op en zien een kampvuur waar een ketel met warme Glögg (een soort Glühwein) boven hangt. Wat een sfeertje! Ailisha Kaiya Olsen is een zangeres van lokale bodem en samen met haar gitaar maakt ze het plaatje compleet. Een warm drankje, een prachtige omgeving, gezellige mensen en muziek. Wat wil je nog meer?

wandelen in Trysil op sneeuwschoenen - Reislegende.nl
Wolverine Adventure sneeuwschoenwandeling Magic Night Fagerasen Trysil Noorwegen - Reislegende.nl

Noorderlicht in Trysil

We moeten voor mijn gevoel al veel te snel weer terug richting de auto. Wat vliegt de tijd wanneer je in zo’n mooie omgeving rond loopt. De halfbewolkte lucht van de heenweg heeft plaatsgemaakt voor vele open plekken en de gids wijst ons op een héél licht groene gloed boven een heuvel. Zó licht, dat je het eigenlijk pas ziet wanneer je een foto maakt. Een klein beetje noorderlicht zo zuidelijk in Noorwegen. Toch bijzonder!

Hoe kom je in Trysil?

In de winter is het mogelijk om een vlucht te boeken vanaf Amsterdam naar Oslo en daar een auto te huren waarmee je in ongeveer 2,5 uur naar Trysil rijdt. Een auto huur ik zelf altijd het liefst bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Rij je met een huurauto van Sunny Cars onverhoopt schade? Dan krijg je zelfs je eigen risico terugbetaald. Dat is nog eens zorgeloos rondrijden in de sneeuw! BBI Travel biedt compleet verzorgde reizen aan naar Zweden en/of Noorwegen. Je vliegt dan van Eelde óf vanaf Schiphol naar Scandinavian Airport in Dalarna, vlakbij de grens met Noorwegen. Kijk voor de mogelijkheden op de website van BBI Travel.

Wat & Hoe Taalgids – Noors
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:12

ANWB Ontdek Reisgids – Noorwegen Zuid
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:58
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:12

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button