The Twist in Kistefos Museum, culturele must-see in Noorwegen

In 2019 werd in het Kistefos Museum in Noorwegen een heel bijzonder gebouw geopend: The Twist. Wereldwijd was er meteen veel aandacht voor The Twist. Zo nam de New York Times het gebouw op in een lijst met 52 Places to go to, kwam het gebouw op de shortlist van Archdaily’s Best Architectural Projects of 2019 en won The Twist de Architectural Photography Award 2019. Dit is nog maar een kleine greep uit alle nominaties en awards die het gebouw kreeg. Lees snel verder waarom je naar deze culturele must-see in Noorwegen zou moeten afreizen.

Geschiedenis van het Kistefos Museum

In 1890 bouwde Anders Sveaas op de plek van het Kistefos Museum een houtpulpfabriek: Kistefos Træsliberi. Hij gebruikte de Kistefossen waterval als energiebron, het omliggende bos voor hout en de Randselva rivier voor het goedkoop vervoeren van materialen. De productie stopte in 1955. Het was in die tijd de enige nog intact zijnde houtpulpfabriek in Noorwegen. Door onenigheid in de familie werd het terrein inclusief gebouwen in de jaren ’80 verkocht aan Viul Pulp Mill. In de jaren ’90 wist de kleinzoon van Anders Sveaas, Christen Sveaas, maar liefst 85% van de aandelen terug te kopen. Zijn idee was om het terrein om te vormen tot industrieel museum met een beelden- en sculpturenpark voor hedendaagse kunst. Het Noorse Directoraat voor Cultureel Erfgoed zette het Kistefos Museum op de lijst met technisch en industrieel cultureel erfgoed. Op het terrein vind je nu nog steeds de oude houtpulpfabriek en 12 andere fabrieksgebouwen, met tentoongestelde beelden en scuplturen verspreid over het park. Momenteel zijn er ruim 52 kunstwerken en objecten te bekijken in Kistefos Museum.

Lees ook: Maak deze prachtige wandeling naar Mørkgonga in Zuid-Noorwegen

Mesna, Kistefos Museum Zuid-Noorwegen. Museum tips in Noorwegen - Reislegende.nl
Eén van de 12 fabrieksgebouwen in Kistefos Museum

Behoefte aan een nieuwe brug én een nieuwe tentoonstellingsruimte

Aan het begin van de 21e eeuw ontstond bij het Kistefos Museum de behoefte aan een nieuwe binnenruimte voor het tentoonstellen van kunst. Eveneens was er de wens voor een tweede brug over de rivier Randselva, zodat bezoekers een rondje door het park konden lopen in plaats van heen en weer. In 2014 werd een internationale tender uitgeschreven, die werd gewonnen door Bjarke Ingels Group (BIG). BIG heeft onder meer het Sluishuis in Amsterdam, het LEGO House in het Deense Billund en de Marsk Tower ten zuiden van de Deense stad Ribe ontworpen. Het architectenbureau diende voor deze tender het ontwerp van The Twist in, een gebouw dat dienst zou doen als brug, als tentoonstellingsruimte én als sculptuur. De bouw van The Twist startte in 2016 en in 2019 werd de nieuwe kunstgalerie geopend voor het publiek. Het is het eerste project van BIG in Noorwegen.

The Twist Gallery Kistefos museum tips Noorwegen - Reislegende.nl
The Twist, culturele must-see in het zuiden van Noorwegen

The Twist, culturele must-see in Noorwegen

Dat The Twist een waar kunstwerk op zich is kan ik beamen. Tijdens mijn bezoek aan Kistefos Museum kan ik werkelijk niet stoppen met het gebouw te fotograferen. Tijdens onze wandeling door het park, langs andere sculpturen en beelden, lopen we The Twist via de zuidelijke zijde tegemoet. De doorkijkjes zijn spectaculair. Vooral omdat er mist boven het water hangt én het gebouw ook nog eens door herfstkleuren wordt omgeven.

The Twist overspant 60 meter over de rivier. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 1000 vierkante meter en draait in het midden 90 graden om waardoor de vloer en het plafond wanden worden en visa versa. Het gebouw worden onderverdeeld in drie ruimtes: Closed Gallery, Twist Gallery en Panorama Gallery. Wij stappen The Twist binnen via de zuidelijke ingang en komen direct terecht in de closed gallery. De ruimte is hier een stuk hoger dan aan de noordelijke zijde. Dit is mede zo ontworpen omdat de hoogtes van de oevers niet gelijk waren. Aan deze kan is het gebouw helemaal dicht. Kijk je de ruimte in, dan is het alsof je meegezogen wordt in het diafragma van een camera. Helemaal wanneer je je ogen een beetje dicht knijpt. Heel gaaf!

Zou je aan de noordelijke kant het gebouw binnenkomen dan kom je als eerste in de panorama gallery. Hier is de ruimte veel minder hoog, maar heel licht doordat er veel raampartijen zijn. Je hebt hier mooi zicht op de rivier en op een deel van het park. Aan deze kant van het gebouw kun je naar beneden, waar je de toiletten vindt. Ook in de toiletten, die je op slot kunt doen met een druk op de knop, wordt kunst tentoongesteld, van Tony Oursler. Naar het toilet gaan is hier een hele belevenis!

The Twist Gallery Kistefos museum tips in Noorwegen - Reislegende.nl
Zicht op alle drie de ruimtes in The Twist
The Twist Gallery inside Kistefos museum Noorwegen - Reislegende.nl
Closed Gallery
The Twist Gallery Kistefos museums in Noorwegen - Reislegende.nl
Twist Gallery
The Twist Gallery inside Kistefos Museet Noorwegen - Reislegende.nl
Panorama Gallery
The Twist Gallery Kistefos Museet Noorwegen - Reislegende.nl
A La Galcante, Paulina Olowska
Point Of View Elmgreen Dragset The Twist Kistefos museum Noorwegen - Reislegende.nl
Point of View Part 2, Elmgreen & Dragset

Mooi object om te fotograferen vanuit verschillende hoeken

The Twist is een prachtig object om te fotograferen vanuit verschillende hoeken. Zelf vind ik het gebouw het mooist wanneer je het recht van voren ziet, dan zie je de draaiing in het midden heel goed. Ook vallen de raampartijen dan goed op. Ook vanaf de zuidelijke oever vind ik het plaatje mooi, vooral bij een laag standpunt. Eigenlijk is het gebouw van alle kanten mooi, zelfs van de achterkant. Tijdens ons bezoek hebben we geluk met de herfstkleuren en later komt er ook nog eens mist opzetten. We gaan dus lekker los met fotograferen.

The Twist Gallery BIG architects Kistefos museum Noorwegen - Reislegende.nl
The Twist vanaf de zuidelijke oever gezien
The Twist Gallery BIG Bjarke Ingels Group Kistefos museum Noorwegen - Reislegende.nl
The Twist recht van voren gezien, de dichte wanden van de Closed Gallery
The Twist Kistefos museum tips in Noorwegen - Reislegende.nl
The Twist recht van voren gezien, raampartijen van de Panorama Gallery

Wat is er verder allemaal te zien in het Kistefos Museum?

Helaas komen wij pas laat bij het Kistefos Museum aan, waardoor we niet alles kunnen bekijken. We zien aantal mooie sculpturen in het park staan, maar de fabrieksgebouwen bijvoorbeeld zien we helaas niet van binnen. Ik wil zeker nog een keertje terug naar deze plek. Misschien in een ander seizoen, met andere kleuren in de natuur. Al vraag ik me af of het er ooit mooier uit gaat zien dan in de herfst. Ook al hebben we niet veel tijd, het is heerlijk om door het park te slenteren en alle kunstwerken te bewonderen. De herfst is echt een mooie tijd van het jaar om dit te doen. Sla je meteen twee vliegen in één klap!

Lees ook: Bezoek Gamlebyen Fredrikstad, perfect bewaarde vestingstad in Zuid-Noorwegen

A Deadly Slumber of All Forces Ida Ekblad Kistefos museum Noorwegen - Reislegende.nl
A Deadly Slumber Of All Forces, Ida Ekblad
Jeppe Hein The Path To Silence Kistefos museum Noorwegen - Reislegende.nl
Path of Silence, Jeppe Hein
Free To Frolic Phillip King Kistefos museum Noorwegen - Reislegende.nl
Free to Frolic, Phillip King
Kistefos museum Marc Quinn All Of Nature Flows Through Us Noorwegen - Reislegende.nl
All of Nature Flows Through Us, Marc Quinn
Kistefos museum picknick museum tips in Noorwegen - Reislegende.nl
Genoeg plekjes in het park om even te relaxen
Kistefos museum in Noorwegen Butikk shop - Reislegende.nl
The Birthright, Magne Furuholmen met daarachter de museumshop

Hoe kom je bij het Kistefos Museum?

Het Kistefos Museum ligt in Jevnaker, op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf de stad Oslo. Wij rijden er vanaf het vliegveld Gardermoen in 50 minuten naartoe. Het is mogelijk om Kistefos met het openbaar vervoer vanaf het vliegveld te bereiken, maar dan ben je zeker 2,5 uur onderweg. Je reis gaat dan via Oslo en je moet meerdere keren overstappen. Wij huren ook dit keer weer een auto via Sunny Cars. Door de all-in formule van Sunny Cars ben je altijd voor alles verzekerd, ook wanneer je zelf schade rijdt. Onze huurauto is half oktober al voorzien van winterbanden en we worden ook nog eens verrast met een flinke upgrade dit keer. Fijn! We overnachten in Tyrifjord Hotell in Vikersund. Een perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de provincies Viken en Vestfold og Telemark.

Lees ook: Dalen, pareltje in Vestfold og Telemark, Zuid-Noorwegen

Kistefos Museum gesloten in de winter

In de wintermaanden is het Kistefos Museum gesloten van half oktober tot eind april. In de zomermaanden is het museum geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00u tot 17.00u. In juli en augustus is het museum ook op maandag geopend. Op donderdagavond kan Kistefos in de maanden juli en augustus ook in de avond bezocht worden, het sluit dan om 20.00u. Meer informatie vind je op de website van Kistefos Museum.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button