Ontdek Aker Brygge en Tjuvholmen tijdens Oslo citytrip

Twee populaire plekken in Oslo zijn Aker Brygge en Tjuvholmen. Tot 1982 was hier langs het Oslofjord de grootste scheepswerf van Noorwegen te vinden. Tegenwoordig barst het hier van de restaurants, bars en winkels en is het een en al gezelligheid. Maar liefst 12 miljoen mensen weten jaarlijks deze hotspots in Oslo te vinden.

Aker Mekaniske Verksted

Halverwege de 19e eeuw vestigde de scheepsbouwer Aker Mekaniske Verksted zich op het toenmalige Holmen, de plek waar nu Aker Brygge is. Het schiereiland grenzend aan Holmen (nu Tjuvholmen) werd door Aker Mekaniske Verksted begin 1900 opgekocht en plannen werden gemaakt om hier een groot droogdok te creëren. Het droogdok kwam er echter nooit. Wel werd het schiereiland groter gemaakt (van 5 ha naar 33 ha) en volgebouwd met doks. De doks werden in het tweede deel van de 20e eeuw verhuurd aan diverse rederijen en industriële bedrijven. Ruim 100 jaar lang was de scheepswerf van Aker Mekaniske Verksted de grootste van Noorwegen.

Ontdek Aker Brygge en Tjuvholmen tijdens Oslo citytrip - Reislegende.nl

Het ontstaan van Aker Brygge en Tjuvholmen

Vanaf de verkoop in 1982 werd er gewerkt aan herontwikkeling van het gebied. Oude loodsen werden omgebouwd tot shoppingmalls en ook kwamen er steeds meer eetgelegenheden. Tussen 2010 en 2014 verrezen er in Aker Brygge en Tjuvholmen meerdere appartementencomplexen, kantoorruimtes, restaurants, winkels, ondergrondse parkeergarages, een museum en een bioscoop.

Wat is er te doen in Aker Brygge?

Aker Brygge leent zich uitermate goed voor gezellige avonden. Restaurants, terrassen, leuke winkeltjes en een soort boulevard wachten hier op je. Met mooi weer stikt het hier van de mensen, maar niet op een vervelende manier. Ook met minder warm weer is het goed toeven in Aker Brygge. Terrassen zijn verwarmd of beschut tegen de kou en de restaurants zien er van binnen allemaal gezellig uit.

Lees ook: SALT, niet te missen hotspot in Oslo

Ontdek Aker Brygge en Tjuvholmen tijdens Oslo citytrip - Reislegende.nl

Restaurants in Aker Brygge

In Aker Brygge zijn gigantisch veel restaurants te vinden. Restaurants die goed aangeschreven staan zijn onder meer Lektern, Latter, Rorbua en Louise Restaurant & Bar. Zelf eet ik tijdens mijn bezoek aan Aker Brygge bij Jamie’s Italian, wat prima is. En ze hebben een lekker verwarmd terras! Hou er rekening mee dat de prijzen echt wel anders zijn dan bij ons in Nederland. Bij Jamie Oliver valt het enigszins nog mee, maar ook hier betaal je al snel 20 euro voor een simpele pasta.

Winkelen in Aker Brygge

Als je van winkelen houdt is Aker Brygge een goede plek om wat tijd door te brengen. Op deze plek in Oslo zijn meer dan 30 winkels te vinden. Onder meer kleding, schoenen, boeken, sieraden, bloemen en souvenirs zijn verkrijgbaar in deze winkels. In de winkelstraten Jenny Hemstads gate en Holmens gate zijn ook bekende merken als Aspeli, Rituals, Tiger of Sweden, Mark+Brandy en COS vertegenwoordigd.

Ontdek Aker Brygge en Tjuvholmen tijdens Oslo citytrip - Reislegende.nl

Aker Brygge kunstgalerieën

Alhoewel de meeste kunstgalerieën te vinden zijn in Tjuvholmen zijn er ook in Aker Brygge een aantal te vinden. Kunstliefhebbers kunnen terecht bij Galleri Fineart, Milla Boutique en Galleri Polaris.

Pier van Aker Brygge

De meeste mensen zullen voornamelijk naar Aker Brygge komen voor de pier: Aker Brygge Wharf. Beetje rondslenteren, zitten op de houten trappen langs het water en genieten van de zon. Op Aker Brygge wharf zijn ontzettend veel restaurants te vinden, voor ieder wat wils dus. Je hoort veel goede verhalen over het ijs op de pier, dus als het lekker weer is zeker even een paar bolletjes kopen en langs de waterkant opeten :-)

Klokkentoren van Aker Brygge

Op de pier van Aker Brygge staat de originele koperen klokkentoren. Deze klokkentoren heeft van 1949 tot 1982 bovenop een van de gebouwen op het terrein gestaan. Zo konden de werknemers op tijd pauze nemen en weer aan het werk gaan. Het verhaal gaat dat men erg streng was op deze scheepswerf. Wanneer werknemers een minuut te laat weer aan het werk gingen na een pauze kregen ze minder uitbetaald.

Lees ook: Gamlebyen Fredrikstad, perfect bewaard gebleven vestingstad

Ontdek Aker Brygge en Tjuvholmen tijdens Oslo citytrip - Reislegende.nl

Wat is er te doen in Tjuvholmen?

Vanaf Aker Brygge loop je zo over 1 van de bruggen het schiereiland Tjuvholmen op. Wat meteen in het oog springt is het Astrup Fearnley Museum, een prachtig gedetailleerd gebouw. Tjuvholmen staat bekend om het museum en de kunst die er te vinden is. Maar wat is er nog meer te doen?

Restaurants in Tjuvholmen

In Tjuvholmen vind je niet zo veel restaurants als in Aker Brygge, maar de restaurants die er zijn staan goed aangeschreven. Restaurants in Tjuvholmen waar je goede berichten over leest zijn onder andere Olivia Tjuvholmen, Tjuvholmen Sjømagasin, Bølgen & Moi Tjuvholmen, The Salmon en BAR Social Eating Tjuvholmen.

Tjuvtitten / The Sneak Peak

Tjuvtitten (The Sneak Peak) is een glazen lift in Tjuvholmen. De lift brengt je naar een hoogte van 54 meter vanwaar je een mooi uitzicht hebt over een groot deel van Oslo. Je rit omhoog neemt ongeveer 15 minuten in beslag, waarvan je 4 minuten lang op het hoogste punt verblijft. Tjuvtitten ligt naast het Astrup Fearnley Museum en is geopend in het zomerseizoen.

Tjuvholmen kunstgalerieën

Als kunstliefhebber kun je in Tjuvholmen je lol op. De kunstgallerieën die je onder andere kunt bezoeken zijn: Pushwagner Gallery, Gerhardsen Gerner Oslo, Peder Lund, Galleri Brandstrup, Galleri Haaken en Galleri Semmingsen.

Astrup Fearnley Museum

Het Astrup Fearnley Museum of Modern Art werd in 1993 geopend op Dronningensgate in Oslo. In september 2012 verhuisde de hele collectie van het museum naar het nieuwe gebouw in Tjuvholmen, waar drie jaar lang aan werd gebouwd. In het museum worden privé collecties tentoongesteld van de families Astrup en Fearnley, die beiden veel geld hebben verdiend in de scheepsbouw. De collecties vertonen deels werken van Noorse oorsprong maar ook internationale kunst is vertegenwoordigd.

Astrup Fearnley Museet - Ontdek Aker Brygge en Tjuvholmen tijdens Oslo citytrip - Reislegende.nl

Tjuvholmen Sculpture Park

Achter het Astrup Fearnley Museum ligt het Tjuvholmen Sculpture Park, eveneens ontworpen door Renzo Piano. Dit beeldenpark is gratis te bezoeken en er staan 7 verschillende kunstwerken van verschillende kunstenaars, waaronder de Oostenrijkse beeldhouwer Franz West en de Franse kunstenares Louise Bourgeois.

Overnachten in Tjuvholmen

In Oslo zijn natuurlijk ontzettend veel plekken waar je leuk kunt overnachten. Wil je in Aker Brygge of Tjuvholmen overnachten? Dat kan onder meer in designboetiekhotel The Thief. Bezoekers geven dit hotel een 9,5 op Booking.com en zijn vooral enthousiast over de SPA faciliteiten, het design in het algemeen en de bar op de 9e verdieping.

Benieuwd naar meer van Noorwegen? Overweeg dan een uitstapje te maken naar Gamlebyen Fredrikstad. Ook Kistefos Museum in Jevnaker is een echte aanrader. Meer zien van het noorden van Noorwegen? Rij dan richting het mooie Trondheim!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button