Mooie plekken op de Lofoten, bezienswaardigheden en tips

Je kent ze vast wel, de mooie plaatjes van de Lofoten in Noorwegen. Deze archipel bestaat uit tientallen eilanden en is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Je vindt op de Lofoten indrukwekkende landschappen, idyllische dorpjes en prachtige vergezichten. Geen wonder dat deze bestemming steeds populairder wordt onder reizigers! In dit artikel vertel ik meer over deze mooie eilandengroep in het noorden van Noorwegen én laat ik zien waar je mooie plekken op de Lofoten vindt.

Hoe de Lofoten zijn ontstaan

De Lofoten zijn ontstaan door geologische processen die miljoenen jaren geleden begonnen. Het landschap van de Lofoten wordt gedomineerd door bergen die uit de zee oprijzen. Deze bergen zijn eigenlijk de toppen van onderzeese bergen die door tektonische activiteit omhoog zijn geduwd. Je vindt in de Lofoten vele fjorden, die gevormd zijn door gletsjers tijdens de laatste ijstijd.

Wat maakt de Lofoten zo bijzonder?

De combinatie van hoge bergen die uit zee oprijzen, de vele eilandjes en diepe fjorden zorgen voor een adembenemend landschap. Tel daar pittoreske vissersdorpjes, lokale cultuur en tradities bij op en je hebt dé perfecte ingrediënten voor een bijzondere bestemming. Mede hierdoor kan een verblijf op de Lofoten heel divers zijn. Maak mooie wandelingen over witte stranden, beklim bergen, bezoek authentieke plaatsjes, rij de met de auto de beroemde E10 af en geniet van culinaire hoogstandjes in goede en vooral gezellige restaurants.

Meest bekende Lofoten eilanden

Het is onmogelijk om alle Lofoten eilanden op te noemen. Veel eilanden zijn overigens onbewoond en/of hebben niet eens een naam. De bekendste en grootste eilanden van de Lofoten zijn (van NO naar ZW gezien) Austvågøy, Gimsøya, Vestvågøy, Flakstadøya, en Moskenesøya. Iets verderop in het zuidwesten liggen de eilanden Værøy en Røst. De meeste Lofoten eilanden zijn aan elkaar verbonden door bruggen. In enkele gevallen moet er gebruik gemaakt worden van een veerdienst om op een eiland te komen zoals bijvoorbeeld bij Værøy en Røst.

Kabelvag mooie plekken op de Lofoten bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Mooie plekken op de Lofoten

Er zijn talloze mooie plekjes op de Lofoten, veel te veel om op te noemen. Maar, er springen wel een aantal mooie en vooral fotogenieke plekken tussenuit. Het zal voor iedereen die de Lofoten bezoekt anders zijn, een ervaring is immers sterk afhankelijk van onder meer de weersomstandigheden. Hieronder vertel ik je wat mijn favoriete, mooie plekken op de Lofoten zijn.

Hamnøy (Moskenesøya)

Hamnøy is een van de meest gefotografeerde plekjes op de Lofoten en dat begrijp je meteen als je er bent. Deze plek heeft alles wat je van de Lofoten verwacht! Hamnøy ligt op een klein eiland, direct naast hoge bergen die uit kristalhelder water omhoog rijzen. Het plaatsje is vooral bekend om de rode vissershuisjes die op palen in het water en/of op rotsen staan. Hamnøy is een populaire plek voor fotografen. Je ziet foto’s gemaakt vanuit hetzelfde standpunt dan ook vaak terug, in verschillende seizoenen en alle denkbare weersomstandigheden.

De beste plek om Hamnøy mooi op de foto te zetten is vanaf de brug. Kom je vanuit noordoostelijke richting rijden dan kun je vlak voor de brug aan de rechterkant je auto parkeren. Loop een stukje de brug op en je vindt precies het beeld dat je zo vaak voorbij ziet komen. Vergeet ook niet om het dorpje zelf in te lopen. De bebouwing op het eiland biedt leuke en verrassende doorkijkjes; het is er echt leuk om te fotograferen.

Hamnoy mooie plekken op de Lofoten - Reislegende.nl
Hamnøy

Å i Lofoten (Moskenesøya)

Å i Lofoten is het meest zuidwestelijke dorpje op de Lofoten waar je met de auto kunt komen. Sterker nog, hier is dan echt het einde van de bekende, 967 kilometer lange E10, die helemaal doorloopt naar het Zweedse Luleå. Of het begin; het is maar net hoe je het bekijkt.

Å is een van de oudste dorpen op de Lofoten en heeft een rijke geschiedenis. Het is altijd een belangrijke vissersplaats geweest waar vroeger al veel stokvis werd verwerkt. Wandel door de smalle straatjes, het is erg leuk om alle houten, kleurrijke huisjes op palen te bekijken. In het Norwegian Fishing Village Museum bezoek je een traditioneel vissersdorpje waar je ziet hoe het dagelijkse leven er aan toe ging tussen 1840 to 1960. Ook leer je hier meer over de lokale visserijcultuur en de geschiedenis van de regio. Lekker rondslenteren dus door Å. Ook hier geldt het weer, er zijn zó veel mooie en vooral kleurrijke doorkijkjes. Vergeet niet om even naar het plekje rechts voor de tunnel te lopen, waar een aantal roeibootjes in het water liggen. Super mooi plekje!

Mooie plekken op de Lofoten A i Lofoten - Reislegende.nl
Å i Lofoten

Ramberg beach (Flakstadøya)

Een van de mooiste stranden op de Lofoten is ongetwijfeld Ramberg beach. Niet alleen toeristen weten deze plek te vinden; ook de locals komen hier graag. Het strand is bekend om zijn witte zand en turquoise water, wat zorgt voor een prachtig contrast met de omringende bergen. Er zijn veel witte stranden op de Lofoten met kristalhelder water, maar het water hier is wel erg blauw! Ramberg beach is prachtig om te fotograferen, het uitzicht is fenomenaal. Je kijkt hier uit op vele hoge bergtoppen die in het noordoostelijke deel van het eiland Moskenesøya liggen. Vooral met wat bewolkt weer ziet de overkant er mysterieus uit, als de bergtoppen door wolken worden omringd. Een bezoekje aan Ramberg beach mag echt niet ontbreken tijdens je reis, echt een van de mooie plekken op de Lofoten.

Ramberg beach mooie plekken op de Lofoten - Reislegende.nl
Ramberg beach

Nusfjord (Flakstadøya)

Ook Nusfjord behoort tot de oudste vissersdorpen op de Lofoten en is tevens een van de best bewaard gebleven dorpen. UNESCO zette het dorp in 1975 op de Werelderfgoedlijst zodat de traditionele Noorse architectuur hier behouden zou blijven. Je betaalt entree om het dorp te bekijken; het is eigenlijk een soort openluchtmuseum. Nusfjord ademt nog steeds de sfeer van vroeger. Je kunt je goed voorstellen hoe het er hier vroeger aan toe ging, als je door het haventje loopt. Er zijn een aantal mooie plekjes waar je goed zicht hebt op het hele dorpje; deze plekjes staan op Google Maps aangegeven als fotopoint en als panorama Nusfjord. Ga zeker even iets warms drinken in Landhandleriet Café. Hier is het ingericht als oude winkel en er zijn verschillende kleine, intieme vertrekken waar je gezellig iets kunt drinken en eten.

De rit naar Nusfjord is overigens al indrukwekkend. Je rijdt een heel stuk door dichte bossen die vooral in de herfst bijzonder kleurrijk zijn. Onderweg kom je langs het Storvatnet meer, waar aan de oevers enorme rotswanden uit het water omhoog rijzen. Nusfjord is ontzettend fotogeniek, zeker niet overslaan tijdens je reis naar de Lofoten.

Nusfjord mooie plekken op de Lofoten - Reislegende.nl
Nusfjord

Uttakleiv beach (Vestvågøy)

Uttakleiv beach staat in het lijstje met mooiste stranden op de Lofoten en trekt jaarlijks veel bezoekers. Minder wit zand dan op de andere stranden, maar wel gave rotsformaties op het strand en helderblauw water. Uttakleiv beach is ook een populaire plek voor fotografen vanwege de spectaculaire zonsondergangen die hier te zien zijn. Om het strand op te komen moet entree worden betaald, maar dat is zeker de moeite waard.

Uttakleiv beach mooie plekken op de Lofoten - Reislegende.nl
Uttakleiv beach

Sakrisøy (Sakrisøya)

Sakrisøy is een vissersdorpje op het nagenoeg gelijknamige eilandje Sakrisøya. Het plaatsje valt op omdat je hier hoofdzakelijk gele huisjes vindt. En ook nog eens heel fotogenieke gele huisjes die goed afsteken tegen de verderop gelegen bergen. Het water is ook hier weer kristalhelder, zelfs met bewolkt weer. Er is een vrij ruime parkeerplaats langs de weg bij Sakrisøy Mini Apartment. Parkeer je hier de auto dan kun je mooi aan beide kanten van de weg de gele huisjes fotograferen. Een van de huisjes (het meest rechter) zie je vaak terug op social media, gefotografeerd in verschillende seizoenen.

Wil je alvast in de stemming komen voor je reis naar de Lofoten of achteraf nog steeds (door) genieten? Bekijk dan de Noorse serie Twin, waarin eeneiige tweelingbroers Erik en Adam (ongewild) van rol wisselen. De serie speelt zich grotendeels af op het eilandje Sakrisøya en de accommodaties Sakrisøy Gjestegård en Sakrisøy Rorbuer doen in de serie dienst als woonhuis en bedrijf (accommodatie verhuur). De serie is onder andere te zien op NPO Plus.

Mooie plekken op de Lofoten Sakrisoy - Reislegende.nl
Sakrisøy

Svolvær (Austvågøy)

Svolvær is de grootste stad op de Lofoten en een belangrijk centrum voor toerisme. Je vindt er gezellige restaurants en cafés en je hebt er een leuke winkels. Een van de hoogtepunten van Svolvær is de iconische berg Svolværgeita, populair bij ervaren bergbeklimmers. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de stad en de omliggende eilanden.

In Svolvær ligt het Lofoten War Memorial Museum met een grote tentoonstelling uniformen en objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Svolvær worden veel activiteiten georganiseerd, zoals onder meer een boottocht naar het bekende Trollfjord. Ook de wandeling naar Tjeldbergtinden start in de buurt van Svolvær.

Wij zijn maar heel even in Svolvær. Ondanks het feit dat het de grootste plaats op de Lofoten is, doen verschillende wijken in Svolvær toch gezellig en knus aan. Zeker een kijkje nemen in de haven van Svolvær; ook hier rode huisjes en veel traditionele (vissers)boten.

Mooie plekken op de Lofoten Svolvaer - Reislegende.nl
Svolvær

Haukland beach (Vestvågøy)

Een strand dat ook zeker een plekje verdient op het lijstje met mooiste stranden van de Lofoten is Haukland beach. Haukland beach heeft echt wit zand en, net als vele andere stranden, kristalhelder water. Tijdens ons bezoek kleurt het water wel meer helder groen dan helder blauw zoals het water bij Ramberg beach, maar het blijft een prachtig plekje. Er is een ruime parkeerplaats en voor een drankje en kleine versnapering kun je terecht bij Haukland beach café.

Haukland mooie plekken op de Lofoten - Reislegende.nl
Haukland beach

Kabelvåg (Austvågøy)

Een ander historisch vissersdorp is Kabelvåg. Bij het binnen rijden van het plaatsje valt meteen de imposante Vågan kirke op, gebouwd in de 13e eeuw en belangrijk cultureel erfgoed. Ben je geïnteresseerd in het onderwaterleven op de Lofoten en/of in de lokale visserijtradities dan is een bezoekje aan Lofoten Aquarium een aanrader. In het Lofoten Museum kun je authentieke vissershuisjes bezoeken en meer leren over de geschiedenis van de Lofoten. Een goede plek om hier mooie foto’s te maken is vanaf de pier. Aan de ene kant heb je hier de kleurrijke huisjes en aan de andere kant weids uitzicht over zee.

Kabelvag mooie plekken op de Lofoten - Reislegende.nl
Kabelvåg

Henningsvær (Austvågøy)

Mooie foto’s van een kleurrijke haven met imposante bergen op de achtergrond kun je maken in het vissersdorp Henningsvær. Henningsvær bestaat uit verschillende kleine eilanden die met bruggen met elkaar verbonden zijn. Het dorp is een populaire bestemming voor kunstenaars vanwege het inspirerende landschap en het speelse licht dat het dorp valt; je vindt er dan ook meerdere kunstgalerijen. Een mooi punt om vanaf te fotograferen is Dreyers Gate, vlakbij Henningsvær Port Viewpoint (te zien op Google Maps).

Mooie plekken op de Lofoten Henningsvaer - Reislegende.nl
Henningsvær

Reine (Moskenesøya)

Reine wordt door velen beschouwd als een van de mooiste dorpen op de Lofoten en zelfs als een van de meest pittoreske plekken in Noorwegen. Het dorp is gesitueerd op een schiereiland en wordt daardoor bijna compleet omgeven door water. Reine is ook bekend door de Reinebringen Trail, een wandelroute die je naar de top van de naastgelegen berg brengt voor een subliem zicht op Reine en omliggende bergen en fjorden.

Reine mooie plekken op de Lofoten - Reislegende.nl
Reine

Mooie wandelingen op de Lofoten

Er zijn talloze mooie wandelingen te maken op de Lofoten. Een populaire wandeling is de beklimming van de Reinebringen, zoals je hierboven al kunt lezen. De wandeling gaat redelijk steil omhoog en je moet bijna 2000 traptreden opstappen, maar eenmaal boven schijnt je inzet echt beloond te worden. Een andere wandeling waarover je veel leest is de wandeling naar de top van de Ryten, een berg met een adembenemend uitzicht over het strand van Kvalvika en de omliggende bergen. De wandeling naar de top van de Veggen geeft je zicht op zowel Haukland beach als op Uttakleiv beach. Voor alle wandelingen geldt dat de paden bij droog weer goed begaanbaar zijn, bij regen is het oppassen. Helaas kunnen wij de wandelingen niet maken door slechte weersomstandigheden… een reden om nog eens terug te gaan.

Activiteiten op de Lofoten

Je kunt op de Lofoten vele activiteiten ondernemen. Ben je klaar met dorpjes bekijken? Ook als wat hikes gedaan en heb je zin in iets anders actiefs? Ga dan kajakken, paardrijden, surfen of mountainbiken. Wil je het water op, dan kan dat in een super snelle RIB boot maar ook op een mooi zeiljacht. Er zijn genoeg dingen om te doen op de Lofoten!

Hoe kom je op de Lofoten?

De makkelijkste manier om op de Lofoten te komen is vliegen in combinatie met een huurauto. SAS Airlines bijvoorbeeld vliegt vanaf Amsterdam via Oslo (en soms met extra tussenstop in Kopenhagen) naar o.a. Bodø, Narvik en Tromsø. Vanaf deze plekken kun je met de auto naar de Lofoten rijden. Zie je dat toch niet zo zitten, dan kun je met vliegmaatschappij Widerøe vliegen vanaf Bodø, Tromsø of Narvik naar Svolvær of Leknes op de Lofoten.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button