Mørkgonga, mooie wandeling in Zuid-Noorwegen

Noorwegen is een walhalla voor wandelaars. Veel hike liefhebbers zullen de fjorden in het westen van het land opzoeken. Maar ook in het zuiden van Noorwegen kun je als wandelaar je hart ophalen. Zo vind je in de provincie Viken het Mørkgonga Naturreservat, waar je een wandeling kunt maken naar een bijzondere kloof: Mørkgonga. Half oktober maak ik deze wandeling en ik vertel je er graag meer over.

Mørkgonga wandeling tijdens je verblijf in Zuid-Noorwegen

Het Mørkgonga Naturreservat ligt op een uurtje afstand van Oslo, waardoor je de wandeling naar Mørkgonga goed zou kunnen maken tijdens een Oslo stedentrip. Ik maak de Mørkgonga hike wanneer ik een paar dagen in Noorwegen verblijf bij Tyrifjord Hotell om de provincies Viken en Vestfold og Telemark te ontdekken. In deze dagen neem ik onder meer een kijkje bij het Kistefos Museum en rij ik een mooie route door Vestfold og Telemark, waarbij ik het kleine plaatsje Dalen bezoek én de indrukwekkende Raven Gorge.

Mørkgonga Naturreservat

Het Mørkgonga Naturreservat vind je in de gemeente Ringerike, in de Noorse provincie Viken. Het ligt aan een steile zijn van het 400 km2 grote Krokskogen plateau. Dit plateau is op het hoogste punt ruim 900 meter dik en is (naar schatting) in een tijdsbestek van 14 miljoen jaar gevormd door een opstapeling van verschillende lavastromingen. In het plateau vind je een diepe spleet: Mørkgonga. Het lavagesteente op de plek van de spleet was anders van samenstelling dan het gesteente er omheen. Door de tijd heen erodeerde het, wat zorgde voor een diepe kloof. Sinds december 2001 is het langgerekte, 1539 hectare grote Mørkgonga Naturreservat beschermd.

Blauwe route naar Mørkgonga uitkijkpunt

Er zijn meerdere uitgezette wandelroutes te vinden in natuurreservaat Mørkgonga. Wij volgen de blauwe wandeling naar de Mørkgonga kloof, een wandeling die volgens de bordjes 3,5 kilometer lang is (alleen heen) en waarbij je 591 meter in hoogte stijgt. Vooraf raken we wel een beetje in de war over wat we lezen over de wandeling. Je kunt namelijk door de kloof omhoog klauteren. Wij denken in eerste instantie dat dat bij de blauwe route hoort. Mocht je dat niet willen, dan kun je buitenom lopen. Dat is een langere route, maar wel veiliger. Door de kloof omhoog klauteren wordt afgeraden door gladheid en kans op vallende rotsblokken. Het omhoog klauteren door de kloof is geen onderdeel van de officiële route en dat maakt het makkelijk: gewoon de blauwe route volgen.

Lees ook: In ieder seizoen een prachtige vakantie in Scandinavië

Parkeren voor Mørkgonga wandeling

Voordat we aan de wandeling beginnen, parkeren we de auto op de kleine parkeerplaats Åsaveien. De parkeerplaats is niet groot. Zelfs met strak parkeren is het met 10 á 12 auto’s echt wel vol. Wij komen er rond 11.00u in de ochtend en staat er pas 1 auto geparkeerd. Zal met de tijd van het jaar te maken hebben denk ik. En wie weet ook met de doordeweekse dag én met de weersvoorspellingen, die wat onzeker waren voor vandaag.

Blauwe route Morkgonga wandeling Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

Startpunt van wandeling naar Mørkgonga

Meteen aan de overkant van de weg begint de Mørkgonga hike, dit staat goed aangegeven met borden. Het pad is meteen behoorlijk steil omhoog. We zijn blij dat we onze wandelschoenen aan hebben, de ondergrond is rotsachtig en geregeld ook bedekt met losse steentjes. De weergoden lijken niet helemaal te weten welke kant ze op willen. Het ene moment is het helder en hebben we mooi uitzicht, het andere moment begeven we ons in dikke mist. In deze tijd van het jaar maakt het eigenlijk niet uit of het helder, mistig of regenachtig is; de herfstkleuren maken alles goed. Gewoon een feestje om rond te lopen in zo’n rijkelijk gekleurde wereld.

Morkgonga wandelpaden in herfst Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Naturreservat Morkgonga kloof wandeling blauwe route Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Morkgonga wandelpad naar Morkgonga kloof Viken Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

Het wandelen over de wandelpaden in het bos vergt wat concentratie. Waar de zon weinig komt blijft het vochtig en op deze vochtige ondergronden is het glad. Dit geldt voor de bovenzijde van rotsen en vooral voor blootliggende boomwortels, die zijn echt ontzettend glad. Ook komen we steile stukken tegen met losse steentjes, waar je moet uitkijken dat je niet uitglijdt. En dit is alleen nog maar de weg omhoog. We zijn best benieuwd hoe het gaat als we de route weer terug naar beneden lopen.

We vervolgen onze weg en komen een paar keer bordjes tegen. Is er geen bordje dan zie je hier en daar wel een blauwe verfstreep op een boom. We blijven de blauwe route volgen, ook als we in het dichte bos een afslag naar links tegenkomen met een waarschuwingsbordje voor vallende rotsblokken. We denken dat je dit pad moet volgen om door de kloof naar boven te klauteren. Nogmaals; het wordt afgeraden om deze shortcut te nemen, zeker buiten de zomermaanden om.

Morkgonga hike route aanduiding Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Naar Morkgonga uitkijkpunt via kloof of blauwe route Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Morkgonga Naturreservat watervallen Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Morkgonga wandeling wandelpad Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

Zicht op Steinsfjorden

In het dichte bos wordt het pad natter en natter. We horen in de verte water naar beneden kletteren, het is duidelijk dat we een waterval naderen. Als we dichterbij komen zien we dat het een flinke waterstoom is. Het water kruist niet alleen het wandelpad op zijn weg naar beneden, maar het stroomt ook over het pad in de looprichting. Het is even goed kijken hoe we door de waterstroom heen stappen. Niet te dicht langs de kant, er is namelijk meteen een diepe afgrond naast het pad. Het lukt om zonder uit te glijden door het water heen te komen en er wacht ons een prachtig zicht op Steinsfjorden, onderdeel van Tyrifjorden. We ploffen even neer op een helling naast het pad en kijken hoe wolken komen en gaan. Dan weer zie je de eilanden liggen, dan weer zie je helemaal niets. Even voelt het alsof we in een schilderij zijn neergezet. Echt prachtig!

Na een kwartiertje pakken we onze spullen weer op en lopen verder. Het pad blijft wisselend, goed naar beneden kijken dus. In de drogere zomermaanden zal het pad op veel plekken een stuk droger en beter begaanbaar zijn, maar ik heb eerder gelezen dat het dan ook echt heel druk kan zijn. Wij zijn nog steeds geen andere mensen tegengekomen. Een heerlijk gevoel altijd, alleen op de wereld.

Morkgonga wandeling uitzicht Steinsfjorden Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Wandelpad Morkgonga Zuid-Noorwegen wandelen tips - Reislegende.nl
Morkgonga Naturreservat conditie van wandelpaden Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

Skardtjernet meer

We komen aan bij een mooi meer: Skardtjernet. We lopen een stukje rechtsom, waar een paar berghutten staan. De eerste die we tegenkomen lijkt verlaten. Heeft niemand interesse om dit aan te houden als zomerhuisje? Want, wat een uitzicht, wat een plek! We zijn eigenlijk op zoek naar een schommel, die we online een paar keer voorbij zagen komen. De schommel hangt aan een boom direct langs een meer, maar we kunnen hem hier niet vinden. Waarschijnlijk hangt de schommel toch bij Gyrihaugen, een plek waar je op deze route ook naartoe kunt lopen. We gaan snel weer terug naar het wandelpad richting Mørkgonga, er staat ons wat klimwerk te wachten.

Skardtjernet meer Morkgonga wandeling Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Huisje bij het meer Skardtjernet Morkgonga wandeling Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

De laatste kilometer naar Mørkgonga is best pittig. Er moet op bepaalde stukken aardig geklommen worden over natte en daardoor gladde rotsen. En precies op deze plekken denk ik er niet aan om de camera even tevoorschijn te halen. Dit doe ik wel op plekken waar ik mooie herfstkleuren tegenkom, ik ben nog altijd gek op het fotograferen van details. Felgekleurde bloemetjes, plantjes in herfstkleuren, regendruppels… Als je daar ook van houdt dan ben je in de herfst in Noorwegen echt op een heel goede plek.

Op onze weg naar boven lopen we een Noors stel tegen het lijf, de eerste mensen die we hier zien vandaag. Ze bevestigen nog even dat we op de goede weg zijn en dat we zeker niet door de kloof terug naar beneden moeten gaan, daar stroomde best wat water door naar beneden. Na een aantal rotsachtige partijen op het pad komen we weer op wat vlakker terrein, in het bos.

Hike Morkgonga wandeling route aanduiding wandelen in Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Morkgonga wandeling in Viken Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

Even is het alsof ik ergens in een Nederlands bos loop. Totdat we weer wat hoogteverschil krijgen en er een mooi beekje in het zicht komt. Ik ga nog even aan de slag met wat lange sluitertijd foto’s, wat altijd een uitdaging is wanneer je geen statief bij je hebt. Benieuwd hoe ik dat aanpak? Dat lees je in dit artikel fotograferen met lange sluitertijd zonder statief.

Mijn gevoel zegt dat we er bijna zijn. De kronkelende paden door het bos gaan omhoog en omlaag en we moeten nog een waterstroom over. Springen zo ver we kunnen! En dat gaat gelukkig goed. Een bepaald gedeelte is erg drassig, té drassig om doorheen te lopen. Hier zijn een aantal planken neergelegd, zodat je je voeten toch lekker droog kunt houden.

Morkgonga wandeling Zuid-Noorwegen watervallen - Reislegende.nl

Mørkgonga gorge en uitkijkpunt

En dan, dan zijn we er! We zien Mørkgonga opdoemen, vanuit het niets. De helling die we af moeten om bij de kloof te komen is hier en daar nog een uitdaging door stromend water, omgevallen bomen, gladde rotsen en mossige boomwortels. Maar dan zijn we er en staan we bij het uitkijkpunt. Zicht op een groot deel van de provincie Viken, op de eilanden in Steinsfjorden en op bergen in de verte. Bij helder weer moet je hier vandaan ook de mooie berg Gaustatoppen kunnen zien. Bij het uitkijkpunt staat een bankje ter nagedachtenis aan een jongen die hier een paar jaar geleden naar beneden is gevallen. Geen fijn verhaal, wel mooi dat er een bankje voor hem is geplaatst. We lunchen hier op deze plek en genieten van het uitzicht. Ook hier weer is het mistig en een paar minuten later helder. Tijdens de heldere momenten kun je mijlenver kijken en als de zon doorkomt is het plaatje compleet. Supermooi!

Morkgonga wandeling uitzicht wandelen in Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Wandeling naar Morkgonga uitzicht op Steinsfjorden in Zuid-Noorwegen herfst - Reislegende.nl

Door de Mørkgonga kloof omhoog

Terwijl we boven staan horen we in de Mørkgonga kloof zelf een hoop kabaal. Er vallen verschillende rotsblokken naar beneden, je hoort ze gewoon stuiteren. Aangezien we ook stemmen horen gillen we nog de kloof in of de mensen oke zijn. Al snel zien we dat het wel goed zit. Samen met twee honden klimmen twee vrouwen in sneltreinvaart door de kloof naar boven, zich al dan niet vasthoudend aan de ijzeren kettingen die langs de wand bevestigd zijn. Dat doen ze niet voor het eerst!

Ervaren of niet, het blijft tricky om door de kloof omhoog te komen. De autoriteiten proberen mensen dan ook via de blauwe route naar boven te laten lopen en promoten de kloof op geen enkele manier. In de zomermaanden is het volgens zeggen voor behendige mensen wel te doen, maar in andere maanden is het glad, nat en zo nu en dan ontstaat een waterstroom door de kloof naar beneden. En vallende rotsblokken, dat kan natuurlijk in ieder jaargetijde gebeuren. Dit kan ook veroorzaakt worden door mensen die voor jou lopen. Goed over nadenken dus!

Morkgonga kloof wandeling Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Hike Morkgonga wandeling Viken Morkgonga naturreservat Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

Doorwandelen naar Gyrihaugen

Vanaf Mørkgonga kun je ook nog richting Gyrihaugen wandelen (1,5 kilometer). Wij doen dit niet, omdat het toch weer mistig wordt. Ook willen op ons gemak naar beneden wandelen en onderweg fotograferen mocht het zonnetje weer doorkomen. Bij Gyrihaugen schijn je ook prachtig uitzicht te hebben. En als het goed is kom je daar bij het meer met de schommel, waar we zo naarstig naar op zoek waren.

Van Mørkgonga terug naar de parkeerplaats

We beginnen aan de terugweg, waar we vooraf toch een beetje tegenop zien. Vooral doordat het op zo veel plekken glad is. We nemen ons voor dat we op rotsachtige plekken gewoon op onze billen naar beneden schuiven! Het blijkt allemaal niet nodig, we wandelen in een fijn tempo zonder knikkende knieën naar beneden. Onderweg is het nog mooier dan op de heenweg, lijkt wel. Het wordt al later in de middag en de zon zakt, wat zorgt voor mooi warm licht.

Morkgonga wandeling met mooi weer Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Morkgonga wandeling uitzicht Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

Hoeveel tijd trek je uit voor het wandelen naar Mørkgonga?

Bij het lezen over deze wandeling naar Mørkgonga denk je vast, ahhh, 3,5 kilometer, binnen een uurtje ben je boven. Dat kan zeker, als je echt doorstapt en handig bent met wat klimwerk. Wij checken toch nog even het aantal kilometers als we boven zijn bij de Mørkgonga kloof, vóór we aan de terugweg beginnen. Alhoewel de bordjes 3,5 kilometer aangeven voor de wandeling naar Mørkgonga hebben wij op dat moment al 4,9 kilometer op de teller staan. Voor de heen- en terugweg bij elkaar is het toch bijna 10 kilometer in plaats van 7 kilometer. Wij starten rond 11.00u aan de wandeling en zijn om 17.30u terug bij de auto. We hebben natuurlijk wel wat tijd doorgebracht op het uitkijkpunt en ook onderweg hebben we zittend nog genoten van het uitzicht. Ik denk dat we 4,5 uur lang echt gelopen hebben.

Beste tijd van het jaar voor Mørkgonga wandeling

Aangeraden wordt om de wandeling naar de Mørkgonga kloof in de zomermaanden te maken. Begrijp ik helemaal, als ik naar de conditie van de ondergrond kijk. Ik lees en zie online echter dat het in de zomer erg druk is in Mørkgonga Naturreservat. En dat is toch eigenlijk ook niet wat je wilt, in colonne de berg op lopen. Mocht je echt speciaal gaan voor deze wandeling dan zou ik kiezen voor een periode net buiten de zomermaanden. In juni bijvoorbeeld, vóór de zomervakantie, of erna in september. Wij maken de Mørkgonga hike half oktober. Alhoewel de rust heerlijk is, zijn de paden iets eerder in het najaar denk ik net iets fijner om overheen te wandelen. Maar goed, ook dan ben je afhankelijk van het weer, dus het blijft altijd een afweging. De herfst in Noorwegen is in ieder geval adembenemend mooi.

Morkgonga wandeling mist Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl

Met een huurauto dit deel van Zuid-Noorwegen ontdekken

Zuid-Noorwegen ontdek je natuurlijk het beste met een auto. Wij huren een auto altijd bij Sunny Cars. Bij Sunny Cars ben je altijd en overal voor alles verzekerd. Sunny Cars maakt namelijk gebruik van een all-in formule. Ook als je onverhoopt toch (zelf) schade rijdt betaalt Sunny Cars je eigen risico terug. Ideaal en op deze manier ga je met een gerust hart de Noorse wegen op!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button