Staafkerk van Heddal, grootste staafkerk van Noorwegen

Als je naar Noorwegen gaat, staat hij vast op je must see lijstje: een staafkerk. De staafkerk van Heddal is de grootste staafkerk van Noorwegen. Hij staat in het zuiden van het land, in de regio Vestfold og Telemark. Een indrukwekkend staaltje oud Noorse architectuur! Deze bezienswaardigheid mag je bij een bezoek aan het zuiden van Noorwegen eigenlijk niet overslaan.

Staafkerken in Noorwegen

Ooit waren er (naar schatting) tussen de 1300 en 2000 staafkerken in Noorwegen. Ze werden gebouwd in de middeleeuwen, in de tijd dat er in de rest van Europa grote kathedralen van steen werden gebouwd. In de tweede helft van de 19e eeuw werden veel staafkerken afgebroken. Ze werden vervangen voor warmere, lichtere kerken waar meer mensen in ondergebracht konden worden. Vandaag de dag zijn er nog 28 staafkerken in Noorwegen te vinden.

Waar komt de naam “staafkerk” vandaan?

De naam “staafkerk” komt van de Scandinavische term stavkirke, wat letterlijk vertaald staafkerk betekent. Elke staafkerk heeft verticale hoekpalen, die men staven noemt. Ook zie je in iedere staafkerk een raamwerk van hout terug met planken als muren. De muren worden staafmuren genoemd. Niet zo gek dus waar de naam vandaan komt! Kenmerkend voor de staafkerk is het gedetailleerde houtsnijwerk, een overblijfsel uit de tijd van de Vikingen.

Staafkerk van Heddal grootste staafkerk van Noorwegen Notodden - Reislegende.nl
Staafkerk van Heddal in Notodden Telemark Noorwegen - Reislegende.nl
Vestfold og Telemark Staafkerk van Heddal Noorwegen - Reislegende.nl

Bekende staafkerken in Noorwegen

Een aantal van de 28 staafkerken in Noorwegen springt er tussenuit. Door de constructie, de leeftijd, de ligging of door de grootte. Of doordat hij een keer verplaatst is, zoals de staafkerk van Vang. Deze kerk werd gekocht door een hoogleraar kunstgeschiedenis (tevens schilder) Dahl uit Bergen, die zich bezighield met het behoud van Noorse monumenten. De staafkerk kwam uiteindelijk terecht in Polen en is misschien wel de meest bezochte staafkerk ter wereld. De staafkerk van Urnes is de oudste staafkerk in Noorwegen, gebouwd rond 1130. Deze staafkerk heeft een plekje gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Lærdal staat de staafkerk van Borgund. Volgens velen is dit de best bewaard gebleven staafkerk van Noorwegen. De kleine staafkerk van Eidsborg is bijna schattig te noemen.

Staafkerk van Heddal

De staafkerk van Heddal is de grootste staafkerk van Noorwegen. Men denkt dat het misschien zelfs de grootste staafkerk is die ooit gebouwd werd. Het bouwwerk is 24 meter lang, 17 meter breed en het hoogste punt is 29 meter. Geschat wordt dat Heddal Stavkyrkje werd gebouwd in de 13e eeuw. Voor de bouw werd destijds ook hout gebruikt dat dateert uit de tijd van de Vikingen. De kerk is door de hoogte van binnen vrij licht in vergelijking met andere staafkerken. In de loop van de tijd is de kerk meerdere keren gerestaureerd, waardoor het interieur niet meer helemaal is zoals het ooit was. Maar veel authentieke details zijn zeker bewaard gebleven. Het hout is zó rijkelijk bewerkt dat de kerk ook bekend staat als houten kathedraal van Noorwegen. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

Staafkerken in Noorwegen staafkerk van Heddal Noorwegen Notodden Vestfold og Telemark - Reislegende.nl
Heddal staafkerk Notodden Telemark in zuiden van Noorwegen - Reislegende.nl

Staafkerk van Heddal bezoeken

Heddal Stavkirke (stavkyrkje) is in de zomermaanden geopend, normaliter van mei t/m september. Maar zelfs buiten deze maanden om is het een aanrader om de kerk te gaan bekijken, ook al is het dan alleen van buiten. Parkeren gaat gemakkelijk op de ruime parkeerplaats bij de kerk. Naast de kerk vind je Prestegardslåven met onder meer een tentoonstelling, Café Olea en Olea shop, waar je terecht kunt voor lekkere versnaperingen en souvenirs. Meer informatie vind je op de website van Heddal Stavkirke.

Wat te zien in de buurt van Heddal?

Je kunt de indrukwekkende staafkerk van Heddal perfect toevoegen aan je rondreis door Vestfold og Telemark, de mooie provincie in het zuiden van Noorwegen. Bezoek in dit gebied zeker het mooie afgelegen plaatsje Dalen en de nabijgelegen Ravenkloof. Vlakbij Dalen staat ook een mooie, kleine staafkerk, de staafkerk van Eidsborg. Overigens is de wandeling naar het uitkijkpunt in Mørkgonga in de provincie Viken een aanrader. Op twee uurtjes afstand van Heddal weliswaar, maar zeker de moeite waard wanneer je een dagje actief wilt zijn.

Met de auto vanuit Oslo Heddal Stavkirke bezoeken

Vanuit Oslo is het ongeveer twee uurtjes rijden naar Heddal Stavkirke. Ben je een aantal dagen in (of in de buurt van) Oslo en heb je beschikking over een (huur)auto? Dan is het zeker de moeite waard om deze kant op te rijden. Niet alleen om de staafkerk van Heddal te bezoeken, maar ook om te genieten van de omgeving. Want die is hier zó mooi! Vooral in het najaar is het zuiden van Noorwegen betoverend. Mocht je een auto willen huren in Oslo, dan kan ik Sunny Cars aanraden. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule en hiermee ben je voor alles verzekerd. Zelfs bij schade door eigen schuld. Dat is nog eens lekker de auto instappen en een land ontdekken!

Overnachten in de buurt van Heddal

Ik ontdek dit deel van Noorwegen vanuit Tyrifjord Hotell in Vikersund. Mocht je dichter in de buurt van Heddal willen overnachten dan zijn daar natuurlijk ook genoeg mogelijkheden. In deze omgeving zijn veel pittoreske en/of afgelegen huisjes te vinden. Maar ook hotels, waar je gebruik kunt maken van ontbijtbuffet en diner. Voor ieder wat wils.

Check beschikbaarheid en prijzen van accommodaties in (de buurt van) Heddal

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button