Eten aan de Franse Atlantische Kust; specialiteiten die je niet mag missen

Het is algemeen bekend dat de Franse keuken goddelijk smaakt. In 2010 erkende UNESCO de culinaire kunsten in de Zeshoek met de titel van immaterieel cultureel erfgoed. Aan de Franse Atlantische Kust tussen La Baule-Guérande in het noorden en Hendaye aan de Spaanse grens vind je veel delicatessen, specialiteiten en gerechten die je ergens anders niet snel tegenkomt. Deze Franse delicatessen zijn altijd gegarneerd met een extra portie traditie, veel liefde bij de bereiding en dragen altijd een sterke band met het thuisland. Pastis Landais, Gateau Basque, Eclade de Moules, Grenier médocain, Gralaїe en Niniches. Zeggen deze Franse delicatessen je niets? Lees dan snel verder!

Pastis Landais: zoete, valse vriend

Let op! Wie denkt dat ‘pastis’ alleen maar verwijst naar de anijslikeur uit Zuid-Frankrijk, heeft nog niet eerder van de Pastis Landais gehoord. In de Gasconse en Occitaanse dialecten, gesproken in het zuidwesten van Frankrijk en het noordwesten van Spanje, is de ‘Pastis Landais’ een heerlijke cake. Rum, vanille en bruine suiker vormen de basis van dit traditionele dessert. De textuur van een perfecte Pastis Landais is verrassend zacht en luchtig. Voor Chefkok Patrice Lubet komt zijn hele jeugd naar boven bij het ruiken van de aroma’s. Het heeft hem bijna een jaar gekost om zijn Pastis Mitchut tot in de puntjes te perfectioneren. In plaats van het opnieuw uit te vinden, is hij teruggegaan naar de basis en heeft hij zich laten leiden door de herinneringen die zijn moeder en overgrootmoeder hem hebben doorgegeven.

Eclade de Moules: Specialiteit van Île d’Oleron

Als je vingers een mysterieuze zwarte kleur krijgen tijdens het verorberen van mosselen, ben je waarschijnlijk heerlijk aan het genieten van het traditionele gerecht van het Franse Île d’Oléron. De bereidingswijze is niet alleen een feest voor je smaakpapillen, maar ook een lust voor het oog. De mosselen worden – zeer vakkundig – in lagen op een plank gelegd en bedekt met een dikke laag dennennaalden, die vervolgens alleen nog maar aangestoken hoeven te worden. Het vuur voegt die onmiskenbare smaak en speciale textuur toe aan de mosselen, waarna er nog een royale portie knoflookboter aan te pas komt. Maar maak je geen zorgen over die intrigerende zwarte kleur op je mosselen – het is volkomen ongevaarlijk. Het is gewoon wat roet dat tijdens het bereidingsproces op de mosselschelpen terechtkomt. Bij Cabane Chez Mamelou op Île d’Oléron kun je niet alleen genieten van deze lokale lekkernij, maar ook zelf de kunst van de bereiding ervaren.

Gâteau Basque: Beroemdheden uit Baskenland

De oorsprong van de Gâteau Basque, de traditionele Baskische biscuit, gaat ver terug in de tijd. Talloze verhalen vertellen over het begin, toen het werd gebakken zonder enige vulling en met alleen de ingrediënten die men thuis had: eieren, bloem en boter. Er wordt gezegd dat Napoleon III en zijn vrouw vielen voor de verleidelijke geur op een markt in Bayonne en hielpen de Gâteau Basque zo beroemd te worden als hij vandaag de dag is. Het onderwerp van “etxeko bixkotxa”, zoals hij in het Baskisch wordt genoemd, brengt vaak vragen met zich mee: met banketbakkersroom of toch liever met kersenvulling? En waar vind je de beste? Overigens bestaat er sinds 1994 een speciaal keurmerk, Eguzkia, dat bedoeld is om het ronde gebak in zijn oorspronkelijke vorm te behouden.

Gâteau Basque Atlantische kust culinaire specialiteiten - Reislegende.nl
Gâteau Basque

Grenier médocain: hartige gerechten uit de Médoc

De Médoc is een streek aan de Franse Atlantische Kust die bekend staat om zijn goede rode wijnen en werd ooit beschouwd als de graanschuur (Frans: grenier) van Bordeaux. Het gerecht met dezelfde naam, Grenier Médocain, is ook in deze tijd ontstaan. Families in het gebied bezaten meestal één of twee varkens en wanneer deze werden geslacht moest alles worden gebruikt, inclusief de varkensmaag. Het hoofdingrediënt van dit traditionele gerecht wordt opgerold en vervolgens drie tot vijf uur in een groentebouillon gekookt. Daarna wordt het alleen op smaak met zout, peper en knoflook. Vroeger werd dit gerecht vaak gegeten tijdens de druivenoogst maar tegenwoordig is het een populair koud voorgerecht of wordt het geserveerd als aperitief.

Gralaïe: specialiteit van de Vendée

De Mogette-boon, Mogette de Vendée, ook wel lingot genoemd, is een speciaal soort boon die sinds de 16e eeuw in het Franse departement Vendée wordt geteeld maar zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Hij staat bekend om zijn fijne textuur, milde smaak en overvloed aan voedingsstoffen. In combinatie met een sneetje geroosterd brood met knoflooksmaak wordt een typisch lokaal gerecht gemaakt met de witte boon als hoofdingrediënt: gralaïe. In veel restaurants aan de kust, zoals L’Etage in La Tranche sur Mer, heeft dit traditionele gerecht een vaste plaats op het menu. Op veel plaatsen wordt de peulvrucht, die ooit bedoeld was voor vleesloze vrijdagen onder katholieken, herontdekt en weer meegenomen in gerechten.

Mogette de Vendée Atlantische kust culinaire specialiteiten - Reislegende.nl
Mogette de Vendée

Niniches: jeugdherinneringen aan de Atlantische Oceaan

Kleurrijk van buiten, zacht van binnen en gewoonweg zoet: Niniches uit Le Pouliguen bij La Baule zijn er in allerlei smaken. De snoepjes in de vorm van een lolly zijn alleen verkrijgbaar in het Franse departement Loire-Atlantique aan de Franse Atlantische Kust. De stad heeft dit te danken aan een jonge Spanjaard, Manuel Ortiz, die hier in 1937 voor het eerst Niniches maakte. Vandaag de dag zijn er talloze winkels die deze zoete verleiding verkopen in Le Pouli-guen en ook in het naburige La Baule: Confiserie Mignon en Chez Manuel zijn slechts twee voorbeelden. Als je de zee de rug toekeert en een bezoek brengt aan de stad Nantes, vind je hier nog twee verwanten: de Rigolettes en de Berlingots snoepjes.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button