Gollinger Wasserfall, sprookjesachtige plek in Salzburgerland

In Salzburgerland is een prachtige waterval te vinden: de Gollinger Wasserfall. Deze waterval ligt naast het plaatsje Golling, op zo’n 30 kilometer afstand van Salzburg. De Gollinger waterval staat ook wel bekend als Schwarzbachfall of Schwarzenbachfall.

Sprookjesachtige ligging

De Gollinger waterval ligt goed verscholen in het groen. Vanaf de parkeerplaats is het een kleine tien minuten lopen naar de voet van de waterval. Het kletteren van het water hoor je op de parkeerplaats al, maar zien doe je de waterval pas op het laatste moment. Alsof het een verborgen spot is, waar je op een zomerse dag een frisse duik kunt nemen (het hele jaar door 4 °C, oef!). Ik kan me voorstellen dat het met mooi weer een plekje lijkt op de set van Blue Lagoon! Tijdens ons bezoek regent het, en het is niet zo maar een buitje. De hele dag komt het water met bakken uit de hemel en dat zie je aan de hoeveelheid water die er naar beneden komt. Het zorgt voor een oorverdovend geluid; we kunnen elkaar niet verstaan aan de voet van de Gollinger waterval.

Lees ook: 4 indrukwekkende watervallen in Oostenrijk

Gollinger waterval - 4 indrukwekkende watervallen in Oostenrijk - Reislegende.nl
De voet van de Gollinger Wasserfall

Lower Gollinger en Upper Gollinger

De waterval valt in twee trappen 75 meter omlaag. De hoogtes van de twee delen zijn ongeveer gelijk, al wordt gezegd dat de “upper Gollinger” iets hoger is dan de “lower Gollinger”. Het onderste deel van de waterval is makkelijk bereikbaar, ook voor mensen die iets minder goed te been zijn. Het pad is wel ongelijkmatig dus voor kinderwagens en rolstoelen niet goed begaanbaar. Om het bovenste deel van de waterval te zien moet je een behoorlijk ruig pad omhoog klimmen.

Gollinger Wasserfall, sprookjesachtige plek in Salzburgerland
Wallfahrtskirche St. Nikolaus in Golling

Wandelen naar de top van de Gollinger Wasserfall

Ondanks de regen willen we toch naar de top van de Gollinger waterval lopen. Rotsblokken en traptreden wisselen elkaar op het pad af, met zo nu en dan een wat vlakker stuk. Vooral met nat weer is de ondergrond erg glad. Niet alleen de rotsblokken zijn glad, zelfs de vlakke stukken en vooral de traptreden zijn glad. Onderweg heb je tussen de bomen door mooi zicht op de St. Nikolaus Kirche van Golling. Golling zelf zie je net niet goed liggen, daar is het bos te dichtbegroeid voor. Halverwege het bovenste gedeelde van de Gollinger waterval steek je de waterval over.

Lees ook: Krimml watervallen, de grootste van Oostenrijk

De brug over de Gollinger waterval - Reislegende.nl
De brug over de Gollinger waterval

Schwarzbachfall-Höhle

Het water van de Gollinger waterval, of de Schwarzbach waterval, komt uit de Schwarzbachfall-Höhle. Ben je helemaal boven aangekomen bij de top van de waterval dan heb je hier zicht op; je ziet het water uit de grot komen. Sinds de jaren ’60 duiken onderzoekers in de grot, om meer te weten te komen over dit gedeelte van het Göll massief én om erachter te komen waar het water precies vandaan komt. Lange tijd werd gedacht dat de grot in verbinding stond met de Königssee. De link werd gelegd nadat aan het einde van de 19e eeuw de Königssee droog stond tijdens een zeer droge periode en de waterval ook droog kwam te liggen. Sinds er ook echt onderzoek wordt gedaan in de grot wordt dit echter in twijfel getrokken.

Schwarzbachfall-Höhle - Gollinger Wasserfall, sprookjesachtige plek in Salzburgerland
Schwarzbachfall-Höhle

De brug helemaal bovenaan de waterval, bij de grot, heeft de naam Rainbow brigde gekregen. Waarschijnlijk omdat er hier zó veel stuifwater is dat met zonnig weer geregeld een regenboog kan worden waargenomen.

Helaas gaat het tijdens onze wandeling steeds harder regenen. Té hard om mijn camera nog tevoorschijn te halen. Een camera kan dan goed water-resistant zijn, met zoveel waterdruppels op je lens is het lastig fotograferen! Met mooi weer moet dit een plek zijn waar je best wat uurtjes door kan brengen. Relaxen aan de voet van de waterval of ergens halverwege het pad naar boven.

Meer informatie over openingstijden, parkeren en toegangsprijzen (gratis met Salzburgerlandcard) vind je op de website van Golling.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button