Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika

Zuid-Afrika is een land wat bij veel mensen op de wishlist staat. Ik ben dankbaar dat ik dit land al 3x mocht bezoeken. Zuid-Afrika heeft me altijd enorm getrokken en die aantrekkingskracht is bij elk bezoek alleen maar toegenomen. Ik kan het niet goed verwoorden, maar elke keer als ik de Tafelberg zie voelt het als thuiskomen. Alsof ik er in mijn vorige leven heb geleefd, grappen we elke keer.

Afwijken van de geijkte route

De eerste keer volgde ik de route die vele mensen afleggen: van Johannesburg naar Blyde River Canyon, daarna via Krugerpark naar Swaziland, om Lesotho heen weer terug naar de kust om vervolgens langs de bloemenroute richting Kaapstad te rijden. Tijdens mijn tweede bezoek pakte ik de westkust van Oranjerivier (grens Namibië/Zuid-Afrika) naar Kaapstad, na Botswana en Namibië te hebben doorkruist. Een prachtig stukje Zuid-Afrika langs deze westkust, wat voor veel mensen onbekend is. Tijdens mijn derde bezoek blijf ik in het zuiden van Zuid-Afrika. We hebben dit keer geen zin in het afleggen van lange afstanden en we willen steeds een paar dagen op een bepaalde plek blijven. Ik moet zeggen: dit is een fantastische reis en qua route en bezienswaardigheden echt een aanrader.

Wildlife spotten in het zuiden van Zuid-Afrika

Veel mensen denken dat je richting het noorden van Zuid-Afrika moet om wilde dieren te spotten. Nu is het natuurlijk zo dat je daar het grootste wildpark vindt: Kruger National Park met aangrenzende privé reservaten. Maar ook in andere delen van Zuid-Afrika worden wilde dieren weer uitgezet in steeds groter wordende gebieden. Dit gebeurt vooral in gebieden waar honderden jaren geleden de BIG 5 voorkwam, zoals in de Eastern Cape. Inmiddels is Addo National Park enorm uitgebreid en ook de hele met zandduinen bedekte Woody Cape behoort nu tot Greater Addo National Park.

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Naast Addo National Park ligt Shamwari Game Reserve, een privé reservaat. In 1990 werd hier 1200 hectare boerenland opgekocht en teruggebracht in natuurlijke staat. Nu, jaren later, is het gebied 25000 hectare groot. Je kunt hier vanuit 5-sterren accommodatie met je eigen privé ranger op zoek naar de BIG 5, zonder dat je personen auto’s tegenkomt of over verharde wegen rijdt. Zonder überhaupt andere mensen tegen te komen! Naast gasten in de watten leggen zet Shamwari zich in voor het beschermen van dieren. Toen ik in 2000 in Afrika was las ik al over Shamwari en sindsdien stond een bezoek aan dit park bovenaan mijn wishlist. Nog steeds vind ik ons verblijf in Shamwari één van de meest bijzondere dingen die ik op reis heb meegemaakt.

Een prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika

De reden dat we niet teveel kilometers af willen leggen is dat we niet al te lang in Zuid-Afrika zijn: 2,5 week. We willen familie opzoeken in Kaapstad, wild zien en op plekken komen waar we, zover we konden kijken, zo goed als niets zien. Als iemand me naar zo’n plek vraagt denk ik altijd meteen aan Graaff-Reinet. Dit stadje verwacht je niet wanneer je door de immens uitgestrekte Karoo rijdt, het lijkt er zo ten midden van niets te zijn neergezet. Met dat in het achterhoofd plan ik een route waarbij we heel zuidelijk blijven en toch van alles iets meekrijgen.

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Beginnen en eindigen in Kaapstad

Onze reis begint en eindigt in Kaapstad. In on rondom deze stad is al zo veel te doen en te zien dat je daar al snel heel wat keuzes moet maken. Het meest voor de hand liggende is de gondellift nemen om naar de top van de Tafelberg om over Kaapstad uit te kijken. Plannen is hierbij lastig: geregeld komt het namelijk voor dat de Tafelberg bedekt is met een wolkendek en dan kun je niet met de lift omhoog. Van bovenaf heb je een spectaculair uitzicht over de stad en alles wat er omheen ligt. Bij helder weer kun je Robbeneiland goed zien liggen, waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. En wat betreft natuur is het bovenop de Tafelberg ook heel mooi, iets wat je misschien niet zou verwachten. Veel groen, bloemen (in bepaalde periodes van het jaar) en het stikt van de hagedissen!

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Wat te doen in Kaapstad

Een must-do wat mij betreft is van het uitzicht genieten op Bloubergstrand, vanwaar je heel mooi de Tafelberg ziet liggen. Als je zin hebt in een lange wandeling dan kun je via het strand richting Bloubergstrand lopen, wat zo’n 9 kilometer lopen is vanaf Lagoon beach. Er wordt hier veel gesurft als er veel wind staat en als je in het najaar in Zuid-Afrika bent heb je hier heel goede kans om walvissen te spotten.

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Kaap de Goede Hoop

Een andere must-do is natuurlijk naar Kaap de Goede Hoop. Vanuit het centrum van Kaapstad heb je al snel 5 kwartier nodig om hier te komen. Als je daar ook lekker wilt rond wandelen is het dus handig om er een dagje voor uit te trekken. Vanaf de parkeerplaats kun je een mooie wandeling maken naar de vuurtoren maar ook naar Dias beach. Neem hier even de tijd om via de steile trap op het strand te komen. Niet veel mensen doen dit en het is er zó mooi! Ook het punt met de bekende Cape of Good Hope borden is lopend te bereiken over het pad wat bovenlangs Dias beach loopt. Met de auto hier komen kan uiteraard ook, maar dan moet je even tussen de toeristenbussen in parkeren. Lopen is zo veel leuker!

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Stranden in Kaapstad

Hou je van strand dan kun je in Kaapstad terecht op één van de vele stranden voor een paar uurtjes relaxen. Hierboven noemde ik al Bloubergstrand maar ook Muizenberg, Simon’s Town en Fish Hoek hebben prachtige stranden. Eigenlijk zijn overal langs de kust stranden te vinden. Lang en uitgestrekte stranden maar ook kleinere, beschutte strandjes zijn er in overvloed.

Ben je Outlander fan? Dan kun je nog een bezoekje brengen aan Silverstroomstrand. Hier zijn een aantal scenes uit seizoen 3 opgenomen (Jamie en Claire zagen elkaar hier weer na haar verblijf bij Father Fogden en Mamacita).

Boulders beach

Boulders beach is ook 1 van de dingen die je gewoon moet bezoeken wanneer je in Kaapstad bent. Vreselijk toeristisch wanneer je op de boardwalk blijft lopen, maar de pinguïns zijn zó cute! Om de drukte hier te ontwijken kun je via de straat achter de eerste rij huizen bij verderop gelegen rotsen op het strand komen. De boardwalk loopt niet zo ver door en hier kun je in alle rust de pinguïns van dichtbij bekijken. Tip: ga plat op je buik liggen en fotografeer met een telelens.

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Oudtshoorn

Met een huurauto vertrekken we van Kaapstad naar Oudtshoorn, hét centrum van de struisvogelboerderijen. Je weet dat je er bent wanneer je struisvogels ziet. Ze zijn echt overal! Struisvogels zijn ontzettend leuk om te fotograferen. Maar in Oudtshoorn is meer te zien dan alleen de struisvogel.

Wat te doen in Oudtshoorn

Zo vind je hier de Cango Caves: imposante druipsteengrotten. De enorme ondergrondse holtes behoren tot de meest imposante grotten ter wereld en zijn meer dan 20 miljoen jaar oud. De grotten werden door de San als schuilplaats gebruikt en er zijn nog veel tekeningen te bewonderen. De grotten hebben gezamenlijk een lengte van meer dan 4 kilometer en de grootste holte is 90 meter lang en 50 meter breed. Immens!

Hou je van een beetje uitdaging dan kun je de Swartberg Pass niet links laten liggen als je in de buurt van Oudtshoorn bent. De pas brengt je naar 1583 meter hoogte, bovenop de Swartberge. 27 kilometer lang haarspeldbochten en prachtige vergezichten.

Een hele leuke accommodatie in Oudsthoorn is La Plume Boutique Guest House & Spa, waar we de heerlijkste struisvogelbiefstuk én zoete aardappel ooit eten.

Check beschikbaarheid en prijzen bij La Plume Boutique Guest House & Spa

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Graaff-Reinet

Graaff-Reinet is een plek in de Karoo waar ik heel graag nog een keer naar terug wilde. Het is de op 3 na oudste stad van Zuid-Afrika en qua architectuur vind je hier van alles terug: Nederlandse, koloniale en Victoriaanse stijl. Graaff-Reinet wordt ook wel de Parel van de Karoo genoemd en met meer dan 200 (meest witte) monumentale gebouwen doet het stadje zijn bijnaam eer aan. Graaff-Reinet speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Zuid-Afrika en hier is veel over terug te vinden in het stadje zelf. Graaff-Reinet lijkt, zoals ik hierboven al schreef, zo maar middenin de woestijn te zijn neergezet. Het is omringd door het Karoo Natuur Reservaat, wat in 1979 werd uitgeroepen tot beschermd gebied. Sindsdien wordt dit deel van de Karoo ook Vallei der Verlatenheid (Valley of Desolation) genoemd.

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Wat te doen in Graaff-Reinet

Een must-do in Graaff Reinet is naar de top van Cave Mountain te rijden, de berg naast het stadje. Hier heb je een verbluffend uitzicht over Valley of Desolation en over Graaff Reinet. Het beste is om dit aan het einde van de dag te doen, dan kun je genieten van een mooie zonsondergang. Zo ver je kijkt zie je niets, alleen maar verlatenheid. Ook een tweede keer op deze berg zorgt, net als de eerste keer, voor kippenvel.

Een andere must-do in Graaff Reinet is samen met een gids Umasizakhe township bezoeken. Ook dit doe ik voor de tweede keer en met eigen ogen zie ik hoeveel er inmiddels veranderd is. Waar ik niet over nagedacht had is dat we er nu zijn wanneer alle kinderen op school zitten en die mis je gewoon in het straatbeeld. Vorige keer was dat zó bijzonder met die kleintjes! Een tip dus om te kijken of je je bezoek aan het einde van de dag of in het weekend kunt plannen.

Vergeet niet om ook de oude slavenhuisjes bij Drostdy te bekijken waar je ook kunt overnachten én de Nederlands-hervormde Groot kerk uit 1887, die je midden in het stadje vindt. Sowieso is wandelen door de stad met al die monumentale panden een feestje als je het mij vraagt!

Check beschikbaarheid en prijzen bij Drostdy Hotel

Net als tijdens mijn vorige verblijf in Graaff Reinet logeer ik bij AvondRust Guesthouse. Een geweldige B&B in Victoriaanse stijl met een prachtige tuin. Mooie stijlvolle kamers en de eigenaren zijn zeer gastvrij. Geen straf om hier voor een tweede keer te mogen verblijven.

Check beschikbaarheid en prijzen bij AvondRust Guesthouse

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl
Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl
Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Shamwari Game Reserve

Het is tijd voor Shamwari Game Reserve! Iets waar ik al jaren naar uitkijk. Ik ben zo benieuwd :-) We verblijven hier 3 nachten in het 5 sterren Shamwari Game Reserve in Bayethe Lodge op basis van all inclusive; alles is inbegrepen. We hebben een eigen ranger die 2x per dag met ons op zoek gaat naar de BIG 5. Elke ochtend staan we vroeg op en zitten we voor zonsopkomst in de jeep. Rond 10.00u/10.30u zijn we terug voor het ontbijt. Daarna relaxen we in onze eigen private pool, kijken we vanaf ons eigen terras of we dieren zien bij de drinkplaats en laten we ons de heerlijkste lunches voorzetten. Rond 15.00u haalt onze ranger ons op en gaan we weer op pad. Een paar keer gaat op een mooie plek de achterbak open en komen er allerlei lekkere happen tevoorschijn, inclusief champagne. Rond 20.30u zijn we weer terug bij de lodge en nemen we plaats aan tafel voor een overheerlijk diner, in het restaurant of buiten bij de braai. Wat een onwijs gave ervaring! Zeker ook omdat ik tijdens ons verblijf jarig ben en de kok me verrast met een enorme verjaardagstaart :-)

Eigenlijk wil ik helemaal niet weg uit Shamwari, het is er zo bijzonder. Nog niet eens alleen door de luxe maar gewoon de hele beleving. Wat de ranger allemaal vertelde over het wild, wat we hebben gezien… vooral de geschiedenis van het hele gebied vind ik heel boeiend. Bizar om te horen dat in dit gebied vroeger de BIG 5 voorkwam! Allemaal uitgeroeid en verdreven door de mens.

Check beschikbaarheid en prijzen in Shamwari Game Reserve

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl
Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl
Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Addo Elephant National Park

Het is tijd voor onze volgende stop: Addo Elephant National Park. Een deceptie na Shamwari? Nee, eigenlijk helemaal niet. We hebben namelijk een doel voor ogen en dat is het spotten van de leeuwen die een aantal jaren geleden in het park zijn uitgezet. Niet veel mensen weten dat er in Addo Elephant Park ook leeuwen leven en ze zijn ook nog eens vrij lastig te vinden. Vaak houden ze zich op in het moeilijk doordringbare gebied rond de canyon en dat is dus precies waar wij ze gaan zoeken.

De geasfalteerde wegen zijn een beetje jammer in Addo Elephant Park maar gelukkig zijn er genoeg plekken waar je die kunt ontwijken. En de kuddes met olifanten zijn geweldig om te observeren! Naast olifanten zien we de buffel en zelfs de zwarte neushoorn. En ja, zelfs 2 leeuwen zien we aan het einde van de dag op de rand van de canyon. Ons geduld wordt beloond!

We overnachten in Elephants Footprint Lodge, een fijne accommodatie dichtbij Addo Elephant National Park.

Check beschikbaarheid en prijzen bij Elephants Footprint Lodge

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Alexandria Dunes

Al een aantal jaren lang wordt Addo National Park uitgebreid en ook de Woody Cape hoort inmiddels bij het Greater Addo Elephant National Park. De Woody Cape strekt zich uit van Colchester tot aan Boknes en je vindt hier de prachtige Alexandria dunes. Duinen, alleen maar duinen, zo ver je kunt kijken. Ook een aantal eilanden en de tussenliggende zee behoren inmiddels tot het National Park. Een bezoek aan Alexandria Dunes is een absolute must-do. Heerlijk, even met je voeten in het zand! Het mooist is het hier begin van de dag of aan het einde van de dag; dan staat de zon laag en zie je mooi de contouren van de duinen.

Lees ook: Tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Tsitsikamma National Park

De volgende bestemming is Tsitsikamma National Park, een eigenlijk niet te missen plek op de route terug naar Kaapstad. In dit mooie park is van alles te doen. Er wordt vooral veel gewandeld, naar de 139 meter hoge en 192 meter lange Paul Sauer brug over de Storms Rivier. Ben je de brug eenmaal over dan kun je aan de andere kant van de rivier nog een heel stuk omhoog klimmen voor een prachtig uitzicht. In het park vind je veel wandelroutes maar je kunt er nog veel meer doen: canyoning, zipline canopy tour, blackwater tubing, quad rijden, segway tour, bungy jump, kajakken, walvissen spotten etc. We overnachten in Tsitsikamma Lodge & Spa.

Check beschikbaarheid en prijzen in Tsitsikamma Lodge & Spa

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Thesen Island, Knysna

Als je dan toch in de buurt bent dan moet je eigenlijk echt even een paar uurtjes naar Thesen Island in Knysna. Thesen Island ligt voor de kust van Knysna en staat vol met pastelkleurige huizen. Witte veranda’s, bootjes voor de deur en te gekke tentjes om te lunchen of te dineren. Heb je geluk en is de lucht mooi blauw met spierwitte wolken? Dan doet het eiland helemaal idyllisch aan! We lunchen bij Ile de Pain, een hippe tent met super lekker in de houtoven gebakken brood.

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Bloemenroute en walvissen

Je kunt ervoor kiezen om je weg naar Kaapstad te vervolgen langs de kust, wat zeker de moeite waard is in de lente (september/oktober) vanwege alle mooie kleuren in de natuur. Niet voor niets wordt dit deel van Zuid-Afrika de bloemenroute genoemd. En ben je er in september/oktober/november dan heb je langs deze hele route perfecte plekken om walvissen te spotten. Vooral Hermanus staat hierom bekend, daar komen walvissen heel dicht langs de kust. Maar eigenlijk heb je langs heel de kust goede kans om deze reusachtige dieren met het blote oog te zien.

Must-do in de buurt van Stellenbosch

Omdat wij in maart onze reis maken besluiten we dit keer niet langs de kust maar door het binnenland naar Stellenbosch te rijden. We overnachten in Worcester en niet lang daarna komen we aan in Stellenbosch. Het gebied is hier zo mooi, met al die wijnranken. Het lijkt een deken van wijn- en boomgaarden vol fruit. Het ene wijnhuis in Kaaps-Hollandse stijl is nog mooier en imposanter dan het andere.

Wanneer we van Worchester via Franschhoek naar Stellenbosch rijden passeren we de Helshoogte pas (R310). Aan deze pas liggen een aantal wijnhuizen, waaronder het moderne Tokara. En dat trekt ons meteen, want die wijn kennen we! Ze hebben hier een prachtig restaurant waar je uitkijkt op de wijnranken en je kunt er heerlijk eten. Echt een aanrader. Uiteraard zijn er nog meer mooie wijnhuizen te bezoeken, we gaan er meerdere af. Overal wijn proeven met iets lekkers erbij, het zonnetje schijnt, het uitzicht is verbluffend mooi… kan het leven beter?

In Stellenbosch slapen we in Twice Central B&B, een trendy accommodatie met super mooie kamers, een klein zwembad en heerlijk ontbijt.

Check beschikbaarheid en prijzen bij Twice Central B&B

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl
Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl
Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Nog een paar dagen vertoeven in Kaapstad

En zo belanden we na ons verblijf in Stellenbosch weer in Kaapstad, na een toffe autoroute door het zuiden van Zuid-Afrika. Om Zuid-Afrika te voelen, te ruiken en het echte Afrikaanse gevoel te krijgen hoef je naar mijn idee niet per se naar het noorden van het land. In het zuiden van Zuid-Afrika blijven geeft meer rust, minder tijd op de weg en dus meer tijd om te genieten van al het moois om je heen!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button