Wat te doen in de omgeving van Amsterdam, bezienswaardigheden en tips

Onze hoofdstad bruist! Maar wist je dat Amsterdam ook wordt omringd door andere bijzondere plekjes en plaatsen? Trek er eens op uit in de omgeving van Amsterdam. Hier vind je verschillende plaatsen en bezienswaardigheden die het bezoeken meer dan waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Zaanse Schans, aan Marken en aan Giethoorn. Of maak een uitstapje naar de kust. Tijdens een Amsterdam citytrip bijvoorbeeld, of wanneer je in de buurt van onze hoofdstad verblijft.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Amsterdam

Veel bezienswaardigheden in de buurt van Amsterdam zijn makkelijk te bereiken vanuit de stad. Met het openbaar vervoer of met de auto, of gewoon lekker Hollands op de fiets. Ook kun je dagtours boeken vanuit Amsterdam, waarbij je een plek bezoekt met een touringcar. Voor ieder wat wils! We hebben de leukste hotspots in de omgeving van Amsterdam voor je op een rij gezet.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans vind je in Zaandam. Hier ga je écht even terug naar het Nederland van de 18e en 19e eeuw. Oorspronkelijk deed de Zaanse Schans dienst als industrieel gebied. De scheepsbouw floreerde hier, evenals de handel in cacao, olie en specerijen. De productie werd mogelijk gemaakt door de vele aanwezige molens. En ja, die specifieke molens vind je nog steeds terug in deze typisch Hollandse setting. Wandel langs de prachtige Zaanse huisjes, bekijk het Jisperhuisje uit 1850, bezoek het Zaans Museum of maak kennis met één van de vele ambachten.

Giethoorn

Een plaats in de buurt van Amsterdam die je zeker moet bezoeken is Giethoorn. Giethoorn is van oudsher een veengebied en het kleine dorpje is bekend door de vele waterkanalen. De eerste mensen in dit gebied settelden hier in de 13e eeuw. Ze noemden de plek Geytenhoren, door de vele geitenhorens die werden gevonden in de grond. Nu is Giethoorn een échte must-see in de buurt van Amsterdam. Een bruisend dorpje dat toch ook heel veel authenticiteit uitstraalt. Je kunt hier mooie wandelingen maken, maar ook diverse musea bezoeken. neem zeker even plaats op het terras van Café de Fanfare, een ode aan de gelijknamige film van Bert Haanstra die in Giethoorn is opgenomen. Huur een fluisterbootje of ga varen met een schipper, die meteen veel vertelt over Giethoorn. Lees hier meer over mijn bezoek aan Giethoorn. Nog niet genoeg van de plaatsjes in deze omgeving? Breng dan ook een bezoekje aan het historische Blokzijl.

Wat te doen in Giethoorn rondvaart - Reislegende.nl
Vanuit een boot Giethoorn verkennen

Marken

Marken bevindt zich op een steenworp afstand van Amsterdam. Het authentieke schiereiland heeft een vuurtoren, een sfeervolle dorpskern met unieke houten huisjes en ontzettend veel bewaard gebleven ambachten. Het voormalige eiland leefde vanaf de 13e eeuw voornamelijk van de visserij. In Marken kun je heerlijk struinen, maar ook het Marker Museum bezoeken of een rondvaart maken met de Volendam Marken Express. Dat doet al vermoeden dat je een bezoek aan Marken goed kunt combineren met Volendam. Vergeet niet om Marken rond te lopen zodat je ook het Paard van Marken kunt bekijken. Een prachtige vuurtoren op een adembenemend mooi plekje!

Paard van Marken

Volendam

Volendam ligt vlakbij Amsterdam en is het bezoeken meer dan waard. Natuurlijk kun je hier proeven van de lekkerste vis, op de foto gaan in Volendammer klederdracht of één van de vele musea bezoeken, waar je meer leert over de indrukwekkende geschiedenis van het dorp. Wandel zeker over de Dijk. Hier kun je genieten van de vele voorbij wandelende toeristen uit alle werelddelen, maar misschien ook wel van bekende Nederlanders zoals bijvoorbeeld Jan Smit, Nick & Simon, Piet Veerman en Kees Tol die hier wonen.

Duin en Bollenstreek

Wil je de sprankelende hoofdstad even ontglippen voor wat rust en natuur? Breng dan zeker een bezoek aan de Duin en Bollenstreek tussen Leiden en Haarlem. Als bloemenliefhebber zou je dit zeker niet over mogen slaan, je vindt hier namelijk bollenvelden zo ver het oog reikt. Zeker in het voorjaar zijn de kleuren een lust voor het oog. Het landschap van de Bollenstreek wordt bepaald door velden met felgekleurde bloembollen en molens, afgebakend met sloten en beekjes. De Bollenstreek ligt ook vlakbij de kust. Combineer jouw bezoek dus zeker met een ontspannen strand- of duinwandeling. In deze mooie omgeving kun je niet alleen wandelen, maar ook fietsen of zelfs varen.

Genoeg te doen in de omgeving van Amsterdam, zoals je kunt lezen. Nog niet uitgekeken? Breng dan een bezoekje aan Haarlem, aan Naarden-Vesting of trek richting Flevoland. Of ga wandelen in een mooi zandverstuivingsgebied, zoals bijvoorbeeld Hulshorsterzand. Ik durf te wedden dat je een keertje terugkomt om nog meer te bekijken in de buurt van onze hoofdstad!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button