Bezoekje aan Blokzijl, bezienswaardigheden en tips

Blokzijl; ik had wel eens van het plaatsje gehoord. Maar wat er precies te doen en te zien was, daar had ik geen idee van. Als we in de winter een paar dagen verblijven in Landal Waterresort Blocksyl bevinden we ons op loopafstand van het plaatsje. Een goede reden om Blokzijl eens goed te gaan bekijken. Want dat het bijzonder is, dat zien we al wanneer we door het historische centrum rijden op weg naar Landal Blocksyl. In dit artikel vertel ik je over bezienswaardigheden in Blokzijl en deel ik tips voor de omgeving.

Blokzijl, Parel van de Zuiderzee

Parel van de Zuiderzee, zo werd Blokzijl vroeger al genoemd. Eeuwenlang was Blokzijl een belangrijke toegangspoort tot de Zuiderzee. En dat dat rijkdom met zich mee bracht kun je goed zien in het stadje. Een stadje ja, geen dorp. Blokzijl kreeg in 1672 namelijk stadsrechten van Prins Willem III. Twee jaar later werden deze weer ingetrokken, maar in Blokzijl zeggen ze ”eens een stad, altijd een stad”. En al is het oude centrum van Blokzijl maar klein, de prachtige koopmanshuizen geven je het gevoel in een stad rond te lopen.

Dagje naar Blokzijl historisch stadje - Reislegende.nl
Blokzijl kop van Overijssel - Reislegende.nl
Blokzijl geschiedenis - Reislegende.nl

In het kort: de geschiedenis van Blokzijl

In de 16e eeuw was er al veel bedrijvigheid in Blokzijl, waarvan de naam toen nog werd geschreven als Blocksyl. Turf uit het achterland (rondom Giethoorn) kwam per boot via de rivier Steenwijker Aa richting de zeesluis in de Havenkolk van Blokzijl, welke toegang gaf tot de Zuiderzee. Vanaf hier werd turf vervoerd naar alle uithoeken van Nederland. In de Tachtigjarige Oorlog werd Blokzijl versterkt, mede om zo te kunnen dienen als uitvalsbasis voor troepen die de Spanjaarden moesten tegenhouden.

Een centrum vol (rijks)monumenten

In het historische centrum van Blokzijl vind je maar liefst 58 rijksmonumenten en 184 gemeentelijke monumenten. Blokzijl staat er vol mee! Aan de Bierkade en langs de Brouwersgracht staan prachtige koopmanshuizen met sierlijke klokgevels die dateren uit de 17e eeuw. Ook in de schilderachtige straatjes zie je veel rijksmonumenten terug. Zeer smalle pandjes met rijke trapgevels en mooi omlijste voordeuren. Maar ook grotere, statige panden met strakke lijstgevels. Als je van historie en/of architectuur houdt kijk je in Blokzijl je ogen uit.

Blokzijl in Kop van Overijssel - Reislegende.nl
Blokzijl bezoeken tips voor een bezoek aan Blokzijl - Reislegende.nl
Grachtenpanden drie naast elkaar gelegen rijksmonumenten in Blokzijl Reislegende

Blokzijl bezienswaardigheden en tips

De rijksmonumenten in Blokzijl zijn samen met de gemeentelijke monumenten al een bezienswaardigheid op zich. Het is heerlijk om door de kleine, smalle straatjes heen te slenteren en alle historische panden te bekijken. Het ene pand is echt nog mooier dan het andere. In de haven staan hoogwaterkanonnen op de kades, die vroeger waarschuwingsschoten losten bij dreigende overstroming.

Ook de sluizen in de haven zijn interessant om te bekijken. Je hebt de suatiesluis, die vroeger werd gebruikt als afwateringssluis. Vandaag de dag kan deze sluis de haven nog wel voorzien van vers water maar hij wordt niet meer gebruikt voor afwatering. In de zomer is het leuk om te kijken naar plezierjachten die via de sluis aan de andere kant van de havenkolk toegang tot de haven krijgen vanuit het Noorderdiep. Direct naast de sluis ligt Café Restaurant Sluiszicht. Vanaf het smalle terras heb je misschien wel het beste zicht op de sluis.

Alles over de geschiedenis van Blokzijl, de toegang tot de Zuiderzee én de haat-liefde houding met het water kom je te weten in Museum Het Gildenhuys. Dit museum is te vinden in misschien wel het meest pittoreske straatje van Blokzijl, de Kerkstraat.

Blokzijl historisch centrum - Reislegende.nl
Wandeling door Blokzijl - Reislegende.nl

In de ernaast gelegen Brouwerstraat zijn een paar leuke winkeltjes te vinden waaronder Blokzijler Brok. Hier wordt de gelijknamige Blokzijler Brok gemaakt, een soort dikke (plaat)speculaas die van binnen zacht blijft, waardoor je er kleine blokjes van kunt snijden. Ook bierbrouwerij Klinkert is in deze straat gevestigd, in een pand waar al sinds de 17e eeuw bier gebrouwen wordt.

Grand Café Prins Mauritshuis & Club Orange

Ook in de Brouwerstraat staat het Prins Mauritshuis. Het pand deed vanaf 1873 dienst als weeshuis en ook de bebouwing voor die tijd gaf onderdak aan weeskinderen. Vandaag de dag is het pand gekoppeld aan een voormalige havenwoning en wordt het gebruikt als Grand Café. In 2019 werd het linkergedeelte van het pand, dat ook nog eens een tijd dienst deed als kerk, omgebouwd tot Grand Café Club Orange. De verdieping werd weggebroken waardoor het kerkplafond uit 1928 weer zichtbaar is met prachtig lichtinval. Borrelen in Club Orange kan ik zeker aanraden, tijdens een dagje Blokzijl. Vergeet niet een lekkere borrelsnack bij je drankje te nemen, vooral de bitterballen zijn hier heerlijk.

Club Orange Grand Cafe Prins Mauritshuis Blokzijl - Reislegende.nl
Blokzijl Club Orange Grand Cafe Prins Mauritshuis - Reislegende.nl

Restaurants in Blokzijl

Naast het bovengenoemde Grand Café Prins Mauritshuis & Club Orange is er een heel bekend restaurant in Blokzijl: Kaatje bij de Sluis, sinds 1978 in het bezit van minstens één Michelin ster. Nu is het wat lastig om tijdens een dagje Blokzijl neer te strijken bij Kaatje. Vaak moet je al lange tijd van tevoren reserveren en een sterrenrestaurant is natuurlijk ook niet voor iedereen weggelegd. Een stuk toegankelijker is Auberge aan het Hof, in de Kerkstraat. Nog steeds te chique? Dan kun je voor een bistro-achtige setting terecht bij Café-restaurant Sluiszicht. Voor ieder wat wils!

Kerk van Blokzijl wat te zien - Reislegende.nl
Oude centrum van Blokzijl - Reislegende.nl

Leuke plekken, dorpen en steden in de buurt

Blokzijl is niet groot, je hebt dan ook geen volle dag nodig om het te ontdekken. Zelfs niet met een leuke wandeling door het voormalige stadje. Wil je iets ondernemen in de buurt dan zou je Giethoorn kunnen bezoeken, of het kleinere Dwarsgracht. Ook Steenwijk is een leuke plaats, hier kun je een wandeling maken over de voormalige stadswallen. Slecht weer? Dan kun je de tropische tuinen van de Orchideeënhoeve bekijken. Of naar de film in Emmeloord, waar Movieskoop films vertoont in kleine bioscoopzaaltjes. Verblijf je langere tijd in deze regio? Maak dan zeker een wandeling of fietstocht in Nationaal Park Weerribben Wieden. Ook kun je gaan wandelen op de Hulshorsterzand zandverstuiving vlakte. Is een uurtje rijden vanaf Blokzijl, net als de Oostvaardersplassen. Ook ben je vanuit Blokzijl met de auto binnen een half uurtje in Urk. Lekker uitwaaien, een kijkje nemen bij de vuurtoren van Urk en verse kibbeling eten.

Nieuw park Landal Waterresort Blocksyl

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zaten wij een paar dagen in een huisje op het nieuwe Landal Waterresort Blocksyl. Luxe energieneutrale huisjes aan het water, met vrij uitzicht over de moerassige weilanden aan de overkant van het kanaal. Voorin het park is een oude boerderij waarvan een deel is ingericht als receptie. In het voorjaar komt daarnaast een fietsverhuur en ook zijn er plannen voor sloepverhuur. Heel benieuwd hoe dit park zal zijn als het helemaal klaar is! Een zwembad staat niet op de to-do lijst en misschien is dat ook wel goed, want dat past eigenlijk helemaal niet in deze omgeving. Mensen die toch graag een duik nemen kunnen in de zomermaanden terecht in het nabijgelegen buitenzwembad.

Huisje huren bij Landal Blocksyl

Wil je in deze regio verblijven om plekjes in de omgeving te ontdekken? Dan kan ik je een huisje op waterresort Landal Blocksyl zeker aanraden, ook al is het park nog niet klaar. Er mag dan nog volop gebouwd worden op het park; daar merk je in het huisje zelf helemaal niets van. Een speeltuin voor de kinderen is klaar en zelf kun je lekker op je terras genieten van het uitzicht. Bovendien zijn de huisjes momenteel nog heel leuk geprijsd, waarschijnlijk omdat het park nog niet klaar is. Ik zeg: een dikke prima!

Check beschikbaarheid en prijzen bij Landal Blocksyl

Landal Blocksyl review - Reislegende.nl
Blokzijl Landal Blocksyl Landal waterresort Blocksyl - Reislegende.nl
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button