Een weekendje weg in Haarlem, dichtbij zee

De zee is aantrekkelijk, daar zullen de meeste mensen het over eens zijn. Wie loopt er nou niet graag op blote voeten door de branding, met zicht op een ondergaande zon? Een favoriete zomerse activiteit voor velen. Maar ook in de winter roepen strand en zee. Dik aangekleed kou en wind trotseren en daarna genieten van een kop warme chocolademelk in een gezellige strandtent. I love it! Blij dus dat ik in Haarlem woon. Dichtbij de duinen, het strand en de zee. En dan ook nog eens een fantastisch stadscentrum binnen handbereik. Ik geef je een aantal redenen waarom je echt eens deze kant op zou moeten komen.

Het oude centrum van Haarlem

De geschiedenis van Haarlem gaat ver terug. In de 10e eeuw werd Haarlem voor het eerst genoemd in documenten en in de 13e eeuw ontving het stadsrechten. In de middeleeuwen was Haarlem een van de grootste steden van Nederland. De industrie floreerde en Haarlem was eeuwen lang belangrijk op het gebied van textiel en schilders. Veel uit deze vroegere tijden is bewaard gebleven. Bekijk in Haarlem prachtige oude gebouwen en musea, zoals onder meer het Teylers Museum, het Frans Hals Museum en het Corrie ten Boom Museum. Blijf overnachten in Haarlem en pak meteen het avondleven mee. Eet in een van de vele gezellige restaurants, loop ’s avonds langs het Spaarne en geniet van de mooi verlichte oude gebouwen. Nog wat uurtjes over bij daglicht? Huur een fluisterbootje en bekijk Haarlem vanaf het water. Of laat je rondvaren in een mooie sloep met kapitein, zodat je ook nog eens veel achtergrondinformatie tot je krijgt.

Ga naar de film in de FilmKoepel

Slecht weer? Of ben je gewoon een film liefhebber? Dan is een bezoekje aan de FilmKoepel een aanrader. Deze bioscoop bevindt zich in de kelder van de voormalige koepelgevangenis. Er zijn zes bioscoopzalen en maar liefst 600 stoelen.

Fietsend de omgeving van Haarlem verkennen

Iets wat ik zeker niet links zou laten liggen bij een paar dagen Haarlem: de omgeving verkennen per fiets. Vanuit je hotel aan zee heb je veel goede fietsmogelijkheden. Je kunt eigenlijk alle kanten op! Fiets richting zee of juist de andere kant op, de polder in. Hou er rekening mee dat de wind vaak best flink aanwezig is op deze plek langs de kust. Ga je voor een relaxte fietstocht? Huur dan zeker een elektrische fiets.

Kennemerduinen

De fietspaden door de Kennemerduinen zijn prachtig aangelegd en de vergezichten doen op veel plekken bijna buitenlands aan. Als je geluk hebt zie je schotse hooglanders, konikpaarden of een herder met schapen. Krijg je niet genoeg van dieren in de vrije natuur? Wandel dan het wisentenpad in Kraansvlak. Hier kun je met een beetje geluk de Europese bizon (wisent) spotten.

Spaarndam

Fiets je richting het noorden van Haarlem dan kun je de polder in, richting Spaarndam. Dit plaatsje ontstond in de 13e eeuw rondom een dam bij de monding van het Spaarne in het IJ. Bewoners leefden er van de tol die werd geind bij de sluis in de dam en van de visserij. In Spaarndam voelt alles heel landelijk aan, zo midden in de polder. Je hebt geen idee dat er een grote stad als Haarlem vlakbij ligt. Struin langs alle leuke dijkhuisjes, drink een drankje bij Fort-Zuid of op een van de terrasjes langs de Grote Sluis.

Pak een elektrische scooter in plaats van de fiets

Wil je wat grotere afstanden afleggen of ben je niet zo van het fietsen? Dan kun je de omgeving van Haarlem goed ontdekken met een elektrische scooter. Rij hiermee bijvoorbeeld de boulevard tussen Bloemendaal en Zandvoort af, neem een kijkje bij het Circuit Zandvoort en vergeet zeker niet om een bakje kibbeling te eten. Met een scooter kun je zelfs een stukje richting het noorden rijden om de nieuwe Zeesluis van IJmuiden te bewonderen. Wie weet komt er net een cruiseschip het Noordzeekanaal in varen. Ik kan je vertellen, dat is echt indrukwekkend!

Zoals je leest is er genoeg te doen in Haarlem; werkelijk alles is binnen handbereik. Cultuur, geschiedenis, uitgestrekte natuur, lekker eten en activiteiten. Haarlem is the place to be!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button