Kerststad Valkenburg, tips en bezienswaardigheden

Ieder jaar weer wordt in Zuid-Limburg het Geulstadje Valkenburg bijna 2 maanden lang omgetoverd tot kerststad. Kerstmarkten, parades, kerstshows en veel lichtjes; het is een feestje om naar Kerststad Valkenburg af te reizen en je onder te dompelen in kerstsferen. Bijzonder aan Valkenburg is dat de kerstmarkten voor het grootste deel ondergronds te vinden zijn. En dat zie je op niet veel andere plekken! Logisch dus dat niet alleen onze landgenoten maar ook veel mensen van over de grens graag deze kant op komen aan het einde van het jaar. Ik vertel je in dit artikel graag meer over Kerststad Valkenburg.

Mergelgroeves in Zuid-Limburg

Eerst even wat achtergrondinformatie over de grotten in Limburg. Het aanwezige kalksteen in de regio ontstond in de tijd dat Zuid-Limburg nog een zee was. Je kunt dit goed terug zien aan de fossielen en schelpen die worden terug gevonden in het mergel. De grotten, of beter gezegd groeves, ontstonden in de afgelopen eeuwen door het ondergronds winnen van krijtsteen en kalksteen. Kilometers lange gangenstelsels en grote open ruimtes zijn hierdoor overgebleven. Veel delen zijn niet toegankelijk door instortingsgevaar en door overwinterende vleermuizen. De wél toegankelijke delen worden gebruikt voor rondleidingen, mountainbiken, tentoonstellingen, bijeenkomsten en.. kerstmarkten dus.

Kerstmarkt in grotten van Valkenburg

De kerstmarkten in Valkenburg worden opgebouwd in een aantal verschillende grotten. Daarnaast is het centrum sfeervol versierd en zijn er veel gezellige plekken om te vertoeven. Hieronder een overzicht met plekken, activiteiten en bezienswaardigheden in Kerststad Valkenburg die je niet mag missen tijdens een bezoek.

Kerstmarkt in de Gemeentegrot

De meest bekende kerstmarkt in Valkenburg is ongetwijfeld de kerstmarkt in de Gemeentegrot, die sinds 1986 jaarlijks wordt opgebouwd. Het is de oudste, grootste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. De kraampjes in de Gemeentegrot staan opgesteld langs de zijkant van de lange, hoge gang en aan beide kanten heb je hier en daar een doodlopende “aftakking”. Het doet erg gezellig aan in de Gemeentegrot. Door de verlichting en versiering, maar ook door de muziek die achterin de grot gedraaid wordt, op een plek waar je ook drankjes met versnaperingen kunt nuttigen. Bezoek je de kerstmarkt met kinderen? Dan kun je nog op zoek naar letters die door de grot heen “verstopt” zijn. Maak van de letters een woord en lever het in om kans te maken op een leuke prijs. Er wordt van alles verkocht op de kerstmarkt in de Gemeentegrot. Denk aan kleding, kerstspulletjes, sieraden en lekkernijen als (stroop)wafels, warme broodjes en chocolade. In de Gemeentegrot kun je wel een paar uur vertoeven, waarna je volledig in kerststemming weer naar buiten komt!

Kerstmarkt in de Gemeentegrot - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Kerstmarkt in de Gemeentegrot - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Kerstmarkt in de Gemeentegrot - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl

Kerstmarkt in de Fluweelengrot

De kerstmarkt in de Fluweelengrot is kleiner dan in de Gemeentegrot, de kraampjes staan verder uit elkaar opgesteld en het is er ook wat minder druk. Wat betreft koopwaar kun je hetzelfde verwachten als in de Gemeentegrot, maar minder uitgebreid. Terwijl je door de Fluweelengrot loopt kom je onderweg mergelsculpturen en wandtekeningen tegen. Er is een gezellige ruimt waar je een drankje kunt drinken en/of iets lekkers kunt eten. Een mooie plek in de Fluweelengrot vind ik de kapel, die aan het einde van de 18e eeuw gesticht werd.

Kerstmarkt in de Fluweelengrot - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Kapel in de Fluweelengrot - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl

Kerstshow in Mergelrijk

Mergelrijk is een iets uit het centrum gelegen grot waardoor het hier lekker rustig is. Je vindt hier geen kerstmarkt maar een mooie kerstshow in de vorm van diorama’s en miniatuur kerstdorpen. Je blijft je ogen uitkijken wanneer je langs de opgestelde mini taferelen loopt! Uiteraard wordt het kerstverhaal verteld, maar ook winterse landschappen en Efteling diorama’s komen voorbij. Kinderen kunnen fossielen opgraven in de fossielengroeve of aan zelf aan de slag met een blokje mergel en gereedschap in het Grottenatelier. Prachtige sculpturen zijn te bekijken in de ondergrondse ruimtes, waaronder de Nachtwacht. Een deel van het gangenstelsel is ingericht als fossiel- en mijnmuseum en ook is er veel te leren over het tijdperk van de dinosaurussen in Dinorijk.

Wil je zelf ervaren hoe het was om in de ondergrondse gangenstelsels te werken? Kruip dan zeker even in de Thomas Didden groeve. De naam heeft de groeve te danken aan Thomas Didden, die ruim 300 jaar geleden zijn naam op de muur schreef. De naam is nog steeds zichtbaar. Hoewel Mergelrijk een stukje verder van het centrum af ligt is het een aanrader om de grot te bezoeken, zeker wanneer je Kerststad Valkenbrug met kinderen bezoekt.

Diorama en miniatuurwerelden in Mergelrijk - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Diorama en miniatuurwerelden in Mergelrijk - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Fossielen museum in Mergelrijk - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Nachtwacht sculptuur in Mergelrijk - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Thomas Didden groeve in Mergelrijk - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl

Winter Wonderland in de Wilhelminagrot

In Winter Wonderland word je meegenomen in het kerstverhaal. Levensgrote beelden staan hier opgesteld; eigenlijk doet de plek aan als één grote kerststal. Het voelt aan als een dorpje waar je doorheen loopt, waar in verschillende ruimtes situaties worden uitgebeeld. In een ruimte naast de kerststal kunnen kinderen zich uitleven in Bounce Adventure, een groot parcours van netten op verschillende hoogtes. Na een bezoek aan de Wilhelminagrot is het tijd voor een rit met de kabelbaan naar boven, de Heunsberg op. Als het weer goed is kun je hier rodelen, minigolven of met een tube naar beneden razen. De echte winterse hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar op het pleintje achter het restaurant, waar gezellige kerstkraampjes staan. Vergeet niet van het mooie uitzicht te genieten wanneer je op de Heunsberg staat!

Winter Wonderland in Wilhelminagrot - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Winter Wonderland in Wilhelminagrot - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
AGOGO, Bounce Adventure in Wilhelminagrot - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Kabelbaan Heunsberg AGOGO, Wilhelminagrot Winter Wonderland - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl

Santa’s Village

In het centrum van Valkenburg wordt het aan het einde van de middag steeds gezelliger in Santa’s Village, als bezoekers Glühwein, warme chocolademelk en wafels opzoeken. Naast deze lekkernijen zijn er op deze plek ook kerstkramen gevuld met leuke spulletjes; lekker rondsnuffelen dus. Voor kinderen staat er in Santa’s Village een leuke draaimolen en houden zij niet van een broodje met warm vlees? Er zijn ook oliebollen te koop.

Santa's Village kerstmarkt Valkenburg - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
© Eleven Media

Route d’Amuse

Een wandeling maken door het mooie Valkenburg en directe omgeving kan ook goed in deze tijd van het jaar. En niet zo maar een wandeling; de Route d’Amuse brengt je namelijk langs verschillende horeca gelegenheden waar iets culinairs voor je klaar staat. Zo zie je én iets van Valkenburg, maak je de kerst helemaal mee én geniet je onderweg ook nog van iets lekkers.

Route d'Amuse - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
© Eleven Media

Christmas LightArts Festival

Nieuw in Kerststad Valkenburg is het Christmas LightArts Festival. Door middel van projecties worden muren, bruggen en andere Middeleeuwse plekjes weer tot leven gewekt en lijkt het alsof je terug in de tijd gaat. De lichtkunstwerken in de Geulstad zijn te zien vanaf 1 december 2021.

Christmas LightArts Festival - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl

Frosty Fairy Tale & Magische Groeve

Gezinnen met kleine kinderen zijn helemaal op hun plek in Sprookjesbos Valkenburg. Een Kerst-elf neemt de kinderen mee de magische groeve in om op zoek te gaan naar mos voor de rendieren. Het Sprookjesbos zelf is gehuld in feeërieke sferen, met veel lichtjes en kerstkransen. Uiteraard kan er ook gebruik gemaakt worden van de verschillende attracties.

Landal Christmas Parade

Een echte trekpleister in deze periode is de Landal Christmas Parade. De stoet met rijkelijk versierde praalwagens vertrekt twee keer per week vanaf Landal Kasteeldomein de Cauberg voor een tocht door de oude straten van Valkenburg. Dansers in de mooiste kostuums, mooie muziek en duizenden lichtjes zorgen voor een waar spektakel.

Helaas is de Landal Christmas Parade in december 2021 / januari 2022 afgelast ivm Covid-19.

Landal Christmas Parade - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
© Simone Meertens

Restaurant tip in Valkenburg

Wanneer je na een lange dag met kerstindrukken toe bent aan een lekker diner kan ik je restaurant Latinos aanraden. Op de menukaart van Latinos staan zowel Spaanse als Italiaanse gerechten, voor ieder wat wils. Het eten is lekker en de ruimte is erg sfeervol ingericht. Hier kun je op een leuke manier je dagje Valkenburg afsluiten!

Overnachten in Kerststad Valkenburg

Dé ideale uitvalsbasis voor een verblijf in Valkenburg tijdens de kerstperiode is Landal Kasteeldomein de Cauberg. Vanaf dit mooie vakantiepark bovenop de Cauberg loop je in een klein kwartiertje zo het centrum van Valkenburg in. De accommodaties zijn sfeervol ingericht en vanuit meerdere huisjes aan de rand van het park heb je prachtig zicht over het Geuldal. Sinds kort beschikken verschillende huisjes over een veranda met loungebanken en Green Egg en/of zelfs een bubbelbad. Ben je culinair ingesteld dan zou je zelfs met je vriendengroep of familie de 10-persoons villa kunnen huren. In deze villa draait alles om de keuken, met als eyecatcher het grote kookeiland centraal in de ruimte. Geen zin om zelf te koken? Er kan ook een kok worden ingehuurd die jouw en je reisgenoten de hele avond in de watten legt!

Landal Kasteeldomein de Cauberg - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Kerst bij Landal Kasteeldomein de Cauberg - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl
Kerst bij Landal Kasteeldomein de Cauberg - Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl

Corona maatregelen Kerststad Valkenburg

Kerststad Valkenburg is momenteel te bezoeken waarbij verschillende regels in acht moeten worden genomen. Zo zijn een QR-code en identiteitsbewijs nodig bij toegang tot de grotten. Ook moeten de toegangsbewijzen vooraf gekocht worden, waarbij je kunt kiezen voor een tijdsslot. Dit kun je doen op de website van Kerststad Valkenburg. De kerstmarkten in de grotten én Santa’s Village zijn geopend tot 18.00u. Restaurants zijn geopend tot 20.00u.

Kerststad Valkenburg app

Wil je nog meer te weten komen over Kerststad Valkenburg? Download dan de Kerststad Valkenburg App. In deze app kun je alles wat met Kerstmis in Valkenburg te maken heeft terug vinden. Openingstijden, parkeermogelijkheden, activiteiten en wat er in de omgeving nog meer te doen is. De Kerststad App maakt je wegwijs in Valkenburg.

Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen? - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button