Dagje naar Marken, wat zien en doen?

Wie denkt dat Nederland niet veel te bieden heeft, heeft het mis. Er is zó veel te ontdekken! Iedere keer komen we weer op mooie plekken, in schilderachtige dorpjes en in prachtige steden. Zo werd ik eerder al verrast door de vele bezienswaardigheden in Zutphen, door de idyllische straatjes in het stadje Blokzijl, door de mooie gebieden Hulshorsterzand, Deelerwoud en Kootwijkerzand op de Veluwe en nu dus door het (schier)eiland Marken. In dit artikel neem ik je mee, een dagje naar Marken, een mooi plekje aan het Markermeer.

In het kort: de geschiedenis van Marken

Marken ligt in de provincie Noord-Holland, vlakbij Monnickendam aan het Markermeer. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en heeft in het verleden verschillende functies gehad. In de vroege middeleeuwen werd Marken zo’n honderd jaar lang bewoond door monniken. Voor akkerbouw was de grond te drassig en dus hielden de monniken zich voornamelijk bezig met veeteelt. In de latere middeleeuwen leefden de inwoners van Marken vooral van de visserij. Mannen die niet de zee opgingen hielden zich veelal bezig met het maken en onderhouden van terpen, beter bekend als werven. Deze verhogingen hielden huizen en hun bewoners veilig voor het water. Ergens in de 14e eeuw waren er op Marken 27 terpen. Ongeveer de helft daarvan werd in de eeuwen daarna verzwolgen door het water. In de 19e eeuw kreeg het eiland een toeristische functie, toen mensen in de gaten kregen hoe mooi Marken was en hoe vriendelijk de bewoners waren. Sinds het begin van de 20e eeuw is Marken door een dijk verbonden met het vasteland.

Dagje naar Marken mooie plekjes op het schiereiland Marken tips - Reislegende.nl
Dagje Marken wandelroute en bezienswaardigheden Marken - Reislegende.nl

Een dagje naar Marken, wat te doen en zien

Marken leent zich uitermate goed voor een dagbezoek. Een dagje Marken neemt je even mee terug de tijd in en laat je lekker uitwaaien, waarna je in de haven vers gebakken kibbeling kunt eten. Heel veel variatie qua wandelroutes is er niet op Marken. Ik zou zeggen, eenvoudigweg het eiland rondlopen! Hieronder een beschrijving van de wandeling die ik maak tijdens mijn dagje Marken.

Wandeling langs mooie plekjes en bezienswaardigheden op Marken

De auto parkeren in Marken doen we op de parkeerplaats bij de Beatrix brug. Aan de overkant van de parkeerplaats lopen we via Boxenring richting Wittewerf, over Zereiderpad en Grotewerf naar Rozewerf; misschien wel het mooiste plekje op Marken. Een tiental huizen staan hier dicht op elkaar gepakt, vlak langs de kust. Voor de kust zien we ijsbrekers, die dit deel van Marken in winterse tijden beschermen tegen kruiend ijs. We houden het water rechts van ons en lopen richting het Paard van Marken, de bekende vuurtoren van Marken. De vuurtoren staat aan het einde van het Oosterpad. Aan beide kanten langs het pad liggen mooie zandstrandjes. Het is een heerlijke plek om even te relaxen. Genieten van de Hollandse buitenlucht, van het zicht op de vuurtoren én van het zonnetje.

Dagje Marken Beatrix brug Marken wat te doen en zien - Reislegende.nl
Dagje Marken bezienswaardigheden wat te doen op Marken tips - Reislegende.nl
Wat doen en zien in Marken bezoeken tips - Reislegende.nl
Wandelpad op Marken op 1 dag bezoeken - Reislegende.nl
IJsbrekers Marken dagtrip tips voor een bezoek aan Marken - Reislegende.nl
Paard van Marken vuurtoren bezoeken tips - Reislegende.nl

Rondje Marken, wandelen over de dijk

Wij volgen het pad verder langs het water, maar je kunt ook dwars over het land het Oosterpad terug richting het centrum van Marken volgen. Als je zin hebt in wat extra kilometers kun je de Marker landtong (Bukdijk) nog heen en weer lopen. Wij doen dit niet, we volgen het pad tot we bij de haven van Marken aan komen. We nemen een kijkje bij het watersnood monument en zien de boot tussen Volendam en Marken aankomen. We eten versgebakken kibbeling en we lopen nog een extra rondje in de haven. Krijg je altijd een vakantiegevoel van toch, van een haven. Het is dat de terrassen overvol zijn, anders hadden we zeker daar een plekje uitgezocht.

We struinen nog wat rond in het centrum, lopen naar de Wilhelmina brug en langs het Marker Museum. In het Marker Museum leer je alles over de geschiedenis en over de levensstijl van de bewoners van Marken. Een aanrader als je niet genoeg hebt aan de online informatie die er te vinden is over Marken. Mocht je geïnteresseerd zijn in klompen, hoe deze worden gemaakt met een stoommachine dan kun je terecht in de Stoom Klompenmakerij.

Een wandeling over het hele schiereiland (rondom en wandelend over de dijk) is 9 kilometer lang. Pak je de Bukdijk (Marker landtong) mee dan is het zo’n 13 kilometer in totaal. De landtong is overigens een aanrader als je vogelliefhebber bent. De plek is geliefd bij vogels op doortocht maar ook bij broedende vogels.

Wandelroute Marken fietsroute tips - Reislegende.nl
Watersnoodmonument in Marken Haven tips voor een bezoek aan Marken - Reislegende.nl
Boot van Volendam naar Marken dagje naar Marken tips - Reislegende.nl
Haven van Marken bezoeken tips - Reislegende.nl
Marken Haven terrassen en restaurants tips - Reislegende.nl
Dagje naar Marken tips voor een bezoek Marken wat te zien en doen - Reislegende.nl
Dagje naar Marken bezoeken tips Wilhelmina brug Marken - Reislegende.nl
Centrum van Marken bezoeken - Reislegende.nl

Vuurtoren van Marken: Paard van Marken

We gaan nog even terug naar het Paard van Marken, want dit iconische gebouw verdient zeker wat extra aandacht. Sinds 1700 staat er op deze plek al een vuurbaken. in 1839 werd de toenmalige vierkante toren vervangen voor de huidige ronde, 16 meter hoge toren. Vandaag de dag is een vuurbaken op de meest noordwestelijke punt van het eiland dus al ruim 300 jaar een belangrijk oriëntatiepunt voor schepen op het IJsselmeer. Het Paard van Marken heeft een grote aantrekkingskracht op fotografen én op toeristen. Je zult dus altijd mensen in de buurt van de vuurtoren vinden. Vooral tijdens zonsopkomst, zonsondergang en op winterse dagen is het er soms een drukte van jewelste. Online kom je dan ook de mooiste foto’s tegen van deze vuurtoren, die je met recht zou kunnen bestempelen als landmark.

Paard van Marken bezoeken - Reislegende.nl

Tips voor een dagje Marken

Je kunt de auto natuurlijk in Marken parkeren voor jouw dagje Marken, maar je kunt ook parkeren in Volendam en de Markenexpress pakken naar Marken. Kun je beide plaatsen bezoeken. Andersom kan uiteraard ook. De tocht tussen Marken en Volendam neemt ongeveer een half uur in beslag. Heb je geen zin om het allemaal zelf uit te zoeken? Boek dan georganiseerd een dagje Marken. Pak je ook nog andere bezienswaardigheden in de buurt mee, zoals bijvoorbeeld Volendam, Zaanse Schans en Edam.

Overnachten op Marken

Wil je overnachten op Marken? Dan is B&B De Pepersteeg een leuke plek! Er zijn daarnaast niet veel (leuke) accommodaties beschikbaar op Marken, maar wel in de buurt. Denk aan Volendam, Uitdam of Monnickendam. Allemaal op zo’n 4 á 4,5 kilometer afstand van Marken. Check prijzen en beschikbaarheid.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button