Wat te doen in Giethoorn, als het regent maar ook met mooi weer

Giethoorn ligt in de gemeente Steenwijkerland, in de provincie Overijssel. De naam zal je bekend in de oren klinken, ook al ben je er nog nooit geweest. Het plaatsje is uniek vanwege de vele smalle vaarwegen en de karakteristieke (salon)boten die er rondvaren. Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden of Hollands Venetië genoemd vanwege deze kenmerken. Er zijn in het centrum van Giethoorn geen wegen; alleen voetpaden en kanaaltjes. Giethoorn een populaire toeristische bestemming in Nederland. Veel buitenlandse toeristen die Amsterdam bezoeken pakken naast de Zaanse Schans, Volendam en Marken meestal ook Giethoorn mee.

Geschiedenis van Giethoorn

Giethoorn is van oudsher een veengebied. In de 13e eeuw ontstonden er nederzettingen rondom een aantal meren die waren ontstaan door turfafgravingen. Deze nederzettingen vormden uiteindelijk een dorp waar in de 17e eeuw de eerste vaarwegen werden gegraven. Vervoer over water maakte het een stuk makkelijker voor de inwoners van Giethoorn om turf verhandelen. In de 19e eeuw begonnen toeristen Giethoorn te ontdekken, vooral nadat een aantal Nederlandse kunstenaars de plaats hadden geschilderd. In de 20e eeuw groeide Giethoorn uit tot een populaire toeristische bestemming, met veel hotels, restaurants en andere toeristische voorzieningen. Vandaag de dag zijn er meer dan 175 bruggetjes te vinden over de vaarwegen in Giethoorn, die toegang geven tot huizen op de eilandjes.

Dagje naar Giethoorn wat te doen - Reislegende.nl
Bootje huren in Giethoorn - Reislegende.nl

Waar komt de naam Giethoorn vandaan?

De naam Giethoorn komt waarschijnlijk van de oude Nederlandse woorden “geit” en “horen”. Er is een theorie dat Giethoorn oorspronkelijk “Geytenhoren” heette, omdat er vroeger veel geiten in de omgeving leefden en er veel horens in de grond werden gevonden. Een tweede theorie is de verwijzing naar de vorm van de meren rondom Giethoorn, die lijken op geitenhorens. Een derde theorie is dat de meren in de omgeving van Giethoorn zo ondiep waren dat geiten erin konden waden en dat ze hun horens gebruikten om hier voedsel in te vinden. Hoe dan ook, dat de naam is afgeleid van iets met geiten en horens is wel duidelijk!

Giethoorn, populair bij toeristen uit binnen- en buitenland

Giethoorn is populair bij buitenlandse toeristen en wordt vaak bezocht door mensen uit landen als Duitsland, België, Frankrijk, China en Japan. Maar ook Nederlanders doen graag een dagje Giethoorn. De unieke combinatie van smalle waterkanalen, bootjes en prachtige natuur maakt Giethoorn interessant voor toeristen uit alle windstreken. Daarnaast zijn ook de geschiedenis, de cultuur en de lokale keuken aantrekkelijke aspecten, zeker voor buitenlandse toeristen. In Giethoorn heb je nagenoeg alle toeristische voorzieningen binnen handbereik; denk aan hotels, restaurants, bootverhuur, fietsverhuur en wandelpaden.

Check beschikbaarheid en prijzen van accommodaties in Giethoorn

Wat te doen in Giethoorn rondvaart - Reislegende.nl

Dagje Giethoorn, wat doen en zien?

Alleen al lekker rondwandelen in Giethoorn is leuk. Lopend langs het water de huizen aan de overkant van de waterwegen bekijken, de bootjes die langs varen, fotograferen… Alleen daarom zou ik een dagje Giethoorn al aanraden. Maar je kunt natuurlijk meer doen in dit leuke plaatsje. Hieronder een opsomming van activiteiten in Giethoorn.

 • Boottocht maken: Een van de beste manieren om Giethoorn te verkennen is door een boottocht te maken. Er zijn veel verhuurbedrijven die boten verhuren en er zijn verschillende tochten beschikbaar, van korte rondvaarten tot meerdaagse tochten.
 • Fietsen: Er zijn veel fietspaden rond Giethoorn, zodat je de plaats en de omgeving op een rustige manier kunt verkennen.
 • Wandelen: Er zijn veel wandelpaden in Giethoorn en de omgeving, waar je kunt genieten van de prachtige natuur en de unieke architectuur van de plaats.
 • Musea bezoeken: Er zijn enkele musea in Giethoorn waar je kunt leren over de geschiedenis en cultuur van de plaats.
 • Culturele evenementen bezoeken: Giethoorn organiseert vaak culturele evenementen, zoals muziek- en theaterfestivals, kermissen en markten.
 • Genieten van de lokale keuken: Giethoorn heeft veel restaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken en specialiteiten.
 • Leuke plekken in de omgeving van Giethoorn ontdekken, zoals Blokzijl, Dwarsgracht en Steenwijk
Bootje huren in Giethoorn - Reislegende.nl

Leuke restaurants in Giethoorn

In Giethoorn zijn meerdere restaurants en gezellige café’s te vinden. De meeste restaurants hebben mooie terrassen, vaak aan het water gelegen of in een weelderige tuin. Er springen een aantal plekjes tussenuit:

 • De Lindenhof: Voor een écht goede gastronomische ervaring ben je hier aan het goede adres. Daarnaast biedt de Lindenhof ook een watersafari aan door Giethoorn en de Weerribben Wieden, uiteraard met een goed gevuld gastronomisch plateau aan boord.
 • De Landije: Hier kun je terecht voor heerlijke taartjes, rijkelijke salades en andere lekkere lunchgerechten.
 • Smit Giethoorn: Dit restaurant laat je koffie drinken, lunchen, borrelen en/of dineren in een sfeervolle ambiance. Bij ons is Smit favoriet!
 • De eetkamer van Giethoorn: Ook dit restaurant ligt er prachtig bij. Lunchen, dineren, high wine, high beer, high tea… je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in De eetkamer van Giethoorn.
 • Fratelli: De Italiaanse broers Davide en Salvatore bereiden in Fratelli de lekkerste Italiaanse gerechten voor je.
 • Grand Café de Fanfare: Dit café is een ode aan de gelijknamige komische film uit 1958 van Bert Haanstra en Jan Blokker die in Giethoorn is opgenomen.
Tips voor restaurants in Giethoorn - Reislegende.nl
Olde Maat Uus Museum Giethoorn Wat te doen in Giethoorn vandaag - Reislegende.nl
Wat te doen in Giethoorn museum - Reislegende.nl

Populaire wandelroutes in Giethoorn

Je kunt natuurlijk lekker de wandelpaden langs het water volgen en op gevoel zo nu en dan eens linksaf of rechtsaf slaan. Wil je een wandelroute in Giethoorn volgen? Dan kun je er meerdere vinden op RouteYou.com en op Komoot.nl. Een aantal bekende, door de VVV aanbevolen wandelroutes in Giethoorn zijn de volgende:

Wat te doen in Giethoorn rondvaart met boot - Reislegende.nl
Wat te zien in Giethoorn bootje huren - Reislegende.nl

Leuke dorpen en steden in de buurt van Giethoorn

Zoals je hierboven al kunt lezen zijn er in de buurt van Giethoorn ook andere mooie dorpen en steden te bezoeken. Blijf je wat langer in de buurt van Giethoorn? Kijk dan zeker eens of je een van onderstaande plaatsen kunt meepakken.

 • Steenwijk: een historische stad met een gezellig centrum en oude stadswallen.
 • Blokzijl: een historisch stadje met een prachtig oud centrum en een mooie haven.
 • Dwarsgracht: wordt ook wel klein Giethoorn genoemd, heeft ook veel slootjes en vaarwegen.
 • Meppel: een stad met een gezellig centrum en een aantal interessante musea.
 • Zwartsluis: een dorp met een prachtig oud centrum en een mooie haven.
 • Weerribben-Wieden National Park: een mooi natuurgebied met meren, sloten en rietvelden. Ideaal om te wandelen, te fietsen en te varen.
 • Heino: een dorp met een gezellig centrum en een aantal interessante musea.
 • Zwolle: een historische stad met een gezellig centrum en oude gebouwen.
Wat te doen in Giethoorn met regen tips - Reislegende.nl

Mooiste seizoen om Giethoorn te bezoeken

De natuur is prachtig in Giethoorn, in ieder seizoen. Met veel water, bomen en weilanden is het echt Hollands! Vooral in het voorjaar als er ook veel kleur in de natuur te vinden is, is Giethoorn een plaatje. Maar in deze periode van het jaar kan het er ontzettend druk zijn. De laatste keer dat ik Giethoorn bezoek is in oktober. Je moet een beetje geluk hebben met het weer, maar alles is nog mooi groen en het is heerlijk rustig. Het andere uiterste heb ik ook meegemaakt, in het voorjaar. Boten die in file door de kanalen varen en overvolle voetpaden. Het is maar net waar je je lekker bij voelt. Ik hou van wat meer rust, maar wel van groen; bij mij heeft het najaar de voorkeur.

Dagje naar Giethoorn wat te doen - Reislegende.nl

Wat te doen in Giethoorn als het regent?

Het wordt iets lastiger in Giethoorn als het regent. Je komt immers voor een lekkere wandeling langs de waterwegen, toch? Mocht je toch een paar buien moeten incasseren en je hebt geen zin in een regenjas, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen als het regent in Giethoorn. Denk aan het bezoeken van een museum, bijvoorbeeld ’t Olde Maat Uus, Schelpengalerie Gloria Maris of De Oude Aarde. Geïnteresseerd in kunst? Dan is kunstgalerie Afrika een aanrader. Koffie drinken en een taartje eten, lunchen of borrelen kun je in een van bovengenoemde restaurants. Er zijn overigens ook dichte rondvaartboten. Een tochtje in een overdekte boot kan natuurlijk met ieder weertype. Zo is “wat te doen in Giethoorn als het regent” toch ineens sneller beantwoord dan verwacht!

Wat doen in Giethoorn met regen - Reislegende.nl
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button