Rondreis met auto door IJsland

IJsland wordt steeds populairder als reisbestemming. Het is een land met ongerepte natuur en avontuurlijke mogelijkheden. En dat hele jaar door! IJsland wordt misschien wel het meest bezocht tijdens de zomermaanden, maar ook in de winter heeft het iets sprookjesachtig. Urenlang rijden door winterse landschappen, gletsjerwandelingen maken, ijsgrotten verkennen en dan ook nog het noorderlicht erbij… Dit alles bij elkaar maakt de trip naar het wilde maar prachtige Vikingland al meer dan de moeite waard. In dit artikel geven we je nog een aantal tips voor een rondreis langs hoogtepunten van dit prachtige eiland in de Atlantische Oceaan.

Met de auto langs gletsjers en warmwaterbronnen

Je kunt het prima vanuit Nederland regelen, dat er een huurauto op je wacht aan de luchthaven van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Reykjavik wordt dan misschien ook wel meteen je eerste stop, mocht je vlucht laat op de dag aankomen. Arriveer je vroeg op de dag? Dan kun je natuurlijk meteen in de auto springen en al wat bezienswaardigheden bekijken. Het is handig om voorafgaand aan je reis te bepalen welke plaatsen en bezienswaardigheden je wilt bezoeken. Zo’n reis plannen is al een leuke en ontspannende bezigheid op zich, lang leve de voorpret!

Welke delen van IJsland ga je verkennen?

Ga je voor langere tijd naar IJsland, dan wil je misschien wel heel het land rondrijden over de ringweg (ring road 1). Hoe lang je hier voor nodig hebt? Hoe langer hoe beter, natuurlijk. Twee weken is ideaal, voor een rondje IJsland. Wil je ook de Westfjorden meepakken? Dan is het misschien handig om er wat extra dagen aan vast te plakken. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde delen van het land te verkennen, zeker als je (zoals ik) geregeld terug gaat naar IJsland voor een paar dagen.

Wat is er in IJsland te zien?

Er zijn talloze prachtige plekken om te bezoeken in IJsland. De meest bekende route is ongetwijfeld de Golden Circle. Volg je deze route, dan bezoek je onder meer Thingvellir Nationaal Park, Geysir met warmwaterbronnen en Gullfoss. Rij je meer richting het oosten dan wachten de watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss op je. Vergeet niet de zwarte zandstranden van IJsland te bekijken en zet Jökulsárlón ook zeker op je lijstje. Plan je route om te bezoeken wat je zeker niet wilt missen en kom anders gewoon een keertje terug voor de rest :-)

Overnachten in IJsland

Overnachten in IJsland kan op veel verschillende plekken. Er zijn redelijk luxueuze hotels, eenvoudige pensions, gezellige b&b’s en uiteraard ook campings. Ga je in het laagseizoen naar IJsland, dan kun je prima op de bonnefooi gaan en bijvoorbeeld in de ochtend je overnachting voor komende nacht boeken. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een kamer deelt met je reisgenoot. In het hoogseizoen kan het zijn dat populaire accommodaties snel volgeboekt zijn; vooraf boeken kan dan echt wel handig zijn.

Tips voor autorijden in IJsland

Kijk voor je aan een nieuwe dag op de weg begint altijd of je voldoende brandstof hebt. Tank regelmatig, want er zijn delen in IJsland waar maar weinig tankstations zijn. Lees je in als het gaat om de verkeersregels en het rijgedrag in IJsland en let op de snelheidslimieten en de wegmarkeringen. Hou er rekening mee dat het weer snel kan veranderen, zeker in bergachtige gebieden. Wees voorbereid op alle weersomstandigheden en heb vooral een heel toffe tijd!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button