Harry Potter filmlocaties in Schotland

Voor de Harry Potter films werden opnames gemaakt op locaties door heel Groot Brittannië. Zo kent elke Harry Potter fan natuurlijk Platform 9¾ in King’s Cross Station (Londen) en Zweinstein (Alnwick Castle) in het eveneens Engelse Northumberland. Maar wat en waar zijn precies de Harry Potter (film)locaties in Schotland? Dat vertellen we in dit artikel. We laten niet alleen Harry Potter filmlocaties in de Schotse Hooglanden zien maar vertellen je ook wat leuke plekken zijn in Edinburgh die als inspiratiebron golden voor J.K. Rowling tijdens het schrijven van de immens populaire boekenreeks.

Harry Potter locaties in Edinburgh

Edinburgh mag toch wel de bakermat van Harry Potter genoemd worden. J.K. Rowling schreef in deze Schotse stad volop aan de boeken en zocht op meerdere plekken in de stad naar inspiratie. Hieronder een overzicht met Harry Potter locaties die interessant zijn om te bezoeken.

The Elephant House

The Elephant House in Edinburgh opende in 1995 de deuren als cafe, lunchroom en restaurant. J.K. Rowling heeft hier veel tijd doorgebracht, schrijvend aan haar Harry Potter verhalen. The Elephant House heeft zichzelf benoemd tot “birthplace of Harry Potter” en is misschien wel de meest bezochte Harry Potter locatie in Edinburgh. Je kunt er merchandise producten kopen en het is een gewilde plek voor Harry Potter fans. Wie wil er als fan nou niet in dezelfde ruimte zitten als waar het verhaal is ontstaan?

20 Edinburgh bezienswaardigheden die je niet mag missen - Reislegende.nl
The Elephant House

Greyfriars Kirkyard

Vlakbij The Elephant House ligt Greyfriars Kirkyard, een kerkhof dat al sinds de 16e eeuw in gebruik is. De aanwijzingen zijn groot dat J.K. Rowling de namen op diverse grafstenen als inspiratie heeft gebruikt voor haar Harry Potter boeken. Zo kun je op dit kerkhof op zoek naar de graven van Robert Potter (Harry Potter), William McGonagall (Professor Minerva McGonagall), Margaret Louisa Scrymgeour Wedderburn (Rufus Scrimgeour), Mrs. Elizabeth Moodie (Alastor “Mad Eye” Moody) en last but not least: Thomas Riddell (Tom Riddle, alias Lord Voldemort). Een Harry Potter locatie waar je wel even wat tijd door kunt brengen; tijdens het zoeken naar de namen voelt deze plek als één groot doolhof.

Greyfriars Kirkyard, Harry Potter locaties in Edinburgh - Reislegende.nl
Greyfriars Kirkyard

Handafdrukken J.K. Rowling

Voor de Edinburgh City Chambers en naast het Alexander and Bucephalus Statue, vlakbij de Royal Mile, vind je de handafdrukken van J.K. Rowling op de vloer. Ze werden gezet toen de beroemde auteur in 2008 de Edinburgh Award ontving. Naast de handafdrukken van Rowling zijn ook de handafdrukken van Sir Chris Hoy, Ian Rankin OBE en Tom Gilzean te zien.

Handafdrukken J.K. Rowling, Harry Potter locaties in Edinburgh - Reislegende.nl
Handafdrukken van J.K. Rowling

The Balmoral Hotel

In het luxe The Balmoral Hotel legde J.K. Rowling de laatste hand aan The Deathly Hallows. Maandenlang sloot ze zich op in kamer 552, nu bekend als The Rowling Suite. Zin om in de huid te kruipen van J.K. Rowling? Dat kan! Naar verluidt ben je een slordige £ 1.000 per nacht kwijt voor de 55m2 grote suite.

The Balmoral Hotel, Harry Potter locaties in Edinburgh - Reislegende.nl
Balmoral Hotel, door BrianPIrwin | Shutterstock

Victoria Street

Victoria Street is misschien wel de bekendste straat van Edinburgh. Een smalle, afbuigende straat met felgekleurde panden. Het verhaal gaat dat Victoria Street de inspiratiebron was voor Diagon Alley, het aangrenzende Candlemaker Row en Zonko’s Joke Shop. In Victoria Straat vind je The Boy Wizard, een winkel met allerlei Harry Potter spullen. Aan de overkant ligt Museum Context / Diagon House, een museum en shop in 1. Hier zijn veel replica’s te koop van objecten die gebruikt worden in de films.

20 Edinburgh bezienswaardigheden die je niet mag missen - Reislegende.nl
Victoria Street
20 Edinburgh bezienswaardigheden die je niet mag missen - Reislegende.nl
Diagon House

Harry Potter filmlocaties in Schotse Hooglanden

Alhoewel je in Edinburgh veel locaties vindt die aan Harry Potter gelinkt zijn is er veel gefilmd in de Schotse Hooglanden. Niet zo gek natuurlijk, want het is er prachtig. Onder meer Glen Coe, Glen Etive, Glen Nevis en verschillende meren werden gebruikt als filmlocatie voor de filmreeks. Hieronder een overzicht van Harry Potter filmlocaties in Schotland.

Lees ook: Dagtrips naar de Schotse Hooglanden vanuit Edinburgh

Glenfinnan viaduct / Harry Potter viaduct

Harry Potter fans slaan bij een bezoek aan de Schotse Hooglanden het Glenfinnan viaduct bijna nooit over. Het viaduct heeft inmiddels zelfs een bijnaam: het Harry Potter viaduct. Het is één van de meest bekende Harry Potter filmlocaties in Schotland, zo niet de bekendste. Als je op de juiste tijd op de heuvel langs het viaduct gaat staan kun je zien hoe de Jacobite-stoomtrein (Hogwarts Express) langs komt op weg van Fort William naar Mallaig. Helemaal leuk is om zelf deze trein te pakken. De treinrit brengt je langs diverse locaties waar ook in de Harry Potter films scènes zijn opgenomen. Het meest iconische beeld van het viaduct is ongetwijfeld een scene in Harry Potter and the Chamber of Secrets. Hierin vliegen Ron en Harry in de vliegende auto over het spoor en worden ze bijna omver gereden door de Hogwarts Express.

Glenfinnan viaduct op route van Edinburgh naar Isle of Skye, Schotland - Reislegende.nl
Glenfinnan viaduct

Loch Shiel

Loch Shiel is het op drie na langste meer van Schotland en ligt meteen ten zuiden van het Glenfinnan viaduct. Het meer komt in nagenoeg alle films van Harry Potter meerdere keren voorbij. Het wordt gebruikt in scenes met het Zwarte Meer en ook is het vaak op de achtergrond te zien bij scenes in de trein. Vanaf het Glenfinnan Monument aan de kop van het meer heb je mooi uitzicht over Loch Shiel.

Loch Shiel, Harry Potter filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Loch Shiel, door chbaum | Shutterstock

Hagrid’s Hut in Glen Coe

Het prachtige Glen Coe is meerdere keren gebruikt voor opnames. Zo is vlakbij de 16e eeuwse herberg Clachaig Inn de plek te vinden waar Hagrid’s Hut stond in de derde film Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. De hut staat er niet meer maar fans zullen de uitkijk over het meer Torren Lochan vast herkennen. In de buurt is veel gefilmd in Clachaig Gulley en in Signal Rock Forest.

Lees ook: Rij deze mooie route langs Isle of Skye bezienswaardigheden

Hagrid's Hut, Harry Potter filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Glen Coe

Steall Falls, Glen Nevis

Steall Falls wordt op meerdere momenten als decor gebruikt in de Harry Potter films. Zo worden de Quidditch wedstrijden op deze plekken gehouden en zijn de watervallen meermaals te zien in de scènes met de vliegende bezemstelen. Nog beter herkenbaar zijn de watervallen in Harry Potter and the Goblet of Fire, op het moment dat Harry tijdens het Triwizard Tournament vecht met de draak.

De 120 meter hoge waterval is te voet te bereiken, wat ongeveer 40 minuten in beslag neemt. Hou er rekening mee dat het pad op verschillende plekken rotsachtig en stijl is. Ook moet je diverse waterstromen over. Niet voor de makkelijke wandelaar dus :-)

Steall Falls, Harry Potter filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Steall Falls, door Ruslan Kalnitsky | Shutterstock

Eilean na Moine, Loch Eilt

Het mooie eilandje Eilean na Moine zie je in Harry Potter and the Half-Blood Prince, hier wordt Dumbledore na zijn dood begraven. In deel 1 van Harry Potter and the Deathly Hallows is het eiland weer te zien. Voldemort komt naar het eiland om Elder Wand te stelen. Loch Eilt zelf wordt ook in andere delen van Harry Potter gebruikt als decor, waaronder Harry Potter and the Goblet of Fire en Harry Potter and the Chamber of Secrets.

Eilean na Moine, Harry Potter filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Elean na Moine, door Atmosphere1 | Shutterstock

Glen Etive

Bij Glen Etive worden Harry, Ron en Hermione in Harry Potter and the Deathly Hallows deel 2 afgezet door de draak na hun ontsnapping uit Gringotts. Ook is hier gefilmd voor deel 1 van Harry Potter and the Deathly Hallows. Harry en zijn vrienden sloegen hier hun kamp op en Hermelien bindt een sjaal om een boom vlakbij het meer als teken voor Ron.

Harry Potter filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Glen Etive

Huur een auto en bezoek deze Harry Potter filmlocaties

Hoe leuk is het om met een huurauto deze Harry Potter filmlocaties te bezoeken, als je groot fan bent? Schotland leent zich ook nog eens uitermate goed voor een dergelijke roadtrip. Zelf huur ik het liefst een auto bij Sunny Cars. Sunny Cars heeft een all-in formule, waardoor je voor alles verzekerd bent. Zelfs je eigen risico krijg je bij schade terug betaald. Zo sta je ter plaatse niet ineens voor onvoorziene kosten.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button