Hraunfossar lavawatervallen in het westen van IJsland

In het IJslandse Vesturland liggen bijzondere lavawatervallen: Hraunfossar. Dit type waterval kom je nauwelijks op andere plekken in IJsland tegen, in ieder geval niet van dit formaat. Ben je in het westen van IJsland, bijvoorbeeld op weg naar de Westfjorden, richting Snaefellsnes of rij je op de ringweg naar het noorden? Dan is het de moeite waard om road 518 te pakken voor een bezoekje aan de Hraunfossar watervallen in de regio Borgarfjörður.

De witte rivier Hvítá

De watervallen van Hraunfossar bevinden zich op de oevers van de Hvítá rivier, aan de rand van het lavaveld Hallmundarhraun. In IJsland zijn meerdere rivieren met dezelfde naam, maar de bron van deze Hvítá rivier ligt onder het lavaveld Hallmundarhraun. Via Barnafoss stroomt het water langs Hraunfossar door het Hvítárdalur dal richting het Borgarfjörður fjord. Het smeltwater in de rivier bevat sediment waardoor het er melkachtig uit kan zien. Niet zo gek dat deze rivier de naam Hvítá rivier kreeg, wat “witte rivier” betekent.

Hoe het lavaveld Hallmundarhraun ontstond

Het ruim 200 km² grote lavaveld Hallmundarhraun ligt ten noordwesten van de Eiríksjökull gletsjer. Het werd gevormd in de 10e eeuw, toen een vulkaan onder de Eiríksjökull gletsjer uitbarstte. De uitbarsting duurde naar schatting een aantal jaren, waardoor de lengte van het lavaveld uiteindelijk kon groeien naar een lengte van ruim 52 kilometer.

Hraunfossar Hvita rivier IJsland - Reislegende.nl

Lavagrotten (lavatubes) in Hallmundarhraun

In het Hallmundarhraun lavaveld liggen meerdere grotten, of eigenlijk lava tubes. Deze gangenstelsels ontstonden toen de bovenste laag lava stolde maar hier onder door nog hete lava stroomde. Naarmate de hoeveelheid stromende lava verminderde, stolde steeds meer lava aan de boven- en zijkant van de tunnel. Op deze manier werden de lavabuizen gevormd. Onder het Hallmundarhraun ligt een heel gangenstelsel van dit soort buizen. Sommige zijn met elkaar verbonden, andere weer niet. Doordat sommige buizen dicht bij de oppervlakte liggen is daar de bovenlaag ingestort, waardoor men de lavabuizen in kan.

Er zijn een aantal van deze lavagrotten in Hallmundarhraun die je kunt bezoeken. De in 1679 ontdekte Surtshellir is de meest bekende lavagrot in Hallmundarhraun. Met een totale lengte van 1970 meter is Surtshellir de langste toegankelijke lavagrot (lava tube) van IJsland. Twee andere lavagrotten in dit gebied zijn Stefánshellir en Vidgelmir. Vidgelmir is minder lang dan Surtshellir maar wel een stuk wijder, waardoor deze grot zichzelf de grootste lavagrot van IJsland mag noemen.

Hraunfossar lavawatervallen

Hraunfossar is de letterlijke vertaling van lavawatervallen. Wanneer je de watervallen van Hraunfossar ziet is meteen duidelijk waarom men de plek ooit zo is gaan noemen. Verspreid over een lengte van ruim 900 meter komen honderden waterstroompjes en watervalletjes onder het met mos bedekte lavaveld vandaan. Dit gebeurt doordat smeltwater en regenwater door de poreuze bovenlaag sijpelt. De ondergrond laat echter geen water door, waardoor het water een weg zoekt naar het laagste punt. En dat is dus langs de oevers van de Hvítá rivier.

Hraunfossar IJsland - Reislegende.nl

Barnafoss, waterval van de kinderen

Een klein stukje stroomopwaarts ligt een smalle kloof met een stroomversnelling: Barnafoss. De letterlijke vertaling van Barnafoss is “kinderwatervallen”. Het verhaal gaat dat deze stroomversnelling zijn naam te danken heeft aan twee kinderen die hier ooit omkwamen. De kinderen woonden samen met hun moeder vlakbij. Op een dag ging de moeder met anderen naar de kerk, de twee jongens bleven achter. De jongens raakten verveeld en besloten op eigen houtje naar de kerk te lopen. Hiervoor moesten ze de stroomversnelling oversteken. Dit kon over een natuurlijke, stenen brug die hier door het water gevormd was. Ze vielen van de brug af en verdronken. De moeder was zó verdrietig dat ze een vloek uitprak. Niemand mocht ooit meer de watervallen over steken. Vervolgens vernietigde ze het grootste deel van de stenen brug waardoor er nu nog een kleine natuurlijke brug over is.

Barnafoss IJsland - Reislegende.nl
Hraunfossar en Barnafoss IJsland - Reislegende.nl

Hraunfossar en Barnafoss bezoeken

Bij Hraunfossar zijn voldoende parkeerplekken. Het is vanaf de parkeerplaats maar een paar minuutjes lopen naar de eerste viewpoints bij Hraunfossar. Er ligt een wandelpad langs de rivier richting Barnafoss, met zicht op Hraunfossar. Tussen Hraunfossar en Barnafoss in is een brug aangelegd, zodat je ook naar de overkant van de rivier kunt. Er zijn verschillende uitkijkpunten, pak ze zeker allemaal even mee!

Wat te doen in de buurt van Hraunfossar?

In dit deel van IJsland, Borgarfjörður, kun je natuurlijk nog meer mooie plekken bezoeken en activiteiten ondernemen. Zo kom je onderweg langs Deildartunguhver Hot Spring. Als je puur naar de productie van heet water kijkt is dit de grootste heetwaterbron van Europa. Deildartunguhver produceert maar liefst 180 liter water per seconde van bijna 100°C. Via pijpleidingen wordt het hete water naar Borgarnes en Akranes vervoerd, waar het onder meer wordt gebruikt om huizen te verwarmen.

Een andere leuke stop is Snorralaug, alias Snorri’s pool in Reykholt. Snorralaug is naar verluidt de oudste hot pool van IJsland. De hot pool is vernoemd naar de 13e-eeuwse dichter Snorri Sturluson die sagen over IJsland schreef in Reykholt. Hij was vaak te vinden in de hot pool en legde zelfs een tunnel aan van zijn huis naar Snorralaug. De hot spring is niet open voor publiek, maar je kunt er wel vrij rond lopen en de tunnel bekijken.

Wil je wel genieten van geothermaal water? Dat kan in Krauma geothermal baths & spa, een prachtig aangelegd complex met heet water uit de hierboven genoemde Deildartunguhver Hot Spring. Er zijn verschillende hete baden met temperaturen tussen de 37 en 42 graden. Het water in koude baden heeft een temperatuur tussen de 5 en 10 graden.

IJsland te paard ontdekken? Dan kun je bij Sturlureykir Visiting Horse Farm een tocht te paard boeken. En vergeet de hierboven genoemde lavagrotten niet. Ik heb ze zelf niet bezocht maar ik hoor van anderen die dat wél hebben gedaan dat het de moeite waard is. De gletsjer op? Op en rondom de Langjökull gletsjer kun je te gekke activiteiten ondernemen.

Lavawatervallen Hraunfossar IJsland - Reislegende.nl

Overnachten in de buurt van Hraunfossar

In de buurt van Hraunfossar kun je op diverse mooie plekken overnachten. Zo is Fosshotel Reykholt bij veel mensen favoriet. Wil je dichter in de buurt van Húsafell overnachten? Dan is Hótel Húsafell een aanrader.

Check beschikbaarheid en prijzen voor accommodaties in de buurt van Reykholt

IJsland ontdekken met een huurauto

Met een huurauto ontdek je IJsland het beste. Je hebt de tijd aan jezelf, kunt langer op een plek blijven als je dat wilt of een keertje terugrijden naar die mooie bezienswaardigheid. Zelf huur ik een auto altijd bij Sunny Cars. Sunny Cars heeft een all-in formule, waarmee je altijd voor alles verzekerd bent. Geen gedoe met extra verzekeringen ter plekke, alles is meteen geregeld. Bovendien krijg je bij schade door eigen schuld je eigen risico gewoon terugbetaald. Ideaal toch?


ANWB Ontdek Reisgids – IJsland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:08

Capitool Reisgidsen Top 10 – IJsland 
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:00

Insight Guides Iceland – met gratis eBook
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:09
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 01:43

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button