Krka watervallen in Kroatië, tips voor een bezoek

De Krka watervallen in Kroatië mogen dan iets minder bekend zijn dan de Plitvice meren, ze zijn zeker niet minder indrukwekkend. De Krka watervallen liggen in National Park Krka, in Dalmatië, op zo’n 20 kilometer afstand van het charmante stadje Sibenik. National Park Krka is 1 van de 8 nationale parken in Kroatië en heeft een oppervlakte van zo’n 111 km². Je kunt hier naar hartenlust rondwandelen over de prachtig aangelegde boardwalk, langs de talloze watervallen, stroomversnellingen en mangroves. Wanneer je in Dalmatië op vakantie gaat is een bezoekje aan de Krka watervallen zeker een aanrader, en wel om de hieronder beschreven redenen.

Flora en Fauna in National Park Krka

Het hoogteverschil in National Park Krka is rond de 242 meter en hierdoor kom je op veel plekken watervallen en stroomversnellingen tegen. Zoals de naam al doet vermoeden is het de Krka rivier die door dit gebied stroomt, ontspringend nabij de plaats Knin. Op de weg naar beneden wordt de rivier gevoed door vijf zijrivieren en het water stroomt van maar liefst 7 watervallen af: de Bilušica, de Brljan, de Manojlovac, de Rošnjak, de Miljacka, de Roški en de Skradinski buk. Een aantal van die watervallen bestaan uit diverse cascades, zoals de laatste en misschien wel meest bekende waterval Skradinski buk. Maar liefst 17 cascades en een hoogteverschil van 45 meter zorgen hier voor een hoop waterspektakel en prachtige uitkijkpunten.

Je vindt in Krka National Park o.a. mangroves, rotsen, kliffen, moerassen en op natuurlijke wijze opgestapeld riet. Door deze verschillende leefomgevingen herbergt het park bijna 1000 verschillende soorten planten en er leven inheemse vis- en diersoorten.

De verschillende ingangen van National Park Krka

National Park Krka heeft verschillende ingangen: SkradinLozovac, Laškovica, Kistanje en Burnum-Puljane. Bij de ingang van Burnum-Puljane zijn opgravingen van een amfitheater te bezichtigen, je bevindt je dan in het hoogste deel van het park. De ingang Laškovica ligt dichtbij het eilandje Visovac (en het daarop gelegen Franciscaner klooster) en bij de Roški waterval. Via Kistanje kom je meteen binnen bij het Krka klooster. Skradin en Lozovac zijn de twee meest gebruikte ingangen, aangezien je dan meteen bij de grootste waterval Skradinski buk het park binnen komt.

Krka watervallen ingang Lozovac

Lozovac ligt op 15 kilometer afstand van Sibenik en deze ingang wordt als hoofdingang van het park gezien. Parkeren is hier gratis en van april t/m oktober brengt een bus je gratis van de ingang naar de Skradinski buk. Ga je liever wandelen dan kan dat natuurlijk ook, de wandeling is 875 meter van de Lozovac ingang naar Skradinski buk. In de wintermaanden mag je met je auto het park in rijden en daar parkeren.

Krka watervallen ingang Skadrin

Skradin ligt op 20 kilometer afstand van Sibenik en is goed met de auto te bereiken. Parkeren kan op de grote parkeerplaats bij het gebouw waar je de tickets koopt. Al zodra je de brug over komt rijden in Skradin staan mannetjes je bij privé parkeerplaatsjes te lokken en vertellen dat er geen parkeerplek meer is op de grote (gratis!) parkeerplaats. De parkeerplaats is echter behoorlijk groot en er kunnen veel auto’s geparkeerd worden. Alleen is het in de zomermaanden erg druk en de kans is dan groot dat je rond 10.00u in de ochtend echt je auto niet meer kwijt kunt. Vroeg genoeg om dan alsnog terug te rijden naar 1 van de privé parkeerplaatsen om daar betaald te parkeren.

De prachtige watervallen in National Park Krka - Reislegende.nl

Met de boot vanaf Skradin Krka National Park in

Wanneer je kiest voor de ingang bij Skradin vaar je met een boot het park binnen, een tocht die zo’n 25 minuten duurt. Een prachtige manier om het park en de watervallen te benaderen als je het mij vraagt, ik hou ervan om op het water te zijn! De boot brengt je ook weer terug naar Skradin. In het hoogseizoen varen er geregeld meerdere boten in verband met drukte. De boot vaart in principe vanaf april t/m oktober om het uur en in maart en november als het goed weer is. Vanaf het punt waar de boot aankomt loop je in ongeveer 5 minuten naar de grootste en laagst gelegen waterval Skradinski Buk.

De 25 minuten durende boottocht is, ondanks de drukte aan boord, heel relaxed. We nemen plaats op het voordek en genieten van de rust om ons heen. Het water is heel kalm, er staat nauwelijks wind en de omgeving is prachtig. Als we aanmeren lopen we direct naar Skradinski Buk. Dit is bij uitstek het drukste gedeelte van het park. Je vindt hier een groot veld met aan de ene kant horeca en aan de andere kant Skradinski Buk. Lange tijd mocht je hier ook zwemmen, maar sinds 2021 is dit verboden in verband met behoud van de natuur.

De prachtige watervallen in National Park Krka - Reislegende.nl

Wandelingen langs de Krka watervallen

Er zijn in het park verschillende uitgezette wandelingen te maken, variërend van 300 meter (Bilušića buk) tot 8,5 kilometer (Stinice-Roški slap-Oziđana pećina). Wij lopen de Skradinski buk trail van 1,9 kilometer en nemen daar uitgebreid de tijd voor. Uiteraard kun je Krka ook met een gids ontdekken. Onderweg komen we langs prachtige uitkijkpunten waar we echt even genieten van al het moois om ons heen. De loopbruggen zijn mooi aangelegd en het is nergens echt heel erg dringen. Op deze wandeling komen we ook langs Skradinski buk Ethno Village, waar een watermolen en een aantal traditionele woningen behouden zijn gebleven. Leuk om even een kijkje te nemen in de huisjes en te horen dat een deel van de lokale bevolking hier 50 jaar geleden nog zo leefde.

Zwemmen bij de Krka watervallen

Vroeger mocht er worden gezwommen bij de Krka watervallen, op 2 plekken: bij Skradinski buk en bij Roški slap. Sinds 2021 is dit echter verboden, omdat de natuur hier teveel onder lijdt. Ook op andere plekken in het park mag je absoluut niet het water in. Het is best irritant om tijdens je wandeling te zien dat sommige mensen hier gewoon maling aan hebben en toch gewoon in dat meertje gaan liggen. Of onder een waterval gaan staan. Vaak voor een hip Instagram kiekje, overduidelijk! De parkopzichters proberen hier goed op te letten maar zijn helaas niet altijd op alle plekken aanwezig, hoe graag ze dat ook zouden willen. Ze proberen de mensen vooral duidelijk te maken dat door dit soort acties de flora en fauna kan worden aangetast en buiten dat zorgt het ook voor een kettingreactie: de een ziet het een ander doen en doet het ook :-)

De prachtige watervallen in National Park Krka - Reislegende.nl
De prachtige watervallen in National Park Krka - Reislegende.nl
De prachtige watervallen in National Park Krka - Reislegende.nl

Boottochten in National Park Krka

Er zijn in het park een aantal verschillende boottochten te maken. Vanaf Skradinski buk brengen deze boottochten je naar het eiland Visovac en de Roški waterval. Wil je het Krka klooster en de ruïnes van Trošenj bezoeken met een boot dan kan dat vanaf de Roški waterval. De meeste boottochten zijn te reserveren van april t/t oktober.

Entreekosten Krka watervallen

De entreeprijs voor één dag varieert van 50 tot 300 kuna (ongeveer €10 tot €41), afhankelijk van de maand waarin je het park bezoekt en via welke ingang je het park binnenkomt. De duurste maanden zijn uiteraard juli en augustus, de goedkoopste maanden november t/m maart. Wanneer je meer van het park wilt zien en daar meer dan 1 dag voor uit wilt trekken is het een aanrader om een ticket te kopen waarmee je meerdere keren het park in kunt, je betaalt dan een heel goede prijs in vergelijking met een ticket voor 1 dag. Kijk voor meer informatie op de website van het park.

De prachtige watervallen in National Park Krka - Reislegende.nl

Aantal bezoekers in National Park Krka gelimiteerd

Aangezien het abnormaal druk werd in National Park Krka is er sinds een aantal jaren een limiet ingesteld wbt aantal bezoekers. Per dag worden er niet meer dan 10.000 mensen tegelijk in het park gelaten. Bij de ticketverkoop zie je de teller oplopen en bereikt deze de 10.000 dan mogen er pas weer mensen naar binnen zodra mensen het park verlaten. Een goede reden om ervoor te zorgen dat je op tijd bij het park aankomt.

Krka watervallen app voor smartphone

Erg handig tijdens je verblijf in National Park Krka is de Krka National Park Tour app. Deze app laat je zien waar je precies bent in het park, beschrijft meer dan 50 specifieke plekken, geeft je informatie waar je alles kunt vinden, hoe laat de boot vertrekt en veel meer. Je kunt de app downloaden voor zowel Android als iOS smartphones.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button