Trogir: Romeinse, Griekse en Venetiaanse invloeden op één eiland

Als je in Kroatië op vakantie bent is er ontzettend veel te ontdekken. Vooral in het als zeer vriendelijk bekend staande Dalmatië is veel te doen en te zien. Dalmatië beschikt over prachtige eilanden, ellenlange kustlijnen en een azuurblauwe zee. Ook wat natuur betreft kun je er je hart ophalen. Er zijn fantastische natuurparken waar je mooie wandelingen kunt maken. Overal om je heen liggen heuvels en bergen wat geregeld voor verbluffende uitzichten zorgt. In de authentieke dorpen en steden kun je nog veel historie opsnuiven. De Grieken, de Romeinen en de Venetianen hebben hun sporen goed achter gelaten. Vooral in Trogir, gelegen in de baai van Kaštela op 30 kilometer afstand van Split. Op dit eilandje zijn nog veel bouwkunsten en overblijfselen uit vervlogen tijden te bewonderen.

Trogir: Romeinse, Griekse en Venetiaanse invloeden op één eiland - Reislegende.nl

De geschiedenis van Trogir

Het oude centrum van Trogir ligt op een eilandje, ingeklemd tussen het vasteland en het eiland Ciovo. Griekse kolonisten vestigden zich al op de plek van het huidige Trogir in de 3e eeuw voor Christus. Onder de naam Tragorium Civium Romanorum werd de plek in de Romeinse tijd een belangrijke havenplaats. In de 15e eeuw kregen de Venetianen de macht en na het vallen van Venetië rond 1800 werd Trogir onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. Na de eerste wereldoorlog viel Trogir onder het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen, wat later Joegoslavië zou gaan heten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorde Trogir een aantal jaren tot Italië en sinds 1991 maakt de stad onderdeel uit van Kroatië.

Trogir, UNESCO werelderfgoed

Een roerige geschiedenis dus. En hierboven ook nog eens in een notendop verteld! Dat er van al die overheersingen van alles terug te vinden is in Trogir spreekt voor zich. Paleizen, torens, kerken, stadsmuren en stadspoorten zijn goed behouden gebleven. Dit heeft ertoe geleid dat Trogir in 1997 op de UNESCO-werelderfgoedlijst werd geplaatst. Het stadsbeeld in Trogir is nauwelijks veranderd. Twee eeuwenoude hoofdstraten zijn nog steeds in gebruik en het centrum wordt gesierd door renaissance- en barokgebouwen uit de Venetiaanse periode.

Lees ook: 9x wat te doen in de omgeving van Split

Terug naar de middeleeuwen in Trogir

Het oude centrum van Trogir (gelegen op het eiland) is met een oppervlakte van 500 meter bij 250 meter niet groot. De stad is goed te bezoeken in een dagdeel, je hebt dan genoeg tijd om lekker rond te dwalen door de smalle straatjes en de trekpleisters te bekijken. Wij zijn in Trogir op de dag dat we ook Primosten bezoeken, 33 kilometer verderop. Een perfecte combinatie! Vanuit Primošten rij je met de auto in een half uur naar Trogir. De middeleeuwse kern van Trogir is omgeven door een stadsmuur. Bij het betreden van dit centrum waan je je echt ineens terug in de tijd, begeef je je in een andere wereld. Vooral als je helemaal alleen door verlaten steegjes loopt.

Bezienswaardigheden in Trogir

Er zijn een aantal bezienswaardigheden in Trogir die je niet kunt missen. Letterlijk én figuurlijk, want door de schaal van het oude centrum ga je ze ook niet missen. Maak je een wandeling waarbij je alle hoeken van het centrum af gaat dan kom je de meeste bezienswaardigheden vanzelf tegen. In het centrum vind je verschillende gebouwen uit de 13e eeuw waaronder het Ćipiko paleis en de hier tegenover staande Saint Lawrence kathedraal. Beide gebouwen staan langs Trogir Square (Trg Ivana Pavla II). Aan de andere zijden van dit plein vind je het stadhuis van Trogir (Gradska uprava Trogir), de klokkentoren van St. Sebastian church en de naastgelegen Loggia di Trogir. Deze loggia was openbaar, maar werd ook gebruikt als rechtszaal. De loggia beschikt over mooie zuilen en een prachtig gedetailleerd plafond. Midden op het plein is een terras waar je (naar horen zeggen) heerlijke ontbijtjes kunt bestellen. Toeristisch of niet, het plein is prachtig en je waant je hier echt terug in de tijd.

Trogir: Romeinse, Griekse en Venetiaanse invloeden op één eiland - Reislegende.nl

Het Kamerlengo kasteel (Kamerlengo Fortress) vind je aan de buitenzijde van de stadsmuur. Het werd in de 15e eeuw gebouwd en was bedoeld om de Venetiaanse legervloot te herbergen. Een andere loggia, Loggia Des Voyageurs, is gesitueerd langs het zuidelijke deel van de stadsmuren.

Restaurants in Trogir

Zoals in zo veel Kroatische stadjes is er ook in Trogir een ruim aanbod wat betreft restaurants. De terrassen zijn allemaal zeer uitnodigend! Eén tip wil ik je zeker geven. Neem de tijd om op zoek te gaan naar een leuk restaurantje. In smalle steegjes en op piepkleine pleintjes waar kleine straatjes elkaar kruisen: daar moet je zijn voor de leukste plekjes. Zo komen wij uit op Radovanov trg, een schattig pleintje waar een paar restaurantjes met kleine terrasjes te vinden zijn. We belanden bij Restaurant Royal waar ik de lekkerste risotto ooit eet. Bijkomend voordeel: ze hebben hier op het terras ventilators staan die ook vernevelen. Heerlijk, aangezien de temperaturen behoorlijk kunnen oplopen.

Wil je toch de drukte wat meer op zoeken dan is de boulevard misschien wel dé plek voor je. Hier is een overvloed aan terrassen te vinden. Loungebanken, leuke zitjes en heerlijk in de schaduw van grote parasols. Met uitkijk op de jachthaven en op zee. Ook hier kun je prima een tijdje vertoeven!

Lees ook: Primosten, het schatje van Kroatië

Trogir: Romeinse, Griekse en Venetiaanse invloeden op één eiland - Reislegende.nl

Parkeren in Trogir

Trogir is makkelijk te bereiken, zowel met de auto als met openbaar vervoer. Er vaart ook een paar keer per dag een boot van Split naar Trogir. Wil je de auto parkeren in Trogir dan kan het iets uitdagender worden, zeker in het hoogseizoen. Parkeren kan op verschillende plekken, ook op het eiland zelf. De beste keuze is echter op het vasteland. Je loopt dan via de brug die uitkomt bij de noordelijke stadspoort (North Gate) het eiland op. Parkeren kost tussen de 8 en 16 kuna per uur. Hoe dichterbij het centrum hoe duurder, dat spreekt voor zich. Het voordeel van iets verderop parkeren is het mooie uitzicht op het oude centrum van Trogir. Dan pak je dat ook meteen even mee!

Trogir: Romeinse, Griekse en Venetiaanse invloeden op één eiland - Reislegende.nl
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button