Plitvice meren tips: bezoek deze prachtige plek in Kroatië

Het Nationaal Park Plitvice meren (Plitvice Lakes National park) staat bekend als één van de mooiste plekken van Kroatië. Bijna iedereen die Kroatië gaat bezoeken is op de hoogte van het bestaan van de Plitvice meren. Dit in tegenstelling tot National Park Krka, wat een beetje het ondergeschoven broertje lijkt te zijn van Plitvice. En dat is wat mij betreft onterecht. Ik vind de Plitvice meren echt prachtig, ieder Plitvice meer in het park, stuk voor stuk! Maar jeetje wat kan het er druk zijn… Krka is in mijn beleving net even iets rustiger. Dat wil niet zeggen dat ik een bezoek aan Plitvice afraad, zeker niet. Ik deel graag mijn Plitvice meren tips met je.

Waar liggen de Plitvice meren?

De Plitvice meren liggen gedeeltelijk in Plitvička Jezera, een gemeente in centraal Kroatië waar 12 dorpen onder vallen. De gemeente Plitvička Jezera ligt in de provincie Lika-Senj, welke aan de zuidkant grenst aan de provincie Zadar en aan de oostkant aan Bosnië en Herzegovina. In 1979 werd Plitvice opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Plitvice meren liggen in een zogenaamd Karst-gebied. Hier stroomt de 144 kilometer lange Korana rivier doorheen, die ontspringt in de Dinarische Alpen en uiteindelijk samenkomt met de Kupa rivier. De grond bevat hier zo veel kalk dat er na aanraking met water een chemische reactie ontstaat. Een afzetting van travertijn is het gevolg, wat weer zorgt voor hoogteverschillen, natuurlijke dammen en grillige doorgangen voor het water.

Plitvice Upper Lakes, Plitvice Lower Lakes en watervallen

In het park zijn momenteel 16 meren en 90 watervallen te vinden. Twaalf van de meren vallen onder de noemer Upper Lakes. Dit zijn de grotere meren met mooie, gelijke oevers. In het andere gedeelte van het park liggen de Lower Lakes. Deze meren zijn kleiner en omgeven door steilere, ruige oevers en hellingen.

Lees ook: Romeinse, Griekse en Venetiaanse invloeden in Trogir

Plitvice meren ingang 1 of 2?

Je kunt op twee plekken naar binnen in het Plitvice National Park, via ingang 1 of 2. Het maakt niet zo heel veel uit waar je begint aan je wandeling, tenzij je vooraf al goed weet dat je een wandeling wilt maken die start bij ingang 2. Het mooie aan ingang 1 vind ik dat je direct bij de grote waterval Veliki Slap bent (foto bovenaan dit artikel). Wanneer je vroeg op de dag komt staat de zon precies goed voor het fotograferen van deze 78 hoge waterval en het ervoor gelegen Plitvice meer. In de loop van de dag draait de zon weg en komt de waterval in de schaduw te liggen. Aan het einde van de dag heb je hier tegenlicht. Dat kan dus een reden zijn om te kiezen voor Plitvice meren ingang 1 in plaats van ingang 2.

Plitvice meren tips: bezoek deze prachtige plek in Kroatië - Reislegende.nl

Kosten entree en parkeren Plitvice meren

Bij beide ingangen van Nationaal Park Plitvice meren zijn grote parkeerplaatsen. Parkeren van een auto kost 8 kuna per uur in het laagseizoen, in het hoogseizoen zijn de kosten 10 kuna per uur. Tegenwoordig is het aantal bezoekers in het park gelimiteerd. Om te voorkomen dat je er bij de entree achter komt dat je het park niet in kunt wordt geadviseerd om vooraf online je tickets te kopen. De rij wordt bij de ingang wordt hierdoor niet echt korter helaas. Vroeg aanwezig zijn bij het park is dus geen overbodige luxe! De prijs voor een entreebewijs varieert van 60 kuna in het laagseizoen tot 250 kuna in het hoogseizoen. Kijk hier meer informatie over entree en parkeren.

Lees ook: 9x wat te doen in de omgeving van Split

Plitvice meren in Kroatië: tips voor een bezoek - Reislegende.nl

De beste tijd voor een bezoek aan de Plitvice meren

Kroatië kent, net als veel andere landen, mooie jaargetijden. Ook de Plitvice meren hebben in elk seizoen iets anders te bieden. In het voorjaar is alles fris groen en is er veel vers water wat uit de bergen wordt aangevoerd. De watervallen zullen uitbundig zijn! Het is in het voorjaar relatief rustig wat betreft bezoekers. In de zomer neemt de hoeveelheid water af. Het zal echter niet zo zijn dat er watervallen droog komen te staan. In de zomer is het enorm druk en de temperaturen kunnen behoorlijk oplopen. In het najaar krijgt Plitvice een totaal andere uitstraling door alle herfstkleuren. Rode, bruine en gele tinten; prachtig om te fotograferen. Een goede tip dus, de Plitvice meren in de herfst bezoeken! In de winter kan er sneeuw liggen en kunnen diverse watervallen bevroren zijn. Het park is het hele jaar door geopend.

Plitvice meren tips: bezoek deze prachtige plek in Kroatië - Reislegende.nl

7 verschillende Plitvice wandelroutes

Er zijn in in het park verschillende wandelroutes te volgen, variërend van 3,5 kilometer tot 18,3 kilometer. Bij een aantal routes maak je gebruik van de boot die je over het Plitvice meer Kozjak naar de andere kant brengt. Op de langere routes laat je de boot liggen en loop je zelf langs de bosrijke oevers van dit grote meer. Ook kun je kiezen voor wandelroutes waarbij je een deel met een bus aflegt (in het park noemen ze het een trein). Ben je een geoefende wandelaar en loop je lekker door dan kun je kiezen voor een lange wandeling. Stop je echter op veel plekken om bijvoorbeeld te fotograferen dan zou ik adviseren om voor 1 van de kortere of middellange routes te gaan.

Met de boot over het Kozjak meer van Plitvice

Wandelen in Plitvice National Park

In het park is het prachtig, stromend water all over the place. Werkelijk overal komt water tussendoor! Alles is zo fris groen (vooral in het voorjaar) en het water heeft een prachtige kleur. Je loopt over houten loopbruggen, die behoorlijk ongelijk kunnen zijn. Verstandig dus als je goede loopschoenen aan trekt. Voor mensen met kinderen: Het is absoluut niet te doen met een buggy. Neem je kind mee in een rugdrager of ga pas wanneer je kind wat ouder is en een langere wandeling aan kan.

Vooral rond de grote waterval kan het erg druk zijn. Veel toeristen die in een bus rond reizen wandelen alleen de korte route rond de Lower Lakes en hier is de kans dan ook groot dat je in een “treintje” van mensen terecht komt. De vlonders zijn op veel plekken behoorlijk smal dus inhalen is ook niet overal even gemakkelijk. Mijn advies: zorg dat je zo snel mogelijk richting de Upper Lakes van Plitvice loopt, nadat je bij de grote waterval bent geweest. Het wordt dan al snel een stuk rustiger.

Plitvice meren tips: bezoek deze prachtige plek in Kroatië - Reislegende.nl
Plitvice meren in Kroatië: tips voor een bezoek - Reislegende.nl

Hoe ver rijden is het naar de Plitvice meren?

Omdat de Plitvice meren vrij centraal in Kroatië liggen zijn ze vanaf veel verschillende plekken te bezoeken. Zo bezoeken wij het park tijdens ons verblijf in Šibenik, wat voor een autorit zorgt van 190 kilometer. We doen daar 2 uur over, op zich goed te doen. Wel zou ik een volgende keer wat vroeger vertrekken om eerder bij het park aanwezig te zijn, in verband met de enorme rijen. Hieronder de afstanden vanuit een aantal andere verblijfplaatsen:

  • Afstand van Split naar Plitvice: 260 kilometer
  • Afstand van Zadar naar Plitvice: 136 kilometer
  • Afstand van Zagreb naar Plitvice: 134 kilometer
  • Afstand van Dubrovnik naar Plitvice: 450 kilometer

Vanuit Zadar, Šibenik en Zagreb is het goed te doen om de Plitvice meren te bezoeken tijdens een dagtrip. Lekker vroeg op pad gaan en alles uit de dag halen wat er in zit. Je kunt Plitvice ook goed combineren met een reis naar Bosnië. Als dagtrip vanuit Split vind ik het een twijfelgeval. Zelf zou ik het toch zonde vinden van de tijd die je dan doorbrengt in de auto. Tip: misschien toch een nachtje slapen in de buurt van de Plitvice meren! Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je in Dubrovnik verblijft. Dan misschien gewoon 2 nachtjes slapen in de buurt van de Plitvice meren.

Plitvice meren tips: bezoek deze prachtige plek in Kroatië - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button