Magische avond op het strand bij Phare des Baleines, Île de Ré

We zijn een dagje aan het fietsen op Île de Ré, dé ideale manier om dit mooie Franse eiland te ontdekken. Na een paar uurtjes fietsen langs zoutmoerassen, langs kustlijnen en door witte dorpjes leveren we de fietsen weer in. We stappen in de auto en rijden naar het westen van het eiland, naar de vuurtoren Phare des Baleines. Dat dit een magisch mooie avond zou gaan worden na een zwaarbewolkte dag had ik niet verwacht; echt een cadeautje dus.

Meest westelijke puntje van Île de Ré

Phare des Baleines staat op het meest westelijke punt van Île de Ré, op zo’n 32 kilometer afstand van het meest oostelijke punt, waar je met de brug het eiland op komt. Parkeren kan in het hoogseizoen nogal dramatisch zijn hier, je moet echt geluk hebben om een plekje te vinden. Vanaf de parkeerplaats waar we dan toch een plekje vinden voor de auto is het een klein stukje lopen naar de vuurtoren. Wij lopen echter eerst naar het strand, waar je een bijzonder gebouw vindt.

L’abri du canot de sauvetage

Ten zuiden van Phare des Baleines, op het strand, staat L’abri du canot de sauvetage. Het lijkt op een voormalige toegangspoort waardoor je je al snel afvraagt hoe lang de stadsmuren al weg zijn. Maar dit was geen toegangspoort, dit gebouw had een heel andere functie. Het werd halverwege de 19e eeuw geplaatst als schuilplaats voor een 19 meter lange reddingsboot. Maar liefst 10 roeiers gingen met deze boot de zee op wanneer schepen en de daarop aanwezige bemanningsleden in nood verkeerden.

De abri lijkt er een beetje verloren bij te staan, zo alleen op het strand. Maar het is wel een fotogenieke plek. Vooral aan het einde van de dag, als de zon laag staat, valt het licht echt mooi in de poort. Ook de stenen lijken helemaal mee te kleuren. Een bijzonder plekje op Île de Ré!

Phare des Baleines

De 57 meter hoge vuurtoren Phare des Baleines werd in 1854 in gebruik genomen, ter vervanging van de oude vuurtoren Vieille Tour Des Baleines. Deze oude, 30 meter hoge La Vieille Tour stamt uit 1682 en heeft, samen met het aangebouwde gedeelte, jaren lang dienst gedaan als plek waar toekomstige vuurtorenwachters werden opgeleid. Sinds 2005 is het een museum waar je van alles te weten komt over vuurtorens.

Je kunt Phare des Baleines beklimmen, via 257 traptreden. Vanaf bovenop de vuurtoren heb je prachtig zicht op dit deel van het eiland, op La Vieille Tour en op het strand. Wil je juist de Phare des Baleines vanuit de lucht zien? Dan kun je La Vieille Tour beklimmen. Voor beide plekken geldt dat het bijna een must is voor liefhebbers van fotografie. Ik heb al veel mooie plaatjes voorbij zien komen die gemaakt zijn vanaf de top van een van de torens. Helaas zijn wij er té laat op de dag, beide torens zijn dan al gesloten.

Rondom de torens vind je bossen met wandelpaden, die hier en daar weer uit komen op het strand. Beide torens zijn vanaf meerdere kanten mooi te fotograferen. Samen op beeld of afzonderlijk van elkaar. Heb je je camera mee, dan vermaak je je hier wel even!

Ile de Re Phare des Baleines Frankrijk - Reislegende.nl
Ile de Re vuurtoren museum Frankrijk - Reislegende.nl

Café du Phare

We eten bij Café du Phare, een gezellig restaurant naast Phare des Baleines. Aangezien het ineens lekker weer is zitten we op het terras. Ook dat had ik overdag niet verwacht, dubbel genieten dus. Mocht het toch koud zijn of slechter weer, dan kun je hier ook gezellig binnen zitten; het restaurant is sfeervol ingericht. De gerechten op de kaart zijn heel goed, het ziet er allemaal mooi uit en het smaakt heerlijk.

Plage de la Conche des Baleines

Na het lekkere diner lopen we via wat wandelpaden in het bos rondom de vuurtoren het strand op. Het strand hier draagt de naam Plage de la Conche des Baleines. Het grenst kilometers lang aan duinen waar veel pijnbomen groeien. Bij strandliefhebbers staat dit strand op Île de Ré geregeld op de lijst van top 10 mooiste stranden langs de Atlantische kust. Ik begrijp dat meteen! Met een halfbewolkte lucht is het licht goudgeel tegen de tijd dat de zon zakt wat zorgt voor een magisch gevoel op dit Franse strand. Het is niet eens zo zeer dat het water super helder is (want dat is het op het moment niet) of dat het zand zo lekker fijn is (want er liggen heel veel stenen) maar het geheel is gewoon prachtig en de sfeer is lekker. Meer mensen lijken er zo over te denken; hier en daar zitten kleine groepjes mensen naast elkaar op het zand, voor zich uit starend. Je zou er gewoon helemaal zen van worden!

Over het strand lopen we terug naar de abri. Onderweg zoeken we schelpjes, genieten we van de ondergaande zon en van het mooie licht. Wat een heerlijk einde van een dagje Île de Ré! Ik zou graag nog eens naar dit eiland terug gaan, maar dan zeker voor een langere periode.

Strand Phare des Baleines Ile de Re Frankrijk - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button