Vulkaanuitbarsting IJsland 2023, Litli Hrútur Reykjanes

Op maandag 10 juli 2023 aan het einde van de middag (rond 16.45u) heeft magma de aardkorst weer bereikt in IJsland, de meeste recente vulkaanuitbarsting op Reykjanes peninsula is een feit. Al snel groeit de fissuur naar een lengte van meer dan 1 kilometer. Tijdens een eerste persconferentie wordt gemeld dat de eruptie 10x groter is dan de eerste eruptie in 2021, de Fagradalsfjall vulkaanuitbarsting. De eruptie is nu meer in de richting van Keilir, ten noordwesten van Litli Hrútur. Doordat magma inmiddels niet meer over de gehele lengte van de fissuur omhoog komt maar geconcentreerd op 1 plek wordt daar een enorme krater gevormd. Magma wordt op deze plek tientallen meters de lucht in gespoten.

Toegang tot Litli Hrútur eruptie 2023

Een dag na de start van de uitbarsting op Reykjanes is er door de autoriteiten een pad uitgestippeld vanaf Suðurstrandarvegar (road 427) naar de plek van de eruptie bij Litli Hrutúr. Langs de weg is het mogelijk is om auto’s te parkeren. Het pad heeft de naam Meradalaleið gekregen. Een geheel nieuwe route, die aan de zuid-oost kant van de lavavelden uit 2021 (Fagradalsfjall) en 2022 (Meradalir) ligt. Het is een behoorlijk lange wandeling naar het viewpoint: 20 kilometer in totaal (heen en terug). Het grootste deel van de wandeling is over een bestaande off road. Wel wordt er gewaarschuwd om ALTIJD voor je begint aan de wandeling de condities te checken op Safetravel.is.

Online beelden Litli Hrútur Reykjanes 2023

Er zijn online goede live cam beelden te zien, onder meer via mbl.is, ruv.is, livefromiceland.is. Een aantal locals, waaronder @shots.am, @leonhill, @h0rdur en @urriss zijn al een aantal dagen op een heuvel dichtbij aan het kamperen in afwachting van de eruptie. Zij hebben dan ook waanzinnige beelden van de start! Ook @lavashowiceland plaatst en repost veel mooie beelden.

Einde van de IJsland vulkaanuitbarsting 2023?

Begin augustus begint de activiteit behoorlijk af te nemen en zondag 6 augustus is de eerste dag na de start van de eruptie dat er geen lavastroom zichtbaar meer is. Aangezien de twee vorige uitbarstingen ook op deze manier eindigden zijn deskundigen het er vrijwel meteen over eens dat dit het einde is van de vulkaanuitbarsting op IJsland in 2023.

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button