Tips voor een lang weekend IJsland

Nooit had ik er aan gedacht: een lang weekend IJsland. Het klinkt namelijk best ver weg. En duur. Bovendien ga je naar IJsland als je een paar weken de tijd hebt. Toch? Maar ik spreek steeds meer mensen die voor een paar dagen naar IJsland zijn geweest. En ze zijn allemaal super enthousiast! Een paar dagen weg, een keer geen citytrip maar een lang weekend naar IJsland. Zou dat echt te doen zijn voor 3 dagen en 4 nachten?

IJsland in de winter of in de zomer

De winter in IJsland lijkt veel voordelen te hebben. Zo is het een stuk rustiger dan in de zomer. Hierdoor zijn accommodaties goedkoper en is het bij de bezienswaardigheden niet zo druk als in het hoogseizoen. In IJsland kan veel neerslag vallen, het hele jaar door. Maar in de winter valt deze neerslag vaak in de vorm van sneeuw en laat ik dat nou een stuk leuker vinden dan regen! Bovendien word je in de winter geregeld getrakteerd op prachtig witte landschappen. In de zomer daarentegen is alles mooi groen, kun je door goede conditie van de wegen het eiland helemaal rondrijden en is de kans op het zien van walvissen groot.

Lees ook: Wat kost een roadtrip door IJsland?

Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl

Vliegen naar Reykjavik

Ik plan samen met mijn zusje een lang weekend IJsland. Ik boek 4 overnachtingen via Airbnb en Booking.com, uiteraard op plekken die gunstig op onze route liggen. We willen aardig wat zien, het is dus behoorlijk puzzelen hoeveel kilometers we op een dag gaan rijden en waar we dan het beste kunnen overnachten. We vliegen met WOW Air naar Reykjavik waar we op donderdagmiddag om 13.30u aankomen (WOW Air is helaas failliet, maar Transavia heeft de vluchten naar Reykjavik goed opgepakt). De terugvlucht is heel vroeg, om 06.00u in de ochtend. We houden dus eigenlijk 3 volle dagen en een middag over voor lange weekend in IJsland.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl

Alleen het zuiden in de winter?

In de winter kun je, wanneer je vliegt op Reykjavik, met een normale huurauto alleen het zuiden en Snaefellsnes in het westen verkennen. De wegen in de Westfjorden zijn vaak afgesloten of heel slecht begaanbaar. Heb je een 4×4 dan kun je ook wel richting het noorden, ring road 1 is over het algemeen wel goed bereisbaar. Nu is er alleen in het zuiden ook genoeg te zien en te doen. Zeker wanneer je er maar een paar dagen bent is het prima om in deze regio te blijven. Ik stippel de route vooraf uit. Het is best een ambitieus plan doordat we het vrij oostelijk gelegen gletsjermeer Jökulsárlón willen meepakken.

Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl

Lang weekend IJsland met huurauto

In IJsland huren de meeste mensen een auto waarmee ze vervolgens zelf op pad gaan. De wegen zijn goed onderhouden; goed te doen dus om zelf te rijden. Wij hebben een huurauto van Sunny Cars tot onze beschikking. Ideaal door de all-in formule, waarbij je geen gedoe hebt met extra verzekeringen ter plaatse of addertjes onder het gras. Ook een fijn idee dat bij eventuele schade je eigen risico wordt teruggestort. Onze auto heeft banden met spikes en die hebben we echt nodig. De weg is één grote ijsplaat!

Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl

Onze route in het zuiden van IJsland

Tijdens een kort verblijf wil je natuurlijk zo veel mogelijk van je bestemming zien. En dat zonder overal uit de auto te springen om snel een foto te maken, of alleen te kijken en vervolgens snel door te racen. Dat is trouwens best lastig als je niet zo veel tijd hebt. Een goed uitgestippelde route is dan, wat mij betreft, een must. Daar kun je natuurlijk altijd van afwijken maar je hebt in ieder geval iets om je aan vast te houden.

Onze route door het zuiden van IJsland begint in Reykjavik. We rijden een deel van de bekende Golden Circle, een route die je meeneemt langs een aantal bezienswaardigheden in het zuiden van IJsland. We rijden de cirkel echter niet rond maar buigen halverwege af in oostelijke richting, langs de kust naar het gletsjermeer Jökulsárlón. Op de terugweg pakken we het tweede deel van de Golden Circle waarna we weer richting Reykjavik rijden.

Een aantal IJslandse hoogtepunten

Er is zo veel moois te zien in IJsland dat het moeilijk is er een aantal plekken of dingen tussenuit te halen. Toch wil ik een aantal voordelen van een winterse reis naar IJsland aankaarten. Voordelen die ik echt waanzinnig vond en die de kans groot maken dat ik een volgende keer ook weer in de winter die kant op zal gaan. Hier komen ze:

Het noorderlicht in IJsland

We hebben ontzettend veel geluk tijdens ons lange weekend in IJsland. Het is 3 avonden achter elkaar zo goed als helder. We gaan dan ook alle 3 de avonden op zoek naar het noorderlicht, mét succes. Maar daar moet ik wel iets aan toevoegen. Veel mensen weten niet dat wanneer de activiteit op de zon (uitgedrukt in KP) laag is je nog steeds de mogelijkheid hebt om het noorderlicht te zien.

Bij ons is de sterkte KP2/KP3 (op een schaal van 10) en bij deze sterkte kun je het noorderlicht niet waarnemen met het blote oog. Tenminste, je ziet wel iets, maar dat lijkt meer op een vreemd bewegende wolk zonder kleur. Maak je een foto van de wolk dan is hij groen (zoals op de foto hieronder). Noorderlicht dus! Ik denk dat hierdoor veel mensen het noorderlicht eenvoudigweg missen, omdat ze omhoog kijken en denken een wolk te zien. Het loont de moeite dus om met lage KP toch een foto te maken wanneer je een wolk ziet die vreemd beweegt. Wie weet sta je toch gewoon naar het noorderlicht te staren!

Lees ook: Tips voor het fotograferen van Aurora Borealis

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl

Eindeloos witte landschappen

Elk seizoen zal zijn voordelen hebben, maar wat vind ik die uitgestrekte witte landschappen toch mooi. Het geeft je een gevoel van nietigheid. Zo ver je kunt kijken wit, wit en nog eens wit. En al die watervallen die deels bevroren zijn… prachtig! Het maakt me wel heel benieuwd naar de kleuren van de landschappen in de IJslandse zomer. Pas overigens wel op, want het kan verraderlijk glad zijn. Snowsteps meenemen voor onder je schoenen is echt een aanrader. Je kunt immers beter aandacht hebben voor de omgeving dan voor het pad waarop je wandelt, toch?

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl

Rust, geen bussen vol met toeristen

Het is overal rustig. Vooral op de wegen kom je soms urenlang geen andere auto tegen. Ik hou ervan! Bij bepaalde bezienswaardigheden zien we wel wat bussen met toeristen, maar het valt alles mee. Gezien de grootte van alle parkeerplaatsen bij plekken langs de Golden Circle denk ik dat het in de zomer echt gigantisch druk kan zijn. Rust geldt ook voor de Blue Lagoon. Wij reserveren om 19.00u ’s avonds en het is er echt verrassend rustig. Tickets voor de Blue Lagoon (incl. een drankje en een moddermasker) koop je eenvoudig online.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl

Golden hour, de hele dag

Ze noemen het niet voor niets A photographer’s dream, het uurtje na zonsopkomst en voor zonsondergang. Met het warme licht op dat moment maak je de meest prachtige foto’s. In IJsland komt de zon in de winter op rond 10.30u in de ochtend en gaat rond 16.00u alweer onder. Korte dagen dus waarbij de zon de hele dag laag staat. Perfecte omstandigheden om te fotograferen, want hier duurt die droom van een fotograaf de hele dag!

Lees hier veel meer over ons lange weekend in IJsland: IJsland route voor 3 dagen en Naar IJsland in de winter.

Boek een compleet verzorgde reis naar IJsland

Voel je er niet zo veel voor om vooraf alles tot in de puntjes uit te zoeken? Kijk dan eens bij IJsland specialisten BBI Travel en Voigt Travel. Deze organisaties regelen alles voor je wanneer je bij hen een compleet verzorgde reis boekt. Hoef je zelf niets meer uit te zoeken. Makkelijk, want dat scheelt je veel tijd!

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button