Vakantietip: gezinsvakantie naar Carnac in Bretagne

Jarenlang al is Frankrijk voor Nederlandse families één van de meest populaire zomervakantiebestemmingen. Frankrijk heeft dan ook een hoop te bieden: cultuur, mooi weer, lekker eten en kindvriendelijke verblijfplaatsen.

Dat een groot deel van Frankrijk uitermate geschikt is voor een gezinsvakantie heb ik in mijn jeugd al mogen ervaren. Vele gezinsvakanties brachten wij als gezin door in en rond Bretagne. Al is het voor mijn gevoel eeuwen geleden, ik weet het nog goed. Het is er prachtig! Niet al te heet, fijne stranden, prachtige kustranden, gezellige dorpjes… Ik zou graag weer eens terug gaan naar deze regio om mijn kinderen te laten zien hoe mooi het is.

Het schiereiland Bretagne

Bretagne ligt ten zuiden van Normandië. Doordat Bretagne op een schiereiland ligt is er veel kust te vinden. In het westen zijn de kusten ruig met hoge kliffen. In het noorden vind je ook nog ruige kust maar wordt het meer afgewisseld met uitgestrekte (heide)landschappen en zandstranden. De noordkust is daardoor ook zeer goed begaanbaar. In Zuid-Bretagne is de kustlijn rustgier en hier vind je dan ook langere zandstranden. Een plaats in Bretagne die meteen opvalt is Carnac, in het zuiden van Bretagne.

Gezinsvakantie naar Carnac

Carnac staat bekend om de vele prehistorische overblijfselen, waaronder de beroemde Menhirs. Er doen allerlei spannende verhalen de ronde over deze megalieten: ze worden omgeven door legendes en mysteries. Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in prehistorie en hunebedden dan moet je deze plek zeker een keer gaan bekijken. Leuk voor jong en oud! Maar naast de bijzondere megalieten heeft Carnac veel meer te bieden, zeker voor een gezinsvakantie. We geven je een aantal tips voor een gezinsvakantie naar Carnac.

Relax op 1 van de stranden van Carnac

Carnac heeft 5 prachtige zandstranden die perfect beschut liggen langs de Baai van Quiberon. De zon schijnt er 2000 uren in het jaar en dat maakt het een populaire familievakantiebestemming. Grande Plage is met twee kilometer lengte het langste strand. In de zomer wordt hier gesurveilleerd, evenals op Plage de Saint Colomban, geliefd onder de windsurfers onder ons. Zoek je liever de rust op dan kun je terecht op de stranden Ty Bihan en Légenèse. Deze stranden zijn veruit favoriet bij families en hier worden in de zomer diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd. Heb je kinderen die graag op zoek gaan naar krabbetjes, kokkels en schelpjes dan ben je op Plage du Men Du helemaal op je plek.

Vakantietip: gezinsvakantie naar Carnac in Bretagne - AllinMam.com

Bekijk de eeuwenoude Menhirs

De Menhirs (megalieten) zijn naar schatting 5000 tot 3000 jaar voor Christus neergezet. Met welk doel de stenen zijn geplaatst is niet helemaal zeker. Er doen veel verschillende verhalen de ronde. Mensen zouden met behulp van de stenen voorouders hebben vereerd, andere verhalen vertellen dat de stenen werden gebruikt voor astronomische doeleinden. Verschillende rijen met in totaal ruim 3000 stenen staan er in Carnac, in rijen opgesteld. Onderzoekers vermoeden dat dat er duizenden jaren geleden veel meer geweest zijn. Tot op de dag van vandaag worden de Menhirs omgeven door mysteries en legendes!

Vakantietip: gezinsvakantie naar Carnac in Bretagne - AllinMam.com

Ga voetvissen met de kinderen

Voetvissen… heb je daar wel eens eerder van gehoord? Het kan in Carnac. Tijdens de schoolvakantie organiseert het Bureau voor Toerisme deze activiteit, waarbij een gids je meeneemt naar het strand van Pointe Beamer. Daar leren je kinderen hoe ze op een verantwoorde manier krabbetjes en schelpdieren kunnen vangen en zelf leer je van alles over het zeemilieu.

Lees ook: Abbaye Notre Dame d’Ourscamp in Picardië

Vakantietip: gezinsvakantie naar Carnac in Bretagne - AllinMam.com

Leer zeilen op Yacht Club de Carnac

Hoe tof is het wanneer je kunt zeggen dat je in Frankrijk hebt leren zeilen? Kinderen van 5 tot 8 jaar oud kunnen leren zeilen op Optimistjes. Té leuk wanneer je kind een echte waterrat is en niet weg kan blijven uit de zee. De lessen worden gegeven op elke weekdag, in de morgen en/of in de middag.

Vakantietip: gezinsvakantie naar Carnac in Bretagne - AllinMam.com

Laat de kinderen een workshop prehistorie volgen

Wanneer je rondloopt over de enorme oppervlaktes met Menhirs ga je je toch proberen voor te stellen hoe dat geweest moet zijn, zo veel duizenden jaren geleden. Vooral kinderen kunnen zich hier helemaal in verliezen.  Hoe leefden de mensen toen? Wat aten ze? Hoe woonden ze? Meer over onze voorouders kunnen kinderen te weten komen in het Musée de Préhistoire en Centre des Monuments Nationaux. Hier worden tijdens de schoolvakanties workshops gegeven waarin geleerd wordt hoe je vuur maakt, hoe je speren werpt en hoe het eruit gezien moet hebben in de prehistorie.

Vakantietip: gezinsvakantie naar Carnac in Bretagne - AllinMam.com

Naast bovenstaande bezienswaardigheden en activiteiten is er veel meer te doen in Carnac en omgeving. Heb je een auto tot je beschikking dan zijn de middeleeuwse stad Vannes en het schattige dorpje Saint-Goustan (Auray) de moeite waard om te bezoeken. Ook afzakken langs de “Côte Sauvage” van het schiereiland Quiberon naar het gelijknamige stadje is een aanrader.

Vergeet vooral ook niet een crêpe of galette te eten bij Crêperie la Potion Magique (10 Rue Saint Cornély, Carnac ville). No way dat je vanuit Bretagne naar Nederland terugkeert zonder deze Bretonse specialiteit geproefd te hebben… Kan gewoon niet! :-)

Meer informatie over Carnac kun je vinden op www.bretagne-vakantie.bzh.

Camping tips in Carnac

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button