Roadtrip vanuit Nederland door België, Frankrijk en Duitsland

Je hoeft niet altijd in het vliegtuig te stappen om mooie dingen te zien en te ontdekken. In Europa is zó veel dat de meeste mensen nog niet gezien hebben! Zo maak je vanuit Nederland al de mooiste roadtrips. Denk aan een mooie route door Duitsland en Oostenrijk naar Italië. Of door Duitsland richting Scandinavië. Ik zet wat mogelijkheden en ideeën op een rijtje voor een roadtrip vanuit Nederland door België, Frankrijk en Duitsland.

Roadtrip vanuit Nederland door België, Frankrijk en Duitsland

Uiteraard kun je ook gemakkelijk een paar dagen met de auto naar deze landen afzonderlijk. Maar hoe leuk is het om de landen te combineren, als je meerdere weken op pad wilt? Of je in Nederland ook al wat stops inlast is helemaal aan jou. In dit artikel belichten we alleen een aantal bezienswaardigheden die op de route liggen in België, Frankrijk en Duitsland.

Veilig op pad met de auto

Voor je een lange rit met de auto gaat maken is het verstandig om je autoverzekering te checken. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt natuurlijk niet dat je met gebakken peren zit als blijkt dat je auto niet goed verzekerd is. Controleren of je met een andere verzekeringsvorm misschien beter af bent? Bij Diks Verzekeringen kunnen ze je hiermee helpen.

Leuke stops in België

Denk je aan België dan denk je al snel aan de Ardennen. Niet zo gek, want hier is veel te zien en in de natuur zijn er leuke activiteiten te ondernemen. Bezoek het pittoreske Durbuy en daal af in de grotten van Hotton en Han. Ben je al vaak in de Ardennen geweest en ken je het daar wel? Overweeg dan om een dag of twee naar Pairi Daiza te gaan. Pairi Daiza is met haar 8 verschillende werelden het mooiste dierenpark waar ik zelf ooit geweest ben. Overnacht in Pairi Daiza zelf of verblijf in het leuke stadje Monz (Bergen). Bezoek de beroemde scheepslift van Strépy-Thieu en rij hierna door richting Picardië in Frankrijk.

Pairi Daiza Ganesh avondlicht - Reislegende.nl
Wereldse sferen in Pairi Daiza

Leuke stops in het noorden van Frankrijk

Kom je vanaf Mons en/of Pairi Daiza Frankrijk binnen rijden dan is het leuk om richting het mooie kasteel van Pierrefonds te gaan. Dit kasteel is al meerdere keren als filmlocatie gebruikt, onder meer voor de serie Merlin en Joan of Arc. In oude sferen blijven? Dan is het een must om de ruïnes van het koor van Abbaye Notre-Dame d’Ourscamp in Chiry-Ourscamp te bezoeken. Liefhebbers kunnen nog verder richting het zuiden rijden om Parijs te bezoeken.

Terug in de tijd: Abbaye Notre-Dame d'Ourscamp in het Franse Picardië - Reislegende.nl
Abbaye Notre-Dame d’Ourscamp

Als je vanaf de Ardennen het noorden van Frankrijk binnen rijden dan is de regio Champagne-Ardenne een echte aanrader. Volg de Maas in zuidelijke richting en bekijk het charmante stadje Givet vanaf het water in een gehuurd bootje. Vergeet niet te stoppen in Charleville-Mézières, bekend om het 17e eeuwse plein Place Ducale van Charleville met prachtige oude gebouwen en arcades. Ook het Fort van Sedan is een bezoekje waard. Het fort werd gebouwd aan het begin van de 15e eeuw en is met een oppervlakte van 35.000 méén van de grootste forten van Europa.

Roadtrip vanuit Nederland door België, Frankrijk en Duitsland - Reislegende.nl
Fort van Sedan

Rij naar het oosten in de richting van de Vogezen. Laat je een paar dagen verwennen in La Cheneaudière & Spa in Colroy-la-Roche, een prachtig gelegen hotel met super fijne wellness faciliteiten. Liever slapen tussen de bizons? Dat kan in Petit-Réderching bij Le Ranch des Bisons. Hier worden op 103 hectare 180 Amerikaanse bizons gehouden. Een bijzondere plek! Diverse activiteiten als wandelen, varen, suppen en klimmen kunnen in de buurt van het stuwmeer Lac de Pierre-Percée in Vallee de la Bruche worden ondernomen. De dichtheid van ruïnes is in dit gebied erg groot; je vindt in Vallee de la Bruche maar liefst 200 oude burchten. Maak vlakbij de grens met Duitsland een mooie wandeling bij Altschlossfelsen, een enorme rotspartij welke een plekje heeft gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Meer over bovenstaande plekken lees je in het artikel herfst in de Vogezen. Nog meer tips over de Franse Vogezen? Lees dan het artikel over deze roadtrip door de Vogezen die ik in het voorjaar van 2022 maakte.

Herfst in de Vogezen: verblijf in een goud gele wereld - Reislegende.nl
Altschlossfelsen, UNESCO Werelderfgoed

Leuke stops in Duitsland

We passeren hier de grens met Duitsland. Heb je genoeg tijd dan zou ik zeker richting de Saarschleiffe bij Mettlach rijden. Hier heb je na een leuke wandeling over het baumkronenpfad een verbluffend mooi uitzicht op de beroemde bocht in de Saar. Trier is ook zeker een bezoekje waard. Porta Nigra, de Dom van Trier, de Romeinse brug en het amfitheater zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in deze leuke stad.

Roadtrip vanuit Nederland door België, Frankrijk en Duitsland - Reislegende.nl
De Dom van Trier

Vind je het niet erg om je tijdelijk in toeristendrukte te begeven dan is Bernkastel-Kues aan de Moezel de volgende leuke stop op deze roadtrip door Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Deze plaats ligt middenin het wijngebied en in het centrum vind je er de mooiste vakwerkhuizen. Niet ver van Bernkastel-Kues ligt Cochem. De Rijksburcht Cochem is een bezienswaardigheid waar je niet omheen kunt. De burcht ligt op een 100 meter hoge heuvel en de geschiedenis gaat hier volgens de boeken terug naar 1100. Een bezoekje meer dan waar!

Saarschleife Aussichtspunkt Cloef Baumwipfelpfad - Reislegende.nl
Saarschleiffe bij Mettlach

Vanaf hier rijden we op deze roadtrip een heel stuk door naar het noorden, naar het Ruhrgebied. Een regio waar je misschien niet zo snel naartoe zou gaan maar geloof me: het is gaaf. Oude verlaten fabrieken, immens grote kunstwerken die eveneens als uitkijkpunt fungeren en museums die van alles vertellen over de tijd dat de fabrieken nog in werking waren. In een paar dagen tijd rij je hier via de Route der Industriekultur langs alle bezienswaardigheden en is je (misschien wat negatieve) kijk op het Ruhrgebied binnen mum van tijd bijgesteld.

Lees ook: Rothenburg ob der Tauber, tips en bezienswaardigheden

Tiger & Turtle Ruhrgebied - Reislegende.nl
Tiger & Turtle in het Ruhrgebied
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button