Route door het Ruhrgebied langs kunstwerken en oude fabrieken

Het Ruhrgebied is voor veel mensen een gebied om snel doorheen te rijden richting een vakantiebestemming. Toch is er de laatste jaren meer en meer te ontdekken in deze regio. Veel fabrieken zijn inmiddels stilgelegd en er worden indrukwekkende kunstwerken geplaatst op slakken- en sintelbergen. Dat betekent dat je rond kunt dwalen over verlaten fabrieksterreinen en dat je kunt genieten van prachtige vergezichten vanaf kunstwerken met indrukwekkende uitkijkpunten. Een route door het Ruhrgebied is snel uitgestippeld en kan zo lang zijn als je zelf wilt. De bezienswaardigheden liggen allemaal vrij dicht bij elkaar, waardoor het Ruhrgebied vanuit Nederland een ideale bestemming is voor een dag of 2.

De route van de industriecultuur

Nu kun je natuurlijk zelf je route uitstippelen langs bezienswaardigheden die je wilt zien, maar je kunt ook de route van de industriecultuur volgen. De route is 400 kilometer lang en gemakkelijk te volgen door bruine bordjes die op de route te vinden zijn. Je komt tijdens de route o.a. in Duisburg, Dortmund, Essen, Gelsenkirchen, Hattingen, Hagen, Oberhausen, Bochum en Waltrop. De route komt aardig overeen met de route hierboven, alleen staan er op de industriecultuur route veel meer bezienswaardigheden aangegeven. Spreekt voor zich dat je, wanneer je veel wilt bekijken, niet genoeg hebt aan een paar dagen verblijf in het Ruhrgebied. Wij zijn maar 2 dagen in het Ruhrgebied dus pikken er een aantal plekken tussenuit waar we naartoe willen.

Landschaftspark Duisburg-Nord - Reislegende.nl
Landschaftspark Duisburg-Nord - Reislegende.nl

Landschaftspark Duisburg-Nord

In Duisburg kun je op je gemak over braakliggend industrieterrein dwalen in Landschaftspark Duisburg-Nord. Op het terrein vind je een hoogovencomplex waarvan de laatste ovens in 1985 werd stilgelegd. In de op het terrein aanwezige Tauchrevier Gasometer kun je duiken. De gashouder heeft een doorsnede van 45 meter en is 13 meter diep. Op de bodem liggen diverse voertuigen, waaronder auto’s en een vliegtuig. Genoeg te ontdekken dus! Je kunt op het hoogovencomplex in principe overal komen en mocht er iets niet toegankelijk zijn dan staat het duidelijk aangegeven. Mooi om alle donkere hoeken te ontdekken waar net nog wat daglicht naar binnen valt en te zien hoe de natuur deze plek langzaam maar zeker weer terug neemt.

Landschaftspark Duisburg-Nord - Reislegende.nl
Landschaftspark Duisburg-Nord - Reislegende.nl
Landschaftspark Duisburg-Nord - Reislegende.nl
Landschaftspark Duisburg-Nord - Reislegende.nl

Tips voor een bezoek aan Landschaftspark Duisburg-Nord

Een drankje drinken of een hapje eten kun je in Hauptschalthaus, waar vooral de Flammkuchen erg aan te raden is. Je vindt Hauptschalthaus meteen links bij de hoofdingang. In hetzelfde gebouw, tegenover de ingang van het restaurant is het bezoekerscentrum. Parkeren kan gratis tegenover de hoofdingang, waar meer dan 1500 parkeerplekken beschikbaar zijn. Landschaftspark Duisburg-Nord is altijd open, ook in de avond avonds. Toegang is gratis. In de avond wordt het complex door duizenden lampjes verlicht, een heel andere ervaring dus dan overdag. Een feestje om te fotograferen hier, zowel in het licht als in het donker!

Tiger & Turtle Magic Mountain

Als je de Tiger & Turtle een keer langs hebt zien komen op foto’s ga je die niet meer vergeten. Van veraf lijkt dit kunstwerk op een achtbaan, in werkelijkheid zijn het trappen gebogen in de vorm van een achtbaan. De trap loopt door in de loop, maar dat gedeelte wordt door hekjes afgesloten. Grappig om op dat punt de trappen ondersteboven te zien. Het kunstwerk is 21 meter hoog en werd in 2011 gebouwd op een heuvel in Duisburg.

Parkeren bij Tiger & Turtle

Je kunt aan de Ehinger straße gratis parkeren (doorgaande weg). Het pad cirkelt de heuvel op naar boven maar op één zijn rotsblokken neergelegd waar je naar boven kunt klauteren om af te snijden. Als je de auto in Berzeliusstraße parkeert (aan de rand van het park in een woonwijk) kun je via een korter wandelpad naar boven lopen. Je loopt dan rechtsom en bij de eerste hoek kom je de rotsblokken tegen. Op de andere hoeken zijn inmiddels ook paden “gecreëerd” maar volgens mij was dat niet echt de bedoeling.

Tiger & Turtle in het Ruhrgebied - Reislegende.nl

Tips voor een bezoek aan Tiger & Turtle

’s Avonds wordt Tiger & Turtle mooi verlicht en dan is het ook een stuk rustiger dan overdag. Wil je al het moois meepakken? Ga dan aan het einde van de middag en neem iets mee voor een picknick. Dan kun je fotograferen bij daglicht, tijdens zonsondergang én in het donker met de verlichting aan. Hou er rekening mee dat het winderig is op de heuvel en als het écht hard waait (zoals bij ons) voel je de trappen aardig heen en weer wiebelen. Er zijn overigens geen sanitaire voorzieningen bij Tiger & Turtle.

Landschaftspark Hoheward

Een park waar je aardig wat uurtjes door kunt brengen is Landschaftspark Hoheward in Herten. Halders Hoheward, Hoppenbruch en de Ewald kolenmijn samen vormen dit park. Op de 152 meter hoge berg die ooit uit 3 stortplaatsen bestond vind je meerdere kunstwerken en uitkijkpunten. Het klapstuk is ongetwijfeld het Horizontobservatorium. De basis van dit observatorium heeft een diameter van 88 meter, wat meteen de schaal goed weergeeft. Niet ver van het observatorium vandaan is een zonnewijzer met obelisk te vinden. Andere bezienswaardigheden op deze plek zijn de Drakenbrug, de Ewald-Empore en de verschillende uitkijkpunten. Hoheward wordt veel gebruikt voor recreatie. Je zult er dan ook veel wandelaars, fietsers en recreanten tegen komen. Parkeren is het makkelijkst op de parkeerplaats aan de Herner Straße.

Horizon Observatory in Ruhrgebied - Reislegende.nl
Horizon Observatory, door IURII BURIAK | Shutterstock

Tetraeder in Bottrop

Een ander en misschien nog wel veel indrukwekkender kunstwerk vind ik de Tetraeder in Bottrop, een uitkijktoren waarvan het ontwerp is gebaseerd op een wiskundig viervlak. Toen ik over deze uitkijktoren las was ik niet zo onder de indruk. Toen we aan kwamen rijden en ik de toren bovenop de heuvel zag staan ook niet. Maar eenmaal boven… toen wel. Wat een imposant ding! De Tetraeder staat bovenop een 90 meter hoge steenberg. De stenen, sintels, zijn overgebleven na kolenwasserij en met deze stenen is deze berg opgebouwd. Op de hellingen van de berg groeien bomen en struiken, waar doorheen een pad zigzaggend naar boven loopt. Bovenop de berg liggen losse stenen én staat de Tetraeder. Het voelt bijna als een maanlandschap wanneer je bovenop de steenberg staat, of als een vulkanisch landschap. Ik kan het niet zo goed beschrijven.

Tetraeder in Bottrop, Route door het Ruhgebied - Reislegende.nl

Parkeren bij de Tetraeder

Parkeren kan gemakkelijk en gratis in de Beckstraße aan de westzijde van de berg. Vanaf deze plek kun je het zigzaggende pad naar boven wandelen. Ongeduldige mensen snijden stukken af door tussen de struiken door naar boven te klimmen. Niet helemaal de bedoeling denk ik, maar te zien aan de “paden” die er inmiddels zijn ontstaan gebeurt het veel. Vanaf de zuidzijde kun je ook 387 traptreden pakken naar boven.

De uitkijkplatformen van Tetraeder

De Tetraeder zelf is 60 meter hoog. Het heeft 3 uitkijkplateau’s, waarvan de hoogste 32 meter hoog is. De trap van het eerste naar het tweede plateau hangt aan kabels en kan daardoor behoorlijk heen en weer wiebelen. Ik zie dat hier veel mensen afhaken, als ze dat al niet bij het eerste plateau hebben gedaan waar je door het vloerrooster naar beneden kunt kijken. Vanaf het tweede plateau loop je via een brug met vloerroosters naar een wenteltrap die je naar het derde plateau brengt. Dit plateau kun je rond lopen en waarschijnlijk doen de meeste mensen dat met knikken knieën. Het plateau hangt scheef waardoor je het gevoel hebt dat het kiept. Spannend dus!!

De Tetraeder is het hoogste uitkijkpunt van het Ruhrgebied. Met helder weer kun je een groot gedeelte van het Ruhrgebied overzien. Zo zie je onder meer de Veltins Arena (FC Schalke), Zeche Zollverein en de nog in werking zijnde kokerij Prosper liggen.

Tetraeder in Bottrop, Route door het Ruhgebied - Reislegende.nl

Zeche Zollverein

Het industriecomplex Zeche Zollverein is misschien wel de bekendste plek op de industriecultuur route in het Ruhrgebied. In 1986 kwam alles hier stil te liggen en in 2001 werd Zollverein opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lange tijd was Zollverein de grootste steenkolenmijn van Europa en zelfs van de wereld. Op het terrein van Zollverein vind je het Ruhr Museum, wat heel interessant is om te bezoeken. Vanaf het dak van het museum heb je prachtig uitzicht over het hele complex. Vanaf hier zie je ook mooi de kokerei liggen. Vooral in de zomer wordt er veel georganiseerd op het complex. Evenementen, concerten, foodfestivals en meer. Vanaf juli is het Werksschwimmbad geopend en ook is er in de zomer een open lucht bioscoop.

Het terrein doet georganiseerd aan, vooral het gedeelte waar je het Ruhrmuseum en het Red Dot Design Museum vindt (Schacht XII). Maar als je richting de Kokerei gaat wordt het ineens anders. Hetzelfde gevoel krijg je hier als in Landschaftspark Duisburg-Nord. In je hoofd probeer je je voor te stellen hoe het was in de tijd dat het hier allemaal nog in werking was. Schreeuwende mannen, stoom, hitte… Je kunt je gedachten hier behoorlijk laten weg dwalen!

Gasometer Oberhausen

Even terug naar de werkelijkheid ga je in Gasometer in Oberhausen. De Gasometer werd gebouwd in 1927 en was in die tijd de grootste gastank van Europa. De gashouder had een doorsnede van 67 meter en een hoogte van 117 meter. In 1988 werd de Gasometer buiten gebruik gesteld en in 1993 begon men met aan de ombouw naar tentoonstellingshal.

De voormalige gasdrukschijf werd vastgezet op een hoogte van ongeveer 4 meter waardoor een soort plafond ontstond. Een prachtige, ronde ruimte voor tentoonstellingen. Twee stalen trappen brengen je een verdieping hoger, waar ook ruimte is voor een tentoonstelling. Boven deze “verdieping” is de rest van de ruimte in de gasometer: maar liefst 3000 vierkante meter. Nog steeds de 67 meter doorsnede, waar plek is voor 500 zittende mensen. De zitplaatsen zijn rondom gesitueerd in de vorm van lazy trappen, waar zitzakken liggen. In het midden is plek voor een grote, hangende sculptuur of iets dergelijks. Een glazen lift brengt je helemaal bovenin de gashouder zodat je goed de diepte (of hoogte) kunt ervaren. Met goed weer kun je bovenop de Gasometer vanaf het observatiedeck genieten van het uitzicht.

Gasometer in Oberhausen, route door het Ruhrgebied - Reislegende.nl

Der Berg ruft (De roep van de berg) in Gasometer Oberhausen

Op het moment van ons bezoek is de tentoonstelling Der Berg ruft te zien in Gasometer Oberhausen. Prachtige foto’s in groot formaat over alles wat met bergen, bergbeklimmen, bergvolkeren en natuur in bergachtige gebieden te maken heeft. De tentoonstelling bestaat uit twee verdiepingen en in de grote ruimte hangt een sculptuur van de Matterhorn ondersteboven. Op de sculptuur worden onder meer seizoensveranderingen geprojecteerd. Heel relaxed om even onderuit te liggen in een zitzak en te kijken naar de projectie!

Duitsland liever wandelend ontdekken dan met de auto? Neem dan een kijkje op DuitslandActief.nl, hier vind je veel informatie over wandelen in Duitsland. Wil je meer informatie over wat je met kinderen allemaal kunt doen in het Ruhrgebied? Check dan dit artikel over de RUHR.TOPCARD.

Overnachten in het Ruhrgebied

Overnachten kan in het Ruhrgebied op veel verschillende plekken, in diverse accommodaties. Denk aan een leuke b&b, een hotel, een Tiny house of aan een van de Interhome vakantiewoningen. Een roadtrip maken door het Ruhrgebied is natuurlijk een goed idee, maar ook de verschillende bezienswaardigheden in het Ruhrgebied bezoeken vanuit één vakantie accommodatie is heel goed te doen. Kies een accommodatie die centraal ligt in het Ruhrgebied en pak dan elke dag een andere bezienswaardigheid. Zeker weten dat je een top trip hebt!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button