Kerstmarkt in Durbuy, het kleinste stadje van België

Midden in de Ardennen ligt Durbuy, het kleinste stadje van België. Inwoners van Durbuy beweren zelfs dat Durbuy het kleinste stadje ter wereld is. In ieder geval is het sfeervolle stadje één van de oudste stadjes van de Ardennen. Veel mensen kennen Durbuy als “kerstdorp”. Elk jaar met kerst wordt hier enorm uitgepakt waardoor de kerstmarkt in Durbuy bij menigeen bekend is.

Durbuy, kleinste stadje van België

Durbuy ligt aan de rivier de Ourthe en de geschiedenis gaat hier terug naar de middeleeuwen, toen het stadje ontstond. In die tijd was Durbuy een belangrijke plek, mede omdat je hier een van de weinige overgangen naar de overkant van de rivier vond.

Wanneer je nu aan komt rijden torent Château de Durbuy hoog boven de rivier uit. Dit kasteel, dat in de zeventiende eeuw opnieuw werd opgebouwd, is in privébezit en (helaas) niet voor het publiek toegankelijk.

Kerstmarkt in Durbuy, het kleinste stadje van België - AllinMam.com

Bezienswaardigheden in Durbuy

Bezienswaardigheden in Durbuy zijn o.a. het oude historische centrum van het stadje, Parc des Topiaires, de graanbeurs en de microbrouwerij Marckoff (La Ferme au Cheme). In de omgeving van Durbuy zijn een aantal bijzondere legendestenen en megalieten te vinden en ook het Labyrint van Barbaux is een trekpleister. Durbuy (de hele gemeente) beschikt over een hele lijst met beschermd erfgoed, hetgeen onderdeel uitmaakt van het cultureel erfgoed van België.

Lees ook: 15 leukste kerstmarkten in Nederland en onze buurlanden

Durbuy kerstdorp

Wij komen echter voor de kerstmarkt in Durbuy en het Durbuy kerstdorp, waarover we al zo veel gehoord hebben. En ook voor het stadje zelf, wat in de decembermaand helemaal versierd is met lichtjes.

We parkeren de auto langs de rivier en we zijn niet de enigen. Het is 2 dagen na Kerstmis maar er zijn blijkbaar veel mensen die in de kerstsferen blijven hangen, net als wij!

Als we het stadje inlopen vraag ik me af waar het kerstdorp nou is. Versiering zie ik genoeg: winkels hebben lampjes hangen, er staan kaarsjes voor de deur en etalages hangen vol met kerstdecoratie. En dan ineens hoor ik muziek en een hoop geroezemoes. Maar waar komt het vandaan? We lopen een brug op en dan ineens zie ik het. Onder de brug, in Parc Roi Baudouin, is het kerstdorp! Vanaf de brug kijk je naar de rivier en tot aan de rivier is ook het kerstdorp opgesteld, met op de oever van de rivier de schaatsbaan. Vanaf de brug heb je mooi overzicht over het kerstdorp en we nemen de sfeer even in ons op. De kinderen kunnen niet wachten om door het kerstdorp heen te lopen en dus nemen we de smalle trap naast de brug en zo staan we ineens middenin de drukte.

In het kerstdorp zien we allemaal houten kramen met ambachtslieden, kleding, snoep, dranken en andere lekkernijen. Super sfeervol! Midden op het plein aan de andere kant van de brug staat een ouderwetse draaimolen en voor ik het weet zitten de kinderen op de mooi gedecoreerde paarden naar me te zwaaien.

Lees ook: Fijn familiehotel én leuke uitstapjes in de Ardennen

Kerstmarkt in Durbuy

Het is heerlijk rustig weer, koud, maar het zonnetje schijnt. We lopen op ons gemak door het kerstdorp en eten wat en drinken wat. Daarna zoeken we de rust op, denken we. Wanneer we het kerstdorp verlaten komen we op de kerstmarkt terecht, die een heel stuk doorloopt langs het oude centrum van het stadje. Ook hier weer veel kramen met eten, verwarmde terrassen, activiteiten voor kinderen en veel meer.

Kerstmarkt in Durbuy, het kleinste stadje van België - AllinMam.com

We slenteren door de oude keienstraatjes en steegjes. Het is hier echt alsof je terug bent in de middeleeuwen, ongelooflijk. De tijd lijkt stil te hebben gestaan! Vooral nu in de winter, met kale bomen, ziet alles er wat grauwig uit. Precies zoals ik me de middeleeuwen altijd voorstel :-)

Als de zon zakt en we het toch echt koud krijgen duiken we een café in en drinken we warme chocolademelk. Bij onze chocolademelk krijgen we mutsen, komt dat even goed uit. We zijn vervolgens wel meteen een bezienswaardigheid wanneer we alle vier met dezelfde mutsen door de straatjes lopen maar ik vind het prima. Ze zijn heerlijk warm :-)

Lees ook: Grotten van Hotton, 65 meter afdalen op zoek naar een rivier

Openingstijden kerstmarkt in Durbuy

Heb je zin in een leuk uitstapje tijdens de kerstvakantie, of vroeger in december? Dan is het bezoeken van de kerstmarkt in Durbuy echt een aanrader. Je vindt Durbuy op een uur rijden vanaf van Brussel. Vanaf Utrecht is het 3 uur rijden. Van 25 november 2022 tot 8 januari 2023 kun je in Durbuy de kerstmarkt bezoeken. Op dagen dichterbij kerstmis zelf is er ook een kerstdorp én een schaatsbaan. Hieronder vind je de openingstijden van de kerstmarkt.

Openingstijden kerstmarkt in Durbuy

Van 25 november tot 18 december 2022 op vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 20:00 uur
Van 19 december 2022 tot 2 januari 2023 dagelijks van 12:00 tot 20:00 uur
Van 3 januari tot 8 januari 2023 dagelijks van 16:00 tot 20:00 uur

Lokatie

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button