Kaunertaler Gletscherstrasse, één van de mooiste panoramawegen van Oostenrijk

Ik heb altijd al iets gehad met bergen. In de winter of in de zomer; het maakt niet uit. Ik vind het altijd prachtig en ik voel me er thuis. Er is zó veel moois te ontdekken in bergachtig gebied! Adembenemende vergezichten, heldere meren, groene weiden waar koeien grazen met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond… ik hou er van. En waar kun je dit alles beter aanschouwen dan in Oostenrijk? Hoogzomer zijn we te gast in Kaunertal. Naar mijn idee 1 van de mooiste en minst toeristische regio’s in Tirol. We rijden de Kaunertaler Gletscherstrasse (Kaunertaler Gletscherstraße / Panoramastraße) die begint in het kleine dorpje Feichten. De 26 kilometer lange hoogalpiene weg brengt je uiteindelijk bij de onderzijde van de gletscher Weißseeferner, ook wel de Kaunertaler Gletscher genoemdEen weg die nog mooier blijkt dan ik vooraf had kunnen bedenken.

Lees ook: Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien in Oostenrijk

Waar ligt Kaunertal?

Kaunertal ligt in Tirol, in het district Landeck. Het dal wordt omringd door bergen met hoogtes van 3000 meter en hoger. Kaunertal is relatief rustig en lijkt nog niet echt ontdekt door het toerisme. Tussen 1961 en 1964 werd in het achterste deel van het Kaunertal het stuwmeer Gepatschspeicher (Gepatsch-Stausee) aangelegd. Vandaag de dag is het stuwmeer een ware bezienswaardigheid waar je langs rijdt op weg naar de Weißseeferner gletsjer. In Kaunertal vind je een aantal dorpen waarvan Feichten op 1287 meter de bekendste is.

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Feichten, uitvalsbasis voor de Kaunertaler Gletscherstrasse

Feichten biedt als enige dorp in Kaunertal toegang tot de Kaunertaler Gletscherstrasse. Het is een klein dorp met maar 600 mensen en het ligt ontzettend mooi ingeklemd tussen steile berghellingen. Vanuit Feichten kun je makkelijk dagtrips maken naar Pfunds, Nauders en Fendels. Zeker wanneer je met het gezin op vakantie bent is er in de buurt erg veel te doen. Het gebied leent zich ook uitermate goed voor het maken van wandelingen. Niet alleen voor de geoefende wandelaar maar ook voor de minder geoefende wandelaar én voor ouders met kinderen. In de buurt liggen diverse berghutten waar mooie wandelroutes naartoe leiden, zoals o.a. de Verpeilhutte.

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Tol Kaunertaler Gletscherstrasse / Panoramastraße

Om de Kaunertaler Gletscherstrasse te rijden moet tol worden betaald. Dit kan bij het tolhuisje wat je na een paar minuten vanzelf tegen komt wanneer je vanuit het centrum van Feichten de weg volgt richting de Gepatsch-Stausee. Voor een auto of minivan met maximaal 5 personen bedragen de tolkosten €25,00 (zomer 2020).

Glacial Pothole

De eerste bezienswaardigheid dient zich al snel aan en deze is nog niet zo lang geleden pas ontdekt. In de zomer van 2006 kwam er na een modderstroom een glacial pothole bloot te liggen. Na uitgebreid onderzoek bleek de pothole meer dan 10.000 jaar oud te zijn. Hij werd ooit gevormd door smeltwater dat door crevasses naar beneden stroomde.

Lees ook: Wandel naar de Benni Raich Brücke in Pitztal

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

De weg lijkt vervolgens mooier en mooier te worden. En dit is nog maar het begin! Alles is super groen en langs de weg hoor je luid het water naar beden stromen in de beek. Eigenlijk alleen hier aan merk je dat je op deze plek al behoorlijk stijgt, zonder het daadwerkelijk door te hebben. Even later komen de eerste haarspeldbochten. De eerste van in totaal 29 bochten, die allen worden aangegeven op de kaart die we kregen bij het tolhuisje.

De Gepatsch-Stausee

Eenmaal aangekomen bij de Gepatsch-Stausee zien we voor zo’n 6 kilometer geen haarspeldbochten. Precies de lengte van het 2.6 km² grote stuwmeer. Het uitzicht over het water is prachtig, met de besneeuwde bergtoppen in de verte. Aan het begin van het stuwmeer vind je Café Seepanorama Kaunertal, een aanrader voor een tussenstop. Op het terras kun je genieten van een drankje én van het mooie uitzicht over het Gepatsch stuwmeer. Vergeet niet een stukje over de dam te lopen voor je weer in de auto stapt, pas dan lijkt het of de grootte van het stuwmeer echt tot je doordringt.

Lees ook: 5 voordelen van een zomervakantie in de bergen

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl
Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Op de 26 kilometer die je aflegt op de Kaunertaler Gletscherstrasse is het hoogteverschil uiteindelijk ruim 1500 meter. En dat merk je zo nu en dan. Vooral wanneer je een aantal haarspeldbochten achter elkaar hebt met hellingspercentages rond de 12% schieten je oren een aantal keren dicht. Maar wat is het uitzicht mooi! En probeer je niet alleen op de weg voor je te concentreren. Zet zo nu en dan de auto op daarvoor bestemde parkeerplekken en kijk ook eens achterom. Hoe hoger je komt hoe mooier het zicht op de Gepatsch-Stausee!

Gepatschhaus, één van de oudste berghutten

Niet ver na het Gepatsch stuwmeer kom je Gepatschhaus tegen. Gepatschhaus is de eerste door German Alpine Club (Deutscher Alpenverein) gebouwde berghut. De hut werd in 1873 gebouwd en is in de jaren daarna diverse malen uitgebreid. In 1895 werd naast de berghut de kapel Maria Schnee gebouwd. In 2005 werd de berghut ingrijpend gerenoveerd en sinds 2013 staat Gepatschhaus op de lijst met beschermde monumenten.

Vooral bij wandelaars en bergbeklimmers is de hut erg geliefd. Het is een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in de buurt. Door de ligging aan de Kaunertaler Gletscherstrasse is het ook in de winter een goede plek om te overnachten, aangezien je makkelijk de auto kunt pakken om naar de gletsjer te rijden voor het skiën. Je moet echter niet al te veel luxe verwachten wanneer je hier overnacht. Er zijn 2-persoons kamers maar ook kamers voor 5 personen die je met elkaar deelt. Ook toiletten en douches deel je met andere gasten. De prijzen zijn daardoor erg interessant: 1 nacht verblijf met ontbijt én diner kost €54,50 voor een volwassenen en €30,00 voor kinderen tot 14 jaar (zomer 2018). Bekijk hier de actuele prijzen.

Ook wanneer je hier niet overnacht in Gepatschhaus is het leuk om hier even te stoppen. Vanaf deze plek is het uitzicht tussen de bomen door over de Gepatsch-Stausee prachtig. Als je hier met kinderen bent kunnen ze even lekker rondrennen en spelen terwijl je zelf geniet van een drankje. En natuurlijk van het prachtige uitzicht.

Gepatschhaus - Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Fernergarten, een waar klimparadijs

Een volgende plek om absoluut even te stoppen is Fernergarten in bocht 15. Genoeg plek hier om je auto even te parkeren en aan beide zijden van de weg te genieten van het verbluffend mooie uitzicht. Heb je de tijd? Maak hier dan een korte wandeling langs de Fagge. Heerlijk om niets anders te horen dat het snelstromende water! Fernergarten is vooral geliefd bij bergbeklimmers. Er zijn maar liefst 26 klimroutes in dit gebied te vinden van zo’n 150 meter breed en 100 meter hoog, in verschillende moeilijkheidsgraden.

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl
Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl
Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Gemzen, steenbokken, marmotten en… koeien

Wanneer je dol bent op wild spotten is het tijdens je rit over de Kaunertaler Gletscherstraße zaak om je ogen goed open te houden. En dan heb ik het natuurlijk niet over de koeien, want die kom je hier overal tegen. Er worden met regelmaat gemzen en steenbokken gesignaleerd. Verrekijker of camera met telelens in de aanslag dus! Ook marmotten zijn op diverse plekken goed te zien. Een plek waar de kans groot is dat je marmotten ziet zijn de eerste haarspeldbochten ná de bocht bij Fernergarten. Er is hier plek langs de kant van de weg om je auto even te parkeren en op zoek te gaan. Marmotten zijn ontzettend nieuwsgierig. Maar wees snel, want voor je oogcontact hebt gemaakt zijn ze alweer in hun hol verdwenen :-)

Koeien komen we hoe hoger we komen steeds meer tegen. Ze lopen los rond en zo nu en dan is geduld een schone zaak. Ze lijken het extra leuk te vinden om midden op de weg te lopen. Dat je niet te makkelijk moet denken over encounters met koeien blijkt wel uit de folders die je op verschillende plekken mee krijgt.

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl
Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl
Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Boven de bomengrens

Rond de 2000 meter hoogte kom je de laatste dennenbomen tegen. De weg slingert zich er met talloze haarspeldbochten tussendoor. En dan is het over met de bomen. Rotsachtig landschap komt er voor in de plaats. Groene weides, beekjes met snelstromend water, watervallen en besneeuwde bergtoppen. Een lust voor het oog, werkelijk waar. Wat is de zomer toch mooi in de bergen!

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Wandelen naar Verborgener See

Een leuke wandeling om onderweg te maken is de wandeling naar de Verborgener See. Je kunt de auto parkeren op de parkeerplaats tussen bocht 19 en bocht 20. De wandeling is 5 kilometer heen en terug en dus ook geschikt om te maken met kinderen. Het hoogteverschil is heel goed te doen, 285 meter. Helemaal wanneer je er de tijd voor neemt. Picknick onderweg, bouw met de kinderen een dammetje in de beek (wanneer het water niet te snel stroomt uiteraard) of ga op zoek naar marmotten. Een landschap als dit is voor kinderen 1 grote speeltuin! De Verborgener See doet zijn naam eer aan: het meer ligt echt verscholen tussen berghellingen in. Er zijn niet veel mensen die deze wandeling maken, het is dus lekker rustig!

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Bij bocht 21 kun je stoppen voor een wandeling rond de Weißsee. Er zijn veel mythes rondom dit meer. Zo wordt er gezegd dat je meer energie krijgt wanneer je op een bepaalde manier het meer rond loopt en loop je de andere kant op dan maakt het je juist rustiger.

Het eindpunt is bereikt: de Kaunertaler Gletscher

Als we aankomen op 2750 meter zijn we aan het einde van de Kaunertaler Gletscherstrasse. We parkeren de auto en pakken de Karlesjochbahn omhoog (€19,00/volwassenen, €13,00/kind, onder 6 jaar gratis, zomer 2017). De gondel brengt ons over de Weißseeferner gletsjer naar het uitkijkplatform op 3.108 meter hoogte. Vanaf deze plek heb je uitzicht over 3 landen: Oostenrijk, Italië én Zwitserland. Vanaf dit punt heb je ook zicht op de hoogste bergen in deze regio, waaronder de Weißseespitze (3518m) en de Weißkugel (3.712m). Bovenop het platform kun je met je ene been in Oostenrijk en met je andere been in Italië staan. Grappig!

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl
Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

De Kaunertaler gletsjer van binnen bekijken

Een bijzondere plek op de Weißseeferner / Kaunertaler gletsjer is het gedeelte waar je de gletsjer van binnen kunt bekijken. Er is een tunnel gemaakt in de gletsjer, waar je goed kunt zien hoe het ijs is opgebouwd. Door het smelten van de gletsjer is het in de tunnel erg nat, het lijkt er gewoon te regenen. Een aanrader dus om regenkleding mee te nemen wanneer je het ijs van de andere kant gaat bekijken.

Kaunertaler Gletscherstraße, 1 van de mooiste wegen van Oostenrijk - Reislegende.nl

Bergrestaurant Weißseeferner

Ben je klaar met rondkijken op (en in) de gletsjer? Dan is het terras van bergrestaurant Weißseeferner een fijne plek om even te relaxen en te genieten van een drankje. Je hebt vanaf hier mooi zicht op de gletsjer en op de speeltuin, indien je hier samen met je kinderen bent.

Skiën op de Kaunertaler Gletscher

Jaren geleden was het ook in de zomer mogelijk om te skiën op de Kaunertaler Gletscher (Weißseeferner). Die tijd is helaas voorbij. Net als op heel veel andere plekken op de wereld hebben ze ook hier te maken met steeds minder sneeuw en smeltende gletsjers. Op verschillende plekken zie je dan ook enorme zeilen liggen waaronder in de zomer grote bergen met sneeuw bewaard worden.

In de winter zijn er op de Kaunertaler Gletscher echter volop mogelijkheden om te skiën (zelfs van oktober t/m mei). Dat lijken niet veel mensen te weten; het is hier in de winter dan ook niet druk. Hecht je waarde aan rust dan is dit in de winter misschien wel the place to be. Ik hoor van mensen die hier al eens geweest zijn om te skiën in de winter dat er geen wachtrijen zijn bij de liften en dat te sneeuwcondities perfect zijn. Je moet er wel elke dag een stukje voor rijden, maar je krijgt er rustige pistes voor terug. Overigens kun je je auto al eerder langs de Kaunertaler Gletscherstrasse parkeren en de stoeltjeslift naar boven nemen. Dat scheelt weer een stukje autorijden :-)

Openingstijden Kaunertaler Gletscherstrasse / Panoramastraße

In principe kun je de Kaunertaler Gletscherstrasse het hele jaar door rijden, alhoewel het in de winter voor kan komen dat de weg door zware sneeuwval of lawinegevaar gesloten is. Het hele jaar door gaat de slagboom bij het tolhuisje in Feichten open om 07.00u in de ochtend. In juni is de weg open tot 19.30u, in juli tot 20.00u en in augustus tot 18.00u. Van september t/m mei is de weg vanaf 17.00u dicht.

Naturparkhaus Kaunergrat - Reislegende.nl
Naturparkhaus Kaunergrat - Reislegende.nl

Tip: Naturparkhaus Kaunergrat

Er is zó veel meer te doen in deze regio. Zo is Naturparkhaus Kaunergrat leuk om te bezoeken met mooi weer. Voor het Naturparkhaus ligt Gacher Blick, een uitkijkplatform vanwaar je uitzicht hebt op een deel van het Kaunergrat Naturpark. In het Naturparkhaus vind je Café-restaurant Gachenblick met een fijn dakterras (én met speeltuin indien je met kinderen bent) waar je goed kunt eten. Binnen is een tentoonstelling over o.a. de verschillende habitats in Naturpark Kaunergrat. De tentoonstelling is interessant maar niet erg uitgebreid. Ik zou hier met slecht weer niet speciaal naartoe rijden omdat je dan binnen iets te doen hebt. Met mooi weer echter, in combinatie met het terras en het mooie uitzicht van Gacher Blick is het zeker de moeite waard.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button