Heidelberg Altstadt, bezienswaardigheden en tips

In het hart van Duitsland, langs de oevers van de rivier de Neckar, ligt Heidelberg. Heidelberg is vooral bekend om zijn universiteit en het imposante Schloss Heidelberg maar trekt ook de aandacht vanwege zijn goed bewaarde Altstadt. In de Altstadt van Heidelberg zet je echt een stap terug in de tijd. Hier loop je door smalle straatjes en over eeuwenoude pleinen, langs barokke gebouwen. En dat allemaal aan de voet van de heuvel Königstuhl, met zicht op het kasteel van Heidelberg. Tijdens mijn bezoek aan Heidelberg ben ik aardig onder de indruk van de mooie Altstadt. En dat ondanks het grauwe, regenachtige weer. In dit artikel neem ik je mee langs verschillende bezienswaardigheden in de Altstadt, maar geef ik je ook een aantal tips buiten het historische centrum van Heidelberg.

Karl-Theodor-Brücke

Een brug die meteen in het oog springt tijdens een bezoek aan Heidelberg is de Karl-Theodor-Brücke, ook wel de Oude Brug genoemd. De originele brug over de rivier de Neckar werd tussen 1786 en 1788 gebouwd op de plek waar eerder eeuwenlang verschillende houten bruggen stonden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de brug opgeblazen door Duitse soldaten, waarna hij na de oorlog opnieuw werd opgebouwd. Aan het begin van de 21e eeuw werd de Karl-Theodor-Brücke opgenomen op de de lijst van World Monuments Fund, een organisatie die zich inzet voor het behoud van historisch en cultureel erfgoed.

Heidelberg Alte Brucke Altstadt Duitsland - Reislegende.nl
Alte Brucke Heidelberg Altstadt Duitsland - Reislegende.nl

Brückenaffe

De Brückenaffe van Heidelberg zorgt voor een humoristische twist op de brug. Het bronzen kunstwerk, gecreëerd door Professor Gernot Rumpf, werd in 1979 geplaatst. Het beeld geeft een knipoog naar de geschiedenis van de stad. Er was sinds de 15e eeuw al een brugaap te vinden op de brug maar deze verdween door de vernietiging van de brug tijdens de Pfälzische Erbfolgekrieg. De brugaap is een behoorlijke toeristische attractie in Heidelberg; er zijn veel mensen die met de aap op de foto willen.

Brückenaffe Heidelberg - Reislegende.nl

Brückentor

De hoofdtoegang tot de stad werd eeuwenlang beschermd door de op deze plek aanwezige bruggen en de op de oever staande Brückentor. De Brückentor heeft in het verleden echter niet alleen dienst gedaan als hoofdtoegang maar ook als wachthuis en gevangenis.

Brückentor Heidelberg Altstadt Alte Brucke en Karsltor Duitsland - Reislegende.nl

Historische gebouwen in Heidelberg Altstadt

Het meest in het oog springende historische gebouw in Heidelberg is ongetwijfeld het kasteel: Heidelberger Schloss. In de Altstadt zelf staan echter ook veel eeuwenoude gebouwen. Wandelend door het centrum kijk je je ogen uit, zeker in de buurt van de Marktplatz. Rijkelijk versierde gevels, mooie torentjes en sierlijke dakkapellen; als je van historische architectuur houdt ben je hier op de goede plek.

Haus zum Ritter St. Georg

In de Hauptstraße, recht tegenover de imposante de Heiliggeistkirche, springt meteen het Huis zum Ritter St. Georg in het oog. Het werd gebouwd in 1592 door linnenhandelaar Charles Bélier. Het gebouw valt meteen op door de trapgevel, een gevelsoort die bij veel gebouwen voor de verwoesting van de stad te zien was. In de loop van de tijd heeft het dienst gedaan als stadhuis (van 1693 tot 1703) en sinds de Dertigjarige Oorlog wordt het gebouw gebruikt als hotel.

Heidelberg Altstadt historische gebouwen Duitsland - Reislegende.nl

Rathaus

Het Rathaus (stadhuis) van Heidelberg werd aan het begin van de 18e eeuw gebouwd, meteen na de Pfälzischer Erbfolgekrieg. Het gebouw heeft diverse barokke kenmerken en het is goed te zien dat er meerdere keren is aangebouwd en uitgebreid. Het grenst aan de Marktplatz, het plein dat bekend staat om de mooie Hercules fontein. Twee keer per week is er markt op het plein, in de zomermaanden worden er diverse evenementen georganiseerd en zijn er terrassen te vinden van omliggende restaurants.

Waterbronnen in Heidelberg Altstadt

Heidelberg Altstadt is bekend om de vele waterbronnen die er te vinden zijn, waarvan de Hercules fontein (Herkules-Brunnen) misschien wel de meest bekende is. Het is leuk om een wandeling te maken langs de verschillende bronnen. Op deze pagina zie je waar de bronnen precies te vinden zijn en kom je ook meer te weten over de achtergrond.

Heidelberg Altstadt oude gebouwen Duitsland - Reislegende.nl

Palais Boisserée

In de Hauptstraße van Heidelberg staat nog een ander opvallend gebouw in neoclassicistische stijl: Palais Boisserée. Het werd aan het begin van de 18e eeuw gebouwd in barokke stijl, deed eerst dienst als woonhuis en later als residentie van twee bekende broers die er schilderijen tentoonstelden. In de 19e eeuw werd het het gebouw omgebouwd van barokke stijl naar neoclassicistische stijl. Vandaag de dag is het Germanistische Seminar van de universiteit in het gebouw gevestigd.

Heiliggeistkirche

Op de plek van de Heiliggeistkirche stond in de 13e eeuw al een kerkgebouw. De huidige kerk werd echter gebouwd aan het begin van de 15e eeuw, de toren volgde een eeuw later. Het barokke dak kwam pas in de 18e eeuw. Ooit werden keurvorsten begraven onder het koor maar deze graven werden vernietigd tijdens de Pfälzische Erbfolgekrieg. Lange tijd was er in de kerk een scheidingsmuur te vinden. De ene kant van de kerk werd gebruikt door de evangelische gemeente, de andere kant door de katholieke gemeenschap.

Heidelberg Heiliggeistkirche Altstadt Duitsland - Reislegende.nl

Studentenkarzer

Mocht je wat meer tijd hebben in Heidelberg en meerdere gebouwen willen bezoeken dan is het Studentenkarzer een aanrader. Studentenkarzer is een historische gevangenis gebouwd in de 18e eeuw die ooit diende als strafinrichting voor studenten. Je vindt hier cellen met graffiti en tekeningen van studenten die hier opgesloten hebben gezeten.

Ruprecht-Karls-Universiteit

De Ruprecht-Karls-Universiteit van Heidelberg is de oudste van Duitsland; de universiteit werd aan het einde van de 14e eeuw opgericht. Je kunt een kijkje nemen bij het oude universiteitsgebouw dat gebouwd werd aan het begin van de 18e eeuw. Hier vind je onder meer de prachtige uit hout opgetrokken representatiezaal (Alte Aula), het Universitätsmuseum en het hierboven al beschreven Studentenkarzer. Een echte tegenhanger van dit mooie historische gebouw is de nieuwe universiteit, gebouwd in sobere stijl aan het begin van de 20e eeuw.

Universitätsbibliothek

Vlak naast de oude universiteit vind je de Universiteitsbibliotheek, gebouwd aan het begin van de 20e eeuw in renaissancestijl, met invloeden van de jugendstil. Totaal anders dan de nieuwe universiteit, die enige tijd later werd gebouwd. Echt een plaatje, zeker even langs lopen dus!

Heidelberg universiteit bibliotheek - Reislegende.nl

Karlstor

In het oostelijke deel van Heidelberg staat Karlstor, een triomfboog gebouwd in het tweede deel van de 18e eeuw die dienst deed als stadspoort. Volg je de Hauptstraße vanuit de Altstadt in oostelijke richting dan kom je hem vanzelf tegen.

De Neckar

De rivier de Neckar is een zijrivier van de Rijn die ontspringt in het Zwarte Woud. In Heidelberg neemt de rivier een heel prominente plek in; alles vindt plaats rondom het water. De Altstadt ligt direct op de oevers en vanaf de overkant van het water heb je prachtig zicht op het kasteel én op de Altstadt. Je kunt mooie wandelingen maken over de wandelpaden laag langs het water.

Neckar rivier Heidelberg Altstadt Duitsland - Reislegende.nl

Schloss Heidelberg

Het echte symbool van Heidelberg is veruit Schloss Heidelberg. Het kasteel werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw op de flanken van de berg Königstuhl. Aan het einde van de 17e eeuw werd het zwaar beschadigd tijdens de Negenjarige Oorlog; hierna werd het nooit helemaal teruggebracht in originele staat. Met een treintje kun je omhoog om het kasteel te bezoeken. Helaas hebben wij hier tijdens ons bezoek geen tijd voor; een reden om nog eens terug te gaan naar Heidelberg!

Schloss Heidelberg en Altstadt Duitsland - Reislegende.nl

Heiligenberg

Aan de overkant van de Altstadt ligt de Heiligenberg. Je kunt hier mooie wandelingen maken en onder meer de klooster ruïnes van St Michael en Thingstätte (openluchttheater) bezoeken. Vanaf de Heiligenberg heb je gaaf uitzicht op de Altstadt, de hiervoor gelegen rivier de Neckar, het kasteel én de Oude Brug.

Philosophenweg en Schlangenweg

Op de flanken van de Heiligenberg ligt de Philosophenweg, een weg die vroeger veel bewandeld werd door studenten. Ook hier geldt dat je een mooi zicht hebt op de Altstadt, het kasteel en de rivier. Tijdens ons bezoek aan Heidelberg lopen wij hier een tijdje rond; lees meer over deze wandeling in het artikel over de Philosophenweg en Schlangenweg in Heidelberg.

Parkeren in Heidelberg

Parkeren in Heidelberg kan op diverse plekken. Wij parkeren in een E.B. Parking, dichtbij de Theodor-Heuss-Brücke. Vanaf hier loop je zo de Altstadt in. Je kunt ook eerst te voet oversteken naar de andere kant van de rivier en vervolgens via de Oude Brug oversteken de Altstadt in. Dan heb je meteen een leuke wandeling te pakken! Rij je liever geen parkeergarage in? Dan is er ook een parkeerplaats iets verderop (adres: Plöck 27).

Heidelberg Altstadt en Neckar rivier Duitsland - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button