Mooie plaatsen en bezienswaardigheden in Thüringen

Duitsland is populair als vakantiebestemming, dat is bij iedereen wel bekend. Toch komen veel bezoekers terecht in deelstaten als Noordrijn-Westfalen (Winterberg, Eifel), Rijnland-Palts (Moezel) of Beieren. Jammer, want Thüringen is qua afstand niet veel verder en er is ontzettend veel te zien. Deze deelstaat beschikt over een groen, glooiend landschap met sfeervolle steden en het wemelt er van de kastelen. Ik zet graag een aantal leuke plaatsen en bezienswaardigheden in Thüringen voor je op een rijtje.

De deelstaat Thüringen

De deelstaat Thüringen ligt middenin Duitsland. Vroeger bestond de regio uit meerdere hertogdommen, pas in 1920 werden al deze kleinere gebieden samengevoegd. Het is nog goed zichtbaar wanneer je door het heuvelachtige landschap rijdt. Waar je ook bent in Thüringen, bijna altijd zie je ergens in de omgeving 1 of meerdere kastelen (of ruïnes) bovenop heuveltoppen staan.

Bekende plaatsen in Thüringen

Vanaf Utrecht is het een kleine 6 uur rijden naar Erfurt, de hoofdstad van Thüringen. In het noorden van Thüringen vind je uitlopers van de Harz, in het zuiden ligt het Thüringer Woud. In het midden van Thüringen, nagenoeg op een horizontale lijn, liggen de meest bekende steden: Eisenach, Erfurt, Weimar, Gotha en Jena.

Lees ook: 20 bezienswaardigheden in Goslar, aan de noordkant van de Harz

Eisenach

Eisenach is de eerste stad die je tegenkomt wanneer je vanuit Nederland Thüringen in rijdt. De bekende componist Johann Sebastian Bach werd geboren in Eisenach en Maarten Luther mocht de stad als woonplaats betitelen. Daarnaast is Eisenach ook bekend door de autoproductie.

Eisenach Thüringen - Reislegende.nl

Bezienswaardigheden in Eisenach

Het is een aanrader om een kijkje te nemen in het Bachhuis. Hier lees je alles over de levensloop van de beroemde componist Johann Sebastian Bach. Het Lutherhaus is het huis waar Maarten Luther tijdens zijn schooltijd 3 jaar woonde en tevens één van de oudst nog in goede staat verkerende vakwerkhuizen van heel Thüringen.

Bachhaus Eisenach Thüringen - Reislegende.nl
Lutherhaus Eisenach Thüringen - Reislegende.nl

De Wartburg in Eisenach

De Wartburg is een belangrijke plek in Eisenach. Het kasteel staat bovenop een 441 meter hoge heuvel en je hebt er een weids uitzicht over de stad Eisenach en omgeving. De Wartburg werd in het tweede deel van de 11e eeuw gesticht en is het enige kasteel in Duitsland met een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de Wartburg is veel te zien uit verschillende perioden. De kans is groot dat de met glasmozaïek versierde kamer van Elisabeth, de ridderzaal en de feestzaal veel indruk op je maken.

De Wartburg Eisenach Thüringen - Reislegende.nl
De Wartburg Eisenach Thüringen - Reislegende.nl

Hainich National Park

Vanuit Eisenach rij je in een half uurtje naar Hainich National Park. Er zijn in Europa maar op een paar plekken inheemse beukenbossen te vinden. Hainich is één van die plekken. In 2011 werd het park opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa.

Kom je het park binnen bij het Thiemsburg visitors center dan kun je een wandeling maken over het 530 meter lange boomkroonpad. Het pad heeft een hoogte variërend tussen de 13 en 24 meter waardoor je mooi het nationaal park van boven kunt bekijken. Vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren wat ten midden van het 8-vormige boomkroonpad staat is het uitzicht over de omgeving helemaal verbluffend! In het visitors center zelf heb je een tentoonstelling over de inheemse beuk in het algemeen en over alles wat er in het nationaal park leeft. Lees je liever niet in het Engels of Duits dan kun je gebruik maken van een audio guide in het Nederlands.

Er is geen specifiek seizoen aan te raden voor een bezoek aan Hainich. Zo staat het bos in het voorjaar vol met gekleurde bloemen en wilde knoflook. Voor een heel groen bos moet je midden in de zomer komen. Voor prachtige herfstkleuren is het najaar dé tijd om Hainich te bezoeken. De beuk kleurt dan rood, wat samen met alle andere tinten groen en geel zorgt voor een spectaculair beeld.

Hainich National Park Thüringen - Reislegende.nl
Hainich National Park Thüringen - Reislegende.nl

Erfurt

In Erfurt ga je terug naar de middeleeuwen in het oude centrum. Hier is veel intact gebleven, zelfs na de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend is de Krämerbrücke, een brug van 125 meter lang die vol staat met middeleeuwse huisjes. Vroeger waren dit 62 huisjes, maar in de loop van de tijd zijn de huisjes samengevoegd en nu zijn het er 32. Op twee plekken stroomt het water van de Gera rivier onder de brug door. Doordat dit om een aftakking van de rivier gaat is het water gemiddeld 20 centimeter hoog, waardoor het in de zomer een populaire plek is voor het opzoeken van verkoeling.

Erfurt uitzicht over Krämerbrücke Thüringen - Reislegende.nl

Bezienswaardigheden in Erfurt

Naast de Krämerbrücke zijn er veel andere bezienswaardigheden in Erfurt. Te veel om op te noemen eigenlijk! Een interessante plek is de oude Synagoge. Eeuwenlang lijkt de Synagoge vergeten te zijn, tot hij in de jaren ’90 werd herontdekt. In de kelder van de Synagoge is de schat van Erfurt te bezichtigen. Deze schat werd in 1998 tijdens bouwwerkzaamheden gevonden en bestaat 28 kilo zilver en goud. Het meest opzienbarende stuk in de schat is een Joodse trouwring van goud.

Erfurt Altstadt Thüringen - Reislegende.nl

Voor een mooi uitzicht kun je de toren van de Ägidienkirche beklimmen. Vanaf hier kijk je over de Krämerbrücke en over heel Erfurt uit. In de verte zijn de Mariendom en de St. Severi zichtbaar, die naast elkaar op de Domheuvel staan. Het Augustinerkloster is een andere mooie plek om te bezoeken, zowel voor de geschiedenis liefhebber als voor de liefhebber van architectuur. Maarten Luther leefde hier een tijd als monnik en in het gebouw is een tentoonstelling over zijn leven te zien.

Lees meer over deze mooie stad in ons artikel 13 bezienswaardigheden in Erfurt.

Erfurt Augustineklooster Thüringen - Reislegende.nl

Kasteel Leuchtenburg

Het is vanuit Erfurt een uurtje rijden naar kasteel Leuchtenburg. Het kasteel ligt op een 400 meter hoge heuveltop en in het oude gedeelte zijn een hoop authentieke ruimtes te bezichtigen. In het nieuwe gedeelte is een permanente tentoonstelling te zien: Porselein werelden. De tentoonstelling laat je de geschiedenis van porselein zien, van over heel de wereld. Uiteraard staat Thüringer porselein hier in de spotlights. Een plek die je in het kasteel niet mag overslaan in de porseleinen kapel. Deze kapel is oecumenisch ingewijd waardoor er gedoopt en getrouwd kan worden. Na een bezoek aan de tentoonstelling kun je een wens schrijven op een porseleinen bord en deze vanaf de 20 meter hoge Skywalk naar beneden gooien. Brengt geluk zeggen ze :-)

Lees in dit artikel meer over mijn bezoek aan het bijzondere kasteel Leuchtenburg.

Kasteel Leuchtenbrug tentoonstelling porselein werelden bezienswaardigheden in Thüringen - Reislegende.nl

Weimar

Ook de stad Weimar is een bezoek meer dan waard als je in Thüringen bent. Weimar is een bruisende stad met veel culturele waarde. In de stad staan veel grote, historische gebouwen waardoor het groots aan doet, terwijl het qua oppervlakte helemaal niet zo groot is. Er zijn volop restaurants en gezellige terrasjes te vinden in het centrum. Weimar is erg geliefd bij studenten. De Bauhaus universiteit is er gevestigd wat ervoor zorgt dat er jongeren van over heel de wereld in Weimar studeren.

Bauhaus universiteit - Weimar - Reislegende.nl

Bezienswaardigheden in Weimar

Weimar beschikt over veel stadstuinen en parken. Eén van de meest bekende parken is Park an der Ilm, waar ook het tuinhuis van Goethe (Romeinse huis) te vinden is. Slot Weimar ligt aan de noordzijde van het park. Meer groen is te vinden rondom Slot Belvedere. Dit mooie slot, dat diende als zomerresidentie van hertog van Saksen-Weimar Ernst August, ligt bovenop een heuvel aan het einde van de Belvederer Allee. Volop mogelijkheden tot wandelen hier door prachtig aangelegde tuinen en dichte bossen. En op veel plekken mooi uitzicht over de stad Weimar.

Slot Belvedere Weimar - Reislegende.nl

Het nieuwe Bauhaus Museum is voor liefhebbers van architectuur en kunst een must om te bezoeken. Het ligt tegenover het Gauforum, wat tussen 1937 en 1945 werd gebouwd door de Nationaal Socialisten. Deze gebouwen zijn enorm en moesten door hun formaat vooral uitstralen dat de Nationaal Socialisten de macht hadden.

Andere bezienswaardigheden in Weimar zijn de Anna Amalia bibliotheek, het Goethe-Schiller monument, het huis van Liszt, de Petrus en Pauluskerk en Fürstengruft, de crypte waar diverse leden van de hertogelijke familie begraven zijn, alsook Goethe en Schiller.

Park an der Ilm Slot Weimar Thüringen - Reislegende.nl

Weimarer Land

Het gebied om Weimar heen staat bekend als Weimarer Land. Heuvels, authentieke dorpjes en eindeloos veel weilanden; dat is wat je mag verwachten als je door Weimarer Land heen rijdt. Benieuwd naar hoe men hier vroeger leefde? Je kunt het zien in openluchtmuseum Hohenhelden. Weimarer Land leent zich uitermate goed voor wandelingen en fietstochten. Stap je op de fiets of ga je wandelen dan is Buchfart een leuke stop tijdens je tocht. Je vindt hier een vrij zeldzame, 43 meter lange houten brug die geheel overdekt is. De brug ligt naast de Buchfarter-molen. Al eeuwenlang wordt hier meel gemaakt. De Duitse bakkerij naast de brug maakt nog steeds brood met het meel van de molen.

Hohenfelden openluchtmuseum Weimarer Land Thüringen - Reislegende.nl
Duitse bakkerij Buchfart Weimarer Land Thüringen - Reislegende.nl

Thüringer bratwurst

Braadworsten kennen we allemaal maar nergens zijn ze zo lekker als in Thüringen. De fijne Thüringer bratwursten worden geroosterd op houtskool nadat ze in een badje van bierextract met mosterd, uien en kruiden hebben gelegen. Is dit badje niet aanwezig dan gebeurt het ook wel dat het rooster wordt ingesmeerd met een mengsel van bier en kruiden voor de braadworsten op de grill gaan. Een Thüringer bratwurst wordt meestal gegeten in een broodje met mosterd maar vaak ook met zuurkool en gebakken aardappeltjes. Of met aardappelsalade. Als je van vlees houdt en in Thüringen bent dan kun je deze specialiteit niet links laten liggen!

Thüringer bratwurst - Reislegende.nl
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button