Waterspelen in Kassel, bergpark Wilhelmshöhe

In het Duitse Hessen vind je een park met kunstmatige watervallen. De watervallen zijn groot van omvang, zien er spectaculair uit en er komt gigantisch veel water naar beneden. Niet continue overigens. Van 1 mei tot 3 oktober gaat elke woensdag en zondag om 14.30u de kraan open en kun je een uur lang genieten van watergeweld. De waterspelen in Kassel zijn een ware attractie en worden dan ook niet alleen door Europeanen bezocht. Mensen van over heel de wereld reizen af naar Kassel om de beroemde waterwerken te bekijken.

Geschiedenis van de waterspelen van Kassel

Landgraaf Carl van Hessen-Kassel besloot aan het einde van de 17e eeuw op een berg een groot en bijzonder monument te plaatsen. Bovenop het monument kwam een reusachtig beeld van Hercules, wat vanuit de hele omtrek zichtbaar was. In de 18e eeuw werd het park op de berg flink uitgebreid. Het neoclassicistische Schloss Wilhelmshöhe kreeg een plek in het park en er kwamen nog meer watervallen. De laatst toegevoegde waterval aan het park was de grote waterval aan de voet van het Hercules monument in 1826. Vanaf het monument stroomde water naar beneden over 350 meter lange cascades.

Grote cascades bij Hercules Große Kaskaden Herkules - Waterspelen in Kassel, bergpark Wilhelmshöhe - Reislegende.nl

UNESCO Werelderfgoed

Aangezien de watervallen in bergpark Wilhelmshöhe niet natuurlijk zijn moet het water ergens vandaan komen. Via een ingenieus hydro-pneumatisch systeem wordt water omhoog gepompt naar het Hercules monument. Dit gebeurt nog steeds met de originele systemen die in de 18e eeuw zijn aangelegd. Deze monumentale waterstructuren en de grootte van de kunstmatige watervallen hebben ervoor gezorgd dat de waterspelen van Kassel en bergpark Wilhelmshöhe een plekje kregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Waterspelen in Kassel bezoeken

Het klinkt best wel een beetje “nep” allemaal. Twee keer per week de mogelijkheid om een uurtje kijken naar kunstmatige watervallen, die ook nog eens achter elkaar “aan” gaan in plaats van allemaal tegelijk. Toch was er iets wat mij naar Kassel trok. Ik wilde de waterspelen in bergpark Wilhelmshöhe wel eens met eigen ogen zien. Ik ben dol op watervallen en ik kan me best over het “niet echte” heen zetten. Ook de wetenschap dat een ingenieus systeem 200 tot 300 jaar geleden is aangelegd en dat het nog allemaal werkt is gaaf. Toch?

Kassel combineren met andere bestemmingen

We combineren een bezoek aan de waterwerken in Kassel met een vakantie in Oostenrijk. Op de heenweg stoppen we in Duitsland voor een bezoek aan het leuke stadje Rothenburg ob der tauber. Verder richting het zuiden bezoeken we de Eibsee. Aan het einde van onze roadtrip door Tirol rijden we op de terugweg iets om via Kassel, waar we twee nachten blijven. Vanaf Kassel is het vervolgens nog een kleine 4 uur rijden naar Utrecht (370 km). Wil je nog iets leuks in Duitsland bezoeken dan kan ik zeker aanraden een gedeelte van de Industriekultur route in het Ruhrgebied te rijden.

Parkeren in bergpark Wilhelmshöhe

Parkeren in bergpark Wilhelmshöhe kan vooral in het hoogseizoen “een dingetje” zijn. De capaciteit van de parkeerterreinen is niet toereikend en daarom wordt het openbaar vervoer gestimuleerd. Mocht je tóch met de auto komen dan zou ik adviseren om niet te laat te komen. Einde van de ochtend is een perfecte aankomsttijd. Er zijn dan waarschijnlijk voldoende parkeerplaatsen vrij en je hebt alle tijd om het park te verkennen. Meer over het openbaar vervoer en de verschillende parkeermogelijkheden vind je op de website van Kassel Marketing. Je hebt de volgende mogelijkheden:

1. Beneden parkeren bij Wilhelmshöhe, naar boven wandelen en weer naar beneden wandelen

Dit is wat wij doen en dat bevalt erg goed. We parkeren de auto op 1 van de parkeerplekken vlakbij bezoekerscentrum Wilhelmshöhe, onderaan de berg en aan de voorzijde van het slot. Hier vandaan wandel je in ongeveer een uur naar Hercules, helemaal bovenop de berg. Je kunt verschillende wandelpaden door het park naar boven pakken. Zo lang je naar boven loopt kom je uiteindelijk altijd uit bij de Hercules cascades. Wij lopen via de rechterzijde naar boven, omdat we weten dat we grotendeels via de linkerzijde weer af zullen dalen. Het eerste stuk vanaf de parkeerplaats kun je door het bos afleggen maar je kunt ook de weg volgen (rechtsom) tot je het slot tegenkomt en hier het park in gaan.

2. Beneden parkeren bij Wilhelmshöhe, met de bus naar boven en weer naar beneden wandelen

Precies voor het bezoekerscentrum Wilhelmshöhe stopt de bus die je de berg op kan brengen. Deze bus rijdt niet helemaal naar Hercules maar stopt ter hoogte van het einde van de Hercules cascades. Je kunt nog een stuk de trappen op lopen naast de cascades, maar vanaf de vijver heb je ook prachtig zicht op de watervallen.

3. Boven parkeren bij Hercules, naar beneden wandelen en weer naar boven wandelen

Een andere mogelijkheid is om bij Hercules bovenop de berg te parkeren. Je kunt dan eerst een bezoekje brengen aan het nog vrij nieuwe Hercules bezoekerscentrum. Eventueel kun je lunchen bij Hercules Terrassen, waar je mooi uitkijkt over de eerste cascades en de omgeving. Zodra de kranen opengedraaid worden loop je met de waterstroom mee naar beneden. Vanaf Schloss Wilhelmshöhe kun je weer omhoog lopen naar de auto.

4. Boven parkeren bij Hercules, naar beneden wandelen en weer naar boven met de bus

Nu begrijpen we dat het best een opgave is om na de waterspelen weer die berg op te klimmen. Gelukkig kan boven parkeren ook heel goed in combinatie met de bus. Als de waterspelen voorbij zijn rijdt de bus weer naar boven tot onderaan de cascades. Van daaruit zul je dan de trappen nog op moeten terug naar de parkeerplaats bij Hercules.

Wandeling naar Hercules monument

De wandeling van de parkeerplaats naar het Hercules monument neemt met wat stops hier en daar ongeveer 1 uur in beslag. Als eerste kom je langs Schloss Wilhelmshöhe, een immens groot gebouw. De broer van Napoleon, Jérôme Bonaparte, resideerde in het slot in de tijd dat Kassel de hoofdstad was van het Koninkrijk Westfalen. Jérôme was in die tijd koning van de vazalstaat van het Franse Keizerrijk. Hij liet het slot omdopen tot Napoleonshöhe. Vanaf de naastgelegen orangerie leidt een wandelpad je de berg op.

Halverwege de berg kom je een vijver tegen, Fontänenreservoir. Vanaf dit punt heb je mooi zicht op het Hercules monument. Je kunt rechts van het water het wandelpad verder volgen richting de trappen van het monument. Pas wanneer je onderaan de cascades staat zie je het werkelijke formaat van dit bouwwerk. Enorm!! Het is een aardige klim naar boven. Gelukkig heb je onderweg genoeg plekjes om even stoppen voor het maken van foto’s. Is meteen een goed excuus om even op adem te komen :-)

Herkules cascades - Waterspelen in Kassel, bergpark Wilhelmshöhe - Reislegende.nl

Hercules bezoekerscentrum

Rechts van het Hercules monument ligt het Hercules bezoekerscentrum. Hier kun je een video bekijken over het park en de waterspelen. Ze laten onder andere zien hoe het watersysteem werkt, best interessant. Aan de wand hangen oude kaarten en is veel te lezen over de geschiedenis van de waterwerken. Zo is op tekeningen goed te zien dat de tuinen ooit zijn aangelegd om te concurreren met de tuinen van het Franse Versailles.

Hercules cascades, de grote waterval

Als het waterspektakel bij de Hercules cascades eenmaal aanvangt kun je dat niet missen. Er klinkt een luid geluid, alsof er iemand op een hoorn staat te blazen. Langs de rotsen onder het Hercules monument begint het eerste water naar beneden te stromen en al snel bereikt het de cascades. Het duurt vervolgens best even voordat het lekker op gang komt en het water mooi vloeiend naar beneden stroomt.

Als je naar de overkant van de vijver kijkt is het wel even slikken. Wat is het druk! Zo ontzettend veel mensen… en iedereen loopt in 1 massa door naar de volgende waterval, die om 15.05u “aan” gaat. Dat vind ik het enige nadeel van het park, dat het (in het hoogseizoen) een beetje voelt als een soort attractiepark. Aan de andere kant, als je naar de watervallen kijkt heb je het niet zo in de gaten :-)

Steinhöfer waterval

De volgende waterval is de Steinhöfer waterval. Persoonlijk vind ik dit de mooiste waterval. Omdat de hele waterval heel breed is en je kunt fotograferen zonder dat er mensen op de foto staan. De wand waar het water naar beneden komt is helemaal groen van het mos, erg mooi. Het lijkt alsof er uit elk gaatje in de rotswand water stroomt. Het water komt in een kanaaltje terecht en stroomt vervolgens naar de volgende waterval.

Steinhöfer Wasserfall - Waterspelen in Kassel, bergpark Wilhelmshöhe - Reislegende.nl

Teufelsbrücke waterval

Precies een kwartier later, om 15.20u komt het water bij de Teufelsbrücke waterval naar beneden stromen. Deze waterval vind ik ook echt prachtig, vooral in combinatie met de brug. Jammer alleen dat er veel mensen bovenop de brug gaan staan. Sowieso zie je mensen op de meest gekke plekken staan rondom de waterval. Er staan wel paaltjes met touwen maar dat lijkt niet te helpen om mensen uit het groen te houden.

Teufelsbrücke Wasserfall - Waterspelen in Kassel, bergpark Wilhelmshöhe - Reislegende.nl

Het water stroomt na de Teufelsbrücke waterval via diverse kleinere stroomversnellingen door het bos richting het aquaduct. Dit is ook echt een mooie plek om te fotograferen, het groen lijkt bijna onnatuurlijk groen. Als het water langs een paar watervallen gestroomd is valt de horde mensen een beetje uit elkaar. Sommigen lopen meteen door naar een volgend punt, anderen blijven langer hangen bij een waterval. Het voelt uiteindelijk dus niet zo massaal meer aan als bij de Hercules cascades.

Wasserspiele Kassel - Waterspelen in Kassel, bergpark Wilhelmshöhe - Reislegende.nl

Aquaduct

Het aquaduct is 10 minuten later aan de beurt, om 15.30u. Het aquaduct heeft iets weg van een ruïne, het is een heel bouwwerk. Je kunt ook hier overal staan waar je maar wilt. Een uitdaging dus om foto’s te maken zonder mensen er op. Het water komt met behoorlijk wat geweld naar beneden storten en dit is dus ook één van de watervallen waar je best nat kunt worden als de wind net niet goed staat. Het mag de pret niet drukken, het lijkt de meest geliefde plek voor selfies.

Wasserfall Aquaduct - Waterspelen in Kassel, bergpark Wilhelmshöhe - Reislegende.nl

Grote fontein

Het water stroomt verder richting de fonteinvijver bij het slot. Middenin de vijver is een fontein die water spuwt als een geiser, precies om 15.45u. Vanuit het niets komt het water omhoog, waarbij het meters hoog de lucht in wordt gespoten. Het is een mooi plaatje, met wat kleine cascades aan de ene kant en de fontein aan de andere kant. Dit is het einde van de waterwerken en iedereen kijkt vanaf een plekje op het grasveld toe hoe de fontein kleiner en kleiner wordt.

Waterspelen Kassel Fonteinvijver - Waterspelen in Kassel, bergpark Wilhelmshöhe - Reislegende.nl

Dineren bij restaurant Alte Wache

Als de waterspelen in Kassel afgelopen zijn eten we een hapje bij restaurant Alte Wache, aan de rand van bergpark Wilhelmshöhe. Er staan lekkere pasta’s en pizza’s op de kaart, al is het behoorlijk aan de prijs. Ben ik niet echt gewend in Duitsland! Als het mooi weer is kun je hier fijn buiten zitten op het grote terras en nagenieten van wat je allemaal hebt gezien.

Overnachten in de buurt van waterspelen in Kassel

In en om Kassel zijn veel accommodaties te vinden via Airbnb en Booking. Wij slapen in een leuke accommodatie in Vellmar, tussen Kassel en bergpark Wilhelmshöhe in. Het is een klein appartement waar je met twee volwassenen en twee kinderen makkelijk kunt verblijven en we betalen 128 euro voor twee nachten. De kinderen slapen op de slaapbank in de woonkamer. Ze beginnen bij ons in bed en we leggen ze over naar de woonkamer als wij gaan slapen. Een perfecte accommodatie voor weinig geld.

Wat is er nog meer te doen in Kassel?

Wij verblijven dit keer puur voor de waterspelen in Kassel. We maken wel een mooie wandeling in het natuurgebied Fuldaaue. Een aanrader als je van natuur en mooie vergezichten houdt. In stadsparken kun je op zoek gaan naar wilde wasberen. Voor Kassel zelf een plaag, voor bezoekers een bezienswaardigheid. De dieren zijn vooral te spotten in de groene delen van de stad. Wat je nog meer kunt doen in Kassel en omgeving lees je in dit artikel over Kassel.

Sprookjesachtig Hessen
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 02:41
Capitool reisgidsen – Duitsland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:42
Net over de grens – Duitsland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:43
bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:43

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button