Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen

Gek op cultuur, historie en architectuur maar wil je ook natuur in je pakket? Dan ben je in Weimar op de goede plek. Deze in Thüringen gelegen stad is vooral bekend door de dichters Goethe en Schiller en de componisten Liszt en Bach, maar zeker ook om architectuur fenomeen Bauhaus. Weimar heeft een oud stadscentrum met prachtige, historische gebouwen en beschikt ook nog eens over mooie stadsparken. Een all-in pakket dus en zeker geschikt voor een geslaagde stedentrip. Een artikel vol met Weimar bezienswaardigheden en tips!

Lees ook: Mooie plaatsen en bezienswaardigheden in Thüringen

Architectuur, klassiek maar ook modern

Walter Gropius richtte in 1919 de Bauhaus academie op in Weimar. Wat betreft architectuur, ontwerp van meubels en technische kunst ontstond na deze oprichting een heel nieuwe richting. Inmiddels bestaat de Bauhaus academie ruim 100 jaar. Ondanks het feit dat Bauhaus een aantal jaren na oprichting al naar Dessau verhuisde worden Weimar en Bauhaus nog steeds in één adem genoemd. In het gebouw is nu de Bauhaus Universiteit gevestigd.

Bauhaus-Universiteit, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl
De Bauhaus-Universiteit, gericht op creatieve en technische beroepen

Naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van Bauhaus werd in 2019 het nieuwe Bauhaus Museum geopend, waar je 100 jaar Bauhaus voorbij ziet komen. Het nieuwe museum is gesitueerd tegenover het Gauforum. Het Gauforum complex bestaat uit massale gebouwen en is gerealiseerd tussen 1937 en 1945. De grote pleinen, brede straten en kolossale bouwwerken waren bestemd voor de Nationaal Socialisten en moesten door de enorme schaal vooral macht uitstralen.

Lees ook: Erfurt, bezienswaardigheden en tips

Bauhaus Museum, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl
Oude Bauhaus Museum en Thüringer Landesverwaltungsamt Integrationsamt

UNESCO Wereld erfgoed in Weimar

Het oude centrum van Weimar ademt door de klassieke bouwstijl een en al historie. In 1945 werd tijdens bombardementen veel verwoest. Veel gebouwen die grote schade opliepen werden na de oorlog opnieuw opgebouwd, herbouwd of gerestaureerd. Niet onverdienstelijk overigens; Weimar heeft maar liefst 16 klassieke plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Raadhuis van Weimar, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl
Het raadhuis van Weimar

Bezienswaardigheden in Weimar

Echte bezienswaardigheden in Weimar zijn onder andere de Hertogin Anna Amalia bibliotheek, het Goethe-Schiller monument, het huis van Liszt, Schiller’s huis, de Petrus en Paulus kerk en het Goethe Nationaal Museum. Ook de vorstelijke crypte (Weimarer Fürstengruft) op de historische begraafplaats Alter Friedhof is een bezoekje waard. Hier liggen tientallen leden van de hertogelijke familie, zoals prinses Sophie van Oranje-Nassau, die getrouwd was met Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach. Niet alleen personen uit adelijke kringen zijn hier ten ruste gelegd. Ook personen die aanzien hebben genoten in Weimar kregen hier een plekje, waaronder de dichters Goethe en Schiller.

Alter Friedhof, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl
Alter Friedhof, de historische begraafplaats van Weimar
Weimarer Fürstengruft, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl
Een gedeelte van de Weimarer Fürstengruft

Parken en stadstuinen in Weimar

Weimar staat naast bovenstaande ook bekend om de enorme stadsparken en stadstuinen. Wie een kijkje neemt op Google Maps ziet meteen dat er in Weimar veel groen te vinden is. Een park wat erg in trek is bij zowel de bewoners als bezoekers van Weimar is Park an der Ilm. Het park, aan beide zijden grenzend aan de kronkelende Ilm rivier, werd aan het einde van de 18e eeuw aangelegd en is ruim 1 kilometer lang. Midden in het park liggen het Romeinse huis en het tuinhuis van Goethe. Meer in het noorden grenst het park aan Slot Weimar. Vanuit het park heb je zicht op 3 zijden van dit indrukwekkende slot. Een grote grasvlakte aan de zuidzijde nodigt je uit voor een picknick met historisch uitzicht!

Lees ook: Kasteel Leuchtenburg in Thüringen

Park an der Ilm Slot Weimar Thüringen - Reislegende.nl
Park an der Ilm met zicht op Slot Weimar

Het einde van het park is de start van de Belvederer Allee: een lange, groene laan die je naar Slot Belvedere bovenop een heuvel leidt. Slot Belvedere werd gebouwd in opdracht van Ernst August, hertog van Saksen-Weimar en Eisenach. Het deed vooral dienst als zomerresidentie en als uitvalsbasis voor de jacht in de bossen achter het slot. Een mooie plek met een prachtig uitzicht over Weimar en omgeving. Rondom het slot kun je lekker wandelen door de mooi aangelegde tuinen en bossen.

Slot Belvedere, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl
Slot Belvedere aan het einde van de Belvederer Allee

Terrassen en restaurants in Weimar

Heb je veel bezienswaardigheden bewonderd dan kun je plaatsnemen op één van de vele terrassen in het oude stadscentrum. Op de Markt bijvoorbeeld, waar je mooi zicht hebt op het stadhuis van Weimar. Ook in de buurt van het Goethe-Schiller monument op de Theaterplatz zijn veel leuke plekjes te vinden. Leuke restaurants en terrassen liggen niet alleen op de grotere pleinen. Juist in de smallere, verborgen straatjes en steegjes vind je vaak de pareltjes. Dat is in andere steden zo maar zeker ook in Weimar!

Goethe en Schiller monument, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl
Goethe en Schiller monument in Weimar

Genieten van Thüringer specialiteiten

Wie aan Thüringen denkt, denkt vast ook aan de Thüringer braadworst. Ben je in Weimar dan moet je natuurlijk wel zo’n lekkere authentieke braadworst proberen. Niet zo’n zin in worst maar wil je wel iets wat écht uit de regio komt? Probeer dan de Thüringer Klösse dumplings. Dumplings zijn balletjes gemaakt van aardappel, gevuld met vlees of groenten. Vroeger werden deze dumplings alleen op zondag gegeten, maar vandaag de dag staan ze elke dag op de menukaart van veel restaurants.

Thüringer braadworst, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl
Thüringer braadworst met zuurkool

Weimar heeft ook een eigen specialiteit: uienbrood. Lokale bakkerijen beginnen met de productie en verkoop van uienbrood vlak voor het Oktoberfest. Maar ook na deze periode van festiviteiten wordt het uienbrood niet meteen opgeborgen. Ben je in de maanden voor of na oktober in Weimar dan raad ik je zeker aan dit bekende brood te proeven.

Weimarer Land

Een bezoek aan Weimar is goed te combineren met een bezoek aan het omliggende Weimarer Land. Wanneer je je op het platteland begeeft is het moeilijk te geloven dat er een stad als Weimar dichtbij te vinden is! Breng een bezoek aan het openluchtmuseum Hohenfelden om te zien hoe men hier vroeger leefde en ga een kijkje nemen Buchfart, waar een historische houten brug ligt. Buchfart is eveneens dé plek voor het proeven van vers gebakken brood. Het meel voor dit authentieke brood is gemalen in de eeuwenoude Buchfarter molen, gelegen naast de historische houten brug. Liefhebber van wandelen en/of fietsen? Dan an is Weimarer Land voor jou dé plek om wat tijd door te brengen, in het gebied vind je namelijk talloze wandel- en fietsroutes.

Openluchtmuseum Hohenfelden, Weimar bezienswaardigheden en tips in Thüringen - Reislegende.nl

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met:

De X100V is de opvolger van de X100F, de X100F is alleen nog tweedehands verkrijgbaar

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button