Erfurt, bezienswaardigheden en tips

Erfurt is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Thüringen en ligt op 550 kilometer afstand van Utrecht. Zo’n 6 uurtjes rijden en meer dan de moeite waard. Heb je zin om het verleden in te duiken en rond te dwalen door smalle, geplaveide straatjes langs typisch middeleeuwse huisjes? Dan is Erfurt de plek waar je moet zijn!

Lees ook: Mooie plaatsen en bezienswaardigheden in Thüringen

Even terug in de tijd

Gaan we terug in de tijd dan komen we Erfurt in de boeken voor het eerst tegen in 742, toen Bonifatius ter plaatse was om een bisdom te stichten. Er zijn in de eeuwen hierna altijd diverse handelswegen geweest die door Erfurt liepen. Zeker in de tijd dat er in Erfurt blauwe textielverf werd gemaakt van wede behoorde de regio tot de rijkste van Midden-Europa. In Erfurt is tijdens de Tweede Wereldoorlog niet veel schade aangericht, wat ervoor gezorgd heeft dat het middeleeuwse stadscentrum nagenoeg intact bleef.

Erfurt, bezienswaardigheden en tips

Bezoek je deze mooie stad, dan wil je natuurlijk zeker weten dat je niets over het hoofd ziet. Hieronder een lijst met Erfurt bezienswaardigheden die je absoluut moet gaan zien en/of doen.

Krämerbrücke

De Krämerbrücke is de langste met huizen bebouwde brug van Europa. Niet zo gek dat deze brug 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van Erfurt is! De brug is 19 meter breed en 125 meter lang. Vroeger waren er op de brug 62 heel smalle huisjes te vinden. In de loop van de tijd werden steeds weer twee huizen samengevoegd waardoor het totaal aantal huizen nu 32 bedraagt. Door de kleuren van de huizen kun je nog goed zien hoe de verdeling vroeger was. Een smalle vertakking van de Gera rivier stroomt op twee plekken onder de brug door. In het ca. 20 centimeter hoge water zoeken veel mensen in de zomer verkoeling, het is op deze plek dan ook gezellig druk op zomerse avonden.

13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Pootje baden in een vertakking van de Gera rivier
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl

Klokkentoren van Ägidienkirche

Wil je de Krämerbrücke goed van bovenaf bekijken dan kun je de klokkentoren van de Ägidienkirche beklimmen. Van bovenaf heb je een prachtig zicht op de 32 huisjes op de brug. In de verte zie je de Mariendom en St. Severi liggen. Dé perfecte plek voor een goede kijk op het oude gedeelte van Erfurt.

Lees ook: Bezienswaardigheden in Weimar

13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
De Ägidienkirche aan het einde (of begin) van de Krämerbrücke
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
De Krämerbrücke van bovenaf gezien

Oude Joodse Synagoge

Misschien wel de grootste trekpleister in Erfurt is de Oude Joodse Synagoge. De synagoge stamt uit de 11e eeuw maar werd pas in de jaren ‘90 herontdekt. In de tijd dat men “vergeten” was dat het hier ging om een Joodse synagoge werd het gebouw eeuwenlang gebruikt als pakhuis en later als restaurant, met op de eerste verdieping een danszaal. Dat de synagoge goed “verstopt” was door aansluitende gebouwen is eveneens zijn redding geweest. Nazi’s hebben jarenlang met veel plezier de danszaal gebruikt, niet wetende dat ze zich bevonden in een synagoge. Hadden ze dat wel geweten dan had het gebouw er nu niet meer geweest. De originele buitenmuren met vensters, de kelder en het dak maken de synagoge tot de oudste van Midden-Europa.

Oude Joodse Synagoge - 13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Oude Joodse Synagoge, door Anton_Ivanov | Shutterstock

Schat van Erfurt

In de kelder van de Joodse Synagoge wordt de Schat van Erfurt tentoongesteld. In 1998 werd tijdens bouwwerkzaamheden een goud- en zilverschat gevonden met duizenden zilveren munten, juwelen en zilveren staven. Het meest opzienbarende deel van de schat is de gouden Joodse trouwring, waarvan bekend is dat er nog maar twee exemplaren ter wereld zijn.

Oude stegen en vakwerkhuizen

Urenlang kun je in Erfurt slenteren door smalle, oude steegjes langs de mooiste vakwerkhuizen en pakhuizen. Maak een paar zwartwit foto’s en je waant je terug in de Middeleeuwen!

Erfurt Altstadt Thüringen - Reislegende.nl
Volop vakwerkhuizen in Erfurt
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Urenlang rondstruinen door de middeleeuwse steegjes

Barfüsserkirche ruïne

De Barfüsserkirche stamt uit begin 13e eeuw en is één van de weinige bouwwerken die in de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk werd verwoest. De naam komt van barrevoetse monniken, die zonder schoeisel aan de voeten leefden. Het koor is nog intact, van het kerkschip is nog 1 zijde aanwezig. Waardevolle vensters en kunstobjecten die vóór de bombardementen uit voorzorg werden verwijderd zijn gelukkig behouden gebleven.

Lees ook: Bezoek Kasteel Leuchtenburg in Thüringen

13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
De Barfüsserkirche ruïne

Evangelisch Augustinerkloster

Het Augustinerkloster staat bekend als een van de beroemdste monumenten uit de tijd van de reformatie. Maarten Luther leefde hier als monnik tussen 1505 en 1511 en in het klooster is een vaste tentoonstelling aan hem gewijd. Een nieuwbouw gedeelte van het klooster vervangt het deel dat in 1945 werd verwoest. Wanneer je van architectuur houdt is het mooi om te zien hoe klassieke en moderne bouwkunst hier samenkomen.

13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Het hof naast het Augustinerkloster
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
De achter ingang van het Augustinerkloster
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Oude en nieuwe bouwkunsten komen samen bij het Augustinerkloster

Domplatz van Erfurt

Eén van de meest bekende Erfurt bezienswaardigheden is de 2 hectare grote Domplatz. Ooit was een gedeelte van het plein bebouwd met huizen, maar die werden in het begin van de 19e eeuw verwoest tijdens gevechten tussen de geallieerden en de Fransen. Op de Domheuvel staan 2 kerken naast elkaar: Mariendom en St. Severi. De geschiedenis gaat hier terug naar de tijd van Bonifatius. Op de 70 traptreden tussen de twee kerken in en op het plein zelf worden elk jaar culturele festiviteiten georganiseerd, waaronder het bekende Krämerbrückenfest en het open-air DomStufen festival.

13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
De Domplatz van Erfurt
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Terrassen met uitzicht op de Domplatz

Citadel Petersberg

Vlakbij de Domplatz stond ooit een benedictijns klooster. Nu vind je op deze plek een stadsvesting in barokke stijl: Citadel Petersberg. Petersberg is één van de best bewaard gebleven citadels van Midden-Europa. Bekijk de citadel van buiten of boek een rondleiding en ontdek de mysterieuze luistergangen van de vesting.

Citadel Petersberg - 13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Citadel Petersberg, door Plam Petrov | Shutterstock

Wede textielverf

Eeuwenlang was Erfurt het centrum van blauwe textielverf gemaakt van wede bladeren. Gedroogde wede bladeren gingen gisten wanneer ze werden besprenkeld met urine, waardoor wedeverf ontstond. Het maakte de regio tot 1 van de rijkste van Midden-Europa. Tot in het begin van de 17e eeuw in ieder geval, want toen werd indigoverf ontdekt. In Erfurt zijn nog diverse wedeschuren te bekijken, waar op verschillende verdiepingen het rijpingsproces plaatsvond.

Eten en drinken in Erfurt

Eten en drinken kun je in Erfurt op veel plekken, net als in andere steden. Hou je van drukte en kijk je graag naar langslopende mensen? Pak dan een terrasje op de Fischmarkt of op de Wenigemarkt. Zoek je liever een verborgen pareltje of achteraf gelegen restaurant? Dan ben je absoluut aan het goede adres in de binnentuin van Goldener Schwan. Ook een leuk en wat meer afgelegen restaurant is Pier 37.

13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
De Wenigemarkt bij de Ägidienkirche
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
De grote terrassen op de Fischmarkt
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Terras op de Fischmarkt met uitzicht op het stadhuis
13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Restaurant Pier 37

Thüringer Bratwurst

In Erfurt kun je op meerdere plekken Thüringer Bratwurst eten maar de lekkerste vind je bij Faust Food. Faust Food ligt in de Waagegasse, een steeg met statige 16e en 17e eeuwse vakwerkpakhuizen. Al het vlees gaat bij Faust Food op de grill en het smaakt heerlijk. Echte Thüringer Bratwurst wordt nog steeds volgens origineel recept uit de 15e eeuw gemaakt. Wil je je Bratwurst ook echt op Thüringer wijze eten? Eet het dan net als de locals op een opengesneden pistolet mét originele Thüringer mosterd. En niet onbelangrijk: laat vooral de ketchup achterwege. Volgens de inwoners van Erfurt is Faust Food dé plek voor het eten van echte Thüringer Bratworst!

Thüringer bratwurst - Reislegende.nl
Echte Thüringer Bratwurst

Egapark Erfurt

Wil je even wat rust opzoeken en je in de natuur begeven? Dat kan in Egapark Erfurt. Deze tuinen stammen uit de jaren ’60 en het park geldt als een van de belangrijkste tuinmomenten van Duitsland uit die tijd. Je kunt hier goed wat uurtjes doorbrengen, zeker wanneer je Erfurt met het gezin bezoekt. In Egapark Erfurt vind je de grootste speelplaats van Thüringen, een kinderboerderij, een sculpturentuin, prachtige bloemperken, tropische plantentuinen en de Cyriaksburg.

egapark Erfurt - 13 bezienswaardigheden in Erfurt - Reislegende.nl
Egapark Erfurt, door Lucertolone | Shutterstock
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button