De Eibsee: Wandelen, fietsen en zwemmen

Altijd gedacht dat je voor bergmeren met helderblauw water gelegen in een sprookjesachtig decor naar Canada moet? Dat hoeft niet! Deze meren zijn dichterbij dan je denkt. In het Duitse Beieren liggen verschillende prachtige bergmeren. Populaire meren zijn onder andere de Chiemsee, de Bodensee en de Walchensee. Je vindt aan de oevers van bekende meren in Beieren veel campings, hotelfaciliteiten en recreatiegebieden. Een veel minder bekend en vooral veel kleiner meer is de Eibsee. De oevers van de Eibsee zijn voor het grootste deel ongerept en zonder bebouwing.

Eibsee in Beieren

Dat de Eibsee minder bekend is dan de andere meren zou je niet zeggen als je er rond loopt. Het is er ontzettend druk! Dit komt niet zo zeer door de Eibsee zelf, maar door de Zugspitze die er naast ligt. De Zugspitze is met een hoogte van 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. De Eibsee ligt op een hoogte van bijna 1000 meter onderaan de berg, op 8 kilometer afstand van de bekende wintersportplaats Garmisch-Partenkirchen. In de winter kun je op de Zugspitze volop skiën en in de zomer is het een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en mensen die van andere buitenactiviteiten houden. Veel mensen “ontdekken” de Eibsee wanneer ze gericht naar de Zugspitze komen. Ze pakken het meteen mee of komen er speciaal nog een keer voor terug. Zoals wij!

Trein naar top van Zugspitze - Reislegende.nl
De Zahnradbahn brengt je naar de top van de Zugspitze

Parkeren kan later op de dag een “dingetje” zijn. Er zijn hele grote parkeerplaatsen naast en achter het station van de Eibseeseilbahn, de lift die mensen naar de top van de Zugspitze brengt. Ook de Zahnradbahn Zugspitze komt hier langs rijden; je kunt de top ook bereiken met deze tandradtrein. Het is heel leuk om de lift naar boven te nemen en vervolgens het treintje weer naar beneden. Het geeft allebei een mooi zicht op de omgeving, maar dan op een andere manier. Overigens rijdt de trandradtrein een groot gedeelte door de berg zelf, dus je zit ongeveer 20 minuten in het donker.

Parkeren in Grainau

Wil je parkeren op de drukke parkeerplaats vermijden en hou je van wandelen? Dan is het een idee om de auto te parkeren op P2 of P3 in Grainau. Vanuit Grainau is het 4 kilometer lopen naar de Eibsee, waarbij het hoogteverschil 250 meter is. De tijd die je kwijt bent aan file en het zoeken naar een parkeerplekje kun je dan besteden in de natuur!

Hotel Eibsee Beieren - Reislegende.nl
Eibsee-Hotel aan de oostkant van het meer

Horeca aan de Eibsee

Loop je vanaf de parkeerplaats naar de Eibsee dan kun je linksaf naar het Eibsee-Pavillon. Dit is een behoorlijk groot restaurant met terras, wat met mooi weer stampvol zit. Je best doen om een plekje te bemachtigen dus! Wil je niet te veel tijd verliezen aan de lunch dan is het verstandiger om een eigen lunchpakketje mee te nemen en dit langs het meer op te eten. Een stuk relaxter als je het mij vraagt dan langs wachten op je lunch in het restaurant. Naast het Eibsee-Pavillon ligt het Eibsee Hotel. Het restaurant van dit hotel, wat over een prachtig terras aan het water beschikt, is alleen toegankelijk voor gasten van het hotel.

Check prijzen en beschikbaarheid bij het Eibsee Hotel.

Bloeiende bloemen in Beieren Duitsland - Reislegende.nl

Om de Eibsee heen wandelen

Ons plan was om de Eibsee rond te lopen, wat ongeveer 1,5 á 2 uur in beslag neemt. De totale lengte van deze wandeling is ongeveer 7 kilometer. Helaas verliezen we door de enorm lange file, het zoeken naar een parkeerplek én de lunch veel tijd en besluiten we om lekker te relaxen aan de oevers van het meer. Ervaringen van mensen die het meer hebben rond gelopen zijn heel goed. Vooral vroeg op de dag schijnt het geweldig mooi te zijn. Je komt op deze Rundwanderweg geen enkele faciliteit tegen, dus ook geen shop of sanitaire voorzieningen. We moeten dus toch nog een keertje terug :-)

Lees ook: Wandelen door de Partnachklamm, must do in Beieren

Wandeling om de Eibsee - Reislegende.nl
De wandeling om de Eibsee

Als de man en kinderen in het water liggen loop ik een heel stuk langs de noordzijde van het meer. Vanaf deze kant heb je mooi zicht op het meer met de Zugspitze op de achtergrond. Wat een decor! Hoe verder je van de oostkant van het meer weg loopt hoe rustiger het wordt. Zijn de “strandjes” in de hoek bij de Untersee overvol, verderop lijkt het op de meeste plekken verlaten. Hier en daar zit een stelletje langs de waterkant, of zie je een bootje dobberen in het water.

Beieren Eisen - Reislegende.nl
De Untersee, een klein meer grenzend aan de Eibsee

Zwemmen in, suppen en varen op de Eibsee

Het helderblauwe water nodigt meteen uit voor een duik. Maar let wel op: het water is ijskoud, zoals dat in veel bergmeren het geval is. Langs de oevers valt het nog wel mee, maar zwem je meer richting het diepe dan daalt de temperatuur behoorlijk. Als je door de kou al snel klaar bent met zwemmen maar toch op het water tijd door wil brengen dan kun je roeibootjes, sup’s en waterfietsen huren, bijvoorbeeld bij deze verhuurder.

Eibsee - Reislegende.nl
Kano’s, bootjes en sup’s huren bij de Eibsee

Fietsen bij de Eibsee

Hou je van mountainbiken? Dan kun je in de buurt van de Eibsee je lol op. Er liggen rondom het meer diverse MTB trails, waarvan stukken vlak langs het meer gaan. Zowel mountainbikes als e-bikes kun je huren op diverse plekken in Grainau. Mocht je liefst eigen fietsen meenemen dan is dat natuurlijk ook een idee. Goede fietsendragers voor achterop de auto of bovenop het dak zijn verkrijgbaar bij Rameder.

Fietsen bij de Eisen Beieren - Reislegende.nl
Rondom de Eibsee vind je diverse MTB trails

Eibsee als tussenstop op weg naar Oostenrijk

Wij stoppen bij de Eibsee op weg naar Oostenrijk, nadat we het mooie plaatsje Rothenburg ob der Tauber hebben bezocht. Op weg naar Italië en/of Oostenrijk rijden de meeste vakantiegangers door Beieren. Een tussenstop in deze regio is dan zeker een aanrader.

Eibsee Zugspitze Autoroute door Tirol en Vorarlberg - Reislegende.nl
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button