Hamnøy, tot de verbeelding sprekend vissersdorpje op de Lofoten

Het meest tot de verbeelding sprekende plekje op de Lofoten is ongetwijfeld Hamnøy. Hamnøy ligt op een prachtig plekje, dicht tegen steile rotswanden van bergen die op het zuidelijke deel van het eiland Flakstadøya staan. Je vindt het Hamnøy terug op nagenoeg ieder lijstje met mooie plekken op de Lofoten. Het vissersdorp is klein, maar erg fotogeniek. Ik heb er dan ook best een tijdje rond gelopen op zoek naar mooie plekjes en doorkijkjes. In dit artikel deel ik foto’s van Hamnøy en lees je iets meer over de geschiedenis van dit bijzondere vissersdorp in de Lofoten.

Geschiedenis van Hamnøy

Hamnøy ligt aan de oostkant van de Lofoten. Samen met Reine, Olenilsøya, Sakrisøya en wat andere kleine (schier)eilanden ligt het tussen de grote eilanden Flakstadøya en Moskenesøya in. Vroeger was Hamnøy een eilandje met daarop een aantal vissershutten. Van januari tot april verbleven vissers in deze hutten, na hun dagelijkse kabeljauw-vangst avonturen op zee. De kleine haven was echter behoorlijk verraderlijk door sterke stromingen. Om de haven een stuk veiliger te maken werd het eiland in 1953 door een pier verbonden met het eiland Flakstadøya. Hierdoor werd de haven voor het grootste deel omsloten. Dat maakt het tot de dag van vandaag een van de veiligste havens van de Lofoten.

In 1963 werd de E10 (King Olav V’s road) aangelegd en in 1981 werd de brug gebouwd waardoor Hamnøy werd verbonden met Sakrisøya, Olenilsøya en het tussenliggende eiland. Sindsdien is stroom met toeristen in dit deel van de archipel behoorlijk toegenomen, aangezien met de auto naar de Lofoten afreizen ineens een stuk makkelijker werd.

Hamnoy harbor Lofoten  - Reislegende.nl

Halverwege de 19e eeuw kwam de familie Eliassen samen met een tweetal andere families naar Hamnøy. Zij zorgden ervoor dat Hamnøy een gevestigde naam werd. Door zeer succesvolle visvangst, verwerking van stokvis en verkoop van vis in het algemeen. De naam Eliassen is nog steeds aanwezig in Hamnøy; Eliassen Rorbuer is misschien wel de meest bekende accommodatie op de Lofoten.

Beste plekjes om te fotograferen in Hamnøy

Het mooiste zicht op Hamnøy heb je vanaf de brug. Kom je aan rijden vanaf het eiland Flakstadøya dan kun je meteen rechts voor de brug parkeren. Is hier geen plek, dan kun je eerst over de brug heen rijden en dan op het kleine eilandje aan de overkant parkeren. Loop een stukje de brug op voor het mooiste beeld van de rode vissershuisjes in Hamnøy.

Mooiste uitkijkpunt Hamnoy Lofoten - Reislegende.nl

Fotograferen in de haven van Hamnøy

Ga vooral ook even aan de wandel in Hamnøy. Loop rond in de haven langs de vissershuisjes en kijk overal even tussendoor, dan staan je een hoop verrassingen te wachten. Vanuit alle kanten zie je namelijk de imposante bergen op de achtergrond, waar je ook staat. Wat licht betreft is het hier de hele dag door goed fotograferen, je hebt de zon in je rug. En heb je geluk, is het helder ‘s nachts? Dan is dit ook the place to be om het noorderlicht te fotograferen.

Hamnoy Lofoten omsloten haven - Reislegende.nl

Overnachten in Hamnøy

Eliassen Rorbuer mag dan de meest bekende accommodatie in Hamnøy zijn, deze visserhuisjes zijn ook als eerste vol. Gelukkig zijn er nog meer leuke accommodaties op de Lofoten te vinden en zelfs op dit plekje. Wij overnachten bij The Manor House in Hamnøy, een leuke en sfeervol ingerichte accommodatie. In het huis zijn verschillende kamers te huur, waarbij je een badkamer deelt. Daar zien we in eerste instantie een beetje tegenop, maar het is eigenlijk perfect. Je hebt 3 kamers per verdieping. Met de gasten in deze kamers deel je een (grote) badkamer, een apart toilet, een woonkamer en een keuken. Heb je geen moeite met het delen van een aantal gemeenschappelijke ruimtes dan is dit echt een fijne (en niet al te dure) plek om te overnachten.

Hamnøy, tot de verbeelding sprekend vissersdorpje op de Lofoten - Reislegende.nl

Lekker eten in Hamnøy: Restaurant Gadus

Mocht je in (de buurt van) Hamnøy overnachten dan is het aanrader om te gaan eten bij restaurant Gadus. Bij Gadus combineren ze Italiaanse en Noorse specialiteiten. De gerechten zijn mooi opgemaakt, de smaken zijn heerlijk en de ambiance is sfeervol en gezellig. Er is een open keuken, wat ook altijd zorgt voor iets extra’s. Mooi om te zien hoe de kok al zijn passie in de gerechten stopt! Reserveren is handig, zeker in het hoogseizoen.

Restaurant Gadus - Hamnøy, tot de verbeelding sprekend vissersdorpje op de Lofoten - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button