5 telefoontips voor op reis

Over bellen en internetten in het buitenland hoor je af en toe schrikverhalen van mensen die met torenhoge rekeningen geconfronteerd worden. Helaas ligt de oorzaak in de meeste gevallen bij de gebruiker zelf. Om te voorkomen dat jou dit overkomt geven we vijf telefoontips voor op reis plus een bonustip!

Gewoon bellen en internetten binnen de EU

Ga je op reis binnen de Europese Unie? Dan hoef je je in feite nergens zorgen over te maken. Je belt en internet hier namelijk gewoon uit je Nederlandse belbundel. Ook als je naar een ander buitenlands nummer van binnen de EU belt. Dat is natuurlijk wel erg handig en biedt een voordeel dat je buiten de EU niet hebt. Hoewel het wel zo is dat sommige providers ook actief zijn in landen buiten de EU en je mogelijk daar ook laten bellen uit je eigen bundel. Wil je overstappen op zo’n provider waarbij dat kan in jouw land van bestemming, dan kun je online aanbiedingen voor sim only vergelijken. Let wel op dat je niet over je belbundel heen gaat, want dan kunnen de kosten opeens fors oplopen. Ook binnen de EU.

Wees op je hoede in grensgebieden

Bij bovenstaande over bellen en internetten binnen de EU en eventueel andere landen waarbij de provider de bundel ook laat gelden, plaatsen we wel een belangrijke waarschuwing. Kom je namelijk in de buurt van de grens met een ander land waar de bundel niet geldt, dan loop je het risico dat je telefoon overschakelt op een netwerk van over de grens. Onbewust betaal je dan in een keer wél buitenlandse tarieven. Wees hierop alert. Zet voor de zekerheid in ieder geval je mobiele dataverbinding uit in de buurt van de grens, want je hebt anders onvoldoende controle over de data die verbruikt wordt.

5 telefoontips voor op reis - Reislegende.nl

Telefoon gebruiken buiten de EU

Ga je op reis naar een land buiten de EU? Dan is het erg verstandig om in ieder geval je mobiele dataroaming uit te zetten wanneer je de EU verlaat. Je loopt anders het risico om een forse telefoonrekening te ontvangen voor het verbruik van mobiele data. Zonder dat je zelf iets doet, haalt je telefoon namelijk berichten op, waarbij er data verbruikt wordt. Wat bellen betreft heb je daar zelf alle controle over: je kunt namelijk simpelweg niet bellen en je telefoon niet opnemen.

Lees ook: Tips voor fotograferen met een smartphone

In het buitenland bellen via Wi-Fi

Wil je buiten de EU toch kunnen bellen? Zoek dan een goed wifinetwerk op, bijvoorbeeld in je accommodatie of in een horecagelegenheid en bel via de wifi. Dat kan gewoon met een app als WhatsApp of Skype. Zo kun je zelfs met beeld bellen als je dat wilt, en het is nog gratis ook. Nogmaals hierbij een waarschuwing: zorg dat je zeker weet dat je op de wifi zit en niet op een mobiele dataverbinding. Zet die laatste optie bij voorkeur dus uit.

Kaarten downloaden

Het is natuurlijk wel handig als je in het buitenland, waar je vaak niet bekend bent, de weg kunt vinden. Google Maps is daar perfect voor, maar verbruikt wel data. Dit dataverbruik kun je omzeilen door voor vertrek al in de app kaarten te downloaden van het gebied waar je naartoe gaat. Dat kost misschien een aantal honderden MB’s op je telefoon, maar dan kun je wel offline navigeren. Zet wel je mobiele dataverbinding uit, want anders gaat Google Maps alsnog actuele gegevens ophalen.

Met deze tips zou je zonder hoge telefoonrekening terug moeten kunnen komen van je reis. Wil je toch in je land van bestemming buiten de EU ‘gewoon’ kunnen bellen en internetten, koop daar dan een prepaid simkaart.

*Foto’s via Shutterstock

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button