Wild spotten tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe

Wat mij betreft is de Veluwe een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Niet zo gek dus dat ik maar wat graag die kant op ga als we een paar dagen weg willen in Nederland. Lange wandelingen maken, de Kootwijkerzand uitkijktoren bezoeken, wild spotten en lunchen op leuke adresjes; er is veel te doen op de Veluwe. Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe is ook een steeds terugkerende activiteit. Eigen fietsen kunnen we niet meenemen, maar gelukkig heeft de Hoge Veluwe de witte fietsen waarmee je grote delen van het park kunt ontdekken.

English? Read everything about the Netherlands on this website: www.lovethenetherlands.com

Ontstaan van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het 55 km² grote Nationaal Park De Hoge Veluwe werd in 1935 opgericht. Het bestond uit grond die Anton Kröller vanaf 1909 in delen had aangekocht en vervolgens aaneenschakelde. Anton Kröller was succesvol in de scheepvaart en ertshandel met zijn bedrijf Müller & Co, een nalatenschap van zijn schoonvader Wilhelm Müller. Anton was in zijn vrije tijd graag te vinden in de natuur, waar hij zich onder andere bezighield met de jacht. Op zijn omheinde landgoed zette hij edelherten, moeflons en wilde zwijnen uit.

Wild spotten op de Veluwe - Reislegende.nl
Edelhert middenin de bossen op de Hoge Veluwe

Jachthuis Sint Hubertus & Kröller- Müller Museum

In 1915 liet Anton Kröller door architect Berlage het Jachthuis Sint Hubertus bouwen, als buitenverblijf voor hem en zijn vrouw Helene Müller. Naast buitenverblijf werd Sint Hubertus ook gebruikt als uitvalsbasis voor de jachtpartijen van Anton. Helene had ondertussen ver uitgewerkte plannen voor de bouw van een museum waarin zij haar gigantische kunstcollectie met onder meer 800 schilderijen, 5000 tekeningen en 275 beelden kon onderbrengen. Met architect Berlage lag ze inmiddels niet meer op één lijn, waarna architect Henry van de Velde de opdracht voor ontwerp van het museum kreeg.

Vlak voor er gebouwd kon gaan worden werd Müller & Co echter hard getroffen door de economische crisis. Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe werd opgericht met geld dat gedoneerd werd door het Rijk en de grond werd overgedragen. De gehele kunstcollectie ging als ruil hiervoor naar de Nederlandse Staat, onder de voorwaarde dat het museum er uiteindelijk zou komen. En dat gebeurde. In 1938, een jaar voor haar overlijden, werd het Kröller-Müller Museum door Helene Müller zelf geopend.

Wild spotten tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe - Reislegende.nl
Fietspad langs het Deelense Zand

Hoe verken je het park het beste?

Je kunt Nationaal Park De Hoge Veluwe op 3 manieren ontdekken, namelijk wandelend, op de fiets of met de auto. Het park heeft 3 ingangen: Schaarsbergen, Otterlo en Hoenderloo. Witte fietsen zijn bij alle ingangen beschikbaar en in het park zelf ook bij het Kröller-Müller Museum, bij Museonder en bij Jachthuis Sint Hubertus. Bij het Kröller-Müller Museum en bij Museonder zijn parkeerplaatsen voor auto’s. Je kunt dus ook met de auto het park in rijden, daar parkeren, een witte fiets pakken en vervolgens het park rond fietsen.

Nieuwe Park Paviljoen - Wild spotten tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe - Reislegende.nl
Het nieuwe Park Paviljoen op het Marchantplein

Wandelroutes op de Hoge Veluwe

Naast 40 kilometer aan fietspaden zijn er op de Hoge Veluwe verschillende wandelingen. Er zijn 9 uitgezette wandelingen te vinden met lengtes variërend van 2,6 kilometer tot 10,8 kilometer. Daarnaast kun je ook het Trekvogelpad van 13,3 kilometer of één van de twee zwerfpaden lopen. De zwerfpaden lopen van Hoenderloo naar Schaarsbergen (19 kilometer) en van Otterlo naar Schaarsbergen (13,7 kilometer).

Lees ook: Deelerwoud, mooiste plekje op de Veluwe?

De witte fietsen op de Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe beschikt over 1800 witte fietsen, die verspreid staan over 5 bovengenoemde plekken. In het centrum van het park (Marchantplein, bij het bezoekerscentrum) staan de meeste fietsen. Wil je bij één van de ingangen al een fiets pakken dan is het aan te raden om vroeg aanwezig te zijn. Veel mensen laten hun auto geparkeerd staan bij de ingang en pakken meteen een witte fiets, waardoor de fietsen hier als eerste weg zijn.

Gratis witte fietsen op de Hoge Veluwe - Fietsen op de Hoge Veluwe - Reislegende.nl
De witte fietsen op de Hoge Veluwe

Er zijn witte fietsen voor volwassenen en witte fietsen voor kinderen. De fietsen voor volwassen hebben allemaal een kinderzitje achterop. Een aantal fietsen hebben ook een kinderzitje voorop. De fietsen zijn allemaal even groot, maar de hoogte van het zadel is gemakkelijk zelf te verstellen. De hoogte van het stuur kan bij iedere fiets anders zijn, maar over het algemeen scheelt het niet heel veel. Ook het zadel van de kinderfiets is verstelbaar. Het stuur niet, net als bij de volwassen fiets. Bij de kinderfietsen verschilt de hoogte van het stuur behoorlijk. Kinderfietsen zijn best schaars, je hebt dus niet altijd de luxe om bijvoorbeeld te kiezen voor een kinderfiets met hoog stuur als je kind al groter is en het zadel ook behoorlijk hoog staat.

Wild spotten tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe - Reislegende.nl
Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe - Reislegende.nl
Fietsen langs het Deelense Veld

Gratis witte fiets of fiets huren?

Vind je een witte fiets niet geavanceerd genoeg dan kun je in het centrum van het park, op het Marchantplein, ook een fiets huren. Er zijn verschillende fietsen te huur, bijvoorbeeld tandems, bakfietsen, fietsen met lage instap, rolstoelfietsen maar ook elektrische fietsen. Het voordeel van deze fietsen is dat ze kunnen worden afgesteld naar jouw wensen én dat je ze op slot kunt zetten. Hierdoor loop je niet het risico dat je ergens in het park ineens je fiets kwijt bent zonder dat er een andere beschikbaar is.

Een nadeel zou kunnen zijn dat de huurfietsen middenin het park staan, op het Marchantplein. Je moet dan met eigen auto het park in en parkeren in het centrum. Een andere optie is om vanaf de ingang eerst een witte fiets te pakken naar het centrum en daar een fiets te huren. Vanaf Hoenderloo naar het centrum is het 4 kilometer fietsen, vanaf Otterlo 3 kilometer en vanaf Schaarsbergen 10 kilometer.

Wild spotten tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe - Reislegende.nl
Fietsen door De Plijmen

Fietsen vanaf het bezoekerscentrum

Vanaf het bezoekerscentrum (Marchantplein) kun je fietsroute 1 of fietsroute 2 oppakken. Fietsroute 1 (10 kilometer) blijft in het noordelijke deel van het park en komt langs het Jachthuis Sint Hubertus. Fietsroute 2 (26 kilometer) neemt je mee door heel het park. Je kunt de routes makkelijk op verschillende punten oppakken en ook weer stukken afsnijden. Zo kun je bijvoorbeeld het zuidelijke stuk van fietsroute 2 links laten liggen door een stukje af te snijden onder stuifzandgebied De Pollen en Deelense Zand. Ook is er een goede mogelijkheid voor afsnijden in de buurt van Hoenderloo, waarbij je voor Zwarte Veld langs fietst in plaats van er helemaal omheen. Handig om te weten wanneer je bijvoorbeeld met kinderen fietst!

Wild spotten tijdens het fietsen op de Hoge Veluwe - Reislegende.nl
Zandverstuiving De Pollen

Fietsen én wild spotten op de Hoge Veluwe

In Nationaal Park de Hoge Veluwe leven ongeveer 200 edelherten, 180 moeflons, 300 reeën en 50 wilde zwijnen. Daarnaast kun je vossen, dassen en boommarters spotten. Het spotten van dieren gaat niet zo makkelijk als op veel andere plekken in Nederland. Zo wonen wij dicht bij de Amsterdamse Waterleidingduinen waar je ongeveer struikelt over de damherten. Ook in het vlakbij gelegen Nationaal Park Zuid-Kennemerland kom ik vaak herten, Konikpaarden en Schotse Hooglanders tegen.

Op de Hoge Veluwe zijn een aantal plekken waar de kans op wild spotten wat groter is dan op andere plekken. Zo ligt in het zuiden van het park een bosrijk en rustig gebied, waar dieren vaak te vinden zijn in de dichte bossen. In dit gebied ligt ook het Bosje van Staf, waar geregeld wilde zwijnen worden gezien. Edelherten komen wij tijdens ons laatste bezoek aan de Hoge Veluwe tegen in het Reemsterbos, waar we ze vanaf de weg zien staan. Moeflons verblijven vaak in de omgeving van Eikenhoutbergen en Start, aan de oostzijde van het park.

Wild spotten op de Veluwe - Reislegende.nl
Edelherten in het Reemsterbos

De beste manier om wild te spotten op de Hoge Veluwe

Op de fiets de Hoge Veluwe verkennen is ideaal, omdat je sneller van de ene plek naar de andere komt dan te voet. Soms kan het wel eens beter zijn om vanuit de auto wild te spotten. Het geluid van een draaiende motor is voor veel dieren minder angstaanjagend dan een fiets met piepende remmen of stemmen die roepen iets gezien te hebben. Overdag houden wilde dieren zich vaak op in de dichte bossen. In de schemeruren aan het begin en aan het einde van de dag heb je de meeste kans op het zien van dieren, als ze meer de open plekken op trekken. Op droge dagen trekken ze overdag ook wel de open plekken op, op zoek naar water. Een aantal wildobservatieplaatsen kijken uit op een waterplek, goede kans om hier dieren te spotten. Op de fiets kom je diverse plekken voor wildobservatie tegen.

Wij vinden een combinatie van auto, fiets en wandelen ideaal in het park. Met de auto het park in, via Schaarsbergen. Dan vanuit de auto goed om ons heen kijken in de bossen in het zuiden van het park en vervolgens de weg pakken naar het Bosje van Staf. Hierna naar het centrum, de auto pakken en lekker fietsen door het park. Hier en daar een wandelingetje maken. Aan het einde van de dag de auto weer pakken en weer in het zuiden rondkijken. Heeft al meerdere keren succes opgeleverd. Voor dieren in het wild spotten blijft een beetje geluk handig, het is hoe dan ook altijd spannend!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button